Šta je novo?

Full HD Kamkorderi

• Začetnik teme Začetnik teme TMEV
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

TMEV

Slavan
Učlanjen(a)
04.07.2009
Poena
319
Resio sam da otvorim novu temu u kojoj bih voleo da cujem preporuke od dobrih poznavalaca karakteristika novih Full HD kamkordera.

Konkretno, par dana sam pretrazivao, uporedjivao razne modele, i nekako najvise mi se svidela ova kamera:
http://www.bhphotovideo.com/c/produ...SD90K_HDC_SD90_High_Definition_Camcorder.html

Sta mislite? Naravno preporuke sa tog ili drugog sajta su dobrodosle!

Problem je sto kad uporedim kamere slicnih cena (rang $400-600), nekako ne umem da vidim neke bitne razlike. A posto nemam od koga da saznam, najbolje je eto ovde na forumu, pa mozda i drugima koristi.

Resio sam da otvorim novu temu u kojoj bih voleo da cujem preporuke od dobrih poznavalaca karakteristika novih Full HD kamkordera.

Konkretno, par dana sam pretrazivao, uporedjivao razne modele, i nekako najvise mi se svidela ova kamera:
http://www.bhphotovideo.com/c/produ...SD90K_HDC_SD90_High_Definition_Camcorder.html

Sta mislite? Naravno preporuke sa tog ili drugog sajta su dobrodosle!

Problem je sto kad uporedim kamere slicnih cena (rang $400-600), nekako ne umem da vidim neke bitne razlike. A posto nemam od koga da saznam, najbolje je eto ovde na forumu, pa mozda i drugima koristi.

Da to je jedna od najboljih kamera ove godine.Od ostalih se izdvaja širokokutnim objektivom i mogućnošću snimanja sa 28 Mbps progresivno što daje glatkoću video materijalu.Također je i solidna u low light situacijama...Lp

A recimo da je bolja i vise od 2x, sta kazes na to 😉

Da je bolja i vise od 2x, budzet je limitiran... zato te preko 550-600$ nisam ni gledao/

Kad sam u prethodnom postu rekao da je sd-90 jedna od najboljih kupnji ove godine mislio sam na modele u srednjoj klasi.SD-900 ili TM-900 je dosta bolji camcorder ali on dolazi iz najviše klase kamkordera u potrošačkom segmentu i pripada skoro pa u poluprofesionalne modele ili kako na Zapadu kažu top-prosumer model.I sam koristim model SD-700 iz 2010.g. i mogu potvrditi da je to odlična kamera,a model 900 je nasljednik modela 700...Razlike modela sd 900 u odnosu na model 90 su sljedeće ; puno veća mogućnost manuelnih podešavanja pri samom snimanju,tročipni sustav snimanja sa boljom gradacijom boja i bez ikakvih artefakata te boljim mogućnostima pri slabom osvjetljenju,veći lcd sa boljim prikazom rezolucije 460 kpix,korištenje tražila itd.,a sd 90 ima još veći široki kut snimanja 28 prema 35 mm,i jači zoom,iako sam zoom ne igra toliku ulogu bez stativa tj.vrhunske stabilizacije slike.Međutim po odnosu uloženo-dobiveno sd 900 je best buy u visokoj klasi pogotovo u odnosu na canona hf g 10 koji je za trećinu skuplji, a sd 90 je best buy u srednjoj klasi...Pozz...

Kad sam u prethodnom postu rekao da je sd-90 jedna od najboljih kupnji ove godine mislio sam na modele u srednjoj klasi.SD-900 ili TM-900 je dosta bolji camcorder ali on dolazi iz najviše klase kamkordera u potrošačkom segmentu i pripada skoro pa u poluprofesionalne modele ili kako na Zapadu kažu top-prosumer model.I sam koristim model SD-700 iz 2010.g. i mogu potvrditi da je to odlična kamera,a model 900 je nasljednik modela 700...Razlike modela sd 900 u odnosu na model 90 su sljedeće ; puno veća mogućnost manuelnih podešavanja pri samom snimanju,tročipni sustav snimanja sa boljom gradacijom boja i bez ikakvih artefakata te boljim mogućnostima pri slabom osvjetljenju,veći lcd sa boljim prikazom rezolucije 460 kpix,korištenje tražila itd.,a sd 90 ima još veći široki kut snimanja 28 prema 35 mm,i jači zoom,iako sam zoom ne igra toliku ulogu bez stativa tj.vrhunske stabilizacije slike.Međutim po odnosu uloženo-dobiveno sd 900 je best buy u visokoj klasi pogotovo u odnosu na canona hf g 10 koji je za trećinu skuplji, a sd 90 je best buy u srednjoj klasi...Pozz...

