Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

12KMCC je u novembru potrošila nepunih 55 kWh. Greje u proseku na 22℃ dnevni boravak od 23,5 m2, a povremeno i hodnik od 11 m2.
Obično je isključujem dok radi el. šporet, jer tada i bez klime sobna temperatura ide preko 22℃. Tokom noći podešena temperatura je za stepen-dva niža od dnevne, mada bilo je i toplijih dana kada nije radila uopšte.
Na grejanju najniže ide do 140W ( LOW NOISE + AUTO FAN ) i vrlo retko se isključuje/uključuje. Bilo je 3-4 defrosta za sada koji su trajali po 10-15 min. Vrlo precizno prati zadatu temperaturu.
Za sada sam prezadovoljan njenim radom, ali videćemo kako će se pokazati na većim minusima.

07LMCE je potrošila u novembru nepunih 13 kWh. Greje spavaću/radnu sobu od 11m2, a povremeno i hodnik od 11 m2.
Na grejanju ide minimalno do 200W. Prejaka je za ovu prostoriju jer tu boravim veći deo dana i tu su samo komp i TV potrošili gotovo 50 kWh u novembru, pa ne može da radi u kontinuitetu već se vrlo često isključuje/uključuje. Zbog toga je uključujem vrlo retko, greje do nekih 23 ℃, a zatim satima ne radi dok ne padne na oko 20 ℃ ( temperatura koja meni najviše odgovara ).
Temperatura na daljinskom i ona stvarna razlikuju se za oko 3 stepena ( podesim je na 20 da bi grejala do 23 ). Sa otvorenim vratima prema hodniku radi mnogo bolje i ne gasi se tako često. Noću nije radila.

Stanje na strujomeru pokazuje da je u novembru potrošeno 59 kWh više nego u oktobru. Sve u svemu, posle 10-tak godina grejanja predimenzioniranim kotlom na čvrsto gorivo ja sam za sada prezadovoljan i komforom i potrošnjom kod grejanja na inverter klime.

Prilozi

• Screenshot_2023.11.30_23.36.31.800.png
    Screenshot_2023.11.30_23.36.31.800.png
    111.4 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot_2023.11.30_23.38.41.765.png
    Screenshot_2023.11.30_23.38.41.765.png
    113 KB · Pregleda: 39
Dobar dan. Imam kucu od 60m2 koja nije izolovana spolja, ali je kompletna pvc stolarija ugradjena, ispod laminata je stirodur od 2cm i na tavanu 15cm vune. U semptembru sam kupio dve fujitsu 12 lmce, ugradjene po propisu, 3m instalacije, vakumirano. Igrom slucaja sam morao da otputujem pa su klime ukljucene tek 28.11. Jedna se nalazi u prostoriji koja ima 16m2 ali duva prema vratima ka hodniku, kupatilu i maloj sobi, dok je druga u prostoriji od 22m2( spojene dnevna soba i kuhinja/trpezarija), na jednom kraju dnevne, na sredini zida, duva prema kuhinji i vratima ka hodniku. Obe imaju dovoljan razmak od zidova i plafona. Meni je ovo prvi put da dolazim u kontakt sa klimama tako da sam apsolutni laik, osim onog sto sam naucio citajuci forume.Ukljucene su kad je napolju bio minus, setovane na grejanje, auto fan i 22 stepena. Trebao im je dan i po da dostignu zeljenu temperaturu jer je u kuci bas bilo ledeno, ali su uspele i odrzavaju je fenomenalno, sa time sam izuzetno zadovoljan. Ali imam pitanje u vezi njihovog rada. Defroste sam odmah prepoznao, podignu krilca, lampica treperi, to je ok. Ova koja je u 16m2 radi bez prestanka, jeste fan na auto ali ne spusta ga ispod druge brzine, ali konstantno odrzava temperaturu. Ova koja je u 22m2 ona je u pocetku duvala stalno, ali je od petka pocela da se gasi( da napomenem da je u petak malo otoplilo, a juce je bilo pravo prolece). Ne znam da li prebaci u prvu brzinu jer iz nje pirka neki hladan vazduh, pa onda totalno stane, cuje se neki neobican zvuk iz nje, gas pretpostavljam, pa onda cujem spoljnu kako krece ( bruji lagano) pa onda ona pocne da duva. Neki put je radila samo 15ak sekundi ( isto u drugoj brzinj, vec prepoznajem zvuk) pa se iskljuci. Od jutros radi u malo duzim intervalima, ali se isto gasi povremeno. Nocu im smanjim temperaturu na 20 stepeni. Posto je u kuci 22stepena i ona u manjoj sobi se iskljuci, ali kad krene da radi radi neprekidno i tako odrzava temperaturu. E sad moje pitanje je zasto rade razlicito? Koja radi onako kako treba klima.da radi? Da napomenem jos jednom da obe odrzavaju temperaturu u stepen i time sam izuzetno zadovoljan. I nemam merace potrosnje pa taj podatak ne znam. Izvinjavam se na podugackom postu. Hvala na odgovorima

