Šta je novo?

Full HD Kamkorderi

• Začetnik teme Začetnik teme TMEV
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zasigurno da nece pogresiti, ali mene interesuje sto ti Emmes mislis o novoj Toshibi Camileo P100. Da li to icemu vredi. Mislim da kupim nesto za You tube i tako, pa velim za 159$ izgleda sasvim solidno. Da li je video sa tih mini uredjaja upotrebljiv i za kucne prezentacije. Znam da je kamkoder jos svez, ali me interesuje sto ti mislis o tome?

Zasigurno da nece pogresiti, ali mene interesuje sto ti Emmes mislis o novoj Toshibi Camileo P100. Da li to icemu vredi. Mislim da kupim nesto za You tube i tako, pa velim za 159$ izgleda sasvim solidno. Da li je video sa tih mini uredjaja upotrebljiv i za kucne prezentacije. Znam da je kamkoder jos svez, ali me interesuje sto ti mislis o tome?

Pre nego se expert Emmes javi, ja mogu da se ubacim. Prosle godine sam kupio Sanyo CG20 koji je slican tom Toshibinom modelu. Snimanje u full HD (1080p) nije najsjajnije. Po mom laickom pogledu, mislim da nema dobru stabilizaciju slike i snimak se nekako "drmusa", nije gladak. Ne znam bolje da objasnim. Medjutim 720p snimak je odlican- masu stvari sam snimao u toj rezoluciji i zadovoljan sam. Fotografije koje pravi nisu vrhunske, ali mogu da koriste. Ipak je to najpre kamkorder. Dakle ja bih rekao, za pocetnika ko nece mnogo da potrosi a hoce relativno jeftinu, ne mnogo skupu HD "igracku" to nije losa stvar. naravno, to sve vazi ako bi bio zadovoljan sa 720p rezolucijom. Ako hoces full HD, onda mislim da bez 400-500$ nema leba (oni srednje skupi modeli sto smo gore diskutovali).

Ne bih više ništa dodao ovome što je napisao forumaš TMEV,s o bzirom na uloženo ok,ali realno ne baš bajno...stara narodna poslovica kaže,koliko para toliko muzike...Pozz !!!

uzeo sam Pannasonic HDC SD90 jer sam prethodno video kod drugara kako radi i UBIJA ! 😀

stvarno neverovatno sta mozes da dobijes za 460e. - progresivni mod je ubedljivo najimpresivniji, zatim opticka stabilizacija koja radi gotovo perfektno! cak i na 40x (digitalni zoom) iz ruke mozes lepo da snimas. fokus me nervira jer ima neki svoj AI ali je plus sto je izuzetno brz. moram samo da pronadjem koji mi mod najvise odgovara. lowlight uslovu - tu sam ocekivao vise, mada nisam bas merodavan jer nisam video puno kamera u low light uslovima (pogotovo sto svi hvale Pannasonic u low light uslovima!). svetlo na kameri je relativno slabo. baterija traje 1:30h, dodatna baterija od 3h je oko 100e. na 16GB staje 1:30h. SDHC mora da bude klase 10 da bi kamera radila normalno, sa klasom 6 se desava da prekine snimanje i izbaci gresku u low light uslovima.

ne znam sta bih vise dodao.

ah, da, za korisnike Mac-a: AVCHD fajlovi moraju da se prepakuju u MOV format sa ClipWrap-om (stream se nedira vec se promeni samo format fajla). Moj MacBookPro sa C2D na 2.4GHz ima problema da pusti tecno 1080p! ako ukljucim slow motion od 25fpsa radi ok, ali sa 50fps ima problem!

sto se mene tice, za te novce stvarno ne znam sta bih mogao bolje da uzmem; gledao sam Sony CX130/160 ali me je odvratila rezolucija od 1.5Mpix za video.