Emmes a koja ti je prepotuka isto full hd od Canona tu isto do 500-600 evrica

Emmes, izvinjavam se sto sad ispada da te svi "napadamo" sa pitanjima, ali ocigledno se jako dobro razumes 🙂
Kao sto rekoh moj budzet je limitiran i mislim da bih bio sasvim zadovoljan srednjom klasom kamkordera. Nego tek sam sada primetio da Panasonic pored SD90 ima i TM90 model. Naizgled su identicne, s minimalnim razlikama:
- jedna je npr teza za 1gram 😀
- jedna ima f/1.8-3.32, druga f/1.8-3.5
to je sve sto sam primetio. Ima li jos nekih razlika, jer mi nije jasno zasto su to 2 razlicito imenovana modela, a opet skoro identicni???

...Nego tek sam sada primetio da Panasonic pored SD90 ima i TM90 model. Naizgled su identicne, s minimalnim razlikama:
- jedna je npr teza za 1gram 😀
- jedna ima f/1.8-3.32, druga f/1.8-3.5
to je sve sto sam primetio. Ima li jos nekih razlika, jer mi nije jasno zasto su to 2 razlicito imenovana modela, a opet skoro identicni???

Nisi primetio onu najvažniju razliku. TM modeli imaju ugrađenu memoriju + proširenje preko SD kartica, a SD modeli imaju samo memoriju preko SD kartica.

Pozdrav

Kod Canona apsolutno najbolji model ove godine je serija hf m 400,40 ili 41 u srednjoj klasi kamkordera,razlika u brojevima je u biti samo razlika u tome dali kamera nema ili ima unutarnju memoriju npr.m41 ima 32 gb unutarnje memorije a m400 nema nikako memorije već koristi SDHC/SDXC kartice.Ovaj model se odlikuje odličnim snimanjem u uvjetima slabijeg osvjetljenja i ima za ovu klasu veliki 1/3 " senzor koji točno odgovara full hd rezoluciji...u odnosu na konkurentske modele ima manju mogućnost manuelnih podešavanja i relativno mali kut objektiva u širokokutnom smislu vrednovanja...također snimanje fotografija je isključivo u rezoluciji 2.1 Mpix zbog izvorne veličine senzora.
Što se tiče Panny SD ili TM 90 gotovo su isti ,razlika je samo u tome kao što je prethodno jedan od forumaša rekao u posjedovanju ili ne posjedovanju unutarnje memorije,SD model koristi samo SDHC/XC kartice a TM model koristi unutarnju memoriju plus mogućnost snimanja na SDHC/XC kartice,a objektiv,jačina zooma,veličina senzora itd.je u potpunosti identična...Pozz...

Hvala puno "Emmes" na detaljima. Da li slucajno znas nesto o Sony kamerama srednje klase, npr kao ova:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/748413-REG/Sony_HDR_CX160_B_HDR_CX160_HD_Flash_Memory.html

po meni ona ima nekoliko prednosti: interna memorija + mogucnost za SD kartice. Drugo je 30X zoom a trece je sto ima veci izbor rezolucija snimanja. Koliko mogu da shvatim, cini mi se da je losa strana, sto nema built in light i sto verovatno nije kao Panasonic u low-light uslovima. Da li je to tacno?

