Šta je novo?

Fx 8350 vs i5-3570

jumal

Cenjen
Učlanjen(a)
09.09.2013
Poena
150
Koji bi mi bio bolji za igre, ne planiram da oc ni jedan.. ?

Ja licno vise gotivim AMD, jer su underdog. Ali to ne znaci da cu da lazem sebe da je bolji. Videcemo kako ce se kretati stvari u buducnosti, ali treba reci i da FX 8350 (kao ni drugi 8xxx) nisu po svim kriterijumima punokrvni 8 core procesori. Iako imaju 8 integer jezgara, imaju samo 4 floating point jezgara. To je po meni, malo bolja varijanta nego Intelov HT, ali nista preterano. U svakom slucaju, u narednih par godina nema nikakve sanse da dostignu i5/i7 platformu.

^sve je to tacno i zna se odavno.

Pokretac teme nece da overklokuje a to automatski znaci da treba da kupi i5 non k i kvalitetnu ali ne preskupu plocu. Stedi se tu i na napajanju. Ali zato mora da iskesira sto vise za graficku, gtx760 npr. Ram ko ram, 2x4Gb nekog koji ne pravi probleme ta ploci koju odabere i ako jos ostane 100e za ssd..

ne mora ni za jace napajanje ni za aftermarket kuler...da je meni bila ova pamet pre 2-3 godine kad sam ja kupovao, nego ovde ljudi vise vole da klokuju i cede potencijal iz svojih komponenti pa je i5 non k sa jeftinijom plocom tipa h61 ovde ludost, iako bolja varijanta od napucane ploce i fx83xx, za nekog ko ne voli klok, buku, nije mu potreban sata3 zbog ssd i usb3, to je idealno resenje ;) a ako pricamo o ssd, usb3, klokovanje itd, e tu i intel i amd postaju crne rupe...

Ko igra Starcrafte, Wowove, Wotove, Lolove i slične (gluposti :)) taj nek uzme i5. Ali ako igraš moderne igre što u singlplejeru što u multiplejeru onda je manje više svejedno i7 vs 8350. i5 vs 8350 je trenutno svejedno ali neće još zadugo. Očekujem da ako se pojavi GTAV za PC i ako bude port sa next gen konzola da 8350 sažvaće i ispljune taj i5 ;)

Dao sam mnogo bolji i pouzdaniji Anand test

Pazi, Anandtech zaista ima odlične testove svega ali se jedna stvar zna, a to je da su okrenuti Intelu više nego bilo koji drugi sajt na internetu. Tako da, ubacivati Anandove testove u AMD vs Intel priču je zaista neozbiljno.

Uzeti Anandov test kao potvrdu da je i5 bolji od 8350 u gejmingu je isto kao da uzmeš test Teksyndicate i onog Linusa kao potvrdu da je 8350 mnogo brži od i7 u gejmingu :D

Realno je kao što sam rekao post iznad. Endžini od pre milion godina (sve Blizzard igre plus ostala popularna multiplayer ekipa kao i Bethesda igre) mnogo bolje rade na Intelu zato što su singltreded. Modernim igrama je generalno svejedno tj. razlike su zaista male delom što su endžini ili PC bazirani (što znači većina posla pada na pleća GPU) ili su multitreded donekle pa AMD ne zaostaje puno. Nove konzole su baš socijalne što se tiče CPU dela, zato verujem da će se ići na jaku multitreded podršku i offload posla na GPU deo koji je ipak nemerljivo jači. Da je sreće da dobijamo PS4 portove, onda zaista neće biti bitno koji je CPU u pitanju.

Poslednja izmena:
Pazi, Anandtech zaista ima odlične testove svega ali se jedna stvar zna, a to je da su okrenuti Intelu više nego bilo koji drugi sajt na internetu. Tako da, ubacivati Anandove testove u AMD vs Intel priču je zaista neozbiljno.

