Šta je novo?

FUJI Fujifilm FinePix F70 EXR

The_Grunf

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
620
Poz,

gledam nešto ovaj aparatić, treba mi za poklon a mogu ga dobiti novog relativno povoljno (~150 evra +-10 evra). Nisam našao neke testove na net-u, valjda je nov model ili šta, ali bih nabavio neki kompaktni UZ aparat. Prije njega sam gledao panasonic TZ6/7. Panasonic ima HD video, što je zgodno, ali Fuji ima manuelne kontrole + bolji CCD, gledao sam neke samplove i može ići do ISO 1600 na nekim manjim formatima. Između ISO 400 i 800 skoro da nema razlike. Veća mana po meni je objektiv koji ima IZRAZEN purple fringing, valjda zbog jako kompaktnog objektiva :( Da li je neko imao dodira sa ovim aparatićem, čisto da se ne pokajem kada kupim.

:wave::wave:

Nekako nakon f30/31 fuji nije bas briljirao, isao je na povecanje MP, a glavni adut im je bio low light. f70 je konacno ubacio novinu u vidu poboljsanog dynamic range-a sto je pravi novitet. Ona fora sa low light high sensitivity je samo marketing jer slike slikane u resolution priority modu pa smanjene na 5 MP imaju isto, ako ne i vise detalja od low light moda.

Kako nije, a S6500/9600 ? Problem je u tome shto vecina Fujija posle F30 ima CCD , svaki SuperCCD je josh od S7000 obavezno superioran u odnosu na konkurenciju...

Poslednja izmena:
Kako nije, a S6500/9600 ? Problem je u tome shto vecina Fujija posle F30 ima CCD , svaki SuperCCD je josh od S7000 obavezno superioran u odnosu na konkurenciju...

Tesko da su to kompakt aparati, a i 9600 je tako pozicioniran da vec zadire u entry level DSLR po cijenama, ne znam u kojoj situaciji bih ga sebi kupio. Uglavnom prvi kompakt nakon f31 koji sam pozelio da imam, f31 sam svojevremeno trazio ali mi je zadnji komad u BG-u bukvalno otisao pred nosom.

Bilo je negde poredjenje slika F30 i F70. I dan danas F30 ima bolje slike na visokim iso vrednostima.

Inace, meni ovaj Jeff-ov test je tipican primer sponzorisanog teksta. Nasao je gomile mana, ali je sve u fazonu, "cisto da se pomene, nista strasno, ima toga svuda...". Dok za iste stvari kad naleti na nekim drugim aparatima opljuje zestoko. Dalje, upadljivo je izbegavanje poredjenja sa ZS3, sa kojim jedino i moze da se poredi po kvalitetu na visokim iso. Umesto toga stavlja Canone koji su krsh na visokim iso.

Logichno da F30 ima manje shuma kad ima duplo manje mpx :) A poredjenje sa ZS3 ce biti, polako, imash fore taman da prodash aparat dotle :)

Poslednja izmena:
Nemam ja zs3, radije bih nesto manje (kompaktnije). A za Fuji f30, pa i f70 ima exr koji spusti rezoluciju na 5mpx, a pritom koristi ceo senzor, pa opet nije prisao kvalitetu f30.

Ma mozda nije pisao jer je f30/31 stari model koji se ne proizvodi eonima, a cilj je ipak uporedjivati kamere koje se mogu nabaviti. f30 drzi ludjacku cijenu na internet-u, a jos ako iskoci neki nov, nema ga ispod 160-70 funti!!! Polovni nisu mnogo jeftiniji, izgleda da sam ga kupio prije par godina jos bi i zaradio :)

Ipak stize f70-tka, Panasonic je otpao zbog nedostatka bilo kakvih manuelnih kontrola.

poz

Poslednja izmena:
Kao shto rekoh, F70 ubija Panasonica, a ono za crvenu je smeshno, to je problem svakog Panasonic kompakta na trzishtu, boje veze nemaju sa realnoshcu.

Takodje i protiv F30, F70 je bolji jer ima neuporedivo vishe detalja, kod F30 je i upotrebljeno agresivnije chishcenje shuma shto se isto moze uraditi i kod F70 u photoshopu ako je potrebno, ali se kod F30 ne mogu dobiti ti detalji.

U prevodu, ko hoce aparat te klase a uklapa se sa keshom, nek uzima F70 odmah...