Da si imao priike da vidis TM700 ovaj ti ne bi bio ni o od odlican. Ali dobro, neka te lepo sluzi i najvaznije da si ti zadovoljan.

duplo 😉

dulsrules, daj jos malo podataka

duplo 😉

dulsrules, daj jos malo podataka
Pa brate...DUPLO!!! Naravno da ce biti razlike.Jako me zanima ta cena oko 500 e.Kovac,ajd daj jos neki info o lowlight uslovima,jel bas lose?

heh... juce sam napisao post ali ga nisam poslao.

ali zato cu sad da okacim snimak na YT... 😉

EDIT:
u stvari necu na YT - evo ga RAW snimak iz kamere: http://milan.kovac.cc/temp/00013.MTS (130MB)

Poslednja izmena:
Ne znam sta da ti kazem.Apsolutni sam laik ali ovo je za mene odlicno.S obzirom da sam imao neku SD kameru koja maltene nije mogla ni da snima nocu pod slicnim uslovima,ovo je za mene vrh.Mogu da zamislim kako radi pod dnevnim svetlom.Hvala na snimku,laicki,ja sam kupio ovu kameru.Neko ko se malo vise razume,dace vec strucan komentar snimka.
Hvala jos jednom.

to i ja cekam: "Neko ko se malo vise razume,dace vec strucan komentar snimka." 😀

jer i ja sam odusevljen ali nisam merodavan posto nikada nisam ni imao kameru... 🙂

evo ga jos jedan upload: isti path samo je fajl 00030a.mov - zalazak sunca, ali scena sa puno promena ("vodopad"), plus zoom.
rekao bih da je opet malo ekstramnija situacija nego obicno. ako neko ima vise iskustva neka da neki komentar na kameru 🙂

ja bih rekao, sad posle par dana, da bi boje mogle da budu bolje ali sa druge strane lako ih je podesiti naknadno.

Ne znam sta da ti kazem.Apsolutni sam laik ali ovo je za mene odlicno.S obzirom da sam imao neku SD kameru koja maltene nije mogla ni da snima nocu pod slicnim uslovima,ovo je za mene vrh.Mogu da zamislim kako radi pod dnevnim svetlom.Hvala na snimku,laicki,ja sam kupio ovu kameru.Neko ko se malo vise razume,dace vec strucan komentar snimka.
Hvala jos jednom.

Ovaj kamkorder snima vrlo dobro u low light uvjetima,pogotovo s obzirom na odnos cijene uloženo-dobiveno.Međutim želio bih da skrenem pozornost na još jednu stvar,naime ako se radi malo više sa ručnim postavkama pogotovo ako se brzina zatvarača smanji na 1/25 i prilagodi balans bijele boje na fluorescentnu rasvjetu a ti je mod 2 na ponuđenome još će se dobiti za cca.15% bolja slika u low light uvjetima sa tim da se pazi na stabilizaciju kod snimanja jer je pri brzini zatvarača od 1/25 kamkorder dosta osjetljiviji na nehotična pomicanja...Šim na slici je prisutan kod zumiranja na tamniju stranu prema kamionu,ali to je normalno jer svjetlona jačina objektiva opada sa zumiranjem...Vrlo dobar kamkorder za te novce i pogotovo što snima stvarni full hd progresivni a ne interlaced tj.proredni...Za pohvalu je i odličan široki kut jer tek profi kamere imaju kut snimanja ispod 30 stupnjeva što je itekako zahvalno u zatvorenim prostorima...Lp svima !!!

Neko je pomenuo Canon-ove Vixia/Legria kamere (HF S20/21/200, HF M40/41/400 itd), rekavši da snimaju samo interlace (proredno). Ovo nije potpuno tačno. Svi Canon-ovi Vixia (Legria) modeli imaju i progresivan režim, s tim što je AVCHD fajl uvek spakovan kao interlace. Proces funkcioniše tako što CMOS senzor uhvati kompletnu progresivnu sliku (24 ili 30 puta za Vixia modele, ili 25 puta za Legriu) i isporučije DiGiC procesoru, koji onda tu progresivnu sliku isecka na dve isprepletane polu-slike (fields) i to tako zapakuje u AVCHD format kao 60i (ili 50i). Kada se taj materijal posle obrađuje u Premier-u, Final Cut-u ili sličnome, program ga tretira kao standardni 60i/50i materijal, što je bez veze. Srećom, proces re-integracije progresivnih slika (de-interlacing) je relativno jednostavan, tako da je krajnji rezultat autentičan, progresivni materijal, onakav kakvog ga je CMOS čip video i snimio.

