Šta je novo?

FUJI Fujifilm FinePix F70 EXR

The_Grunf

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
620
Poz,

gledam nešto ovaj aparatić, treba mi za poklon a mogu ga dobiti novog relativno povoljno (~150 evra +-10 evra). Nisam našao neke testove na net-u, valjda je nov model ili šta, ali bih nabavio neki kompaktni UZ aparat. Prije njega sam gledao panasonic TZ6/7. Panasonic ima HD video, što je zgodno, ali Fuji ima manuelne kontrole + bolji CCD, gledao sam neke samplove i može ići do ISO 1600 na nekim manjim formatima. Između ISO 400 i 800 skoro da nema razlike. Veća mana po meni je objektiv koji ima IZRAZEN purple fringing, valjda zbog jako kompaktnog objektiva :( Da li je neko imao dodira sa ovim aparatićem, čisto da se ne pokajem kada kupim.

:wave::wave:

Ako mozes da dodas jos koji evro vise umesto Fujifilm FinePix F70 EXR aparata slobodno uzmi Fujifilm FinePix F200EXR.

Aparat je zaista perfektan. Pravi neverovatno dobre slike (posebno u low light uslovima, a to je preko 70% fotografija). Mana mu je sto nema hd video, vga video mu je odlican, mada bez naprednih mogucnosti (zumiranje, stabillizacija videa itd).

Dakle, da zakljucim. Fujifilm FinePix F200EXR je jedan od najboljih consumer aparata koji mozes da kupis. Ako ti treba video ionako je bolje da kupis kameru.

I sta sad, svi pljuju pana zbog color cast-a, a ono ispade da i Fuji pravi isti problem...

Kod Panasonica nije problem color cast, vec to shto je svaki kanal pomeren, tako da ni jednu boju ne prikazuje verno. Velvia mod ima "podgrejane" boje i to najvishe lichi na film, i uvek lepo izgleda, to nema veze sa problemom Panasonica chije fotke deluju digitalno i veshtachki...

Poslednja izmena:
Ovde kaže da ISO zna da luduje, ali ako se to podesi, nije problem. Takođe, zoom je dosta bučan prilikom snimanja videa. Ostalo je dobro. Pored ovog modela preporučuje upravo i F200 model. Uh, kad uporedim ovog mog Fuji-ja FinePix 2300 2.1Mpix koji ima čitave 4 stavke za manuelno podešavanje, sa ovim zmajem... :smash:.
[YOUTUBE]s6q-9j8bYAs[/YOUTUBE]

Fuji F200 EXR - Dimenzije 98 x 59 x 23 mm
Fuji F70 EXR - Dimenzije 99 x 59 x 23 mm

...nego, ako moze The_Grunf da postavi jos neke fotke (npr.zoom 10x) pa da kupujemo :)

sutra :)

evo za sada neke koje imam

prve 2 su malo obradjene dok je veliki pas samo smanjen :) I kao sto sam rekao, nije aparat za nekoga ko bi samo slikao na auto, mora bar malo da zna o osnovama fotografije, ne mnogo ali ipak ono osnovno.

Ma ovde debelo nesto nije u redu, pogledajte samo macro fotke, ona na f70 je kao da je crtana vodenim bojama. Radje pogledajte fotke sa onog linka sto sam ja postavio, imate tamo i za f200.

Hm, ja sad ne znam sta da mislim. Bio sam skoro siguran da cu uzeti f70, ali sada opet razmisljam. Realno, ako se izuzme 10X zoom, ovaj f200 je ipak malo bolji. Mada opet f70 je po meni mnogo lepsi sto kod ovih dzepnih aparata i nije tako nebitno (bar meni) i ima 10X zoom koji i te kako moze biti koristan u odredjenim situacijama. Ima i malo siri objektiv od f200.

Opet f200 ima veci senzor(1/1.6, naspram 1/2 na f70), sto bi trebalo da znaci da se bolje ponasa u low light situacijama, a sto je opet mozda i najbitnije kod kupovine fuji aparata. Pram i xD kartice, kome je to bitno, ima malo veci display, a ima i 12 mpx, dok f70 ima 10, iako smatram da je to totalno nebitno.

Sta mislite? Ja bih trebalo sto pre da se odlucim i narucim jedan od ova dva aparata, ali ne znam koji da izaberem.

Evo i specifikacija - http://www.dpreview.com/reviews/com...ras=fujifilm_f70exr,fujifilm_f200exr&show=all

Izgled mi je na 5. 6. mestu prioriteta, skoro da je nebitan. Ali ipak ako biram izmedju dva aparata slicnih ili istih performansi, od kojih mi se jedan bas svidja a drugi ne toliko, onda i to treba uzeti u obzir.

Mnogo me vise interesuje koliko manji senzor na f70 utice na sum, koliko je i da li je objektiv na f200 kvalitetniji od ovog na f70 i tako dalje.

Izgled mi je na 5. 6. mestu prioriteta, skoro da je nebitan. Ali ipak ako biram izmedju dva aparata slicnih ili istih performansi, od kojih mi se jedan bas svidja a drugi ne toliko, onda i to treba uzeti u obzir.

Mnogo me vise interesuje koliko manji senzor na f70 utice na sum, koliko je i da li je objektiv na f200 kvalitetniji od ovog na f70 i tako dalje.

imas na dpreview forumu poredjenje f70 vs f200, imas masu iskustava ljudi koji su radili sa oba aparata, uzimali jedan u trgovini pa ga vracali i uzimali drugi - luksuz koji zapad moze da priusti. Low light je cak bolji na f70, jer ima pro low light mod koji jako dobro radi sa staticnim objektima uz pristojan shutter speed. Ima manju povrsinu 1/2" vs 1/1.6" kod f200, ali i 20% manje mp, uz istu tehnologiju senzora. Procitaj, ima jako puno primjera sa oba aparata.