Što se tiče Sonyja,nitko im ne može osporiti stručnost i kvalitetu općenito,međutim mislim da puno više daju u čistom profesionalnom segmentu nego u amaterskom i prosumer segmentu.Npr.njihov profi razred kamera je number one trenutno npr.model pmw f 3 je najmoćniji uz Panny ag af 101 za snimanje u svim uvjetima...Kod ove kamere za koju pitaš radi se o "ulaznom" ili osnovnom modelu a ne modelu srednje klase,s jedne strane za te novce je ok,ali moraš obratiti pozornost da on ima npr 1.4" senzor ali je važan broj efektivnih pixela koji on koristi za snimanje a on iznosi 1 490 000 pix.što je puno manje od potrebnih 1 920 000 pix.,iako ukupno ima 4 200 000 pix.ali njih koristi za foto mod i za dodatnu stabilizaciju slike.Tako da taj model i nije baš high quality, tj.dobićeš od 1-5 snimke za -3 otprilike...Općenito problem kod Sonyja je što svoju top tehnologiju iz profi klase teško spušta na niže razine,dok Panny iz više klase koristi sustav 3 senzora ili Canon od ove godine sustav tzv.hd pro senzora u potrošačkoj klasi, a to su sve stvari korištene u profi kamerama pa date na korištenje u consumer segment.Što se tiče zooma,30 X zoom je bez stativa slabo iskoristiv...Pozz...

Možda je malo off, ali imam pitanje za tebe Emmes. Da li si dolazio u dodir sa novim DSLR fotoaparatima što imaju mogućnost snimanja Full HD video zapisa i šta misliš o njima? Recimo bio sam na jednom koncertu skoro gde su fotografi snimali video zapis DSLR fotoaparatima za potrebe spota, pa me zanima da li vrede takvi fotoaparati što se tiče video zapisa.

Možda je malo off, ali imam pitanje za tebe Emmes. Da li si dolazio u dodir sa novim DSLR fotoaparatima što imaju mogućnost snimanja Full HD video zapisa i šta misliš o njima? Recimo bio sam na jednom koncertu skoro gde su fotografi snimali video zapis DSLR fotoaparatima za potrebe spota, pa me zanima da li vrede takvi fotoaparati što se tiče video zapisa.

DSLR aparati imaju dosta velike mogućnosti snimanja full hd videa,pogotovo se tu ističe Canon sa npr.EOS-5D,7D ili 60 D serijom ili Panny sa Lumix GH1 ili GH2 modelima ali i ostali proizvođači zbog velikog senzora koji koriste,odlične optike i slično,sa njima se dobija čak i bolja dubina polja i dinamički raspon,ali s druge stane mana im je tzv.fino zumiranje i donekle stabilizacija slike jer ipak je fotoaparat upravo to fotoaparat tj.namijenjen je za fotografiranje a ne za video snimanje,npr.švenkanje sa fotoaparatom je dosta teško u odnosu na kameru...

OK, to sam hteo da znam, Hvala 🙂

Kod Canona apsolutno najbolji model ove godine je serija hf m 400,40 ili 41 u srednjoj klasi kamkordera,razlika u brojevima je u biti samo razlika u tome dali kamera nema ili ima unutarnju memoriju npr.m41 ima 32 gb unutarnje memorije a m400 nema nikako memorije već koristi SDHC/SDXC kartice.Ovaj model se odlikuje odličnim snimanjem u uvjetima slabijeg osvjetljenja i ima za ovu klasu veliki 1/3 " senzor koji točno odgovara full hd rezoluciji...u odnosu na konkurentske modele ima manju mogućnost manuelnih podešavanja i relativno mali kut objektiva u širokokutnom smislu vrednovanja...također snimanje fotografija je isključivo u rezoluciji 2.1 Mpix zbog izvorne veličine senzora.

Emmes, sada sam malo detaljnije gledao i te Canon modele sto si pomenuo. Primetio sam da kod svih njih, sto se rezolucije snimanja tice, pise 1920x1080i (a ne 1920x1080p kao kod Panny-ja ili Sonija). Iz neke forum diskusije od pre par meseci, secam se da je neko pomenuo da je progressive (p) bolje nego interlaced (i). Pa se pitam koliko je to zaista bitno kod ovih modela. Npr ako hocemo da uporedimo Canon i Panny?

Emmes, sada sam malo detaljnije gledao i te Canon modele sto si pomenuo. Primetio sam da kod svih njih, sto se rezolucije snimanja tice, pise 1920x1080i (a ne 1920x1080p kao kod Panny-ja ili Sonija). Iz neke forum diskusije od pre par meseci, secam se da je neko pomenuo da je progressive (p) bolje nego interlaced (i). Pa se pitam koliko je to zaista bitno kod ovih modela. Npr ako hocemo da uporedimo Canon i Panny?

