Šta je novo?

FUJI Fujifilm FinePix F70 EXR

The_Grunf

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
620
Poz,

gledam nešto ovaj aparatić, treba mi za poklon a mogu ga dobiti novog relativno povoljno (~150 evra +-10 evra). Nisam našao neke testove na net-u, valjda je nov model ili šta, ali bih nabavio neki kompaktni UZ aparat. Prije njega sam gledao panasonic TZ6/7. Panasonic ima HD video, što je zgodno, ali Fuji ima manuelne kontrole + bolji CCD, gledao sam neke samplove i može ići do ISO 1600 na nekim manjim formatima. Između ISO 400 i 800 skoro da nema razlike. Veća mana po meni je objektiv koji ima IZRAZEN purple fringing, valjda zbog jako kompaktnog objektiva :( Da li je neko imao dodira sa ovim aparatićem, čisto da se ne pokajem kada kupim.

:wave::wave:

da javim samo da je stigao F72. crni. deluje kao da je nov, iznenadih se koliko je mali, na prvi pogled izgleda kvalitetno, medjutim posto zagledam svaki detaljchic, nisam mogao a da ne primetim da plastika malo uleze ispod blica i sam blic. nisam siguran da je to iko primetio, ali eto ja jesam. cekam da se napuni baterija pa da vidim da li uopste radi! hehe

btw. pronasao sam na jednom mestu i originalnu np-50 bateriju za 1100 dinara, mislim da ce trebati.

javljam se sa prvim utiscima po ukljucivanju!

p.s. ova prica kao livescore. :)

Jel kapiras ti da je sve to super, al kad ti prva slika koju okines sa aparatom daleko od optimalne, onda ti je jasno sto se canon dobro prodaje |))

Onaj blog sto je covek dao je stvarno koristan, evo ubijam se od citanja... mozda cu stici nesto i da probam dok zena ne zbrise sa aparatom na ekskurziju... koliko drzi baterija u praksi, ekran je ogroman, a malecna mi je..

Ово сам баш и ја помињао, да је апарат из фабрике подешен далеко од оптималног, и то јесте проблем. Због тога мислим да није за оне који би да га изваде из кутије и одмах шкљоцају. Што су ове легенде из Фуџија тако урадиле је велика мистерија. Мада када мало размислим, оптималан мод овог апарата је онај од 5 мегапиксела, а то је много *******о објаснити лаику јер "се зна" да се квалитет слике мери у мегапикселима :)

Иначе додао бих још пар детаља о оптималним подешавањима која нису поменута на оном блогу.
Прво о опцији Film Simulation, ту имају 2 опције које су по мени вредне коришчења:

1.Provia (Standard) - ово је мод са неутралним (природним) бојама, тако да је погодан за оне који воле да обрађују слике. Дакле боје су скроз природне што значи да је овај мод даје мање засићене боје него стандардне Иксус боје. Још ваља напоменути да једино у овом моду може да се користи она DR800 опција.

2. Velvia (Vivid) - ово је мод са супер напуцаним бојама :) Боје су засићене, црне су баш дубоко црне а боја коже остаје мање/више природна. Ово је мод за оне који не воле да обрађују слике а хоће да имају напуцане боје и сл. Ја лично сликам све у овом моду јер ме мрзи да обрађујем, а и када обрађујем углавном то испадне нешто слично овом моду :)

Друга опција је ISO, тј Auto ISO. На блогу који сам ја навео лик препоручује да се то држи на 1600 али опет и то је по мени питање укуса. Треба сликати пар слика на 400, 800 и 1600 па видите шта се коме од тога највише свиђе, тј који ниво шума му је прихватљив. Ја лично ту опцију држим на 1600 и не смета ми, јер је у питању фин шум који доста подсећа на филмску шум па ми не смета. Наравно увек је могуће испеглати тај шум у неком програму типа Neat Image, или Topaz Denoise, и овај Фуџи је прилично згодан за пеглање шума јер је шум фин и зрнаст тј нема оног обојеног шума што личи на неку мочвару :)

У принципу треба мало експериментисати док се не нађу оптимална подешавања, а после тога је милина сликати :)

И људи немојте да мешате бабе и жабе, једно је аутоматика а друго су фабричка подешавања у апарату. Аутоматика служи да сходно ситуацији постави експозицију и бленду тако да сцена буде осветљена како треба и то Фуџи одлично ради.

