Šta je novo?

FX 5900 preview

Bad MF

Čuven
Učlanjen(a)
26.02.2002
Poena
649
http://www.avault.com/hardware/print_review.asp?review=geforcefx5900ul

Da li sam ja to nesti lose shvatio ili je FX 5900 po ovome 8x2 :eek: .
Ako jeste ctp; cheers :mrgreen:

Uh, al' je baja promasio za memory bandwidth. Kao da je zaboravio da je 425mhz ddr memorija, sto mu dodje 850 efektivno :)) Tako da je bw ustvari 27.2gb/s. A mozda je zaboravio i 256bita :)

DeanXP je napisao(la):
Da li sam ja to nesti lose shvatio ili je FX 5900 po ovome 8x2 :eek: .

Pa, ne bi trebalo, ali ovako pise:
"Up to 16 textures per rendering pass"

Videcemo...

Sad će opet svi sa ATia na nV :D

Bane® je napisao(la):

ha ha ha, pa ne mora da znaci... i nije nesto revolucionarno brzi...

Hmm mene samo interesuje da li ce sada da izadju i 5300??? i i tako ti low cost modeli za siroko trziste...

Bane® je napisao(la):

A neki ce sa nv25 na nv35 :D

Sigurno ce biti i nekih low cost modela. 5200 i 5600 su jako losi, a skupi.
Mozda 5300 i 5700 (lupam). Mada mislim da bi dobro dosao i 5500.

Ma ja ću sa R300 (konačno) na neku peščanu plažu ako bog da...

DeanXP je napisao(la):
...

A neki ce sa nv25 na nv35 :D

Sigurno ce biti i nekih low cost modela. 5200 i 5600 su jako losi, a skupi.
Mozda 5300 i 5700 (lupam). Mada mislim da bi dobro dosao i 5500.

joj nemoj samo 5500 zadnji je woodoo to oznaku koristio i bio kupljen za "tepsiju ribe"......

ali neki 5700 bi strava doso...

byMaX je napisao(la):
...

ha ha ha, pa ne mora da znaci... i nije nesto revolucionarno brzi...
Apsolutno se slazem!
Inace preporucujem sjajantest na xbl-u u kom je odlicno uradjen uporedni prikaz razlicitih Intelisample modova!
ATi ce za oko mesec - mesec i po izbaciti jos jedan HighEnd model koji bi trebalo da ga vaspostavi kao ponovnog apsolutnog lidera na trzistu GPU-ova.
P.S
Izvinjavam se Friku na pogresnim tvrdnjama s moje strane, da ce HL2 biti prikazan na NV35! On ce ipak biti demonstriran na R350 Pro!

Stator je napisao(la):
...

joj nemoj samo 5500 zadnji je woodoo to oznaku koristio i bio kupljen za "tepsiju ribe"......

A zato mi je to 5500 tako poznato :)

Jako sam razocaran sa Tom Hardware preview. Nije mi jasno sta ti ljudi misle. Ne moze se uzeti Doom 3 alpha maksimalno hackovan za GFX i donositi zakljucak. I dalje u 3DMark 01 GFX 5900 Ultra je sporiji od Ati Radeon 9800Pro. Ati je prosto poderao GFX u pixel shader testovima, da ne kazem samljeo. UT2003 zalosno za NVidiu i pored onolikog mem kapaciteta. Codecreatures skoro jednaki. 3DMark03 100 poena vise, ato ne znaci nista. Ja cu dva puta startovati taj test i bice varijacija 40poena u plus ili minus.
Testira se krepavi Serious Sam 2, krajnje neozbiljno. Dodje mi da posaljem jedno pismo Tom Hardware, na kulturan nacin da im ukazem koliki su papci, pa se primaju na pare koje dobijaju od Nvidie.
E da GFX sporiji u Splinter Cell.

Pa mora test sadrzati i jednu OpenGL igru, a Serious Sam 2 je upravo to. Gotovo svi hardverski sajtovi OpenGL testiraju upravo SSam-om. A ono za +/- 40 poena u 3DMark-u je cista glupost, max. razlika moze biti +/- 10 poena, mada ja na mojoj masini ne dobijam razliku vecu od 2-3 poena. FX 5900 se hteo ti to da priznas ili ne bolje ponasa na engine-ima koji ce se koristiti u buducnosti (doom3 i ut2003). To sto ti smatras da su oni optimizovani za Nvidia-u nece spreciti izdavace igara da ih u buducnosti koriste. A rezultate Splinter Cell-a ne mozes porediti izmedju Nvidia-e i Ati-ja s obzirom da se potpuno razlicit rendering koristi na njihovim karticama. Svetlosni efekti neuporedivo bolje izgledaju na GF karticama. A ovo "Mlevenje" u shader testovima mi nije jasno gde si iskopao??? Za tebe je 0.7fps u vertex i 0.3 fps u pixel shader-u ogromna razlika??? Znam da ti je krivo sto ATI vise nije najbrzi ali prihvati situaciju dzentlmenski.