Točno,u pravu si,zaboravio sam napomenuti da Canon snima u interlaced modu dok Panny i Sony imaju i mogućnost progresivnog moda.Da,snimanje u progressive modu je bolje zato što kamera snima "odjednom" tj .u kompletnim linijama sliku dok kod interlace snimanja ide snimanje par-nepar linija koje se stapaju u jednu i zaista progresivni mod je bolji pogotovo kod snimanja nekih brzih akcijskih ili sportskih scena gdje je primjetno brzo kretanje npr.snimaš utrku F1 u Monte Carlu za uspomenu dok se kod ostalih snimaka ta razlika toliko ne primjećuje,također se primijeti pri vađenju fotki iz snimljenog materijala jer su fotke iz progresivnog moda puno bolje...Još jedna stvar svi današnji kvalitetni hd plasma,led ili lcd TV-i imaju odlične deinterlace sklopove u sebi tako da i kamere koje snimaju u interlace modu snimak sa tih kamera istine radi isto izgleda odlično iako je pravi progressive ipak zamjetno glađi...I još jena napomena Canon snima u interlaced modu sa max 24 Mbps u AVCHD formatu,a Sony i Panny u MPEG 4 H264 na 28 Mbps a u nižim modovima u AVCHD...Pozz !!! Nadam se da sam pomogao !!!

Kako nisi pomogao. Svaka cast majstore 🙂 Drago mi je, a nadam se i ostalima, sto si se prikljucio forumu sa odlicnim i sazetim pregledom karakteristika koji su znacajni prilikom odlucivanja za kupovinu.

da se ubacim. a malo stariji HV40? 🙂

da se ubacim. a malo stariji HV40? 🙂

Kada se prije otprilike 2 godine pojavio na tržištu Canon HV-40 je bio jedan od najboljih kamkordera u to vrijeme,sa mogućnošću snimanja u izvornom 24p modu je bio itekako iznad ostalih,imao je dobre mogućnosti i u snimanju u lošijim svjetlosnim uvjetima...međutim dolaskom AVCHD kodeka u širu i jaču upotrebu,a koji je u kompresijskim mogućnostima duplo jači od MPEG-2 kodeka i sam Canon je krenuo sa novom linijom camcordera tipa HF S 11,S21 itd.koji snimaju na flash memoriju,sd kartice...zaključno HV-40 je vrlo dobar camcorder ali ga je pomalo izguralo vrijeme zbog korištenja snimanja na traku,iako ga neki ljudi upravo vole zbog toga jer je još uvijek lakše editiranje HDV materijala nego AVCHD i H264 pogotovo na starijim računalima...Pozz !!!

Juce sam imao prilike da u lokalnoj Best Buy radnji isprobam "izlozbeni" Panny- TM90 model (nisu imali SD90). Poneo sam svoju SD karticu ubacio u kameru i malo snimao. Generalno, imao sam 2 poteskoce za svoj prvi kontakt sa ovim modelom: 1) kako da aktiviram da se pojavi "menu" 2) touch screen nije bas najsrecniji (ocigledno ne moze da bude kao Iphone 😀)
u svakom slucaju nekako sam uspeo uz pomoc uvek prisutnih ljubaznih zaposlenih da namestim na najveci kvalitet i snimam jedan minut. Odabrao sam HA-1920x1080 jer je prvi na listi (ispod su bili jos HG, HE i tako jos neka kombinacija). Napravio sam potom 1 snimak od 1 minuta, i kada sam dosao kuci slika je izvanredna (mali problem imam samo sa SPlayer-om koji je nekompatibilan sa ovim formatom, pa je sva slika nekako zelena i cudna). Ubacio sam fajl u Media info:

General
ID : 1 (0x1)
Complete name : c:\DL\00001.MTS
Format : BDAV
Format/Info : Blu-ray Video
File size : 117 MiB
Duration : 1mn 1s
Overall bit rate : 16.0 Mbps
Maximum Overall bit rate : 18.0 Mbps