I da dopunim post od malopre. Od jutros obe na 22 stepena setovane, temperatura u sobi 20 stepeni ( doduse preko noci su bile namestene da greju na 20 stepeni) ali obe duvaju bas prohladan vazduh, ne mlak za odrzavanje niti topao za grejanje, nego prohladan.

I dosadan sam, ali jos jedno pitanje. Da li ove klime imaju neki senzor na daljinskom, sto se temperature tice.

@Petar1962

Ako su u dnevnoj sobi/kuhinji manji toplotni gubici, ili se uključuju razni el. uređaji ( npr. el. šporet, frižider, sudomašina... ), ili tu više boravite nego u dr. sobi ( što bi bilo i logično ) - normalno je da su potrebe za grejanjem takve sobe manje, pa će se i klima tu češće isključivati, naročito kada napolju nije toliko hladno.
Ni meni klime nisu htele da greju na podešenih 22 ℃ kada je napolju bilo 18-19 ℃, tj. isključivale su se vrlo brzo... baš kao kod tebe. Nisam ih ni koristio ovih par toplijih dana.
Tebi se zbog strujanja vazduha čini da ponekad duvaju hladno, a ustvari dok moduliraju najniže što mogu one duvaju mlak vazduh, uvek bar za nekoliko stepeni topliji od onog u sobi. Tako jedino i mogu da održavaju konstantnu temperaturu ne radeći pritom kao ON/OFF klime.
Mislim da nemaju senzor u daljinskom, ali nemamo iste modele pa neću ništa da tvrdim.

@Petar1962

Ako su u dnevnoj sobi/kuhinji manji toplotni gubici, ili se uključuju razni el. uređaji ( npr. el. šporet, frižider, sudomašina... ), ili tu više boravite nego u dr. sobi ( što bi bilo i logično ) - normalno je da su potrebe za grejanjem takve sobe manje, pa će se i klima tu češće isključivati, naročito kada napolju nije toliko hladno.
Ni meni klime nisu htele da greju na podešenih 22 ℃ kada je napolju bilo 18-19 ℃, tj. isključivale su se vrlo brzo... baš kao kod tebe. Nisam ih ni koristio ovih par toplijih dana.
Tebi se zbog strujanja vazduha čini da ponekad duvaju hladno, a ustvari dok moduliraju najniže što mogu one duvaju mlak vazduh, uvek bar za nekoliko stepeni topliji od onog u sobi. Tako jedino i mogu da održavaju konstantnu temperaturu ne radeći pritom kao ON/OFF klime.
Mislim da nemaju senzor u daljinskom, ali nemamo iste modele pa neću ništa da tvrdim.
Hvala na odgovoru.

