Šta je novo?

Frižideri

@aleksa.ue
Kao što sam naveo u prethodnom post-u nemam neko ograničenje za cenu.

Obišao sam par radnji i baš sam razočaran ponudom. U dimenzijama frižidera koje se uklapaju kod mene cene su 40-150k rsd. Kvalitet izrade samih frižidera na prvi "dodir" je baš loš, LG od oko 120k komplet plastičan, sve se ugiba pod blagim pritiskom, sav izgreban samo od toga što je izložen u radnji... Samsung u sličnom cenovnom rangu za nijansu kvalitetniji materijali i finalna izrada. Gledao sam da Izbegnem Bosch iz principa (jer je ovaj stari što je "pustio" freon Bosch), ali je Bosch od 60-70k dizajnerski i kvalitetom materijala i izrade dve klase iznad gore navedenih frižidera koji us po 50+k skuplji. Naravno ne mogu da tvrdim da su funkcije i unutrašnje komponente kvalitetnije nego kod skupljih modela jer o tome ništa ne znam.
Dopao mi se Liebherr-ov model od nekih 80k jer je napravljen kao tenk, ali se vidi po dizajnu da je to model niže klase za tog proizvođača jer ima neke čudne masivne ručke za otvaranje (koje se kod mene baš ne uklapaju, tj. udarale bi u zid) a i dizajn mu je malo čudan, kao da su namerno hteli da ga odvoje od skupljih modela.

Dopao mi se Liebherr-ov model od nekih 80k jer je napravljen kao tenk, ali se vidi po dizajnu da je to model niže klase za tog proizvođača jer ima neke čudne masivne ručke za otvaranje
Meni su se te "masivne čudne ručke" baš svidele, jedan od razloga što sam uzeo takav frižider :) Po meni vrh rešenje.
U toj ceni jeste niža kategorija Liebherr modela, ali ne zbog ručki - takve iste ima i kod modela od 200k.
Za 120k pogledaj i u Miele salonu, imaju kombinovani za te pare; što se tiče kvaliteta tu ne bi smelo da bude greške. Ručke su kod njih sa strane u vratima.

Što se tiče Liebherr modela, za oko 80-90k ima modela i sa ručkom sa strane u vratima. Takođe jako dobre izrade. Ima ih dosta na netu. U prodavnicamna nažalost manje, možda u Gigatronu u ponekim radnjama da ima izložen.

Poslednja izmena:
Generalno, veliki problem kod nas je što veoma malo tehičke robe ima izloženo po radnjama. Tj. ima, ali razbacano po celoj Srbiji.
Neke modele je nemoguće videti uživo u lokalu. Neke ne možeš videti uopšte.

Pokušaj da on-line pogledaš modele koji se dizajnom i dimenzijama uklapaju, pa zovi kol-centre velikih prodavaca i pitaj gde ima izloženo. Zatim vidi da li možeš doći do tih radnji.

@NShappy
Probao već. Ja sam u Kragujevcu, sve što me interesuje je uglavnom u BG i NS radnjama. Pošto često dolazim do BG svratiću da pogledam.
Moje pitanje je više bilo ako je neko pazario frižider u skorije vreme pa je zadovoljan ili može da preporuči neki brand ili model, pošto o frižiderima ne znam ništa.
Koji brend daje najduže garancije kod nas?

Gorenje po defaultu daje 5 godina. Kod ostalih su 5 god. tek povremene akcije.

Poneki daju i do 10 godina na motor/kompresor, ali motor je nešto što najređe crkava. 10 god. na motor mu pre dođe kao marketing hype nego nešto stvarno korisno.
Za frižidere uglavnom čujem da crkavaju termostati, da propadnu gume na vratima, i da ispuste gas. A neku posebnu garanciju samo na to nisam čuo da neko spominje.