Узгред добар је пример driver дао :)

@jaygee i moj je f72... ocigledno kad sta uvezu... na punjacu se vidi da je za us trziste, pa je malo prepravljen, ali OK, bitno da radi...

moze za tu bateriju pm? ja vidim triax for np-50 za te pare?

@enrico treba zena da ga nosi sledece nedelje... ako ne bude zadovoljna slikama letimo i ja i fuji |>> a ona ne voli bas puno da klikce kad slika |))), tako da sam namestio podesenja ova preporucena (dvoumim se za velviu), sad cu jos malo da se igram, pa cu joj dati da ga nosi (i na glasiti NE menjaj podesenja |))
Bojim se da joj ostavim auto 1600 video sam sinoc na sta to lici i nema tog sw koji bi od toga napravio lepu sliku... 800 je sasvim ok... al sto voli iso400 po dnevnom svetlu, to nish ne kontam

Poslednja izmena:
Koji sam ja *****, procitao svih 25 stranica (br.1) :crash: i, ako sam ista imao i da pitam, zaboravio. (br.2) :wall:

Inace, za one koji se sada ukljucuju, da ne bi ispali *****i kao ja, sumiram dosadasnjih 25 stranica:

- f70 je krš x 30 postova /sarcasm
- kome treba zoom; f70, a kome treba jaca slika pod cebetom: f200
- auto podesavanja nisu optimalna u polumraku (ne kupovati zeni i roditeljima)
- exr auto je dobar po dnevnom svetlu
- Panasonic rulez x 15 postova
- Habbit se *****ao, pa u prosetku svaki drugi :D
- sacekati f300, pa kad izadje sacekati f400, pa kad izadje sacekati...
i takoooo....
:laugh:

Posto sam se u medjuvremenu setio, mogao bi neko da podeli iskustva sa najboljim podesavanjima za (polu)mrak?

Koji sam ja *****, procitao svih 25 stranica (br.1) :crash: i, ako sam ista imao i da pitam, zaboravio. (br.2) :wall:

Inace, za one koji se sada ukljucuju, da ne bi ispali *****i kao ja, sumiram dosadasnjih 25 stranica:

- f70 je krš x 30 postova /sarcasm
- kome treba zoom; f70, a kome treba jaca slika pod cebetom: f200
- Panasonic rulez x 15 postova
- Habbit se *****ao, pa u prosetku svaki drugi :D
- sacekati f300, pa kad izadje sacekati f400, pa kad izadje sacekati...
i takoooo....
:laugh:

Posto sam se u medjuvremenu setio, mogao bi neko da podeli iskustva sa najboljim podesavanjima za (polu)mrak?

Dodaj i nekoliko komada "ixusi su lepsi/bolji za zene/roditelje + odlicna automatika..." :smoke:

@leksa predlazes da mu zakucavam iso rucno? SVE sto sam procitao savetuje da mu ostavimo klizni iso...

@freelancer da sam znao da si ga ti uzeo, svakako bih uzeo ixusa |>>>

Prvo, obavezno 5mpix i fine za kompresiju slike. Ona default kompresija i 10mpix su ubistvo. Razlika je vidljiva iz aviona vec na slikama po dobrom svetlu...
Ostalo bih ja rekao po ukusu, ali P mod definitivno... meni je dosao podesen na auto1600, ja sam spustio na auto800, digao na dr 400%, sto sam tamo procitao na blogu... videcu kakve su slike za jedno sat kad se aparat vrati kuci ili sutra... za velviu se jos dvoumim. Verovatno je lepo za slike dece, cveca i drveca u prolece, ali mislim da moze samo da zezne slike u mracnijoj atmosferi...

Pa gde leksu pitash, njemu je kod aparata najbitniji auto mod :)

Naravno da treba da namestish ISO ruchno. Vidish koliko imash svetla i prema tome namestish najmanji moguci ISO a da fotke ne budu streshene. To je prvo i jedino shto uradim na F31 pre nekog fotkanja, i te fotografije ubijaju...