Pitanje za vlasnike KMTA18 klima(od petka je imam, radi od sinoć). Malopre je po prvi put prestala da radi par minuta, podigla je krilce na gore, ali nije skroz zatvorila. Pitanje je, da li kada radi defrost zelena lampica treperi ili ne? Kod mene nije treperila. Zanima me da li je ovo bio defrost ili se na kratko ugasila(iako nije potpuno zatvorila krilce)? Na kojim podešavanjima je držite(na fan, pre svega mislim)?

Kad radi defrost, zelena treperi. Verovatno se ugasila. Ja drzim na fan 1, najmanji, na auto mi smeta, cuje se dosta i duva jako, pa kad si malo dalje od nje cini se kao da duva hladno.

I meni je nešto na auto bila glasna, sad mi je na dvojci i deluje mi da je to ista brzina kao i na auto fanu. Probaću i na 1,pa ću videti šta kaže. Hvala ti na privatnoj prepisci početkom godine o detaljno opisanom radu i potrošnji tvojih klima. Pomoglo mi je dosta u izboru👍

Nema na cemu, drago mi je da sam bio od pomoci. Na auto fan ne ide u prvu brzinu nikad, makar ja to jos nisam video kod mene. Zbog toga drzim u fan 1, osim kad hocu da bas zagreje ili kad se ishladi kuca.

Ako se dobro secam, kod kmta 18 je prva brzina tu negde kao kod kmta-cc 12 druga, nesto preko 500 kubnih m/h.
Moze u quiet lagano grejati 30-40 kvm, sa solidnom izolacijom.

U prethodnim postovima napisao sam da sam moje dve 12ice lmce namestio na auto fan i 22 stepena i da su odrzavale temperaturu. Noću sam ih nameštao na 20 stepeni. Međutim zadnja dva dana nisu mogle da pređu 19,5. Priznajem da mi je bilo i hladno, po nogama najviše. Sinoć sam ih namestio na fixnu drugu brzinu i podigao krilca malo u odnosu na položaj u kome su kad je izduv na auto i gle, za dva minuta cela kuća na 22 stepena. Da li je ok da ostane u toj drugoj brzini, jer mi izgleda da tako duva i kad je na auto i da li krilca uopšte da vraćam u početni položaj? Nadam se da će ova moja početnička brljanja nekome biti od koristi.

Koju kvadraturu grejes, postize na fan 1 da zagreje prostoriju?
Grejem nekih 50 m2, odlicno izolovanog prizemlja. Kao sto rekoh, kad hocu da zagrejem ako je bila ugasena, stavim autofan. Nakon nekog vremena stavim fan 1, i tako bez problema odrzava zadatih 23c, na termostatu 22,6-22,7.

U prethodnim postovima napisao sam da sam moje dve 12ice lmce namestio na auto fan i 22 stepena i da su odrzavale temperaturu. Noću sam ih nameštao na 20 stepeni. Međutim zadnja dva dana nisu mogle da pređu 19,5. Priznajem da mi je bilo i hladno, po nogama najviše. Sinoć sam ih namestio na fixnu drugu brzinu i podigao krilca malo u odnosu na položaj u kome su kad je izduv na auto i gle, za dva minuta cela kuća na 22 stepena. Da li je ok da ostane u toj drugoj brzini, jer mi izgleda da tako duva i kad je na auto i da li krilca uopšte da vraćam u početni položaj? Nadam se da će ova moja početnička brljanja nekome biti od koristi.
Na Auto svakako radi u drugoj. Ako osetis da ti nedovoljno greje, zadaj 1 stepen vise, slobodno, i bice ok.
Polozaj krilaca podesi,vec kako ti odgovara.

Poslednja izmena:
Od mene još jednom sve preporuke za 12KMCC. Odlična klima za dobro izolovane prostore sa malim toplotnim gubicima. Ovako je danas radila kod mene u dnevnoj sobi od 23,5 m2, a deo dana grejala je i hodnik od 11 m2. Tokom noći sam je isključio na nekoliko sati, kao i tokom dana kada nismo bili kod kuće, ali temperatura u sobi nije padala puno i ona je bez problema nastavljala da greje do 22℃ kako je i podešena. Potrošila je danas 2,4 kWh ( ukupno 13,4 kWh za ovih 6 dana u decembru ).

