Šta je novo?

FUJI Fujifilm FinePix F70 EXR

The_Grunf

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
620
Poz,

gledam nešto ovaj aparatić, treba mi za poklon a mogu ga dobiti novog relativno povoljno (~150 evra +-10 evra). Nisam našao neke testove na net-u, valjda je nov model ili šta, ali bih nabavio neki kompaktni UZ aparat. Prije njega sam gledao panasonic TZ6/7. Panasonic ima HD video, što je zgodno, ali Fuji ima manuelne kontrole + bolji CCD, gledao sam neke samplove i može ići do ISO 1600 na nekim manjim formatima. Između ISO 400 i 800 skoro da nema razlike. Veća mana po meni je objektiv koji ima IZRAZEN purple fringing, valjda zbog jako kompaktnog objektiva :( Da li je neko imao dodira sa ovim aparatićem, čisto da se ne pokajem kada kupim.

:wave::wave:

Deluje zanimljivo, ja sam Fuji uvek uzimao zato sto je imao najbolji CCD u svojoj klasi. Jel tih 150e regularna u nekoj maloprodaji ili nabavljas od nekud? Pitam zato sto bi ga i ja mozda uzeo za 150e :)

EDIT evo jedno reviewa, aparat deluje sasvim OK za razliku od smorenog lika koji vodi review :)
http://www.pogledaj.name/fujifilm-finepix-f70exr-review/video/s6q-9j8bYAs

Poslednja izmena:
Dobavio bih ga preko druga iz USA, nov u kutiji, u Srbiji je oko 250-300.

poz.

p.s. pogledah video review, i na njemu se vidi purple fringing :(

Poslednja izmena:
A bilo je previse nerealno da bude kod nas po toj ceni ali morao sam da pitam... Meni po toj ceni ne bi smetao ni taj purple fringing :)

Evo konacno pristojnog review-a
http://www.photographyblog.com/reviews/fujifilm_finepix_f70exr_review/

zakljucak
"The Fujifilm FinePix F70EXR produces very good out-of-the-camera JPEG images with low noise and amazing dynamic range at a frankly astonishing price. We've seen the F70EXR advertised for less than £200 / $250, which is fantastic value for such a versatile camera - it's definitely worth snapping one up now..."

Najvise me odusevljava 10x zoom u tako malom kucistu i odlican ISO, za svakodnevnu upotrebu moze komotno do 800, a za formate do a4 bih prihvatio i 1600 jer slika nije razmrljana kao kod recimo G10 koji ima zestok noise reduction.

Evo i primjera purple fringing-a, ali mislim da cu to da zanemarim, nisam tolika picajzla. cini mi se da je slicno bilo i sa f30/31, samo sto ovo ima 27-270mm raspon!!!!!!

Po meni novi UZ best buy, jos da ubace HD video i canon i panasonic ce morati da se zamisle.

chromatic1.jpg

chromatic2.jpg

Ko je bre pljuvao Fuji? Fuji je već godinama keva u kompakt klasama. Više se i ne postavlja pitanje da li brije ostale, već koliko ih brije. Doduše, sad je malo teže da ih išamara kao sa F30/31fd i S6500fd, tj. razlike u IQ nisu više toliko dramatične.

Ovo je interesantan aparatic. Izgleda je rame uz rame sa pana zs3/tz7. Cini se da Pana ima bolji objektiv (i shiri), a ovaj mali bolju dinamiku. Noise im je tu negde, gledano sa sample slika. Ipak, ovaj mali je oko 100eur jeftiniji...

Treba dodati da ima losiji displej od TZ7, duplo manje piksela (ipak jos uvjek dovoljno, 230000), ali je i kompaktniji, dimenzijama je slicniji nekom malo vecem ixus-u.

Narucen jedan komad, doci ce za 7-10 dana pa cu ga licno malo izmaltretirati prije nego ga poklonim. Ako ga poklonim :) :) :) Utiske javljam ovde jer jedno je test, a sasvim drugo real life.

poz. :wave:

Evo Grunfe, ja se dobrovoljno javljam da primim taj poklon kad zavrsis sa real-life testiranjem...