Video
ID : 4113 (0x1011)
Menu ID : 1 (0x1)
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : [email protected]
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 4 frames
Format settings, GOP : M=1, N=30
Codec ID : 27
Duration : 1mn 0s
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 15.1 Mbps
Maximum bit rate : 16.8 Mbps
Width : 1 920 pixels
Height : 1 080 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate : 29.970 fps
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Interlaced
Scan order : Top Field First
Bits/(Pixel*Frame) : 0.243
Stream size : 110 MiB (94%)

Audio
ID : 4352 (0x1100)
Format : AC-3
Format/Info : Audio Coding 3
Mode extension : CM (complete main)
Codec ID : 129
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 256 Kbps
Channel(s) : 2 channels
Channel positions : Front: L R
Sampling rate : 48.0 KHz
Bit depth : 16 bits
Compression mode : Lossy
Delay relative to video : -67ms
Stream size : 1.86 MiB (2%)

I kao sto se moze videti boldovano i crveno, snimak je u 29.97fps i interlaced. To me cudi, jer u specifikacijama za kameru pise da snima u 60fps, bilo progresive ili interlaced (1080p/1080i). Sigurno nisam dovoljno cackao po opcijama, pa pretpostavljam da je to razlog. Emmes, sta mislis ?

Juce sam imao prilike da u lokalnoj Best Buy radnji isprobam "izlozbeni" Panny- TM90 model (nisu imali SD90). Poneo sam svoju SD karticu ubacio u kameru i malo snimao. Generalno, imao sam 2 poteskoce za svoj prvi kontakt sa ovim modelom: 1) kako da aktiviram da se pojavi "menu" 2) touch screen nije bas najsrecniji (ocigledno ne moze da bude kao Iphone 😀)
u svakom slucaju nekako sam uspeo uz pomoc uvek prisutnih ljubaznih zaposlenih da namestim na najveci kvalitet i snimam jedan minut. Odabrao sam HA-1920x1080 jer je prvi na listi (ispod su bili jos HG, HE i tako jos neka kombinacija). Napravio sam potom 1 snimak od 1 minuta, i kada sam dosao kuci slika je izvanredna (mali problem imam samo sa SPlayer-om koji je nekompatibilan sa ovim formatom, pa je sva slika nekako zelena i cudna). Ubacio sam fajl u Media info:

General
ID : 1 (0x1)
Complete name : c:\DL\00001.MTS
Format : BDAV
Format/Info : Blu-ray Video
File size : 117 MiB
Overall bit rate : 16.0 Mbps
Maximum Overall bit rate : 18.0 Mbps

Video
ID : 4113 (0x1011)
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : [email protected]
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 4 frames
Format settings, GOP : M=1, N=30
Codec ID : 27
Duration : 1mn 0s
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 15.1 Mbps
Maximum bit rate : 16.8 Mbps
Width : 1 920 pixels
Height : 1 080 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate : 29.970 fps
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Interlaced
Scan order : Top Field First
Bits/(Pixel*Frame) : 0.243
Stream size : 110 MiB (94%)

Audio
ID : 4352 (0x1100)
Format : AC-3
Format/Info : Audio Coding 3
Mode extension : CM (complete main)
Codec ID : 129
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 256 Kbps
Channel(s) : 2 channels
Channel positions : Front: L R
Sampling rate : 48.0 KHz
Bit depth : 16 bits
Compression mode : Lossy
Delay relative to video : -67ms
Stream size : 1.86 MiB (2%)

I kao sto se moze videti boldovano i crveno, snimak je u 29.97fps i interlaced. To me cudi, jer u specifikacijama za kameru pise da snima u 60fps, bilo progresive ili interlaced (1080p/1080i). Sigurno nisam dovoljno cackao po opcijama, pa pretpostavljam da je to razlog. Emmes, sta mislis ?

Radi se o tome da na samom camcorderu imaš posebno dugme za prebacivanje za mod snimanja u 28 Mpbs progressive i samim pritiskom na to dugme ti piše na displayu camcordera da snimaš u best of the best modu snimanja.To dugme se nalazi sa unutarnje strane camcordera kad otvoriš lcd zaslon.Tada će u informacijama o snimanju pisati max.bitrate 28 Mbps a on će ići od cca.18 do 28 Mpps ovisno od kompleksnosti scene pošto se radi o Varial Bit Rateu /VBR/ a ne Constant Bit Rateu /CBR/...Lp !!!