Prilozi

• Screenshot_20231206-211305_Tapo.jpg
    Screenshot_20231206-211305_Tapo.jpg
    97.2 KB · Pregleda: 30
  • Screenshot_20231206-211412_Tapo.jpg
    Screenshot_20231206-211412_Tapo.jpg
    68.5 KB · Pregleda: 32
  • Screenshot_2023.12.06_21.30.13.262.png
    Screenshot_2023.12.06_21.30.13.262.png
    96.8 KB · Pregleda: 30
Jedno pitanje novajlije u grejanju klimom. Vezano za rad spoljne jedinice. 2.decembra je krenula da radi, spoljna je radila gotovo nečujno, prosto ni sam nisam verovao koliko je tiha. Nisam posle toga mnogo ni obraćao pažnju. Sinoć sam prošao pored nje, to je bio uragan kako je vrtela i duvala spoljna. Zanima me da li rad spoljne jedinice zavisi od podešavanja na unutrašnjoj? Da li negde grešim, da li treba nešto da promenim, da li je nečim preopterećena ili je to normalan rad na visokoj vlažnosti i niskoj temperaturi?Unutra mi je bio fan 1 i 22 stepena podešena. Kmta 18
Od mene još jednom sve preporuke za 12KMCC. Odlična klima za dobro izolovane prostore sa malim toplotnim gubicima. Ovako je danas radila kod mene u dnevnoj sobi od 23,5 m2, a deo dana grejala je i hodnik od 11 m2. Tokom noći sam je isključio na nekoliko sati, kao i tokom dana kada nismo bili kod kuće, ali temperatura u sobi nije padala puno i ona je bez problema nastavljala da greje do 22℃ kako je i podešena. Potrošila je danas 2,4 kWh ( ukupno 13,4 kWh za ovih 6 dana u decembru ).
Kojim uredjajem pratiš potrošnju na ovaj način?

Jedno pitanje novajlije u grejanju klimom. Vezano za rad spoljne jedinice. 2.decembra je krenula da radi, spoljna je radila gotovo nečujno, prosto ni sam nisam verovao koliko je tiha. Nisam posle toga mnogo ni obraćao pažnju. Sinoć sam prošao pored nje, to je bio uragan kako je vrtela i duvala spoljna. Zanima me da li rad spoljne jedinice zavisi od podešavanja na unutrašnjoj? Da li negde grešim, da li treba nešto da promenim, da li je nečim preopterećena ili je to normalan rad na visokoj vlažnosti i niskoj temperaturi?Unutra mi je bio fan 1 i 22 stepena podešena. Kmta 18

Kojim uredjajem pratiš potrošnju na ovaj način?
Tako i treba, ventilator radi jako da ne bi ledila SJ zbog velike vlage i temp.oko nule. Opusteno.

Normalno je,ja imam gumice pa opet napolju se cuje kad tako radi, 18 kmta greje 40+ kvadrata drzim je na fan 2 i odrzava dobro,aamo mi smeta kada se zaleti jer je kod mene izolacija top i oscilira nekad 2 stepena ceka i kad krene za 5/8 min ugreje sto joj fali i radi normalno odrzava,fujitsu je robusan uredjaj i samim tim njemu vise odgovara -10 nego -1 ili 0 sa puno vlage. FURAMO fujitsu jer je odnos cene i kvaliteta prihvatljiv,uvek cu reci da je Daikin ili Mitsu bolji izbor i realno 30/40% skuplji za tako ususkane objekte.

Stanovi nisu relevantni. Kumovi u stanu griju na konvektor, klimu neće ni da pale, i opet ništa struje ne dobiju.
Kad ih nema u stanu i ne griju, temperatura 21, a još nemaju termofasadu, pvc jeftini. dvoslojna stakla.
Ti bi sa takvim stanom najnormalnije prošao sa Voxom.

