Šta je novo?

Gainward HD4850 - prvi utisci

Vidim da na ovoj kartici kuler ne pokriva memoriju, zasto?

Danas sam je kupio, temperatura je bruka 28 stepeni u idlu, oko 38 stepeni u loadu, doduse sa otvorenim kucistem.

Koliko si je platio ??

@Bojan84 bolje ti proveri temperaturu jer to je premala temperatura.

Znam da nije za poredjenje ali Gainward 8800GT GS ( ima cooler sa HeatPipeovima ) IDLE: 33 C ( fan 33 % ) LOAD: 50 C ( fan na nekih 45 % ) Ambijentalna temperatura: 18C.
Po najvecim vrucinama u JUL-u ( temp u sobi 36 C ) IDLE: 48 C ( fan 33 % ) LOAD 65 C ( fan 65 % )

Poslednja izmena:
Platio sam je 12.500 u Pozerevcu. Sigurno je u Beogradu jeftinija, joj provincijo.
Pratio sam temperature ovih dana u idlu oko 30 stepeni, u sobi je oko 23 stepena. Prilikom loada nije presla 45 stepeni.

Poslednja izmena:
Platio sam je 12.500 u Pozerevcu. Sigurno je u Beogradu jeftinija, joj provincijo.
Pratio sam temperature ovih dana u idlu oko 30 stepeni, u sobi je oko 23 stepena. Prilikom loada nije presla 45 stepeni.

Pa nije mi jasno: gledam u PIN-u koji uvozi Gainward 4850 koshta 14.787 a 4850GS chitavih 17.282 :mad: Ko josh uvozi Gainward ??

Nesto mi je to mnogo, procitao sam negde da su cene dosta varilale ovih dana.

Koliko si je platio ??

Znam da nije za poredjenje ali Gainward 8800GT GS ( ima cooler sa HeatPipeovima ) IDLE: 33 C ( fan 33 % ) LOAD: 50 C ( fan na nekih 45 % ) Ambijentalna temperatura: 18C.
Po najvecim vrucinama u JUL-u ( temp u sobi 36 C ) IDLE: 48 C ( fan 33 % ) LOAD 65 C ( fan 65 % )

Nemozes porediti nvidiju i Amd jer se nvidia mnogo manje greje, i kod mene su slicne temperature ali to je nvidia a ovo Amd koji se greje ko furuna.

Cene grafickih karti i maticnih ploca su dosta skocile od ponedeljka bi trebalo da idu jos gore za nekih 7% tako da nemojda te cude te cene, ti u Pozarevcu si prosao jeftinije jer su to zalihe od ranije, odnosno stari ulaz. Sve ovo se desava zbog skoka dolara...

U Bel Computers-u na Banovom Brdu preko puta Meka, ova kartica kosta 11900 din! Ima jos 3 komada, pa ko hoce da ustedi malo... :)

Poslednja izmena:
Prošle nedelje kartica je bila oko 11800 u Gigatronu,za malo da je kupim :) ali ipak je pao saphire...
Koliko mi se čini imaju ih još po tim cenama.

kupih prekjuce u win winu safirovu DS Fansink 4850 iza 10990 din.. zuji ko nezdrava..sad probah da nadjem kako da smanjim broj obrtaja fana ali nista...ako moze dajte neki hint de i sta da chachnem..imam armora+MX 1x230 i 2x120 fanove tako da mi je ok strujanje vazduha samo da smanjim ovaj rpm na vga..inace u katalistu mi prijavljuje 50C za gpu recimo dok gledam neki film....hvala unapred

kupih prekjuce u win winu safirovu DS Fansink 4850 iza 10990 din.. zuji ko nezdrava..sad probah da nadjem kako da smanjim broj obrtaja fana ali nista...ako moze dajte neki hint de i sta da chachnem..imam armora+MX 1x230 i 2x120 fanove tako da mi je ok strujanje vazduha samo da smanjim ovaj rpm na vga..inace u katalistu mi prijavljuje 50C za gpu recimo dok gledam neki film....hvala unapred

Nesto kod tebe ne stima. Kod mene se ta kartica bas ne cuje puno.
Na koliko rpm ti se vrti fan?

