Šta je novo?

FUJI Fujifilm FinePix F70 EXR

The_Grunf

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
620
Poz,

gledam nešto ovaj aparatić, treba mi za poklon a mogu ga dobiti novog relativno povoljno (~150 evra +-10 evra). Nisam našao neke testove na net-u, valjda je nov model ili šta, ali bih nabavio neki kompaktni UZ aparat. Prije njega sam gledao panasonic TZ6/7. Panasonic ima HD video, što je zgodno, ali Fuji ima manuelne kontrole + bolji CCD, gledao sam neke samplove i može ići do ISO 1600 na nekim manjim formatima. Između ISO 400 i 800 skoro da nema razlike. Veća mana po meni je objektiv koji ima IZRAZEN purple fringing, valjda zbog jako kompaktnog objektiva :( Da li je neko imao dodira sa ovim aparatićem, čisto da se ne pokajem kada kupim.

:wave::wave:

Uglavnom je tu problem razlike billing i shipping adrese, pokusaj da ih kontaktiras i objasnis problem. Mozda pristanu da obave transakciju uz neku vrstu dokaza vlasnistva kartice kao prevenciju od frauda.

Shipping adresa je naravno adresa na koju dostavljas to sta uzimas a billing adresa je ona koja je vezana za tvoju karticu u Srbiji. Zato sam ti rekao da ih kontaktiras i vidis sa njima da posaljes sken nekog dokumenta da dokazes da je kartica tvoja.

Ista je shipping i billing adresa. Hocu da narucim na adresu svojih prjatelja, koji ce mi posle to poslati, kako ne ibh placao carinu.

Pa ne moze biti ista adresa ako placas svojom karticom iz Srbije, a saljes na adresu prijatelja. Shipping - adresa gde se salje, billing - adresa coveka na cije ime je kartica. Naravno da ti ne prolazi...

Ne mora da bude shipping i billing ista, ali billing izgleda da mora da bude uneta realno,m odnosno na ime coveka i zemlju odakle je kartica. Takoda izgleda ne moze. :(

Evo jedan test koji sam nasao f70 vs. ixus 200is

Ti izgleda ne razumesh kako to funkcionishe :)

Pa billing adresa je ona na tvojoj kartici, ti ako unesesh broj kartice a drugu adresu, ta transakcija ne moze da prodje, to nije sluchajno da ne mozesh da odaberesh Srbiju, vec oni tebi tako govore "mi ne zelimo da imamo nishta sa Srbijom jer tamo je gomila prevaranata"...

Poslednja izmena:
Ma razumem bre:) mozda sam se malo glupo izrazio. Znam sta je sta, nego sam hteo da kazem da sam pokusao da unesem prave - moje podatke za billing address, ali nije moglo jer u izboru zemlje stoji samo Swizerland. Nema veze, dizem ruke od toga, nemam vise ideju sta da pokusam. A i nije red da spamujem temu sa ovim problemom koji i nema toliko veze sa samim aparatom. Nego reci ti meni sta mislis o ovom poredjenju f70 i ixus 200is?

Ma razumem bre:) mozda sam se malo glupo izrazio. Znam sta je sta, nego sam hteo da kazem da sam pokusao da unesem prave - moje podatke za billing address, ali nije moglo jer u izboru zemlje stoji samo Swizerland.

Pa shta je onda problem, to ti govori da shalju samo ljudima koji zive u Shvajcarskoj i imaju Shvajcarske kreditne :)

Nego reci ti meni sta mislis o ovom poredjenju f70 i ixus 200is?

Pa pre bih uzeo F31fd nego 200IS :) Da ne kazem uzeo sam ga :)

F31 ima 14mpx po kvadratnom CM, Ixus ima 43 :)

Poslednja izmena:
LIke I said. Nema problema. Ukapirao sam i sam da ne moze da se naruci kako sam ja zamislio. Pitao sam samo da li mozda imate neki savet, kako da zaobidjem ta standardna pravila. Ali nema veze. Nema potrebe vise o tome da pricamo, jer nije o tome tema. ;)

Sto se 200IS tice, ni ja ne bih uzeo njega, nego sam nasao taj test, pa me cisto interesuje sta mislite o ovom delu testa koji se bavi f70?