Uzgred, ovaj mali nema HD video? Tu je isto slabiji od Pana tz7. Jos nisam video u testovima koji je bolji u low-light fokusu.

Poslednja izmena:
Da, nema HD video, ali to mi nije toliko vazno, presudio je mislim lowlight i dinamicki kontrast. Gledao sam one slike sa testa i ostao zapanjen primjerima gdje je slikana ona metalna konstrukcija ili sta vec. Sto se tice low light fokusa, mana je sto nema nikakve vrste manuelnog fokusa. Za TZ7 ne znam, ali po ostalim opcijama bio bih iznenadjen postojanjem istog.

Sada sam pogledao i japanski test, odstampao sam jednu ISO 1600 sliku (zec u prirodi) na 15x10 i nemam rijeci, odlicno.

Ma, picajzle :) Koliko sam procitao, TZ7 daje ostrije slike tamo gdje ima dosta svjetla. Moguce da je do objektiva, moguce da je do jpeg kompresije, ali nije velika razlika. Low light je drugi par opanaka, TZ7 ide do ISO 400, ima i par ok slika sa ISO 800, ali nista posebno.

Evo mini testa low light mogucnosti f70,

http://kimletkeman.blogspot.com/2009/11/f70exr-is-high-iso-good-enough-to-shoot.html

nije uopste lose. Rekao bih da je f70 sveukupno bolji, ali sa nizim IQ, tj. treba znati sa njim i losijim videom. Doduse i 100 evra je jeftiniji sto nije malo za aparat iste klase. Kako bilo, ja sam za ovaj koji stize vec nabavio 16GB karticu pa kom opanci...

Kakav sad raw kad nijedan od pomenutih aparata nema raw.

Nego, mislim da je za poredjenje sa F70 pre Pana ZR1/ZX1 nego tz7. U svemu je za nijansu slabiji od tz7 osim sto svi kazu da je zverski brz. Cenovno je u klasi f70.

Takodje, na nekoliko mesta sam video da se ljudi zale na Fuji IQ. Sokoro sve fotke traze dodatnu obradu. Dakle, ili manual ili krs slike, sto i nije bas pohvalno za p&s aparatic.

Poslednja izmena:
Dobro kaze driver, kakav ce jpeg ispasti zavisi od obrade unutar aparata.
Nekada je to na samoj granici ostrenja/gusenja noisa i takvi jpeg su nemoguci za dalju obradu.

Ma bre, batalite raw. Ovo su p&s aparati. Aparat podrazumeva ne samo objektiv ili sensor vec i procesiranje. Znaci, gledas krajnji rezultat i to je to. Koji je tu bolji, taj je bolji i zdravo djaci, nebitno je na koji je nacin dosao do toga. Ako npr. aparat ima krsh objektiv (kao ovaj Fuji), ali uspeva dobrim senzorom i naknadnim procesiranjem da napravi najbolje slike, zabole me da li mu je krsh objektiv, realno. Sto se mene tice, moze da radi i na karmu, ako pravi dobar krajnji rezultat, zabole me za sve drugo.

Znaci, gledas krajnji rezultat i to je to. Koji je tu bolji, taj je bolji i zdravo djaci, nebitno je na koji je nacin dosao do toga.....Sto se mene tice, moze da radi i na karmu, ako pravi dobar krajnji rezultat, zabole me za sve drugo.

:Klanjanje :Klanjanje :Klanjanje

Ma bre, batalite raw. Ovo su p&s aparati. Aparat podrazumeva ne samo objektiv ili sensor vec i procesiranje. Znaci, gledas krajnji rezultat i to je to. Koji je tu bolji, taj je bolji i zdravo djaci, nebitno je na koji je nacin dosao do toga. Ako npr. aparat ima krsh objektiv (kao ovaj Fuji), ali uspeva dobrim senzorom i naknadnim procesiranjem da napravi najbolje slike, zabole me da li mu je krsh objektiv, realno. Sto se mene tice, moze da radi i na karmu, ako pravi dobar krajnji rezultat, zabole me za sve drugo.