Freak ti bre ko da si placen od ATi-ja da ovde pljijes po nVidiji. Posle duzeg vremena Tomov test je odlican. To sto je nVidia konacno predstavila dobru vrhunsku karticu a ATi zasrao sa 9800Pro 256MB nije greska ni Toma ni idSofta a ti se jedi koliko hoces. Da si malo pogledao na jos nekom sajtu video bi da je ATi ponajbolje prosao kod Toma. A i ovi testovi kod Toma, Ananda i xbit-a nikako ne mogu biti preview s obzirom da je svaki na preko 30 strana.
Za mene je najvece razocarenje novi Radeon 9800Pro 256MB. Bolje da su te pare koje su bacili na 256MB DDRII ulozili u brzih 128MB memorije. Onaj ko odvoji 500US$ za karticu nece je kupiti tako sto cita sta pise na kutiji. Nije mi jasno kako ATi misli da proda i jedan komad 256MB verzije. Jedino ako je to neko prelazno resenje dok se ne pojavi neki Radeon 9900.
Iz vog razvoja situacije vidi se zasto je nVidia br 1 po prodaji a ATi br 2. nVidia je u zadnjih godinu dana napravila niz pogresnih strateskih poteza ali je stalno unapredjivala svoje proizvode i konacno sa novim 5900 i 5600 kao i 5200 ce nastaviti da uzima jos veci deo trzista. Za to vreme ATi je imao komfornu leadersku poziciju ali nije uspeo da znacajno poveca svoj udeo. Za osam meseci "spavanja na lovorikama" su uspeli su da naprave samo kozmeticke promene na R300 i zato ce sada opet morati da jure nVidiu.

P.S. Zna li se kada izlazi na trziste 5900?

Procitao sam na brzinu sta ste napisali tj na pola stvari nisam ni obracao paznju.

Poenta sa 5900tkom je da je brza od 5800 i 5800ultra. Kompanije vode rat cija ce karta da bude brza, ali se na kraju svodi na to da li je nova kartica (od npr. nV) brza od njihovog prethodnog modela, ako jeste, a pri tome i brza od konkurenta - posao je odlicno obavljen.

Ja sa samo nadam da ce ovo dovesti do onoga cemu se svi nadamo GeForce 4 TI ispod 70E i neki rade 9700 za oko 150 E......

To je ono cemu se ja radujem a ne da li nv preteko ati za 0.7 frejmova..

Oj, bistrine, od mnogih ovde...:D

Radeon 9700/pro i svi r300 modeli ce biti (90% njih vec jesu) povuceni !!! sa trzista, i nece im padati cena jer ih nece ni biti. Kad ce izaci FX5900 uopste nije bitno jer su mu cene u rasponu 650-890$ a Ati i Nvidija vode rat ko ce imati deklarativno najbrzu kartu da bi onda ljudi masovno kupovali ove krseve sto su i jedni i drugi izdali, FX5600 i Ati 9600/pro. A od ove 2 karte ne zna se koja je gora, obe sporije i od Ti4200 a tek od 9500Pro...

U tome je poenta i to treba shvatiti. Nema vise dobrih mid-range modela. To sto se oni trkaju sa 9800pro i fx5900 mene uopste ne interesuje jer su obe firme kvarno zamenile odlicne modele srednjeg segmenta krsevima, i takav postupak mora da naidje na jednostranu osudu svih clanova foruma ovde, bez obzira da li su Atijevci ili NVovci, posto su obe firme identicno postupile i to vrlo kvarno, i mi smo tu najveci gubitnici jer nema dobrih mid-range modela.

Mislim da sam ovim sve rekao. Inace licno smatram za nenormalnog, ili najblaze receno iracionalnog, svakoga ko se vezuje za neku kompaniju slepo, a kakvih je ovde sve vise. I to su zaslepljeni isti oni koji su se nekada przili na NV, a sada su kao svim srcem uz Ati. Sreca da jos ima normalnih ljudi, tipa Nedje itd.
Toliko od mene.

OptiPlex je napisao(la):
Kad ce izaci FX5900 uopste nije bitno jer su mu cene u rasponu 650-890$

Kakvih 650-890$!!!