Inace, koliko sam shvatio, pise da nizim iso vrednostima ixus hvata vise detalja i da je slika "ispeglanija". Sta mislis o tome?

LIke I said. Nema problema. Ukapirao sam i sam da ne moze da se naruci kako sam ja zamislio. Pitao sam samo da li mozda imate neki savet, kako da zaobidjem ta standardna pravila. Ali nema veze. Nema potrebe vise o tome da pricamo, jer nije o tome tema. ;)

Sto se 200IS tice, ni ja ne bih uzeo njega, nego sam nasao taj test, pa me cisto interesuje sta mislite o ovom delu testa koji se bavi f70?

Inace, koliko sam shvatio, pise da nizim iso vrednostima ixus hvata vise detalja i da je slika "ispeglanija". Sta mislis o tome?

Test je vrlo povrsan, nisam to ocekivao od Nebojse jer sam ranije citao neke njegove testove, a evo i zasto:

- nije spominjao DR, jedan od aduta fuji-a, to dolazi do izrazaja pri jako kontrastnim situacijama.

- preporucio je ISO 400 kao gornju granicu, a ja sam na prethodnoj strani postavio 4 slike sa koncerta (4,5,8,9) slikane na ISO 800, sa dosta dobrim rezultatima.

- Pro low light je adut fuji-a

- touch screen - ko je ovo stavio na kompaktne aparate bi trebao na robiju, kako je samo divno zimi slikati i prckati po TS-u... zbog toga sam i batalio TS telefone.

- Za f70 nije spominjano da li je slikano u M ili L modu, u L modu hardverski DR ne radi.

- mozda mi jos nesto padne na pamet, ali to je sve za sada.

Pa nadji drugi sajt na kojem moze to sto hoces...

Pazi, cela poenta je u tome da zelim da porucim preko ovog sajta, jer je jeftinije, dobija se 2 godine garancija i jos se sve to nalazi u Svajcarskoj, sto e meni bitno jer ovi moji prijatljei zive tamo i oni bi mi poslali to kasnije tako da ne placam naravno carinu i sve ostalo. Inace ta moja prijateljica je bila u nekoj njihovoj lokalnoj radnji i tamo kosta 215 eur, sto je skoro isto kao kod nas, tako da mi je onda glupo da se uopste cimam oko toga svega. Inace, problem je sto ne znam ni nemacki ni italijanski, a vecina sajtova u Svajcarskoj je na nekom od ta dva jezika, tako da sam se i sa ovim poprilino namucio, a i nisam uspeo da nadjem neki drugi sajt koji se bavi istom stvari. Ako znate neki napisite mi ovde.

Mozda cu ga uzeti i ovde na kraju. Nije to neka tooooliko velika razlika u ceni, ali videcu jos koji dan da li ce proci neka od ovih varijanti koje sam pokusavao, ako nista drugo, nekako mi je sigurnije zbog garancije, koja je jos i dve godine (moze da se doplati cak do 5 godina).

EDIT:

Nasao sam jedan sajt, ali mi sada jos nesto nije jasno. Mislio sam da postoje samo silver i black. Medjutim ovde stoji da ima i neki graphit, a razlika u cenije ogromna. Jel zna neko kakav je to graphit i zasto je tolika razlika u ceni?

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    52.5 KB · Pregleda: 120
Poslednja izmena:
Test je vrlo povrsan, nisam to ocekivao od Nebojse jer sam ranije citao neke njegove testove, a evo i zasto:

- nije spominjao DR, jedan od aduta fuji-a, to dolazi do izrazaja pri jako kontrastnim situacijama.

