zelim da dam svoj doprinos ovoj temi u vidu subjektivnih utisaka o ovom modelu.
prvo da se ogradim da sam jos uvek pocetnik sto se tice upotrebe i prilagodjavanja podesavanja aparata trenutnim uslovima u kojim se fotografise (tek ucim sta cemu i za sta sluzi od podesavanja). tako da ce i moji utisci verujem biti ne bas strucni vec iz ugla prosecnog iliti najcesceg tipa korisnika digitalnih fotoaparata (dobro, mozda znam malo vise od proseka).
f70 posedujem vec skoro mesec dana i do sada sam ispucao ne bas mnogo (oko 400 snimaka), ali hteo sam eto u ovoj ranoj fazi koriscenja i eksperimentisanja da dam neki svoj kratak sud, kako bih u buducnosti bio bolji i uz vasu pomoc dopunio svoje znanje.
okacio sam i nekoliko fotografija u full rezoluciji (5MP, bez resize-a ili ikakve obrade) kako bi mogli da prokomentarisemo zajedno i da mi kazete svoje utiske.
vecina fotografija koje sam okacio su one za koje mislim da nisu dobro ispale, neke su i dobre (neke ja neke slikali drugi).
napomenucu da sam uglavnom koristio podesavanja koja koristi vecina ljudi koji poseduju ovaj aparat (znaci uglavnom P mode sa DR400 i AUTO ISO400 do 1600, u zavisnosti od situacije).
prvo sto sam morao da primetim jeste da 90% ljudi kojima sam davao aparat da slikaju (da bih se i ja nasao na kojoj fotki :d) jednostavno, i pored mojih instrukcija kako se “okida” digitalnim fotoaparatom (pritiskom na shutter-release dugme “do pola pa do kraja”) (svi znamo da to 90% ljudi ne zna, vec okidaju kao na starim aparatima snaznim pritiskom na dugme ODJEDNOM), nije uspelo da dobije dobre fotke tj. 90% tih fotografija su ocajne, uglavnom zbog toga sto su mutne (svi znamo zbog cega). Tako da sam po tom pitanju veoma razocaran, jer sam mislio da ce se aparat malo bolje nositi sa time, posto sam imao dobrih primera kod Canona i Nikona koji oko toga ne prave problem. Ne znam da li stabilizacija igra prilikom toga neku ulogu, ali mislim da ne. A mozda i nije aparat kriv sto ljudi ne znaju da slikaju.
Druga stvar koju mogu da primetim jeste da f70 daje mozda i previse podeksponirane snimke, pa non-stop covek treba da se zeza sa korigovanjem ekspozicije (mozda gresim u ovome, poredeci ove fotke sa fotkama sa Ixusa 80IS i drugih aparata). To jos uvek nisam lepo ispitao.
Hm, mogu da kazem da sam odusevljen fotografijama u zatvorenom na ISO800 i 1600. U oku laika to verovatno izgleda ocajno (kao i meni sto je u pocetku izgledalo, dok nisam skapirao sta cemu sluzi) jer ima noisa i cini se da su recimo osobe mutnije. Medjutim poredeci ih sa fotografijama sa onog Canona 80IS koji vec na ISO250 pravi otprilike slican noise kao i f70 na 800 ili 1600, onda su rezultati zadivljujuci. Isto tako, poredio sam Olympus Mju700 na ISO800, to je ocaj. F70 jednostavno bez premca u takvim uslovima gde je potreban visok ISO (o vise detalja i kompletnom ambijentu oko fotografisanih ljudi recimo, da i ne govorim).
Malo se brinem oko opticke stabilizacije, za koju mi se cini da bas mnogo i ne radi svoj posao. Jednostavno, nije da se hvalim, ali fotke iz moje ruke i iz ruku drugih ljudi su kao nebo i zemlja kada se uporede. To me mnogo iritira, jer ponekad covek pozeli da se i sam nadje na fotografijama sa svog fotoaparata. Imao sam tih problema i na mom prastarom Olympusu Mju400, ali to je i razumljivo obzirom na vreme kad se on pojavio. Jednostavno, mislio sam da ce se Fuji bolje nositi sa “needukovanim” fotografima.
Kada govorimo o koriscenju EXR moda, ne vidim neku veliku razliku u odnosu na P mode, osim sto DR moze da se digne na 800, mada meni se uglavnom desavalo da me u DR800 aparat konstantno upozorava da ce objekt biti over or underexposed i onda dolazi smanjivanje na DR400. U EXR modu ne funkcionise Velvia simulacija filma, sto je po meni minus, jer sve osim Velvije jednostavno daje suvise hladne boje tj. fotografije su i previse bezbojne. Mada Velvija ume da pretera ponekad i na nekim fotkama napuca boje i previse. Ali je u svakom slucaju najbolja za koriscenje. Mada, da ne bude sve idealno, EXR mod se kod mene u nekim situacijama znacajno bolje snalazio nego P mod. Jednostavno, fotografije su bile ostrije i detaljnije kada se gleda na full size-u. Tu sam pomalo zabrinut, jer sam pre neki dan na izletu slikao uglavnom P mode, i bio zapanjen koliko su mi neke fotke izgledale mutno, pocev od recimo fotografisane kuce pa do ljudi. Mozda sam se nesto istripovao, mada ne verujem. Stojim npr. na tri metra od ljudi i fotografisem njih cetvoro i sve divno dok ne dodjem na komp i pogledam oni mutni. Ne znam sto, malo sam se bio iznervirao. I na tajmeru mi je ponekad mnogo cistija i ostrija delovala pozadina nego mi koji smo u fokusu. Ne znam zasto.
Verujem da ce malo vas imati volju da cita ovoliki post, zato cu ovde stati da cujem vase utiske i savete. Nastavicu drugi put. Pogledajte fotke, otprilike 2.5MB je velicina svake, okacio sam ih na ImageShack jer jedino tu moze Full rezolucija.
Hvala na paznji i izvinite na smaranju!