Glavni problem nastaje kada se na američkom modelu koristi 24p. Pošto se i ovaj materijal pakuje u 60i, onda se tu ubacuje tzv. "telecine pull-down". Te 24 slike se razdele na 48 polu-slika. Zatim se tih 48 polu-slika kopira po režimu 2-3 (svaka peta polu-slika se kopira dvaput) i niz koji nastane posle toga se ubacuje u 60i. Na taj način, od 48 polu-slika dobijeno je 60 polu-slika, s tim što se raspakivanje tog materijala spakovanog u 60i i sastavljanje originalnih progresivnih slika obavlja mnogo teže i ne može se raditi direktno u editoru, već je potrebno prethodno uraditi tzv. "pulldown removal" (dakle, iščupati te duplirane polu-slike i presložiti preostale u normalne progresivne parove). Za sve naravno postoji odgovarajući softver, samo što je potreban dodatan proces pre nego što može da se počne s montažom.

Američki modeli ovih kamkordera vrlo su popularni među evropskim nezavisnim filmadžijama upravo zbog tog "frame-rate"-a od 24p, jer se takav materijal lako kopira direktno na film ("35mm film-out"). Nažalost, praktično svi modeli ispod $2,000 pakuju taj 24p u 60i, što zahteva taj dodatni proces vađenja viška polu-slika i prepakivanja originalnih polu-slika (fields) u kompletne progresivne slike (frames). Jedini je Panasonic, otkako je kupio Sanyo (sa njihovim Xacti modelima) uveo taj novi 50p (60p), koji se ne pakuje u AVCHD, već je standardan MPEG4 AVC format sa progresivnim tokom.

Glavna razlika između AVCHD-a i običnog, čistog MPEG4 je što je AVCHD optimizovan za "live streaming" (dakle, reprodukciju u realnom vremenu, uz minimalne zahteve za procesor), dok je čist MPEG4 mnogo optimalniji za montažu (mnogo lakši pristup bilo kom delu fajla). Zbog toga će relativno slabiji kompjuteri mnogo lakše prikazivati MPEG4 nego AVCHD, kad treba da se fajl pusti negde iz sredine, ili da se pomera levo-desno.

Poslednja izmena:
Neko je pomenuo Canon-ove Vixia/Legria kamere (HF S20/21/200, HF M40/41/400 itd), rekavši da snimaju samo interlace (proredno). Ovo nije potpuno tačno. Svi Canon-ovi Vixia (Legria) modeli imaju i progresivan režim, s tim što je AVCHD fajl uvek spakovan kao interlace. Proces funkcioniše tako što CMOS senzor uhvati kompletnu progresivnu sliku (24 ili 30 puta za Vixia modele, ili 25 puta za Legriu) i isporučije DiGiC procesoru, koji onda tu progresivnu sliku isecka na dve isprepletane polu-slike (fields) i to tako zapakuje u AVCHD format kao 60i (ili 50i). Kada se taj materijal posle obrađuje u Premier-u, Final Cut-u ili sličnome, program ga tretira kao standardni 60i/50i materijal, što je bez veze. Srećom, proces re-integracije progresivnih slika (de-interlacing) je relativno jednostavan, tako da je krajnji rezultat autentičan, progresivni materijal, onakav kakvog ga je CMOS čip video i snimio.