- preporucio je ISO 400 kao gornju granicu, a ja sam na prethodnoj strani postavio 4 slike sa koncerta (4,5,8,9) slikane na ISO 800, sa dosta dobrim rezultatima.

- Pro low light je adut fuji-a

- touch screen - ko je ovo stavio na kompaktne aparate bi trebao na robiju, kako je samo divno zimi slikati i prckati po TS-u... zbog toga sam i batalio TS telefone.

- Za f70 nije spominjano da li je slikano u M ili L modu, u L modu hardverski DR ne radi.

- mozda mi jos nesto padne na pamet, ali to je sve za sada.

Slozio bih se sa tobom da je test vrlo povrsan. Mozda je bolje da je odradjen samo jedan aparat. Ono sto bih ja u par dana mogao da iznesem kao zamerke za F70:

1. Slab video mod, mislim da nema nikakvog napretka u odnosu na F31fd, prilikom zumiranja slika je mutna i bas glasno se cuje motor.

2. Nesto slabija baterija

3. Poklopac za bateriju i karticu bi mogao da bude nesto bolji.

E sad za nekog ko ga nece bas stalno koristiti na auto i nije mu presudan video predstavlja jako dobar odnos cena/kvalitet.

Ne znam koji je mod bolji EXR ili Auto za nekog ko uopste nece da se opterecije podesavanjima?

@

1. Slazem se za video mod

2. Zbog toga sam ja sebi uz Fuji za sebe narucio jos jednu bateriju

3. Ovo mi iskreno ne smeta, na zvace ili tako nesto, mada mozda zavisi od primjerka do primjerka.

sto se tice moda, ja bih preporucio exr auto za pocetnike, jeste niza rezolucija ali daje dosta vise detalja u svim svjetlosnim uslovima. Inace, ako vec nisi, procitaj ovo:

http://kimletkeman.blogspot.com/2009/10/fuji-f70exr-how-to-shoot-it-mkii.html

ima dosta poredjenja f70 vs TZ7 jer lik ima oba aparata + nikon d7000 i poprilicno je odusevljen fuji-em :)

Da ne zna neko od vas odgovor na moje pitanje iz ovog posta? Citao sam nesto i sada se spominje neki f72 i kazu da je to neka verzija koja se razlikuje samo po tome sto je crne boje, dok su silver i graphit f70, s'tim sto na fuji-jevom sajtu recimo uopste nema nikakvih informacija o graphit verziji.

Da ne zna neko od vas odgovor na moje pitanje iz ovog posta? Citao sam nesto i sada se spominje neki f72 i kazu da je to neka verzija koja se razlikuje samo po tome sto je crne boje, dok su silver i graphit f70, s'tim sto na fuji-jevom sajtu recimo uopste nema nikakvih informacija o graphit verziji.

identican aparat kao f70, imas ga u braon i jos jednoj boji, ali koliko sam citao bice dostupan samo na Japanskom trzistu. Mozda se to malo izmjenilo.

Poslednja izmena:
Aha, hvala. A jel ti jasno mozda nesto na ovoj slici sto sam postavio? Zasto je ovaj prvi za 100 CHF jeftiniji od druga dva?

Pa djeluje mi kao da je razlicit prodavac, mada mozes da mi na pm posaljes adresu da vidim. f70 se inace pravi u samo 2 boje, graphite i silver, tako da je ono "schwartz" u stvari graphite boja, nesto izmedju sive i crne.