Ja sam pre nešto manje od 2 godine kupio Liebherr, model je CNef4015. Posebno mi se svidela završna obrada i one ručke za otvaranje (to jeste subjektivno). Imaju standardnu garanciju 5 godina, mada to meni i nije bio prioritet. Kratak je period, ali za sada nemamo nekih primedbi.
Pre toga oko 2012. sam kupio neki Samsung model, imao je garanciju 2god i 10god na motor, ali kao što je napisao @NShappy, motor je nešto što će se poslednje pokvariti. Bio je sasvim dobar, nerviralo me je samo što se polako kvario displej na vratima (segmenti brojeva prestajali da rade sami od sebe) - u prilogu je slika tog displeja. Kada sam ga posle oko 7.5-8 godina prodao, frižider je otišao tehnički skroz ispravan (sa manom displeja). Drugo, za šta mislim da je sadašnji Liebherr nešto bolji, je što manje isušuje hranu u odnosu sa prethodni Samsung. Primetio sam to iako je stalno uključen ventilator za cirkulaciju vazduha.
Liebherr ima staklene police i u delu za zamrzivač, pa ako nekad zatreba da se uklone fioke, opet ima mesta za slaganje. Mada verujem da to sada većina frižidera ima...
Viša kategorija Liebherr modela sa BioFresh (obično imaju početnu oznaku CB) izgleda impresivno, vrhunski su urađeni, fioke koje lagano klize, ali i cena to sve prati :)

Prilozi

• RL52-vebts.png
    RL52-vebts.png
    391.1 KB · Pregleda: 61
Poslednja izmena:
@desp
Upravo mi se CN 4015 Comfort NoFrost dopao (isti model samo bela boja), samo nisam siguran da li bi se one ručke kod mene uklopile, tj. udarale bi u zid kada se otvore vrata do kraja, i brine me da deca ne pokidaju onu tvrdu plastiku na ručkama. CN 4015 je model iz 2017. , postoji i CN 4813 koji je nov model ali mi se čini da je on klasa ispod (moderniji je dizajn i ima neke napredne funkcije ali je manja korisna zapremina u istim dimenzijama i mislim da su korišćeni lošiji materijali). U Libherr seriji CB mislim da ne postoji model koji dimenziono može da se uklopi kod mene (a da ima da se kupi kod nas).

CBN modeli 3956, 4858, 3576, 4878 su dublji za 4cm u odnosu na CN4015 (66.5cm vs 62.5cm). Druge dimenzije bi trebalo da su iste - 201x60cm
Miele KFN29162D je dubine oko 65cm, druge dve 201x60cm. Nije u klasi CBN ali je i jeftiniji od njih. Obično imaju u svom salonu izložene primerke.
Slažem se da sa malom decom je bolje imati neke skrivene ručke :)

Ovde možeš pogledati više o modelima: https://home.liebherr.com

Poslednja izmena:
Ja ne nađoh nijedan od ovih CBN modela da ima kod nas da se pazari plus koliko vidim svi su sivi/inox boje, meni odgovara samo beo ili roze.
Miele model ima u beloj i dizajnom mi strašno liči na Liebherr CN 4813, a koliko sam razumeo Liebherr i pravi frižidere za Miele.

Ima tih nabrojanih kod nas, ali su silver. Od prodavnica koje imaju lager, eventualno Gigatron i Dr.Techno ako imaju u salonima.
Liebherr proizvodi i za Miele. Dolaze iz fabrike u Nemačkoj.
Modeli Liebherr 4813, 4015 su iz fabrike u Bugarskoj.

Liebherr CN 4015 mi se baš sviđa. Moram samo negde da pogledam uživo pre kupovine - najbliže Kragujevcu izgleda da ima izložen u Leskovcu.
Ne znam koliko je "lošiji" jer se pravi u Bugarskoj. Čitao sam neke review-e kupaca po nemačkim i holandskim sajtovima i nahvališe ga.

Meni treba frižider do

- Visina : 157,1 cm

Da li ima neko neki predlog. Ja bih najviše voleo no frost, ali slabo ima. Kakvi su, šta je zapravo razlika između

LIEBHERR CTEL 2931 i LIEBHERR CT 2931​

Neka napiše neko nešto

Neka napiše neko nešto

verujem da niko nema sta da ti predlozi ovde..ovo je malo redji izbor.. Vecina nas verujem da ima klasicne kombinovane frizidere i da je to 75% kupovina... Eventualno neko po vikendicama neke manje ali jeftine modele :(

jedino na google pa da vidis. verujem da prosto ovde niko nema iskustva. Ti tvoji su valjda oni sto prave frizidere i za Miele ako sam dobro procitao ovde. Ako je tako nemas sta da brines koji god da uzmes. Pogledas cenu i procenis sta to donosi onaj skupkji i dal je vredno tebi te razlike... Barem bih ja tako uradio