Uzeti Anandov test kao potvrdu da je i5 bolji od 8350 u gejmingu je isto kao da uzmeš test Teksyndicate i onog Linusa kao potvrdu da je 8350 mnogo brži od i7 u gejmingu :D

Zanimljiva konstatacija...s obzirom da su oni (Anand) pokazali najmanju razliku 8350 vs i5 u svojoj shemi testova. Svi ostali su pokazali vecu (i preko 70%) razliku u raznim igrama. Tako da je to prvi dokaz protiv tvojih tvrdnji. Drugi je da su i svi drugi testovi i sajtovi pokazali prednost i5 procesora, sto tvoj argument cini nerealnim.

edit: ali ako hoces da dokazes tu tvrdnju, to mozes lako da uradis (iako je vremenski zahtevno) ako su podaci takvi kakvi kazes da jesu: odlucis se za uporedni test nekog amd i intel procesora (npr amd x4 965 vs i5 2500), ili dva odvojena testa za svaki, i izlistas procentualnu razliku u svakom pojedinacnom testiranju izmedju ta dva. Na primer: guru 3d-razlika u cinebenchu izmedju ova dva 20% u korist intela, na bit tehu 30, a kod ananda 40%. I isto tako i igre, video obradu, render, arhiviranje, napravis uporednu tabelu i potkrepis sve linkovima i procentima. Naravno, mozes uporedjivati samo iste testove, sa istim setovanjima. To je malo cimanje naci, ali kad budes bio dokon, nema zurbe ;) Do tad, sve je to prica bez argumenata, licno misljenje, i samim tim potpuno nebitno (sem vlasnicima istog :) )

Poslednja izmena:
Ja mislim da bi najbolje bilo da sami odradimo neke game testove, i7, i5, Fx 8 i 6, jedna graficka i udri :) Mnogo su mi mutni ovi testovi po netu :)

Ja mislim da bi najbolje bilo da sami odradimo neke game testove, i7, i5, Fx 8 i 6, jedna graficka i udri :) Mnogo su mi mutni ovi testovi po netu :)

Zadnje iskustvo koje imam dok sam sumnjao u testove sa neta, je bilo da je Guru 3D imao skoro identicne rezove kao ja sa GTX 295. Tako da licno najcesce citam njihove testove, bilo grafika, bilo procesora vec par godina

I meni Guru 3D testovi deluju objektivno..

http://www.tomshardware.com/reviews/fx-8350-core-i7-3770k-gaming-bottleneck,3407-5.html

Uglavnom sam citao njihove (TH) gpu testove, sad nadjem ovo poredjenje fx i i7, u ostalim testovima zaostaje fx ali opet ima igriv fps..

BF3UltraCPUBottleneck2013.png

Najveca razlika je u skyrim-u ali opet fx izvlaci 60fps u full hd sto je dobro

SkyrimUltraCPUBottleneck2013.png

Poslednja izmena:
Auu, al ga je pocepaooo :)

Da se ne lazemo, svi ovi testovi navode ponovo na isti zakljucak. Ko hoce da gradi vrhunsku masinu, intel je must have! Ko gradi budzetsku masinu, AMD FX procesori su sasvim dobar izbor. Tu prevashodno mislim na FX 6300 (ne zato sto ga ja imam :) ), vec jednostavno zato sto intel u toj kategoriji od 100e, nema kvalitetan odgovor! Da je najjeftiniji i5 100-110e, ili da postoji neki i3 sa K oznakom u tom cenovnom rangu, drugacije bi pricali..

Pocepao ga je u Skyrim zato što Skyrim ponajviše koristi samo jedno jezgro.

Pa da, evo test u Crysis 3 koji je zahtevan ali odlicno optimizovan i koristi sva raspoloziva jezgra. Testirano u niskoj rezoluciji gde cpu najvise dolazi do izrazaja, razlika izmedju fx 8350 i i7 3700k nije tako drasticna. Bolji je intel i7 naravno ali za nase uglavnom ogranicene budzete ko hoce sto bolji all-round cpu fx su do jaja.