Evo da izvestim dobio sam slike iz polumraka...
slike koje je moja zena slikala izgledaju odlicno (tu gde nije pokrila senzor ili blic prstom |))) dve su van fokusa, ali sum (iso 800, setovanje je auto800) na osvetljenim i fokusiranim delovima kadra je neprimetan.. subjekti su uglavnom bili na 2-3m, osvetljenje je ravnomerno, znaci bas lepo izgleda (kao driverov primer iso400)
e sad slike gde su nju slikali... uglavnom su bili predaleko (ozbiljno ljudi shvatili 10x zoom i u mraku), pa blic nije dobacio, suma na kile... fokus tu i tamo, deo slika ispao kao da je slikan mobilnim (nekim matorim).. znaci ako te bas totalni duduk slika, samo ixus nazalost inace neces biti ni na jednoj slici... e da, driveru, ko tebe slika |)) ima jedna jako zanimljiva slika disko kugle, koja mislim da je slucajno ispala dobro (slikao je jedno 10 slika, pa je verovatno nabo neki momenat kad je okolno svetlo bilo dovoljno za kuglu, jer je predaleko za blic, a prilicno je zumirano...
Kacim je, ali sam je nazalost zeznuo prilikom resize-a...

Prilozi

• kugla.JPG
    kugla.JPG
    48.4 KB · Pregleda: 158
Cek, ti ovo zovesh polumrak :) Pa to je pecina i za DSLR, ne za tako male aparate :)

I ja nemam primer ISO400, jedan je ISO100, drugi 1600 :) Nema ispod 1600 fotkanje unutra, i to ako ima vishe veshtachkih svetala :)

Poslednja izmena:
@enrico treba zena da ga nosi sledece nedelje... ako ne bude zadovoljna slikama letimo i ja i fuji |>> a ona ne voli bas puno da klikce kad slika |))), tako da sam namestio podesenja ova preporucena (dvoumim se za velviu), sad cu jos malo da se igram, pa cu joj dati da ga nosi (i na glasiti NE menjaj podesenja |))
Bojim se da joj ostavim auto 1600 video sam sinoc na sta to lici i nema tog sw koji bi od toga napravio lepu sliku... 800 je sasvim ok... al sto voli iso400 po dnevnom svetlu, to nish ne kontam

Погледај слике што сам качио са концерта Рамштајна, има их на овој теми пар страна раније. На свима је коришћена велвиа, и никакве обраде на сликама није било, тако да ту можеш да видиш како велвиа ради у тим мрачним ситуацијама. Није велвиа напуцана сатурација па да нпр по дану изгледа ок, а када је вештачко светло да буде лоше. Велвиа некако селективно појачава боје и то по мом мишљењу баш лепо испадне. Опет то је ствар укуса, али само хоћу да ти кажем да се можда превише плашиш како ће то да изгледа :)
Инача то за ISO 400 по дану се дешава када сликаш у моду од 10 мегапиксела и поставиш DR400. Када је камера у моду од 10 мегапиксела онда се тај DR ради софтверски тако што мора да се повећа ISO да би се отвориле сенке. Када спустиш на 5 мегапиксела онда се то све ради хардверски на нивоу сензора и тада се ISO повећава када експозиција буде сувише мала, да би се гарантовала оштра слика.
Е сада проблем је што на фабричким подешавањима апарат прави те глупости као што је велики ISO по дану, и то је још један пример тога да је овај апарат фабрички лоше подешен. Али то се не зове лоша аутоматика, него једноставно лоша фабричка подешавања.

Иначе фино је испао онај глобус мада изгледа да су били баш тешки услови ако је било такво осветљење. У таквим условима када се опали зум не помаже никакав иксус, ту чак ни DSLR нема шта да тражи без неког екстерног блица :)
Pa sta ima tu da se konta, krsh automatika, ne koristiti i zdravo...

Ајде дефиниши шта значи крш аутоматика а шта добра аутоматика. Некако ми се чини да увек када поменеш аутоматику мислиш на фабричка подешавања. Она јесу крш, то не спорим али то не спада у аутоматику, бар не у мом речнику :)

Фабричка подешавања су лоша, а не аутоматика. Када се лепо подеси онда апарат ради у свим условима одлично, без да се било шта дира. То се ваљда зове добра аутоматика :)

EXR auto не треба користити из више разлога. Прво зато што тада аутофокус ради нон стоп (а не само када се притисне дугме до пола) и то доста брже потроши батерију. Друго зато што доста корисних опција као што су нпр онај избор симулације филма или избора динамичког опсега не ради. А на крају крајева тај аутоматски избор сцена избор сцена ради у 80-90% случајева али у неким екстремним ће погрешно да процени и онда испадне лоша слика.