FX5900 Ultra: 500
FX5900: 400
FX5900 Value: 300

...jos malo pikanterija o FX5900

Danas sam u razgovorima sa dobro obavestenim likovima iz Holandije dobio informacije da odnosi izmedju MSI-ja i nVIDIA-e nisu bas najbolji. nVIDIA je izrazito nezadovoljna dizajnom "ploce" za FX5800 GPU. Enormno grejanje, lose odradjeno napajanje, upotreba izuzetno bucnih rashladnih resenja i jos povrh svega ...sporiji od ATI-ja. Sve to je prelilo casu strpljenja i Nvidia je povukla kazneni potez. Zbog nemogucnosti da dodatno ubrza (overklokuje) FX5800 GPU (Ultra) i pri tome obezbedi brzinsku prednost u odnosu na ATI i stabilnost u radu, odluceno je da se promovise novi proizvod aka FX5900. Na razvoju i dizajnu referentnog predloska :) su angazovani timovi ABIT-a i EPoX-a i to paralelno. Znacajan zahvat je ucinjen na dizajnu napajanja kako bi se GPU manje grejao i time lakse overklokovao kada mu je neophodno uliti dodatno ubrzanje. Sustinski GPU je ostao identican..sa minimalnim promenama jer ipak je u pitanju novi proizvod.

MSI je kao kompanija znacajno ojacao i polako izmakao kontroli mocnika poput Intel-a i AMD. Najzesci sukob i sporenja vode oko trzista Notebook racunara. Neverovatno je koliko je to monopolski kontrolisan deo trzista. MSI je naime bez podrske AMD-a i Intela krenuo u proizvodnju Notebook racunara. To je izazvalo veliki gnev ove dve firme koje zele da kontrolisu ovaj deo trzista. Ovaj potez MSI-ja je izazvao pravu uzbunu i lancanu reakciju jer su se uzjogunili teskasi poput MITAC-a i ASUS-a. ASUS je odmah reagovao kupovinom ECS grupacije i postrojenja za proizvodnju maticnih ploca i notebook-va. Sada recimo PC-Chips, ECS i ASRock imaju identicne oznake za maticne ploce. Kada tome dodate da je pre toga ECS zabio prste u vlasnicku strukturu ABIT-a dobijate zaplet slican latinoamerickim sapunicama u reziji SARS-a.

http://www.hardocp.com/article.html?art=NDc0

DOOM 3 Benchmarks : The GeForceFX 5900 Ultra, 5600 Ultra, Radeon 9800 Pro 256MB, 9600 Pro, and 9500 Pro step up to the plate to show you what they have in what will likely be the deal breaker when it comes to buying a new graphics card.

Monday, May 12, 2003

OptiPlex je napisao(la):
Oj, bistrine, od mnogih ovde...:D

Radeon 9700/pro i svi r300 modeli ce biti (90% njih vec jesu) povuceni !!! sa trzista, i nece im padati cena jer ih nece ni biti. Kad ce izaci FX5900 uopste nije bitno jer su mu cene u rasponu 650-890$ a Ati i Nvidija vode rat ko ce imati deklarativno najbrzu kartu da bi onda ljudi masovno kupovali ove krseve sto su i jedni i drugi izdali, FX5600 i Ati 9600/pro. A od ove 2 karte ne zna se koja je gora, obe sporije i od Ti4200 a tek od 9500Pro...

Samo si delimicno u pravu Optiplex. Radon 9500 (Pro/non Pro) ce nestati sa trzista i zamenice ih jeftiniji za izradu 9600 ali to je i logicno. 9500Pro je za ATi bio nuzno zlo jer prosle jeseni nije imao dobru karticu srednje klase. 9500 pro se od 9700 razlikuje samo po stampanoj ploci i kao takav je samo marginalno jetiniji za izradu.
Medjutim 9700 sigurno nece nestati jer bi se pojavio ogroman jaz u perfomansama izmedju 9600 i 9800. A kad pocne krljanje ca cenama izmedju ATi-ja i nVidie 9700 non Pro moze biti glavna udarna snaga ATi-ju kao sto je Ti4200 bio za nVidiu prosle jeseni.

Ati je taped out r360...

www.rage3d.com

Govori se da ce biti 8x2, to je biti monstrum za GFX 5900Ultra. Poslije svega istina je izjava od strane Ati kompanije da ce imati najbolje kartice do kraja godine. Dok se novi GFX pojavi na trzistu, Ati je spreman sa novom karticom.