Glavni problem nastaje kada se na američkom modelu koristi 24p. Pošto se i ovaj materijal pakuje u 60i, onda se tu ubacuje tzv. "telecine pull-down". Te 24 slike se razdele na 48 polu-slika. Zatim se tih 48 polu-slika kopira po režimu 2-3 (svaka peta polu-slika se kopira dvaput) i niz koji nastane posle toga se ubacuje u 60i. Na taj način, od 48 polu-slika dobijeno je 60 polu-slika, s tim što se raspakivanje tog materijala spakovanog u 60i i sastavljanje originalnih progresivnih slika obavlja mnogo teže i ne može se raditi direktno u editoru, već je potrebno prethodno uraditi tzv. "pulldown removal" (dakle, iščupati te duplirane polu-slike i presložiti preostale u normalne progresivne parove). Za sve naravno postoji odgovarajući softver, samo što je potreban dodatan proces pre nego što može da se počne s montažom.

Američki modeli ovih kamkordera vrlo su popularni među evropskim nezavisnim filmadžijama upravo zbog tog "frame-rate"-a od 24p, jer se takav materijal lako kopira direktno na film ("35mm film-out"). Nažalost, praktično svi modeli ispod $2,000 pakuju taj 24p u 60i, što zahteva taj dodatni proces vađenja viška polu-slika i prepakivanja originalnih polu-slika (fields) u kompletne progresivne slike (frames). Jedini je Panasonic, otkako je kupio Sanyo (sa njihovim Xacti modelima) uveo taj novi 50p (60p), koji se ne pakuje u AVCHD, već je standardan MPEG4 AVC format sa progresivnim tokom.

Glavna razlika između AVCHD-a i običnog, čistog MPEG4 je što je AVCHD optimizovan za "live streaming" (dakle, reprodukciju u realnom vremenu, uz minimalne zahteve za procesor), dok je čist MPEG4 mnogo optimalniji za montažu (mnogo lakši pristup bilo kom delu fajla). Zbog toga će relativno slabiji kompjuteri mnogo lakše prikazivati MPEG4 nego AVCHD, kad treba da se fajl pusti negde iz sredine, ili da se pomera levo-desno.

Točno,zaboravio sam to napomenuti mislio sam da Canonovi modeli nemaju progresivni 50p mod,a ne da ne snimaju progresivno,točno je snimaju progresivno ali ne sa 50 frameova u sekundi.Prema zadnjim informacijama i ovaj progresivni mod 50p MPEG 4 AVC je ubačen u službenu nomenklaturu AVCHD-a.Objavljeno je prije nekim mjesec dana na slashcam.com.Pozz !!!

hvala obojici na informacijama! :wave: 😉

...ja sam sve vise odusevljen sa HDC SD90 !

Prema zadnjim informacijama i ovaj progresivni mod 50p MPEG 4 AVC je ubačen u službenu nomenklaturu AVCHD-a.Objavljeno je prije nekim mjesec dana na slashcam.com.Pozz !!!

Pošto je 50-60p sada zvanično deo AVCHD standarda, pitanje je da li će i ostali (Canon, JVC, Sony) krenuti sa kamerama koje snimaju 1080p60 (odn. 1080p50) u AVCHD-u. Takođe će biti interesantno videti da li će i Panasonic svoje 50-60p modele prebaciti na AVCHD.

Taj AVCHD je verovatno najadekvatnije rešenje za amatere koji svoje porodične snimke gledaju tako što ih puštaju direktno sa kamere. Za nas koji to ne radimo, već materijal prebacujemo na kompjuter, montiramo i režemo u nekom drugom formatu (Blu-ray, AVCHD-DVD itd), taj AVCHD, zajedno sa komplikovanom strukturom direktorijuma i ostalih pratećih fajlova je jedna nepotrebna glavobolja. Bilo koji normalan kompjuterski kontejner (AVI, MOV, MP4) je za naše potrebe mnogo prikladniji, jer ne multipleksuje audio i video, već ih sadrži odvojene, što softveru za montažu znatno olakšava pristup i rad. Nažalost, izgleda da je AVCHD standard koji ostaje, tako da nam nema druge nego da se prilagodimo...