Naravno da treba da namestish ISO ruchno. Vidish koliko imash svetla i prema tome namestish najmanji moguci ISO a da fotke ne budu streshene. To je prvo i jedino shto uradim na F31 pre nekog fotkanja, i te fotografije ubijaju...

Е ово је већ дискутабилна ствар. То важи за ситуације где је свугде једнако осветљење, као нпр у студију или напољу када је баш јако сунце. Али су по мени много чешће ситуације где то није тако, нпр просторија која је у неким деловима светлија а у неким тамнија. Ти ако закључаш ISO за овај тамнији део онда ће ти слике у светлијем делу имати више шума него што би требало, и обрнуто. Тако да је препоручујем тај клизећи ISO, осим за ситуације где је човек сигуран да је осветљење равномерно. Мада и у тим ситуацијама ће аутоматски ISO да одради посао како треба :)

Pa ne moze razlika u svetlu da bude 10x :) Mozda nekad i moze, ali videcesh je pa cesh ponovo podesiti. Fora je u tome shto kada aparatu ostavish, on ce ici na "sigurnih" 1/60, dok mozesh lagano da prodjesh na 1/20 za wide kadrove i to ti je 3 blende, tako da u istoj situaciji ti mozesh da prodjesh sa ISO200 umesto ISO1600 koliko bi on stavio :) Ti stavish ISO400 i otprilike u celoj prostoriji imash dobra podeshavanja. Kada fotkash koncerte to je malo drugachije, stavish taj auto ISO sa ogranichenom gornjom vrednoshcu da ne bi ishao previshe, ako sam dobro ukapirao F70 to moze..

@Enrico.. to za 10mp sam video, zato sam aparat spustio na 5mp i uvek ga drzim na 5mp... slikao malo sa terase (napolju jest oblacno, ali znam da bi olympus tu sa iso100 sasvim pristojne slike opalio) i kad sam uzeo da ih pregledam sam ukapirao da je svaku okinuo sa iso400 (mod je auto800)... neke slike su bile full wide, neke full zoom, i sve su lepo ispale, ali iso400...

@driver kugla mi se samo jako dopala i siguran sam da je slucajno... ostale slike necu da kacim ali sam zadovoljan kako su ispale... tj ove sto nisam obrisao |)) inace je covek toliko kliktao da pola vremena nije stigao blic da napuni, pa je ostao mrak na slikama...
Ixus zato sto kad das coveku 10x zoom, onda on misli da moze da slika sa drugog kraja prostorije u mraku i eto sta ispadne |>

Jel moze iz exifa da se vidi jel velvia ili nije? znam da sam cackao sinoc pre nego sto sam dao zeni aparat, ali se ne secam sta sam ostavio |)

Poslednja izmena:
@leksa predlazes da mu zakucavam iso rucno? SVE sto sam procitao savetuje da mu ostavimo klizni iso...

@freelancer da sam znao da si ga ti uzeo, svakako bih uzeo ixusa |>>>

njanja ;)
dobio sam na koriscenje pa se razmisljam da li da ga prisvojim.
10x

Citat:
Фабричка подешавања су лоша, а не аутоматика. Када се лепо подеси онда апарат ради у свим условима одлично, без да се било шта дира. То се ваљда зове добра аутоматика

ok, to sam mislio. automatska, fabricka podesavanja. pre nego sto ga gurnes rodbini, moras sam da ga setujes.

Poslednja izmena:
@danijel00

Ја мислим да не може да се види из exifa да ли је укључена велвиа, али ћеш из слике лако да провалиш. Ако си сликао ноћу најбоље се види у црној боји, јер је код велвије црна баш црна, а у стандардном моду то буде све сивкасто :)