crysis3_cpu_jungle_1024.png

A evo i full hd, drugi neki test http://i.imgur.com/0nIkCAb.jpg

Poslednja izmena:
sto znaci da su razlike minimalne :D
svaki procesor ima svoje prednosti i svoje mane, niko ne moze da bude najbolji u svemu :p

ja trenutno imam i5 3570k i ne kajem se, i razmisljao sam o fx8320 ali na kraju sam se odlucio na i5 :p

Istu temu sam pokrenuo ja u aprilu, dvoumio se izmedju i53570k i fx-a.... iiii fx je uleteo, e sad imam drugu konfiguraciju koja poseduje i5 3350p proceosor, meni je isti q igrao na njemu ili na fx-u ili sta god radio totalno mi je isto jer se to samo po testovima vidi razlika a u gejmingu nema sanse da se primeti... znaci ovde samo pobedjuje ono koji brend vise volis... :D

Istu temu sam pokrenuo ja u aprilu, dvoumio se izmedju i53570k i fx-a.... iiii fx je uleteo, e sad imam drugu konfiguraciju koja poseduje i5 3350p proceosor, meni je isti q igrao na njemu ili na fx-u ili sta god radio totalno mi je isto jer se to samo po testovima vidi razlika a u gejmingu nema sanse da se primeti... znaci ovde samo pobedjuje ono koji brend vise volis... :D

Pa ako oba guraju preko 60fps, ne mozes ni da vidis razliku kad monitor ne moze da izgura vise ;)

ama bas nikakve veze sa monitorom nema :)

sacekaj jos malo da izadju ove next-gen igre i videces koji da uzmes. moj glas ide za amd posto ce nove igre sve koristiti sve vise jezgara.
EDIT: koji god da uzmes neces pogresiti

Naravno da postoji razlika izmedju 60 fpsa i 100 fpsa. Igraj cs ili bilo koji fps i videces koliko je sve fluidnije. Ako tebi ne pravi razliku ne znaci da je nema.

razlike ima sigurno :/
msm ja sam na starom laptopu imao fps oko 60 sto dakazemo moze da prodje, a na novom pc-u koji sam uzeo imam 100 fps (ekran ima oko 70hz tako sam barem citao :D)
i razlika je primetna

Bila je jedana zanimaljva tema u vezi toga da li se primeti ili ne. Koliko se secam ipak se primeti, pogotovo u FPS (CS ) i profi igraci su kupovali monitore od 120hz zbog ovog.. Bas je bila zanimljiva tema..

Da li sam ja jedini koji ima i5-3570k a i dalje bi vise voleo da je fx 8350 bolji i i dalje se nadam da ce ostvariti pun potencijal izlaskom igara koje su optimizovane za 8 jezgara ( zbog next konzoli) .. Cudan osecaj, iako znam da je intel bolji, i sam ga imam, vise volim amd .....

Bila je jedana zanimaljva tema u vezi toga da li se primeti ili ne. Koliko se secam ipak se primeti, pogotovo u FPS (CS ) i profi igraci su kupovali monitore od 120hz zbog ovog.. Bas je bila zanimljiva tema..

Da li sam ja jedini koji ima i5-3570k a i dalje bi vise voleo da je fx 8350 bolji i i dalje se nadam da ce ostvariti pun potencijal izlaskom igara koje su optimizovane za 8 jezgara ( zbog next konzoli) .. Cudan osecaj, iako znam da je intel bolji, i sam ga imam, vise volim amd .....

Nije cudan svi imamo taj isti osecaj, vise volimo AMD, a moramo da imamo Intela, i onda imamo grizu savesti, sto nije ni malo dobro!

bolji je kod igrica koji koriste sva jezgra i kod optimizovanih igrica, barem koliko sam ja citao mada sve zavisi od osobe do osobe, i ko sta vise voli jer ja muslim da su oba procesora jednaka, naravno imaju svoje mane i prednosti

Nije cudan svi imamo taj isti osecaj, vise volimo AMD, a moramo da imamo Intela, i onda imamo grizu savesti, sto nije ni malo dobro!

Ja imao oba i uopšte ne pravim razliku, za šta imam pare u tom trenutku to kupujem. A za testove me realno zabole :)

Vrh Dno