@

1. Slazem se za video mod

2. Zbog toga sam ja sebi uz Fuji za sebe narucio jos jednu bateriju

3. Ovo mi iskreno ne smeta, na zvace ili tako nesto, mada mozda zavisi od primjerka do primjerka.

sto se tice moda, ja bih preporucio exr auto za pocetnike, jeste niza rezolucija ali daje dosta vise detalja u svim svjetlosnim uslovima. Inace, ako vec nisi, procitaj ovo:

http://kimletkeman.blogspot.com/2009/10/fuji-f70exr-how-to-shoot-it-mkii.html

ima dosta poredjenja f70 vs TZ7 jer lik ima oba aparata + nikon d7000 i poprilicno je odusevljen fuji-em :)

Imao sam F20 i F31FD pa sam ih menjao za F70. Koliko si platio bateriju? Sto se tice poklopca jos ne zvace ali mi se cini da je bas nezan i da je to bilo solidnije odradjeno kod F31. Pregledao sam nabrzinu i nisam video poredjenja sa TZ7 a bas me interesuje posto imam i njega, nisam do sad imao vremena sam da uporedim slike. Mislim da je najveca prednost koji ima TZ7 video, tj. da TZ7 ima mnogo bolji video nego sto F70 ima bolje slike. Ali treba naravno uzeti u obzir i da je TZ7 50% skuplji.

Sto se tice EXR moda on ne daje uvek nizu rezoluciju? Kod EXR moda vidim da samo hvali DR priority, ostalima bas i nije zadovoljan.

P.S. Sada sam video ima bas dosta tekstova na temu TZ7 i F70...

Imam trenutno F70 i jako bih voleo da znam da li je onaj majmun sto je EXR modove izdvojio u retardiranu skoropaAUTO podkategoriju, osudjen na visegodisnju kaznu zatvora... ***, to stvarno radi i nije sarena laza i za razliku od vajfajjutjub varijanti koju nudi konkurencija, zaista pomaze fotografima da budu (za blendu i kusur) sigurni da im fotka nece imati "sve super sem tehnikalija" problem koji je veoma cest ako se kompakti koriste van savrsenih svetlosnih uslova.

Imam trenutno F70 i jako bih voleo da znam da li je onaj majmun sto je EXR modove izdvojio u retardiranu skoropaAUTO podkategoriju, osudjen na visegodisnju kaznu zatvora... ***, to stvarno radi i nije sarena laza i za razliku od vajfajjutjub varijanti koju nudi konkurencija, zaista pomaze fotografima da budu (za blendu i kusur) sigurni da im fotka nece imati "sve super sem tehnikalija" problem koji je veoma cest ako se kompakti koriste van savrsenih svetlosnih uslova.

U P i M modovima u M velicini fotke aparat koristi hardverski DR i citav senzor, tako da mozes i te nedostatke u EXR modovima zaobici. Ipak su se vodili time da ce vecina kupaca samo malo cackati po aparatu i da ce se zadovoljiti ogranicenim podesavanjima u EXR menijima.

Naisao sam i na zanimljiv eksperiment, do izrazaja dolazi DR kod fuji-a, procitajte i objasnjenja u kontarima nakon prvog post-a

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1012&message=34141667&refresh=1117

^ Jel si siguran, na dpreview pishe da nema..
...isto kao i kod F70exr, ali dozvoljenu su samo dve "pozicije" kod oba modela ...zar ne, vlasnici?

www.photographyblog.com je napisao(la):
The Program setting on the Mode Dial can be toggled between Program and Aperture-Priority in the main menu, although disappointingly there are just two f-stops available in aperture-priority, wide-open f/3.3 and stopped-down f/11 (depending upon the zoom setting). There's also a Manual mode which lets you set both the shutter speed and the aperture, although again there's only the same two aperture settings to choose from. The aperture is set by pressing up and down on the navigation pad, and the shutter speed by pressing left and right. A simple horizontal line in the bottom-right of the LCD screen helps you to set the correct exposure. Note that there is no dedicated shutter-priority mode. http://www.photographyblog.com/reviews/fujifilm_finepix_f70exr_review/

yep, a evo i zasto:

it does not actually have a proper iris, the aperture is changed using an internal neutral density filter.

isto kao f100 i f200 ...

Nazad
Vrh Dno