Poslednja izmena:
zelim da dam svoj doprinos ovoj temi u vidu subjektivnih utisaka o ovom modelu.
prvo da se ogradim da sam jos uvek pocetnik sto se tice upotrebe i prilagodjavanja podesavanja aparata trenutnim uslovima u kojim se fotografise (tek ucim sta cemu i za sta sluzi od podesavanja). tako da ce i moji utisci verujem biti ne bas strucni vec iz ugla prosecnog iliti najcesceg tipa korisnika digitalnih fotoaparata (dobro, mozda znam malo vise od proseka).
f70 posedujem vec skoro mesec dana i do sada sam ispucao ne bas mnogo (oko 400 snimaka), ali hteo sam eto u ovoj ranoj fazi koriscenja i eksperimentisanja da dam neki svoj kratak sud, kako bih u buducnosti bio bolji i uz vasu pomoc dopunio svoje znanje.
okacio sam i nekoliko fotografija u full rezoluciji (5MP, bez resize-a ili ikakve obrade) kako bi mogli da prokomentarisemo zajedno i da mi kazete svoje utiske.
vecina fotografija koje sam okacio su one za koje mislim da nisu dobro ispale, neke su i dobre (neke ja neke slikali drugi).
napomenucu da sam uglavnom koristio podesavanja koja koristi vecina ljudi koji poseduju ovaj aparat (znaci uglavnom P mode sa DR400 i AUTO ISO400 do 1600, u zavisnosti od situacije).
prvo sto sam morao da primetim jeste da 90% ljudi kojima sam davao aparat da slikaju (da bih se i ja nasao na kojoj fotki :d) jednostavno, i pored mojih instrukcija kako se “okida” digitalnim fotoaparatom (pritiskom na shutter-release dugme “do pola pa do kraja”) (svi znamo da to 90% ljudi ne zna, vec okidaju kao na starim aparatima snaznim pritiskom na dugme ODJEDNOM), nije uspelo da dobije dobre fotke tj. 90% tih fotografija su ocajne, uglavnom zbog toga sto su mutne (svi znamo zbog cega). Tako da sam po tom pitanju veoma razocaran, jer sam mislio da ce se aparat malo bolje nositi sa time, posto sam imao dobrih primera kod Canona i Nikona koji oko toga ne prave problem. Ne znam da li stabilizacija igra prilikom toga neku ulogu, ali mislim da ne. A mozda i nije aparat kriv sto ljudi ne znaju da slikaju.
Druga stvar koju mogu da primetim jeste da f70 daje mozda i previse podeksponirane snimke, pa non-stop covek treba da se zeza sa korigovanjem ekspozicije (mozda gresim u ovome, poredeci ove fotke sa fotkama sa Ixusa 80IS i drugih aparata). To jos uvek nisam lepo ispitao.
Hm, mogu da kazem da sam odusevljen fotografijama u zatvorenom na ISO800 i 1600. U oku laika to verovatno izgleda ocajno (kao i meni sto je u pocetku izgledalo, dok nisam skapirao sta cemu sluzi) jer ima noisa i cini se da su recimo osobe mutnije. Medjutim poredeci ih sa fotografijama sa onog Canona 80IS koji vec na ISO250 pravi otprilike slican noise kao i f70 na 800 ili 1600, onda su rezultati zadivljujuci. Isto tako, poredio sam Olympus Mju700 na ISO800, to je ocaj. F70 jednostavno bez premca u takvim uslovima gde je potreban visok ISO (o vise detalja i kompletnom ambijentu oko fotografisanih ljudi recimo, da i ne govorim).
Malo se brinem oko opticke stabilizacije, za koju mi se cini da bas mnogo i ne radi svoj posao. Jednostavno, nije da se hvalim, ali fotke iz moje ruke i iz ruku drugih ljudi su kao nebo i zemlja kada se uporede. To me mnogo iritira, jer ponekad covek pozeli da se i sam nadje na fotografijama sa svog fotoaparata. Imao sam tih problema i na mom prastarom Olympusu Mju400, ali to je i razumljivo obzirom na vreme kad se on pojavio. Jednostavno, mislio sam da ce se Fuji bolje nositi sa “needukovanim” fotografima.
Kada govorimo o koriscenju EXR moda, ne vidim neku veliku razliku u odnosu na P mode, osim sto DR moze da se digne na 800, mada meni se uglavnom desavalo da me u DR800 aparat konstantno upozorava da ce objekt biti over or underexposed i onda dolazi smanjivanje na DR400. U EXR modu ne funkcionise Velvia simulacija filma, sto je po meni minus, jer sve osim Velvije jednostavno daje suvise hladne boje tj. fotografije su i previse bezbojne. Mada Velvija ume da pretera ponekad i na nekim fotkama napuca boje i previse. Ali je u svakom slucaju najbolja za koriscenje. Mada, da ne bude sve idealno, EXR mod se kod mene u nekim situacijama znacajno bolje snalazio nego P mod. Jednostavno, fotografije su bile ostrije i detaljnije kada se gleda na full size-u. Tu sam pomalo zabrinut, jer sam pre neki dan na izletu slikao uglavnom P mode, i bio zapanjen koliko su mi neke fotke izgledale mutno, pocev od recimo fotografisane kuce pa do ljudi. Mozda sam se nesto istripovao, mada ne verujem. Stojim npr. na tri metra od ljudi i fotografisem njih cetvoro i sve divno dok ne dodjem na komp i pogledam oni mutni. Ne znam sto, malo sam se bio iznervirao. I na tajmeru mi je ponekad mnogo cistija i ostrija delovala pozadina nego mi koji smo u fokusu. Ne znam zasto.
Verujem da ce malo vas imati volju da cita ovoliki post, zato cu ovde stati da cujem vase utiske i savete. Nastavicu drugi put. Pogledajte fotke, otprilike 2.5MB je velicina svake, okacio sam ih na ImageShack jer jedino tu moze Full rezolucija.
Hvala na paznji i izvinite na smaranju!