Dali netko može pojasniti zašto samo od velikih proizvođača Panasonic u amaterski razred kamera npr.serija 700 ili 900 stavlja tročipni sustav sa prizmom,dok npr.Canon i Sony u HF G 10 odnosno CX 700 koriste jednosenzorski sustav sa Bayerovim filtrom iako u profesionalnim sustavima npr.Canon xf 305 ili Sony pmw ex 1 ili pmw ex 3 koriste obavezno tročipni suustav sa prizmom ? I dali je istina da tročipni sustav daje bolju gradaciju boja i bolju osjetljivost u low light uvjetima ? Pretpostavljam da je tako jer ga svi koriste u profi segmentu ? Lp !!!

@Emmes i mene to interesuje - pre svega me interesuje koliko je kvalitetnija slika na panny 700/900 modelima od 70/90 sa jednim cipom...

dulsrules se nesto javio kratko ali nije dao blize informacije... komentar je bio u stilu: "Mac je super, PC je kanta" 😀

Mnogo je bolja slika na TM 700 modelu recimo. Najbolje se vidi recimo razlika kada se snima trava, svaka travka se razaznaje (to sam na prvu loptu provalio). Low light takodje. Ima mnogo poboljsanja u odnosu na jeftiniju bracu. Npr. TM 900 mi je preterivanje, 3d je po meni bespotreban feature. Ima na vimeo.com da se skine dosta sirovih semplova pa overite to obavezno 😉

Kada se porede modeli istog proizvođača sa jednim ili tri čipa, razlika se vrlo brzo vidi. Problem je u tome što su Panny-jeve tročipne kamere sa prilično majušnim čipovima, u poređenju sa, recimo, novim Canon-ovim Vixia/Legria modelima. Canonov potez u ovoj sezoni (drastično smanjenje megapikselaže, u cilju značajnog povećanja fotoreceptora na čipu) izgleda da je urodio plodom. Svi koji su do sada testirali ovogodišnje modele (M40/41/400) kažu da je šum znatno niži, što se izrazito vidi pri slabom svetlu.

Sve u svemu, razlike u kvalitetu slike, nivou šuma, vernosti boje, kvalitetu kompresije i slično, relativno su male između konkurentskih modela slične cene. Prema tome, Ko voli Panasonic, neka uzme Panasonica "za sve pare" (tj, najbolje za pare koje ima); kome se više sviđa Canon, neka uzima Canona. Ne pamtim da sam ikad video da se neko pokajao zbog kupovine i da mu kvalitet snimaka nije odgovarao u poređenju sa konkurencijom. Ako takvih i ima, veoma su retki.

Kada se porede modeli istog proizvođača sa jednim ili tri čipa, razlika se vrlo brzo vidi. Problem je u tome što su Panny-jeve tročipne kamere sa prilično majušnim čipovima, u poređenju sa, recimo, novim Canon-ovim Vixia/Legria modelima. Canonov potez u ovoj sezoni (drastično smanjenje megapikselaže, u cilju značajnog povećanja fotoreceptora na čipu) izgleda da je urodio plodom. Svi koji su do sada testirali ovogodišnje modele (M40/41/400) kažu da je šum znatno niži, što se izrazito vidi pri slabom svetlu.

Sve u svemu, razlike u kvalitetu slike, nivou šuma, vernosti boje, kvalitetu kompresije i slično, relativno su male između konkurentskih modela slične cene. Prema tome, Ko voli Panasonic, neka uzme Panasonica "za sve pare" (tj, najbolje za pare koje ima); kome se više sviđa Canon, neka uzima Canona. Ne pamtim da sam ikad video da se neko pokajao zbog kupovine i da mu kvalitet snimaka nije odgovarao u poređenju sa konkurencijom. Ako takvih i ima, veoma su retki.

