Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

U današnje vreme ja ne znam da li ijedna ozbiljnija 12-ica može da bude propisno montirana na nosačima koje oni deklarišu da su za 12-icu.
Ja sam majstoru insistirao za Vivax da stavi duže nosače, odnosno za 18-icu, pa čak ni tada nije to bilo idealno.
Mene blam bilo tražiti za 24-ku, al kad skontaš, tek na njima dobijaš "clearance" od 15-ak cm. Ameri preporučuju 12 inča (30 cm) clearance :oops:

Kakvi su potencijalni problemi klima koje nemaju dovoljno odstojanja od zida? Vidim da u preko 90% slučajeva klime nemaju više od 5cm od zidova, maltene su pribijene skroz?!

Ja sad citam na 18kmta pise 10cm ili vise. A na Hiseanse pise 20cm min

"To su oni bezveze napisali da ispoštuju neke propise, obična tehnikalija i glupost, lijepo ću ja tebi nju nabiti u zid da ne kisne" ( i ne grije i da krepa što prije)

18kmta ugradjena. kuca se ohladila od juce nije se grejalo stavio na 23 stepena max fan krenula sa 2.5kw iz uticnice. Ja mozda nisam kopetentan za buku ali meni nije strasno na max fan kako duva. Kvalitetnije sve izgleda od Hiseanse sto je i za ocekivati. Javljam kasnije u toku dana kad nabije temp kako ce da se ponasa.

Prilozi

• PXL_20241113_110405352.jpg
    PXL_20241113_110405352.jpg
    56 KB · Pregleda: 100

Ima li neko?
Kakva su iskustva za grejanje konkretno?

Imam kgte12, ista serija, samo malo noviji model.. održava mi 23.5 stepena sa potrošnjom od 142w. Stoji u dnevnoj sobi od 30kvm, i vrata hodnika su ovek otvorena tako da izađe to na nekih 35kvm..
Ispod dnevne sobe je lokal koji je prazan, tako da verujem da bi još bolje radila da ima neko ispod. Zgrada je dobro izolovana, sendvič zid + 5cm stiropora ispod fasade.
Toliko dobro mi radi ova klima da sam zavrnuo radijatore i grejem pola stana na klimu. Inače, imam centralno grejanje koje se sastoji iz fiksnog dela i potrošnje. Fiksni deo će posle skorašnjeg poskupljenja izaći na 4k mesečno + poteošnja. Pošto imam pristup kalorimetru, ovih dana sam baš upoređivao potrošnju klime i centralnog grejanja. Čak i pored tog fiksnog dela, koji moram da plaćam, grejao se ili ne, dosta vise mi se isplati da zavrnem radijatore i upalim klimu. A sledeće godine ću da podnesem zahtev da se skinem s centralnog i da ubacim jos 2 sedmice ili jednu 12. Ne znam samo dal ću moći da nađem 2 sedmice iz kg serije.

Trenutna temperatura u Kragujevcu 4 stepena.

Prilozi

• Screenshot_20241113-144007_Mi Home.jpg
    Screenshot_20241113-144007_Mi Home.jpg
    247.5 KB · Pregleda: 60
  • Screenshot_20241113-143942_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241113-143942_Smart Life.jpg
    41.8 KB · Pregleda: 86
Impresivno je da klima sa tako niskom potrošnjom održava ne baš malu kvadraturu na 4 stepena spoljna.

Impresivno je da klima sa tako niskom potrošnjom održava ne baš malu kvadraturu na 4 stepena spoljna.

Nisam napomenuo da imam 2 spoljna zida i dosta stakla u dnevnoj što obično nije slučaj kod ljudi, 3 prozora 140x140cm + vrata od terase, standardni PVC, dvostruko staklo.