Radi se o tome da na samom camcorderu imaš posebno dugme za prebacivanje za mod snimanja u 28 Mpbs progressive i samim pritiskom na to dugme ti piše na displayu camcordera da snimaš u best of the best modu snimanja.To dugme se nalazi sa unutarnje strane camcordera kad otvoriš lcd zaslon.

Hvala puno. BEz obzira eto sto sam snimao sa 30fps i 15mbps bitrejtu, slika izlgeda fantasticno. Doduse, osvetljenje je u radnji jako dobro, pa je mozda i to razlog. Ne znam kako bi se ponasala kamera u low-light uslovima. To cu tesko isprobati u radnji, jer je svaki izlozeni aparat/kamera povezan nekom sajlom pa ne mogu da se maknem odatle 😀 😀. Ali verujem da je cak i u tim uslovima, mnogo bolja od "igracke" koju trenutno imam i koja jako dobro snima u 720p.

@Emmes: da li to znaci da je mnogo bolja kupovina S20/S21/S30, iako razlika u ceni nije zanemarljiva (~200$)? Sta je sa miniDV kasetama, da li izlaze iz upotrebe? Tacnije da li ce moci, kao medijum za snimanje, da se nabave i u narednom periodu..
Da li moze jos neko ko je upucen u temu da se ukljuci? Hitno mi je potrebna odluka o kupovini. 🙂

@Emmes: da li to znaci da je mnogo bolja kupovina S20/S21/S30, iako razlika u ceni nije zanemarljiva (~200$)? Sta je sa miniDV kasetama, da li izlaze iz upotrebe? Tacnije da li ce moci, kao medijum za snimanje, da se nabave i u narednom periodu..
Da li moze jos neko ko je upucen u temu da se ukljuci? Hitno mi je potrebna odluka o kupovini. 🙂

HF S21 je top model Canona iz 2010 g.i radi se o vrlo dobrom camcorderu,s tim da HF M 41 ima bolje mogućnosti u low lightu zbog novog hd pro senzora,a HF S 21 je oštriji u snimanju u dobrim svjetlosnim uvjetima i sa njim možeš i dobit i solidne fotke...DV definitivno je out ali će u sljedećih najmanje pet godina moći da se nabavi sda tim što će im cijena s vremenom rasti zbog sve manjeg broja proizvođača koji će ih proizvoditi...Pozz !!!

Cena je prejaka. Pogotovo kod nas. Oko 1000 e je mislim, i to fazon stoji kod uvoznika na lageru, nema je u maloprodaji, nego se naruci i ceka. Smejurija. Inace, kamera zadaje kako snima.

Cena je prejaka. Pogotovo kod nas. Oko 1000 e je mislim, i to fazon stoji kod uvoznika na lageru, nema je u maloprodaji, nego se naruci i ceka. Smejurija. Inace, kamera zadaje kako snima.

Na onom BHphotovideo sajtu obe (S21 i M41) su trenutno 900 dolara. S tim da je S21 na trenutnom "popustu" sa 1199 na 899 i to do sutra. Zao mi sto u Srbiji toliko deru sa cenama :S
Emmes, da li su, i koliko uporedive one Panny kamere za koje sam zainteresovan i ova 2 Canon modela. Verujem da pripadaju razlicitim kategorijama, jer i cena dosta govori 🙂

Zabagovao je forum. Ovaj post se odnosio na HV 40. ne znam sto se moj post pojavio ovako kasno.

Na onom BHphotovideo sajtu obe (S21 i M41) su trenutno 900 dolara. S tim da je S21 na trenutnom "popustu" sa 1199 na 899 i to do sutra. Zao mi sto u Srbiji toliko deru sa cenama :S
Emmes, da li su, i koliko uporedive one Panny kamere za koje sam zainteresovan i ova 2 Canon modela. Verujem da pripadaju razlicitim kategorijama, jer i cena dosta govori 🙂

Nećeš promašiti sa nijednim modelom,svaka je dobra na svoj način,ovisno što ti treba ali generalno su sve ok,ali odlučuju finese u skladu sa osobnim potrebama...

Nazad
Vrh Dno