Zapazio sam nesto u vezi sirine objektiva u wide dijelu, a o cemu se dosta prica. Naime, po testovima korisnika koji imaju i f70 i TZ7 ili su radili testove sa oba, 27mm na Fuji-u je malo sire od 25mm na TZ7 kada se koristi 4:3, kada se koristi 3:2 onda Panasonic ima blagu prednost. Ako je neko mislio da ce sa Panasonicom dobiti siri objektiv prevario se. Zbog cega je tako ne zna se tacno, ali mnogi pretpostavljaju da Panasonic radi neki postprocesing u aparatu pa malo kropuje sliku koju dobije sa senzora. Kazu da je primjer LX3 sa svojih nazivnih 24mm, koji daje siru sliku kada se slika u raw-u pris istom polozaju aparata nego kada se prebaci u JPEG.
Nadasve interesantno :)

Stigao je, za sada prvi utisci sto se tice izrade i vise nego ok, odoh malo da slikam pa cu postaviti par fotki ovde.

poz.

Ovako, nisam imao nesto vremena pa za sada samo par slikica.

1: Makro - sta reci, makro kao makro, ISO 800, ali pogledajte shutter speed 1/4, handheld. Ovo me je odusevilo jer sa Canonom a570IS ovo jednostavno nije bilo moguce, ispod 1/8s iz ruke nisam mogao ici. Naravno da nece uvijek da bude ovako ok rezultat, ali fino je znati da je Fuji popravio IS u odnosu na f200 exr.

2: Makro 2 - opet ISO 800, malo brzi shutter speed 1/5 s, i opet ok rezultat/

3: Nocna slika 1 - malo zime, ISO 800, slikano iz ruke, shutter speed 1/8 s.

4: Nocna slika 2 - opet zima, ISO 800, 1/11s

5: Nocna slika 2 pro low light - sta slika kao pod 4, samo ISO 1600 u pro low light modu, shutter speed 1/16

6: Nocna slika 3 - ISO 800, iz ruke, shutter speed 1/13

7: Nocna slika 4 - ISO 800, 1/12s

8: Nocna slika 4 pro low light - ista slika kao pod 7, samo ISO 1600 u pro low light modu

Slikama nije nista radjeno, samo prosti resize na 1600x1200 (1200x1600). Sto se prvih utisaka tice zadovoljan sam, ponasa se ocekivano u low light uslovima, ISO 800 je veoma upotrebljiv, ISO 1600 isto tako u pro low light-u. Nisam imao vremena da se zezam sa ISO 1600 i visim, ali cu i to narednih dana. Koga interesuju detalji neka skine slike, EXIF je netaknut. Nadam se da ce biti nekih komentara, a jos slika cu okaciti narednih dana, pa cu i da vidim da li za sebe da narucim jednu :)

Jedna mana - Fuji bi stvarno trebao da kopira Canon ili Panasonic po pitanju organizacije menija, ovako su malo konfuzni i treba vremena da se sve opcije pohvataju.

Poslednja izmena:
I na kraju, šta savetuješ nekome koga svrbi 20 i kusur hiljada, da li da se počasti sa F70 ili...

Edit: Verujem da je još rano da daš neki konačan sud, ali ovako na osnovu prvih utisaka...

I na kraju, šta savetuješ nekome koga svrbi 20 i kusur hiljada, da li da se počasti sa F70 ili...

Edit: Verujem da je još rano da daš neki konačan sud, ali ovako na osnovu prvih utisaka...

Ne znam jos, sacekaj jos koji dan da vidim kako se ponasa pri normalnom svjetlu pa cu moci dati svoj neki sud. Ono sto me isto tako pozitivno iznenadilo, fokus, cak i u mrklom mraku fokusira izuzetno brzo.

Ajd kad vidiš piši, baš sam se zagrejao da ga kupim.

Ovo driver 'oce da kaze kupuj dok jos ima :) :)

Sta znam, u nekoj kategoriji do 250, cak i do 300 evra ne znam sta bolje bi mogao da kupis. Mozes da das pare na nekog ixusa i da imas spaljene ili tamne slike u zatvorenom prostoru. Realno aparat ima svojih mana, objektiv je malo mekan u uglovima, ali to je danak velicini aparata (malo veci od nekog ixusa i 50% manje zapremine od recimo TZ7) i 27-270mm objektivu. Ima purple fringing-a, ali podnosljivo, a i moze sasvim fino i da se skine u photoshop-u.