@beter

Tapo P115 utičnica. Pisano je o njoj ovde:

Stanovi nisu relevantni. Kumovi u stanu griju na konvektor, klimu neće ni da pale, i opet ništa struje ne dobiju.
Kad ih nema u stanu i ne griju, temperatura 21, a još nemaju termofasadu, pvc jeftini. dvoslojna stakla.
Ti bi sa takvim stanom najnormalnije prošao sa Voxom.

Nije stan u pitanju, već dnevna soba na 1. spratu kuće. U prizemlju niko ne živi niti se greje, iznad je tavanska ploča sa 20 cm izolacije, jedan zid je spoljašnji a ostala 3 su prema negrejannim prostorijama. Pisao sam detaljnije ovde:

Vox bi bez problema grejala kod mene, ali po meni ovde je bolje rešenje klima koja radi u skladu sa niskim toplotnim gubicima, tj. spusti potrošnju do 140 W kada je potrebno i tako radi u kontinuitetu bez čestog isključivanja/uključivanja.

Imam problem sa novo-ugradjenom Fujitsu Llce 12icom, pa ako neko ima ideju sta moze biti problem neka javi :). Ugradjena je na leto u novi objekat, nije koriscena do danas. Klima nece da greje, spustio sam fan speed na low, cekao neko vreme da pocne da greje (7-8) min medjutim nista se ne desava, ventilator ne ubrzava, kao na leru sve vreme da radi. Na spoljnoj jedinici se jedno vreme vrti ventilator, pa potom stane. Tada se i na samoj klimi primeti da izbacuje neke greske (pojave se 15-20min od paljenja klime). Sijaju lampice, naizmenicno. Koliko vidim jedino obican fan mode radi normalno.

Imam problem sa novo-ugradjenom Fujitsu Llce 12icom, pa ako neko ima ideju sta moze biti problem neka javi :). Ugradjena je na leto u novi objekat, nije koriscena do danas. Klima nece da greje, spustio sam fan speed na low, cekao neko vreme da pocne da greje (7-8) min medjutim nista se ne desava, ventilator ne ubrzava, kao na leru sve vreme da radi. Na spoljnoj jedinici se jedno vreme vrti ventilator, pa potom stane. Tada se i na samoj klimi primeti da izbacuje neke greske (pojave se 15-20min od paljenja klime). Sijaju lampice, naizmenicno. Koliko vidim jedino obican fan mode radi normalno.
Verovatno ti je iscureo gas

Sam od sebe? Klima je montirana po PSu.

Nije stan u pitanju, već dnevna soba na 1. spratu kuće. U prizemlju niko ne živi niti se greje, iznad je tavanska ploča sa 20 cm izolacije, jedan zid je spoljašnji a ostala 3 su prema negrejannim prostorijama. Pisao sam detaljnije ovde:

Vox bi bez problema grejala kod mene, ali po meni ovde je bolje rešenje klima koja radi u skladu sa niskim toplotnim gubicima, tj. spusti potrošnju do 140 W kada je potrebno i tako radi u kontinuitetu bez čestog isključivanja/uključivanja.
Aha, izvini, moj mozak je tu potrošnju isključivo vezao za stan u nekoj toploj zgradi 😅

Skoro sam čistio asyg12kmcc, pa sam skidao plastike kako već sve ide.
Međutim primjetio sam da pri gašenju uređaja kada se zatvaraju krilca ima čudan zvuk nakon što se zatvore.
Tipa kao da motorić još uvijek okreće tj. zatvara krilca iako su zatvorena.
To traje par sekundi i nakon toga se ne čuje više.
Možda pri vraćanju krilca nisam dobro montirao pa sada motorić forsira okretanje iako su zatvorena.
Ne bih da vremenom dođe do oštećenja pa kako je najbolje da ovo korigujem..

Nazad
Vrh Dno