Prilozi

• 20241113_152952.jpg
    20241113_152952.jpg
    215.5 KB · Pregleda: 90
Završi se i kod mene se završi.
Sa nekih 8-10 cm (kako gdje), sad se došlo na 17 cm od zida. Trebalo bi biti sad dobro

Prilozi

• 20241008_082657 (1).jpg
    20241008_082657 (1).jpg
    96.7 KB · Pregleda: 82
  • IMG_20241113_141451.jpg
    IMG_20241113_141451.jpg
    255.6 KB · Pregleda: 56
  • IMG_20241113_142248.jpg
    IMG_20241113_142248.jpg
    238.1 KB · Pregleda: 110
Imam kgte12, ista serija, samo malo noviji model.. održava mi 23.5 stepena sa potrošnjom od 142w. Stoji u dnevnoj sobi od 30kvm, i vrata hodnika su ovek otvorena tako da izađe to na nekih 35kvm..
Ispod dnevne sobe je lokal koji je prazan, tako da verujem da bi još bolje radila da ima neko ispod. Zgrada je dobro izolovana, sendvič zid + 5cm stiropora ispod fasade.
Toliko dobro mi radi ova klima da sam zavrnuo radijatore i grejem pola stana na klimu. Inače, imam centralno grejanje koje se sastoji iz fiksnog dela i potrošnje. Fiksni deo će posle skorašnjeg poskupljenja izaći na 4k mesečno + poteošnja. Pošto imam pristup kalorimetru, ovih dana sam baš upoređivao potrošnju klime i centralnog grejanja. Čak i pored tog fiksnog dela, koji moram da plaćam, grejao se ili ne, dosta vise mi se isplati da zavrnem radijatore i upalim klimu. A sledeće godine ću da podnesem zahtev da se skinem s centralnog i da ubacim jos 2 sedmice ili jednu 12. Ne znam samo dal ću moći da nađem 2 sedmice iz kg serije.

Trenutna temperatura u Kragujevcu 4 stepena.
Vau, video sa po specifikacijama da je odlican model ali nisam ocekivao da je bas toliko dobro
Gde si uzeo taj noviji model ako moze link?

Ma to je lovačka priča. 142w/h na 30 i više kvadrata mozda je moguće ali da je 3m pod zemljom. Parno grejanje ima tu velikog uticaja ako uporedo radi.

Poslednja izmena:
Ma to je lovačka priča. 142w/h na 30 i više kvadrata mozda je moguće ali da je 3m pod zemljom. Parno grejanje ima tu velikog uticaja.
Buraz... Jedino da ti slikam ceo stan...
Radijator od 3 rebra u sobi na drugom kraju stana je uključen, i to je to. To nema nikakvog uticaja na dnevnu jer je između još jedna soba koju ne grejem uopšte. I ja nisam rekao da mi klima greje ceo stan od 60kvm grejne površine, već pola stana.

30m2 plus ta vrata otvorena ka hodniku koji se ne greje...sa 142w/h na 4°C ja u to ne verujem uopšte. Sa tolikim prozorima pa imaš kalkulatore za računanje toplotnih gubitaka pa sam izračunaj jednostavno nije realno.

Za sad nisam bas vau odusevljen sa 18kmta. Dva puta isla vec u defrost na 5 stepeni napolju. Ok kuca se oladila od juce pa je morala da radi dosta na max. Hiseanse isto hos nisam namontirao u dnevnoj tako da 18kmta radi sama na 80tak kvadrata. jos nije nabila 20 stepeni u dnevnoj a namestena na 23 u kuhinji. a Hiseance drzala 20 stepeni lagano u dnevnoj na ovim temp... Videcu mozda treba vremena ponovo da se ugreje kuca pa da se stabilizuje....

Prilozi

• PXL_20241113_175828279.jpg
    PXL_20241113_175828279.jpg
    111.2 KB · Pregleda: 68
Zato ja nijesam odusevljen tim nobim modelima Fujitsu-a, dzabe oni rade na 100W, kad ne umiju snagu da pokazu kad ih trebas. Da li si probao powerful da ukljucis?