Treba da znas da ako ga kupis moraces malo i da se obrazujes, nije aparat za potpune pocetnike. Naravno tu je auto mod, ali fuji automatika nastoji da podigne ISO i kada ne treba, ali kada se aparat upozna onda to nije problem.

Da rezimiram i dam neke pluseve i minuseve:

+ 27-270mm u jako malom kucistu
+ kvalitet izrade
+ LCD vidljiv i po suncu, danas testirano
+ Odlican low light
+ Jos bolji pro low light mod za staticne objekte, ISO 1600 je bolji nego ISO 400 kod vecine skljocavaca.
+ Jako brz i precizan fokus u svim uslovima, bravo za Fuji
+ Odlican DR za dnevne slike po suncu, a i neke druge primjene

- Malo mekaniji objektiv u uglovima
- Purple fringing
- Baterija izdrzi nekih 200 fotki, mozda i 250 kada se ne njaka mnogo lcd
- Video mod, samo 640x480 premda ima opticki zoom (cuje se motor prilikom zumiranje)

Dakle plusevi vode, i to tamo gdje je vazno, ISO shum, fokus, DR.

Jutros sam narucio jedan i za sebe, pa to valjda govori o mojoj preporuci... da, narucio sam ga sa rezervnom baterijom.

Okacicu jos slikica kada stignom, stvarno nisam imao vremena za skljocanje, ali sutra je vikend.

poz.

Pa svaki objektiv na tako malom aparatu je makshi po ivicama, pogotovo kada je tako shirok. Jedni "veci" problem je purple fringing koji smara jer morash svaku fotku da sredjujesh chim ima nekog kontrasta. Ali s obzirom da drugi imaju mnogo vece probleme, ovo je ne samo najupotrebljiviji dzepni aparat, vec uopshte u ne-DSLR klasi...

Tenk ju... ne razmišljam više.

Mozes slobodno dodati u minus i losu automatiku. Sto znaci da ces u svakoj novoj situaciji morati da cackas podesavanja. Za nekog naviklog na to, ovo je mozda i plus, ali za uobicajenog vlasnika kompakt aparata (uglavnom zene i porodicni ljudi) ovo je ozbiljan minus.

Evo malo slika od danas

1 - drvo :)

2 - kucica u snijegu

3 - put u nepoznato, ovde je DR 400, dobro su sacuvani detalji u sjeni

4 - pro focus mod, pozadina je blurovana, slika 2 slike, jedna je ok, druga je van fokusa pa ih spoji. Nije los rezultat.

5 - zimska idila

6 - igra

7 - grad u izmaglici

8 - hladno nam je pa smo se zbili, i sta nas slikas???

na par slika koje nisam postavio mi je jedan roze sal ofarbao crveno, mislim da bi custom wb pomogao, zbunio se :) Inace se dobro ponasao.

Poslednja izmena:
Ne mogu da verujem kako dobre fotke pravi ovaj Fuji. Mada kao sto si i sam rekao ume debelo da zezne balans bele sto je najociglednije na crvenoj boji. Ipak ako imas strpljenja i to se moze ispraviti. U svakom slucaju sada zalim sto sam dao pare za Canon 400D :D
Samo mozes li da napravis par MACRO snimaka. Cisto da vidimo. Mozda ga i uzmem kao sekundarno skljocalo. Posto uzmem blic i bolji objektiv za Canona :p

Poslednja izmena:
1 - drvo - 22 pregleda

2 - put u nepoznato - 27 pregleda

4 - pro focus mod, pozadina je blurovana, slika 2 slike, jedna je ok, druga je van fokusa pa ih spoji. Nije los rezultat. - 40 pregleda :)

Cisto da se zna koje krajolike bench-ovci ( a i ostali ) vole da gledaju :)

Poslednja izmena:
I sta sad, svi pljuju pana zbog color cast-a, a ono ispade da i Fuji pravi isti problem...

Veliko izvinjenje, sve slike koje sam postavljao zadnji put su radjene u VELVIA film modu, tako da su boje izrazenije nego sto bi trebalo, ali mi se licno svidjalo tako. Zaboravio sam to napomenuti prilikom postavljanja. Po defaultu su boje poprilicno neutralne, lifelike, sto mi se ne svidja :)

Vrh Dno