Ja sam uzeo Miele - navodno je isti kao neki Liebherr od 80k (ima na jedinoj Miele temi na forumu koji je tačno model i svi detalji).
Nemam ga dugo, mesec dana, kvalitet izrade ne mogu da zamerim, deluje izuzetno stameno i kvalitetno sve na njemu - plastika unutra, guma, metal, vrata imam osećaj da su teška pola tone i klize jako fino. Doduše i cena je u skladu s time.
Uglavnom je tih, čuje se povremeno, to traje nekih deset-petnaest minuta i onda je opet nečujan.
Za sad više od toga ne mogu da ocenim.

Ja sam uzeo pre nekih godinu dana Vox 3000 serije ne secam se model
Radi top
Ne ledi ni gore ni dole za pare koje je placen ja zadovoljan, jedan od najvecih modela po visini a da je najuzi ...

Ja sam uzeo Miele - navodno je isti kao neki Liebherr od 80k (ima na jedinoj Miele temi na forumu koji je tačno model i svi detalji).
Nemam ga dugo, mesec dana, kvalitet izrade ne mogu da zamerim, deluje izuzetno stameno i kvalitetno sve na njemu - plastika unutra, guma, metal, vrata imam osećaj da su teška pola tone i klize jako fino. Doduše i cena je u skladu s time.
Mile voli disko (y)

Ima li nekih side by side frižidera Za koje se može reći da su best buy za oko 100k?

Ima li neko neki predlog za neki tih frizider, koji se skoro i ne cuje kad radi, sta gledati i kako prepoznati koji je stvarno tih ?

Da proizvodi buku ispod 40dB. Piše u energetskim nalepnicama.
Mada neki modeli no-frost frižidera povremeno (retko) naprave poneki jako čudan zvuk, kao lupanje i sl.

Liebherr CN 4015 mi se baš sviđa. Moram samo negde da pogledam uživo pre kupovine - najbliže Kragujevcu izgleda da ima izložen u Leskovcu.
Ne znam koliko je "lošiji" jer se pravi u Bugarskoj. Čitao sam neke review-e kupaca po nemačkim i holandskim sajtovima i nahvališe ga.
Da li si ga na kraju kupio?
Interesuje me otprilike ovakav model, možda i ne mora dva metra da je visok, mogu i ovi 180 cm, ali me interesuju neka iskustva.
Za sada sam izdvojio sledeće modele:
LIEBHERR Kombinovani frižider CN 4015 ~80k din.
LIEBHERR Kombinovani frižider CNfb 4313 ~80k din.
LIEBHERR Kombinovani frižider CNPel 4813 ~75k din.
LIEBHERR Kombinovani frižider CN 4313 ~68k din.

Nisam, još uvek radi Bosh posle punjenja freona. Čekam da ponovo prestani da hladi pa ću da ga menjam. CN 4015 je u planu kad se to desi.
Idi obavezno na 2m mnogo znači zapremina a zauzimaće ti isto mesta, to ti je kao dijagonala kod TV-a nikad nije previše, plus što mislim da ovaj CN 4015 model ima nekih 30-ak litara veću zapreminu od drugih frižidera iz iste kategorije.

Hvala na informacijama 👍
Moj Whirlpool od petnaestak godina prestao da hladi, pa gledam kako da rešim problem.

Inače, proverio sam navedeni Liebherr koji bi trebalo da je isti kao Miele koji sam ja uzeo. Naleteo pre koji dan u tržnom centru, vrlo su slični.

Sada, moguće da sam subjektivan, ali utisak mi je da Miele ima za nijansu bolju završnu obradu.

Na primer, plastika unutra, aluminijum ili koji je već metal / legura na vratima, deluju finije obrađeni, pogotovu na dodir. Vrata deluju teže, imam utisak da je metal koji je spolja na njima u debljem sloju. Lakše se kreću na Miele-u (neko je pomenuo kao na sefu), moguće je da su šarke isto nešto drukčije.