Ekran jeste manji 3vs2.7 inca, ali je ista rezolucija tako da je na f70 malo jasniji, a zbog manjeg ekrana su kontrole povecanje sto je bila zamjerka kod f200-vece kontrole.

f70 ima kao bolji video zbog IS-a u videu i optickog zoom-a, ali to je po meni diskutabilno, video je cisto da se nadje. Imam osjecaj da je moj stari s5500 imao bolji video. Objektiv je bolji kod f200, ima ostrije uglove i dosta manji purple fringing u kontrastnim situacijama nocu (ovdje sam ga jedino izrazeno primjetio). Inace i kod f70 od 35mm purple fringing je dosta manji, u rangu sa f200. Ali f70 ide do 270mm sto je mnogo bolje.

f70 ti ima i bolji i brzi fokus, brze radi, i manji je (uzi skoro pola cm) ako ti to sta znaci. Na kraju, malo je jeftiniji. Suma sumarum, da imam f200 ne bih ga mijenjao za f70, ali ako kupujes nov uzmi f70.

f70 ti ima i bolji i brzi fokus, brze radi, i manji je (uzi skoro pola cm) ako ti to sta znaci. Na kraju, malo je jeftiniji. Suma sumarum, da imam f200 ne bih ga mijenjao za f70, ali ako kupujes nov uzmi f70.

Po ovoj specifikaciji http://www.dpreview.com/reviews/com...ras=fujifilm_f70exr,fujifilm_f200exr&show=all a i onaj na Fuji sajtu aparati imaju skoro iste dimenzije i tezinu???

A recimo da vec imas TZ7 i uzimas jos jedan aparat (u mom slucaju za roditelje), ja bih ga samo povremeno koristio sta bi izabrao F70 ili F200?

Ako uzimas za roditelje i ako ce oni da ga koriste samo na auto modu, bolje nemoj da uzimas fuji, jer fuji dosta "masi" kod auto moda. Za auto mod, najbolje je uzeti neki canon, ixus recimo.

:Klanjanje:Klanjanje slazem se sa ovim, ako je za starce mozda mozes da preskocis Fuji, bolje ce im sluziti neki Canon/Panasonic.

Sto se debljine tice, negdje sam nasao poredjenje i f70 je bio za 5mm tanji, ali nije ni toliko bitno.

F70 ima veci senzor od svega u poslednjih 5 godina :) Uz 2mpx manje, to je ultimativni lowlight ne ultracompact, nego i u kompakt i prosumer klasi...

Pa ne bi se bas reklo, sudeci po direktnom poredjenju bolje low light slike pravi f200:
http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=1&ma1=24&mo1=691&p1=5027&ma2=24&mo2=922&p2=6897&ph=2

Sad vidim da sam izmeshao velichine senzora, f200 ima veci senzor, ali fotke im se skoro ne razlikuju na istim ISO vrednostima, taman tih -2mpx a sigurno je i razlika od 6 meseci medju njima doprinela nesto, f70 ima manje pixele pa opet uspeva da pokupi istu kolichinu svetla...

Digitalversus prestani da gledash, prvi put kad su se nalupali sa primerima sam im oprostio, drugi sam prestao da idem tamo :)

http://www.dpreview.com/gallery/fujif70exr_samples1/
http://www.dpreview.com/gallery/fujifilmf200exr_samples/

Ako se ovde uporede slichne fotke na ISO800 i ISO1600, vidi se da su skoro identichni, tako da je f70 u prednosti jer ima aperture priority i mnogo veci raspon zuma...

Poslednja izmena:
Evo malo slika sa koncerta, jako teski uslovi, puna dvorana onog vjestackog dima, kao da je pala magla, ali fokus je radio besprijekorno. Imam jedno stotinjak slika, i za divno cudo vise od pola je jako dobro ispalo. Evo par umanjenih primjera, jedna fotka je ISO 200, ostale mahom ISO 800 i 400. Skoro sve su slikane sa 270 mm, dakle max. zoom, pa neka neko kaze da veci raspon objektiva nije prednost. Da sam imao f200 za ovakve slike bih trebao biti mah 10 metara od bine, a ovako sam bio na tribinama. Komentari dobrodosli, cak i od onih koji ne slusaju Van Gogh :)

Odlicne slike! Definitivno uzimam f70, samo ako uspem da dodjem do njega.

Jedno pitanje povodom toga, nadam se da nije neko krsenje pravila foruma. Hteo bih da kupim fotoaparat sa ovog sajta. Imam neke prijatleje u Svajcarskoj, koji bi mi to poslali, ali je problem sto se oni nevidjeno plase da placaju bilo sta karticom preko interneta, plus su tehnicki vrlo nepotkovani, a ovo je samo internet prodaja. E sada ja sam pokusao da platim svojom internet visa platnom karticom, a da unesem njihovu adresu. Medjutim uplata nece da mi prodje. Da li mozda znate zasto ne mogu da platim svojom karticom? Da li je problem u tome sto je kartica iz Srbije, da li tip kartice? Prilikom izbora platne kartice postoji master card, visa electron i visa. Da li imate neku ideju kako bih mogao da obavim ovu uplatu? Paypal ne prihvataju.

electron visa bi trebalo da radi moj drugar preko intezine placa wov bez problema

Nazad
Vrh Dno