Ako je ref kuler onda mislim da ne možeš da menjaš RPM....

Cuje se kartica..pogotovo ako je ranije imao silent masine..nista cudno ,Ne cuje se preterano ali se ipak cuje...mada mi mnogo deluje idle temp od 50C..verovatno nije najsrecnije provetren taj Armor mada me to cudi Da nisi smanjivao obrtaje ventova?.. ili je 27C u prostoriji....( drzao sam u codegen brizi koje je losije provetreno ali sam ja malo modovao pa jedan od 3x12 cm...venta duva direkt u grafiku)
Ja sam bratu stavio Coolermaster Coolviva pro i to je utisalo ..To je jedna od varijanti ako ne zelis da flesujes bios jer je minimalni broj obrtaja za vent 20% cini mi se..ili da se skroz ugasi vent...takav je bios ***..
Mada vremenom ces se navici na zvuk..pa ti nece toliko smetati.A taj saphire-ov kuler odlicno hladi..Kad sam skidao taj fabricki video sam da ima bakarnu bazu i prijatno se iznenadio jer je vrlo slican asusovom glaciator-u koji nema bakarnu bazu.. zato verovatno i super hladi ..kod mene je idle 38C bila temp sa tim sapphire dualslot kulerom a u sobi oko 22...sjajan kuler, samo mi se ne svidja to sto baca topao vazduh na sve strane..u prevodu greje indirektno NB a direktno SB i HDD-ove bar kod mene..takav mi je polozaj bio :D .I nema tropinski konektor pa ne moze da meri obrtaje venta...Sve u svemu ne diraj ga i navikavaj se na taj zvuk..ako hoces tisinu trebao si neku slabiju kartu da uzmes a ne ovo ,tesko ces za te pare koliko kosta dobiti i temperaturu i performanse i tisinu..
Znaci ili flesuj bios i smanji obrtaje pa rizikuj da se karta znoji :D..ili investiraj u efikasan i tih vga cooler
A sto uopste diskutujemo o sapphire karti u temi za gainward?

Poslednja izmena:
Možda jer je zgodno za poređenje sa drugim kartama. :d

BTW, ja uzeo juče PowerColor 4850 pa da ne otvaram novi thread - stigoh sinoć samo da vidim da su temperature koje prijavljuje GPU-Z povelike što sam i očekivao. Buke nema, zato se i greje toliko, ako uspem da se organizujem, za vikend će da se istestira ovo single slot hlađenje, pa prelazak na Zalmana. :smoke:

Inače, moj prvi utisak je - KONAČNO karta kojoj sam grunuo sve na max (12x10) u COD2 i bez problema je progutala. Pošto ne testiram toliko često, meni je otkrovenje s kojom lakoćom je izvrtela 3DMark06 na 12x10 sa 4XAA/4XAF... Posle 7900GS, ovo je pravi zmaj. Samo još da pribavim i ostalo što sam nekad igrao...(Oblivion, Fear, Quake4...) :wave:

Hehe nema tu sta da se testira ,:D nego odmah turaj tog zalmana ......osim ako ne zelis da peces cevapcice dok igras oblivion :D

Moze li neki 4850 vlasnik da kaze kako stoji sa temperaturama i RPM fana ?
Sklopio sam ortaku nesto sa 4850, stavio zadnje driver-e stavio fan na 40% i u idle mu je ~47-48c a VRM i Mem su cak i oko 55-60c u idle ..
Load nisam ni probao, a danas me zvao da pita dal je ok ~60c u idle, fan mu je po njegovim recima isto na 40% kako kaze ( osim ako se ne "zaborave" podesavanja katalista po restartu ? )

U pitanju je Sapphire 4850, stock hladjenje.