Sasvim je moguće da je i proizvedeno u istoj fabrici, ali da iz Miele rade nešto strožu kontrolu kvaliteta ili da koriste samo nijansu skuplji/finiji materijal za detalje.

Iznutra da li ima razlike ne bih znao, po specifikaciji je sve isto.

Opet kažem, moguće da sam pristrasan i da grešim, ali to mi je utisak.

E pa da se zapljunem i u ovu temu - moram priznati da me je pozitivno iznenadilo otvaranje ovih eksperimentalnih foruma iz prostog razloga što uglavnom imamo slične poglede ka nabavci bele tehnike kao geekovi. :giggle:

Dakle, u narednih mesec dana bi trebalo da se nabavlja nov frižider i prvo sam malo istraživao online i jedino sam došao do zaključka da svi proizvođači tehnike (frižideri, televizori...) gledaju da daju što kriptičnije nazive kako bi ljudi osedeli od istraživanja koji je iz koje serije i šta je koji model, pa u skladu s time moram da vičem upomoć.

Ukratko - potrebe su 185-203cm, kombinovani, poželjno da nije beo/front i da nije bučan. No frost poželjan a i tako ide na sve bolje modele. Nemam neke posebne zahteve oko hlađenja, više da bude pouzdan jer mi je mrska pomisao da moram da ga popravljam za koju godinu. Nije neophodan ni ledomat ni dispaner za vodu, koji mi deluju kao nepotrebni kvarljivi dodaci. Budžet nije presudan mada nije ni neograničen, merkam sve do Miele KFN 29233 D mada bih više voleo da bude nešto upola te cene.

Odmah da da kažem da mi je sve što sam pregledao deluje neverovatno jeftino i plastično spolja, ma kakav front da je u pitanju. Šarke, police unutra, videću sutra baš i taj Miele da obiđem, nije bilo nijednog njihovog u ovih par radnji gde sam banuo, a pregledah sve do side by side Boscha i Liebherra od 250k (dobro, oni jesu OK, ali su mi preveliki i nepotrebni).

Jedino mi se Samsung RB34A7B5E22/EZ koliko toliko svideo, mada pretpostavljam da su glavni utisak napravila tonirana stakla na policama unutra. Spolja ovo crno staklo mi se nije nešto dojmilo, ali vidim da je moguće naći i RB38A7B63B1/EF koji je em mat crn, veći i trebalo bi da je još bolji pošto ima Twin Cooling, tj odvojeno hlađenje zamrzivača i frižidera.

Ne uspevam nikakva iskustva da izguglam na ovu temu, pa bih bio zahvalan ako neko ima saznanja valja li to čemu i koliko je kvarljivo, tj pouzdano? Inverter kompresor, daju 10 godina garancije na motor, 5 na frižider, videh prethodne postove da motor nije nešto kvarljiv, dakle marketing.

Po potrošnji struje su dosta ispod svega ostalog što sam video (deklarisano 169kWh godišnje prema uglavnom 200-250 kod konkurencije), buka koju su deklarisali od 35dB takođe bolja od konkurencije, pa jel' da verujem šta piše na tarabi ili da slušam iskusnije korisnike?

PS. Imam vrlo negativan stav prema Samsungu tako da sam donekle razočaran i što su vizuelno najbolji utisak ostavili a onda potom i pregledom specifikacija. :geek:

Pomalo banalan savet, ali No Frost frižideri su prilično glomazni, treba dobro isplanirati i gde ga uklopiti i kako ga izmanevrisati do njegovog mesta u kuhinji. Kod mene je sve ispalo knap, ali su ovi ljudi koji su ga isporučili vrteli glavom kada su videli gde treba da ga uglave.

Druga stvar su specifikacije, koje nisu baš kao što piše, npr dužina kabla u mom slučaju, pa sam morao produžni da kupujem.

Uglavnom bilo bi poželjno da se temeljno izmere i isplaniraju sve dimenzije.
Što se tiče kvaliteta, Miele je naravno vrh, neće tu biti problema, ja sam uzeo Whirlpool i baš sam zadovoljan (56k me na kraju izašao, nije bio beli, pa sam uzeo Inox, Whirlpool samostojeći frižider sa zamrzivačem: No Frost - W7 821O OX).

• Like
Reagovanja: 5ar
Nazad
Vrh Dno