Bogda ako mislis da onaj test Doom 3 govori nesto, ono je najveca podvala od konja iz Nvidie. Maksimalno su dobro napisali drivere za Doom3 i igra je upotpunosti optimizovana za GFX karticu. Vjesto uvaljeno na racun ATI, koja nije ni imala spremen drivere ako hoces da znas za ATi Radeon 9800Pro 256MB. Nego kako rekoh r360 je spreman :) vidimo se u sljedecoj rundi

Mac :)

a kada je izaso 3dmark 03 "sredjen" za ATI-a onda je bilo ma ovi iz nVidije su glupi i ne znaju da naprave dobru kartu a sada pricas o nekoj podvali konja.......

Freak_Power je napisao(la):
Ati je taped out r360...
Bogda ako mislis da onaj test Doom 3 govori nesto, ono je najveca podvala od konja iz Nvidie. Maksimalno su dobro napisali drivere za Doom3 i igra je upotpunosti optimizovana za GFX karticu. Vjesto uvaljeno na racun ATI, koja nije ni imala spremen drivere ako hoces da znas za ATi Radeon 9800Pro 256MB. Nego kako rekoh r360 je spreman :) vidimo se u sljedecoj rundi

Tacno tako.
Zivi bili pa videli kad to stvarno izadje na trziste, kako ce tada da radi sa ostlim igrama ...

Bogda je napisao(la):
...

9500Pro je za ATi bio nuzno zlo jer prosle jeseni nije imao dobru karticu srednje klase. 9500 pro se od 9700 razlikuje samo po stampanoj ploci i kao takav je samo marginalno jetiniji za izradu.
.
I ti si delimicno u pravu.
Radeon 9500pro tada nije bio srednja klasa jer je pocepao ti4600 a to je tada bila nV perjanica. Takodje, 9500 ima jeftiniji pcb i dosta jeftiniju memoriju tako da ta prica o marginalno jeftiniji ne stoji...

9700 ima skuplji PCB i to sam vec rekao u prethonom postu.
Koliko je meni poznato memorija koja se koristi na 9500 i 9700 je prakticno ista, razlika je samo u tome kako se "vezuju" za GPU.

A sto se klase i cepanja tice "samo si delimicno u pravu". 9500Pro je bio srednja klasa po ceni (200US$ +-10%) a i njie cepao Ti4600. Bio je brzi u FSAA i AA radu a sporiji u standardnom.

3D Mark03 nije napravljen za Ati, nego su Nvidia chipovi nesposobni da to tjeraju kako treba. Dokaz je samo 100 poena razlike izmedju Ati Radeon 9800Pro i GFX Ultra 5900 i ko zna sta je Nvidia skresala da ima bolji skore. Naravno IQ. 3D Mark03 je najbolji test i govori koliko je koji graficki chip mocan. Uzmi 3D Mark 2001SE. Radeon 9700Pro i 9800Pro su poderali GFX 5900 Ultra u shadere testovim, ne da su poderali, nego prosto zgazili. A znas sta to govori?!?! To govori da je nv35 chip totalno ****** i nevjerovatno kako Nvidia uvaljuje godinama svoje ****** produkte kroz propagandu. Kazem ****** jer vidjeces na igricama, cekaj one sa pixel shaderom 1.4 i 2.0, a ja cu se smijati pravo :). Znas niko nije kriv sto Nvidia chipovi nisu ustanju da tjeraju pixel shader 2.0 i 1.4 kao sto to rade Radeon kartice, nije to nikakvo stimanje za Ati kartice.
Sta mislis zasto ne mogu da dobiju certifikovane drivere, ne mogu jer idu ispod specifikacija DX 9.0, maksimalno skidaju kvalitet slike kako bi izvukli frejmove. I ono sto ce se desiti za 6-8 mjeseci kad izadje Doom 3 je da cemo vidjeti da Radeon 9800Pro tjera tu igru u paru ili cak i bolje nego GFX 5900Ultra, i onda ce se svi pitati a?
Totalno nemoralno Nvidia prodaje karticu na racun testa ne uradjene igre koja izlazi za 6-8 mjeseci i pri tome sve hackovano.
Ne mozes nista ni ocekivati od Amera, osjetili smo za vrijeme rata slicnu filosofiju. Ati je Kanadska i jako mi je drago zbog toga :)

http://www.rage3d.com/board/showthread.php?s=&threadid=33685502&perpage=20&pagenumber=2

Najnoviji driveri apsolutno GFX 5800Ultra izuzima iz DX 9.0 specifikacija, i naravno odjednom ta kartica nekim cudom radi odlicno.

Vrh Dno