^^^ Koji sapphire? Starija revizija ili ova nova --kraca ?

Uf ne znam, koliko me pamcenje sluzi skroz je crvena plastika, nema nikakve slicice ili slicno.
Ako se ne varam uglavom je prekrivena sa plastikom tj. nema da je na naponskoj neki hladnjak van nje ako razumes na sta mislim - posto vidjam da su neke takve.

A i kuler je sam po sebi nekako jadan, bukvalo 5mm debljine ..cim sam video kako izgleda kad smo izvadili iz kutije pomislio sam da i nece nesto da hladi ..

Ne mogu da nadjem bas fotke prve i druge verzije, ako mozes baci mozda prepoznam ..

Ja probao malo Oblivion (kad reče čovek ćevapčići...) bez ikakvog dodatnog podešavanja ventilatora - kartica se komotno zakucala na 102-105 stepeni, a fan se vrti najopuštenije na njegovih 25% da bi na svake dve sekunde skočio na 80+% uz jedinstven audio efekat. :S: Naravno, ovo nema šanse da je zdravo pa sam rešio da je držim na 66% kad se igram (još nisam pošteno seo da je ugrejem par sati), a na tih 40% za idle. Za sad, meni su temp uglavnom oko 55-60 u idle sa 40%, a na 66% idluje na 48%. Load nisam pošteno probao, pošto se još uvek drndam sa ovim Catalystima 8.11...

@OCZ ..to je starija-referentna karta...greje se ko zmajev zub ..ove novije imaju kraci pcb i mnogo bolji dualslot hladnjak i mnogo su hladnije...taj hladnjak nije sa turbinom nego tipa zalman ili glaciator pa topao vazduh ostaje unutar kucista...

Sklopio sam ortaku nesto sa 4850, stavio zadnje driver-e stavio fan na 40% i u idle mu je ~47-48c a VRM i Mem su cak i oko 55-60c u idle ..
Load nisam ni probao, a danas me zvao da pita dal je ok ~60c u idle, fan mu je po njegovim recima isto na 40% kako kaze ( osim ako se ne "zaborave" podesavanja katalista po restartu ? )

60-tak stepeni je sasvim OK temperatura, naročito ako je karta pod punim opterećenjem.

51 idle-61 u full-u:wave:

Imam gainwardovu 4850 , kuler bucan do zla boga, hladna 34 stepena u desktopu a u igrama neprelazi 45. Nikako nemogu da joj smanjim broj obrtaja kulera pa bih molio nekoga da mi objasni sa kojim programom i kako . probao ati tool, riva tuner ali nikako da skontam... il sam glup ili sta?

51 idle-61 u full-u:wave:

Tesko da je 61 u fullu.Ne znam sta racunas pod full.meni posle 15 min.Craysis u 1680X1050 sve na high ide i do 80 stepeni pa i preko.Treba da gledas odmah kad izadjes iz igre na brzinu jer odmah pada.Jeste da je 51 u idle.Ja sam jos stavio i Zalmana ali ne pomaze,jedino je buka nestala.

@dok... tebi su visoke temperature verovatno i zbog kucista...meni nije sa fabrickim kulerom toliku temp pravio ni furmark ni kriza...65 max...a memio 79..
doduse duva 12-ca direkt u grafiku..a idle mi je 38 sa Coolviva Pro..tiho i ladno....

Poslednja izmena:
Tesko da je 61 u fullu.Ne znam sta racunas pod full.meni posle 15 min.Craysis u 1680X1050 sve na high ide i do 80 stepeni pa i preko.Treba da gledas odmah kad izadjes iz igre na brzinu jer odmah pada.Jeste da je 51 u idle.Ja sam jos stavio i Zalmana ali ne pomaze,jedino je buka nestala.

61 ni više ni manje nakon izlaska iz igrice u fulu...:) a igram se pošteno(kad imam vremena :d ),ubaciću neki screensh... za koji dan...

Poslednja izmena:
Vrh Dno