Leksa, ukapiraj da aparat ne moze da zna shta ti hocesh da fotkash, i shta hocesh da eksponirash. Po oblachnom vremenu svaki aparat ce da pod/preeksponira u zavisnosti "gde uperish", jer razlika u ekspoziciji na nebu i zemlji je prevelika za te aparate pa mora da se odluchi negde, na poslednjoj da je eksponirao prema zemlji, nebo bi bilo skroz sprzeno pa mu dodje isto, postoje situacije gde jednostavno ti fotoaparati ne mogu nishta da urade, i zato sto puta govorim da morash da znash osnovna pravila fotografisanja chak i ako koristish samo automatiku. Ako necesh da nauchish ni to, spremi se da ti se deshavaju ovakve fotke, i to nema veze sa fotoaparatom.

Isto vazi i za promasheni WB, to ce se desiti i aparatu od 5000e na AWB podeshavanju, i jednostavno morash da se pomirish sa tim kada aparat koristish na auto, a srecom dovoljno je pola sata ulozenog zivota da ukapirash u kojim situacijama sam treba da podesish i shta ne smesh da radish, sad ako neko nece ni to da nauchi, treba da ima ovakve fotke, jer po stoti put, inzenjer u fabrici pre dve godine ne moze da zna shta ti hocesh da fotografishesh i eksponirash, vec ti morash da to kazesh aparatu.

Pa covek je lepo pitao za pomoc i okacio fotke gde je rezultat los. Ono sto sam hteo da kazem je da bi sa nekim dobrim ixusom (npr), smanjio broj "problematicnih" fotki (poput ovih gore okacenih) za pola. Drugim recima, za ljude koji nemaju nimalo iskustva, bolje rezultate ce dobijati sa nekim drugim aparatom.

lekso, nisu sve sa losim rezultatom, npr. prve dve su fotografisane u prostoru koji je totalno neosvetljen, samo te cetiri lampe koje se vide. i to je u P modu bez blica, mislim da je rezultat vise nego odlican, uzimajuci u obzir da je fotografisano bez blica sa ISO1600! verujem da bi Ixusi tu bili znatno losiji.
treca fotka je dosla u pogresne ruke, ocajna je, ali i ona je ISO800, medjutim opet mi nije jasno zasto je ispalo kao da je bez blica a ustvari je blic opalio.
sesta fotka odozgo je na full zumu, medjutim mislim da sam u tom trenutku bio malo nestrpljiv pa sam na brzinu opalio u hodu, pa je zbog toga zamucena (medjutim tu se pitam sta je sa stabilizacijom, da li ona tu treba da pomogne?)... inace na full zumu stvarno do sad su mi ispadale fantasticno ostre slike, i time sam apsolutno vise nego zadovoljan.
ova fotka ispod one drvene kuce mi nije jasna, jer sam fokusirao na balon sa vodom a on je ispao prilicno mutan, nije mi jasno...
fotografija ispod balona sa vodom mi deluje mutnjikavo, ne znam zasto, mozda ocekujem previse detalja na toj razdaljini...

na kraju bih da podelim i malo vise fotografija sa vama, okacio sam ih na flickr medjutim morale su biti smanjene jer flickr ne dozvoljava full rezoluciju za besplatan nalog:
evo linka: http://www.flickr.com/photos/34792767@N00/show/

molim za misljenja, i molim da ne obracate paznju na ljude koji su na fotografijama (priznajem ima nas u svakakvim situacijama)... poslednjih par fotki ciji naziv pocinje sa IMG nisu sa F70 vec sa Ixusa 80.
hvala.

Poslednja izmena:
...pa sam na brzinu opalio u hodu, pa je zbog toga zamucena (medjutim tu se pitam sta je sa stabilizacijom, da li ona tu treba da pomogne?)...

Stabilizacija pomaže kod manjih pokreta koji se javljaju zbog podrhtavanja ruku, nije predviđena da kompenzuje podrhtavanja koja se javljaju pri hodu.

Još jedna stvar - ako si fotografisao iz pokreta verovatno nisi pogodio fokus. Aparat je fokusirao na određenu razdaljinu ali u trenutku kada je fotografisao ta razdaljina se promenila (zbog toga što si se kretao).

Kod fotografisanja iz pokreta važe ista pravila kao i kada fotografišeš predmet koji se kreće: što kraći shutter (zavisi od toga koliko se brzo kreće objekat koji fotografišeš) i kontinualni fokus ili prethodno fokusiranje na neku tačku gde očekuješ da će se taj objekat nalaziti. Dubok DOF prilično pomaže da se ne vidi omašen fokus: koristi wide opseg, blendu zavrni što više možeš i ako stojiš dovoljno daleko od objekta nećeš imati problema sa fokusom (tj. promašen fokus se neće primećivati). A možeš i da izračunaš hiperfokalnu razdaljinu za tvoj aparat na wide opsegu i da nju koristiš pri fokusiranju da bi dobio što veći deo kadra u fokusu.

ova fotka ispod one drvene kuce mi nije jasna, jer sam fokusirao na balon sa vodom a on je ispao prilicno mutan, nije mi jasno...

Meni se čini da je fokus dosta iza tog bureta... recimo na onom delu žutog automobila.

Ja bi samo preporuchio da se izbegava Velvia jer unishtava fotografije, one boje su uzasne...

ne znam sta da ti kazem, na Provia modu tj. Standardu boje su uglavnom toliko hladne da je to smesno i meni se cesto ne dopada. Prehladne. A napomenuo sam da na Velviji ponekad umeju da budu prenapumpane boje, mada mislim da uglavnom pogadja kolorit bolje nego Standard. Verujem da bi najbolja bila sredina, ali to izgleda nije moguce. Izlgeda da nema pravila kad koji realnije boje daje. Minus.

Stabilizacija pomaže kod manjih pokreta koji se javljaju zbog podrhtavanja ruku, nije predviđena da kompenzuje podrhtavanja koja se javljaju pri hodu.

Meni se čini da je fokus dosta iza tog bureta... recimo na onom delu žutog automobila.

Pogresno sam se izrazio, na "u hodu" mislio sam da sam fotografisao na brzinu tako da je moguce da mi ruka nije bila potpuno mirna.

Kog zutog automobila? hehe
Siguran sam da sam fokusirao na bure a zatim pomerio aparat u desno. ***.
Hvala na ostalim savetima.

Poslednja izmena:
Ma kako je provia standard :) Valjda postoji neshto shto se zove samo standard, ja to imam na F31 i boje su savrshene. Mogu da budu hladne samo ako je omashen WB...

Još jedna stvar - ako si fotografisao iz pokreta verovatno nisi pogodio fokus. Aparat je fokusirao na određenu razdaljinu ali u trenutku kada je fotografisao ta razdaljina se promenila (zbog toga što si se kretao).

Kod fotografisanja iz pokreta važe ista pravila kao i kada fotografišeš predmet koji se kreće: što kraći shutter (zavisi od toga koliko se brzo kreće objekat koji fotografišeš) i kontinualni fokus ili prethodno fokusiranje na neku tačku gde očekuješ da će se taj objekat nalaziti. Dubok DOF prilično pomaže da se ne vidi omašen fokus: koristi wide opseg, blendu zavrni što više možeš i ako stojiš dovoljno daleko od objekta nećeš imati problema sa fokusom (tj. promašen fokus se neće primećivati). A možeš i da izračunaš hiperfokalnu razdaljinu za tvoj aparat na wide opsegu i da nju koristiš pri fokusiranju da bi dobio što veći deo kadra u fokusu.

Ti si izgleda zaboravio da on nema 1DmkIV + 85/1.2 :d

Vrh Dno