Slažem se sa gore navedenim ali ipak ralika između 1,4" I 1,3" između Panasonica i Canona i nije toliko prevelike jer recimo sam Panasonic navodi da je u njihovom novom AG AC 130/160/250 modelu u pitanju novi tzv.ultra mos 1,3" senzor koji daje čak bolje rezultate nego veliki 1/2" senzor u modelu ag hpx 900 koji košta cca 10000 eura,a upravo zbog efektivne pixelaže koja je na 2,2 Mpix a to je kod Canona zaista dobra stvar jer je kod njega na 2,37 mpix tj.efektivno na 2,07 Mpix koliko i treba biti ali ipak u xf 305 koristi 3 takva čipa a ne 1,što ipak nije bez veze...ali zanimljivo je da ta tri čipa pa čak i u manjem izdanju recimo 1,4 ne želi preseliti u niži segment jer bi time vjerovatno ugrozio profi segment u odnosu uloženo dobiveno...Dok npr.Panny i u profi modelu ag ac 40 koristi ta tri 1,4.1" čipa što ipak nešto govori...Lp

ok, dakle duplo skuplji Panasonic (npr. 700) sa tri cipa se ipak isplati?

mislim ne mora dati duplo bolju sliku ali i po dana daje osetno bolju sliku od npt. SD90 ?? ili: tri cipa nije neko marketing lupetanje vec realno osetno bolja slika?

pitam jer se secam pre 7-8 godina price da ce DSLR dobiti 3 posebna senzora za RGB sto se nikada nije desilo (mislim da je samo Fuji jedno vreme ima fotoaparate sa tri senzora...)

EDIT:
a da, i kakav je 700 vs 90 kvalitet zuma ??? vidim da je 700 12x opticki zoom dok je kod 90 20x - kod koga je kvalitetniji maximalan zoom ?

Poslednja izmena:
Zlatna pravila kod "kucnih" kamkordera - Sto manji opticki zum, sto veci senzor, sto manje megapiksela. I da, TM 700 daje osetno bolji kvalitet slike u svim rezimima, sem u mrklom mraku, jer tada ima suma, cak i kod nekih profesionalnih, daleko skupljih kamera. Moj savet, ko moze neka kupi TM 700. Svaki euro se isplati (ko ima nameru da koristi kameru a ne da je pali jednom u mesec dana).

Za 100e manje imas Sony cx130 😉

Moj MacBookPro sa C2D na 2.4GHz ima problema da pusti tecno 1080p! ako ukljucim slow motion od 25fpsa radi ok, ali sa 50fps ima problem!

Ovo može da ima veze sa softverom koji se koristi za puštanje. Većina ljudi koristi VLC za gledanje HD videa (AVCHD, MP4, MOV). Moje iskustvo je da VLC nije dobro optimizovan za H.264 (verovatno se ne koristi svim raspoloživim API-jem za dekompresiju raznih MPEG verzija), verovatno zato što je kros-platformska aplikacija, pa autori nemaju vremena da pažljivije portuju Windows verziju. Moje iskustvo je mnogo povoljnije sa Movist-om, koji mi je do sada bez naročitog napora tečno puštao sve što sam mu uvalio (4 god star MBP, C2D 2.4GHz, prošlogodišnji MB C2D 2.4 i iMac i3 3GHz), mada još nisam imao prilike da probam Panasonikov 1080p60 format.

Što se tiče ClipWrap-a, on savršeno završava pos'o. Bez njega, standardni metod (za iMovie, FCE ili FCP) je konverzija iz AVHCD-a u AIC (ili ProRes 422), što čistuncima može da smeta, jer je ipak konverzija iz jednog komprimovanog formata u drugi komprimovani format. Ko ima Premiere (Elements ili Pro) može da radi direktno sa originalnim AVCHD fajlovima (pod uslovom da mu je Mac dovoljno moćan da ih glatko pušta), u kom slučaju nije potreban ClipWrap.

Mislim da je AVCHD fajlove u svakom slučaju bolje prepakovati u neki normalniji konterner (ovo važi i za Windows okruženje), jer je, kao što rekoh ranije, AVCHD optimizovan za streaming, dok su normalni kontejneri (MOV, AVI, MP4) mnogo manje zahtevni za manipulaciju na računaru.

VLC ima milion podesavanja i iskljucivanjem nekih parametara prilikom dekompresije poboljsava se FPS ali me mrzi da trazim to.

probacu movist.

EDIT: movist pusta stvarno najbolje ovaj 1080p HD.

Nazad
Vrh Dno