Ne ali i ne treba mirna je i necujna. Danas i kad je povukla 2500w nisam je cuo unutra
Zato ja nijesam odusevljen tim nobim modelima Fujitsu-a, dzabe oni rade na 100W, kad ne umiju snagu da pokazu kad ih trebas. Da li si probao powerful da ukljucis?
Nervira me sto na powerfull spusta krilca dole i sad ne znam ako ja vratim krilca dal je ona jos u tom modu ili ne ? na daljincu ne izbacuje nikakvu naznaku

Poslednja izmena:
Potpuno te podrzavam u ovome za mene R410 bolja varijanta i ako ne moze ispod 300w, evo ti primer kod mene LFCA 2.5 sata DF pa opet 2.5 sata prodje pa Defrost na -3 i posle nema DF-a jer izjutrilo se i nestala magla ali cak i u jakoj zimi dugo joj vremena treba do DF-a.Dok LMCBN nisam uhvatio jos u DF, ali eto i ona ne moze ispod 270w da spusti ali zato greje i to muski, igra se sa prostorijom.Realno si rekao nema sta.

Za sad nisam bas vau odusevljen sa 18kmta. Dva puta isla vec u defrost na 5 stepeni napolju. Ok kuca se oladila od juce pa je morala da radi dosta na max. Hiseanse isto hos nisam namontirao u dnevnoj tako da 18kmta radi sama na 80tak kvadrata. jos nije nabila 20 stepeni u dnevnoj a namestena na 23 u kuhinji. a Hiseance drzala 20 stepeni lagano u dnevnoj na ovim temp... Videcu mozda treba vremena ponovo da se ugreje kuca pa da se stabilizuje....
Velika kvadratura druze, ropi mucenica u 80 m2 mnogo je to treba još jedna takva, moja kuca u top izolaciji nisam mogao sa 18 LFCA da zagrejem u jakoj zimi 60m2 a sa 40m2 se igrala.Dodao jos dve 9-ke LMCBN u sobe po 20m2, e sad je pravi ugodjaj, milina i ne sekiras se oko DF.

Ma znam ja da ne moze ona sama plan je i bio 18kmta i nordic u drugoj sobi. Nego imam sad par dana da je bas poredim sa nordic u jacini dom mi ne montiraju nordic u drugoj sobi.

@ivanojle sta kaze merac potrosnje koliko arci sada?

Ne mozes da poredis, jer si je ukljucio u hladnoj kuci, nije lako da nabije temp dok se kuca ujedno i hladi. Trebalo bi da se to normalizuje kada zagrejes prostore, ako imas jos neki nacin da zagrejes iskorisi ga i olaksaj klimi.

Nije bas bilo vau ladno 15 stepeni. Al da upravu si treba ce joj vremena da digne lepo temp svuda. Plus ja sam ceo dan bio bez jankne napolju dok su ugradjivali pa nije na odmet da sam malo promrzo :) Danas kad sam je upalio krenula sa 2500w. Ne mog da kazem da nema snage
1000019845.jpg

Potpuno te podrzavam u ovome za mene R410 bolja varijanta i ako ne moze ispod 300w, evo ti primer kod mene LFCA 2.5 sata DF pa opet 2.5 sata prodje pa Defrost na -3 i posle nema DF-a jer izjutrilo se i nestala magla ali cak i u jakoj zimi dugo joj vremena treba do DF-a.Dok LMCBN nisam uhvatio jos u DF, ali eto i ona ne moze ispod 270w da spusti ali zato greje i to muski, igra se sa prostorijom.Realno si rekao nema sta.
Pa to, mislim koliko ne valja visoka, toliko i ne valja i preniska, ja razumijem da iritira kada su velike oscilacije u temperaturi, to bas smeta, ali ako ona odrzava temperaturu, tu za mene problema nema. Ja sam i uzeo LMCE bas zato sto umije da gruvne kad zatreba, podesis i ne mislis, sad se grijem na Aux-a, a jos uvijek trazim klimu za nekih 25 kvadrata i bas ne znam sta da kupim, posto mi se ne zuri, sacekacu malo i vidjeti kako ovi noviji modeli rade😃

Nazad
Vrh Dno