A shta ako imaju podeshavanje oshtrenja pa jednom namestish i uvek imash iste (oshtrije) fotke ? :)

Onaj kome je jedino bitno da dobije sharene i oshtre fotografije kod fotoaparata, nece ni primetiti razliku osim kada je drastichna, i nece peepovati 100% shotove pre kupovine, shto se u ovom threadu radi inache :)

Zato nije bitno ko je koliko oshtar u startu, vec ko ima manje shuma i ko je zahvalniji za neku obradu...

Poslednja izmena:
Generalno se mogu sloziti, ali u ovom slucaju se ne slazem, obzirom da je rec o kompakt kamericama koje su cisti p&s. Dakle, ovde je najvaznije da su u stanju da, u situacijama kad treba samo okinuti, daju dobar rezultat. Ako imaju setovanje (ostrenje ili bilo koje drugo) koje moze da se namesti da uvek daje bolji rezultat, utoliko bolje, onda je to bolji aparat (ako su takve slike bolje od konkurentnih). Dakle, nema puno ljudi koji ce ove aparate koristiti da bi pravili umetnicke fotke i u takvom kontekstu treba posmatrati. Ove kamere treba da su brze, da nemaju problema sa fokusiranjem, da daju dobar rezultat u uslovima losijeg osvetljenja, posto ce se tu najvise i koristiti (slikanje drustva, rodbine, dece i sl. u zatvorenim prostorima, rodjendani, zurke i tsl...), sto shiri wide objektiv i to je to. Kamerice koje imaju sve to skupis na gomilu (ima ih sad nekoliko) i koja ima najbolje slike iz aparata ta je najbolja. End of story. Za sve vise od toga, zna se, pravac dslr.

Mali obrt :) :) Juce sam stavio hold na narudzbu jer ima sada neka bozicna akcija pa je TZ7 samo 50tak evra doplate u odnosu na fuji-a. E sada, moze neko iz prve ruke da kaze kakve su low light mogucnosti ovog panasonic-a? Da li je ISO 800 ok u zatvorenom, moze da se stampa neki malo veci format (malo veci od 6x4)? Citao sam testove, gledao samplove ali ne vjerujem im previse, premda svi vecinom hvale ovaj aparat i na kraju bude highly recommended. Ako sve bude ok, uzecu i sebi jedan komad pa kud puklo, planirao sam lx2/3, ali nisam nasao nista povoljno, a i mali mi je raspon zoom-a za neke outdoor fotke, pogotovo lx3. Ovaj fuji je na hold-u do ponedeljka, jer je vec placen, samo trebam u pon. javiti da li ostaje fuji ili cu platiti tu razliku za TZ7, pa da cujem pro/kontra?

Samo nemojte neke ideoloske rasprave :) :) :)

poz.

Evo i cuveni Jeff je objavio svoj review f70: http://www.dcresource.com/reviews/fuji/finepix_f70exr-review

Grunfe, tvoje pitanje vise spada u sobu "sta da kupim" pa ti savetujem da tamo otvoris novu temu sa ovim pitanjem. Ali imaj na umu da skoro niko na forumu nema licna iskustva sa ova dva aparata (uporedo).

Poslednja izmena:
Odlican review, rekao bih najbolji do sada i vidim da je zadovoljan kamericom.

"If you're looking for a compact ultra zoom camera that excels at low light shooting, then the FinePix F70EXR should definitely fit the bill. It's not the most feature-packed camera in its class, but it delivers better high ISO shots than almost anything else out there "

Cak ga po tom pitanju uporedjuje sa g11 i s9, ali kaze da im na ISO 1600 ipak malo bjezi. Sto se tice mog pitanja, izgleda da je trebalo u onu sobicu, ali posto sumnjam da ce se neko javiti do sutra ostavi ga ovde ili ga "dilituj skroz".

Naisao sam i na 2 "ozbiljne" mane aparata, samo 1/4s shutter speed u vecini modove (osim night moda i M moda) i aperiture size ima samo 2 krajnje mogucnosti, nista izmedju. :wave:

p.s. da dodam da nema shutter speed priority, meni najdrazi mod jer mi je sa njim najlakse slikati kada je neka frka.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno