Šta je novo?

FUJI Fujifilm FinePix F70 EXR

The_Grunf

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
620
Poz,

gledam nešto ovaj aparatić, treba mi za poklon a mogu ga dobiti novog relativno povoljno (~150 evra +-10 evra). Nisam našao neke testove na net-u, valjda je nov model ili šta, ali bih nabavio neki kompaktni UZ aparat. Prije njega sam gledao panasonic TZ6/7. Panasonic ima HD video, što je zgodno, ali Fuji ima manuelne kontrole + bolji CCD, gledao sam neke samplove i može ići do ISO 1600 na nekim manjim formatima. Između ISO 400 i 800 skoro da nema razlike. Veća mana po meni je objektiv koji ima IZRAZEN purple fringing, valjda zbog jako kompaktnog objektiva :( Da li je neko imao dodira sa ovim aparatićem, čisto da se ne pokajem kada kupim.

:wave::wave:

Da, sad cete moci oboje da kacite fotke i da se nadmecete koji je bolje prosao :p

edit: preduhitri me leksa ;)

grunf: sto je druga slika zrnasta tako?!

ISO 200, dosta tmuran dan (kisovit) + max zoom = high shutter speed, a to na ISO 100 ne moze. Inace na 100% nesto i ne primjetim, mozda kada se uveca. Novi EXR senzori inace imaju neke artifakte koji su primjetni manje ili vise na svim iso vrijednostima, mozda to primjecujes.

Evo uradjena mala korekcija ekspozicije, topaz denoise na najmanjem preset-u i unsharp mask. Inace ne znam kako ovo da nazovem, nije shum a nije ni da nije :) Vec spomenuh one artifakte kod EXR senzora, ali se jako dobro ciste.
Zlo je kada dobijete kolorni shum kao kod olympus kompakt aparata, sve neke ljubicaste pecate po slici. To ni varakina vise ne moz' da iscisti.

Ma kakav sad denoise i korekcija ekspozicije, sad je gotovo :) Trebao si na licu mesta da idesh +1/3 ili mozda +2/3 i onda bi to trebalo da bude manje vidljivo. To je tako kod svakog SuperCCD senzora, ali nije tako izrazeno na full fotki, vidi se tek kada se uveca...

au, ljudi, pa zašto ste ovoliko vremena utrošili da raspravljate o ovom kršu od fotoaparata?
da je krš ja mu nikad ne bih toliko pažnje poklonio...
Mislim da se Bad Habit nije zeznuo! Zašto mislite da se zeznuo?
Nemojte čoveka bez razloga terati u depresiju... :)
Sve su to ista sr*nja sada...
Pa nije ovde niko novi Ansel Adams pa da će mu zbog tačkice na fotografiji život biti upropašćen... zar ne?

Poslednja izmena:
au, ljudi, pa zašto ste ovoliko vremena utrošili da raspravljate o ovom kršu od fotoaparata?...
Nemojte čoveka bez razloga terati u depresiju... :)
Sve su to ista sr*nja sada...
e sad si ga utešio :)

Pa nije ovde niko novi Ansel Adams pa da će mu zbog tačkice na fotografiji život biti upropašćen... zar ne?
zar stvrano misliš da je Ansel to što jeste jer na slikama nema tačkica??!!

Ljudi, da razjasnimo nesto. Ja se *****avam i ovo sve sto pisem tako shvatite. Mislim tacno je da mi je malo krivo sto sam uzeo f70, umesto f200, mada zaista kupovinu aparata i to jos kompakta, ne dozivljavam kao pitanje zivota i smrti, tako da da li cu biti 10% vise ili manje zadovoljan, zaista mi ne znaci nista. ;)

suština je u tome što ovde ima ljudi koji ironično govore o tome da si se zeznuo, ali ima i onih koji su mrtvi ozbiljni...
a što se tiče ansela, nisam mislio bukvalno, pretpostavljam da je to tvoje pitanje sad bilo ironično.

Ma ne sekiraj se. ;) Nisam ja bas klinac, tako da se ne palim na savete, bilo da su oni ozbiljni ili ne. Imam solidan filter kroz koji propustam informacije. ;) Malo i ja prihvatim prozivke, pa se zezam na svoj racun. ;) Kazu da je to odlika velikih ljudi. :D

Ljudi, da razjasnimo nesto. Ja se *****avam i ovo sve sto pisem tako shvatite. Mislim tacno je da mi je malo krivo sto sam uzeo f70, umesto f200, mada zaista kupovinu aparata i to jos kompakta, ne dozivljavam kao pitanje zivota i smrti, tako da da li cu biti 10% vise ili manje zadovoljan, zaista mi ne znaci nista. ;)

Stize li aparat? Da nisi toliko zapanjen da ne mozes sebi doci? :d:D

Stigao je. Probao sam ga malo juce, koliko sam imao vremena. Pa iskreno, prilicno sam razocaran. Otprilike iso400 je neka gornja granica, bar za ovih par slika sto sam napravio. Iso800 uz neki blic je podnosljiv, mada ako koristim blic, onda mi visok iso i nije toliko bitan. Nadam se da jos ne umem da ga koristim kako treba, jer ako je ovo sto sam do sada probao maksimum, onda je to jako lose.

Evo ovo su dva primera, koja jos na nesto i lice. Ovo prvo je nesto otprilike najbolje sto sam uspeo da dobijem, dakle kombinacija iso400+blic, a ovo drugo je 1600, koji je jos i podnosljiv i na nesto lici. Neke druge koje sam pravio su bile daleko losije od ove.

Prilozi

• DSCF0063_resize.JPG
    DSCF0063_resize.JPG
    293.3 KB · Pregleda: 176
  • DSCF0068_resize.JPG
    DSCF0068_resize.JPG
    291.4 KB · Pregleda: 168
Poslednja izmena:
:) Znaci prodajes ga ?

Nista ne brini, daj mu malo vremena i vidi sta ce da bude. Za pocetak, na visokom ISO obavezno slikaj u 5MP modu, mnogo manje uklanjanja shuma, i probaj da se igras sa njim. Ja sam neko vece malo slikao u zatvorenom portrete, M mod, ISO 800, blic je bio na fill-in postavci i izuzetno sam zadovoljan. Ekspozicija je 1/15 do 1/30 i osobe su dobro osvjetljene, taman, pozadina isto tako, skoro kao da gledas golim okom, a shum je za ISO 800 minimalan (doduse primjeti se na 100% uvecanju) i fino se cisti u topaz-u. Bas sam danas prebacivao na karticu pa cu sutra da ih nosim do foto kioska i da ih stampam, ali ono sto sam stampao kuci na pixmi obecava. ISO 1600 izbjegavam kad god mogu, ali moze posluziti :) Ako ti trebaju primjeri, samo reci pa cu ti sibnuti na PM.

poz i ne ocajavaj, siguran sam da ces ga lako prodati ako odlucis :-devil-:

Nazad
Vrh Dno