Šta je novo?

Fotografije

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Canon r6 50 , 85 24 70

Prilozi

• 369700523_10228538249697902_8923785056622102093_n.jpg
    369700523_10228538249697902_8923785056622102093_n.jpg
    255.8 KB · Pregleda: 227
  • 288501283_10225828170987628_2583592813861861595_n.jpg
    288501283_10225828170987628_2583592813861861595_n.jpg
    228.7 KB · Pregleda: 170
  • 392890862_10228968306489053_8640876009398147135_n.jpg
    392890862_10228968306489053_8640876009398147135_n.jpg
    185.5 KB · Pregleda: 172
  • 441571978_10229970828791484_767099061601643644_n.jpg
    441571978_10229970828791484_767099061601643644_n.jpg
    297.4 KB · Pregleda: 169
  • 278229905_10225401159192600_7915265346474997462_n.jpg
    278229905_10225401159192600_7915265346474997462_n.jpg
    375.8 KB · Pregleda: 170
Canon R8 + Canon RF 100mm Macro i Canon RF 35mm Macro

1 (1)(3).jpg1 (5)(1).jpg3 (3).jpg1 (1).jpgIMG_8001.jpg1 (3)(1).jpg1 (6).jpgIMG_9557.jpg

Sviđa mi se crvena pozadina.
Tehnički, poželjna bi bila neka hladnija boja.. ali, meni se sviđa baš ovako.
Verovatno zbog toga što sada imamo samo dve komplementarne boje i slika nije "teška".
Zanimljivo.

Inače, iako mi je fotografija hobi - nije jedini.
A, kako sam ja po prirodi još i lenj.. aparat uglavnom beleži samo svakodnevne uspomene iz života.

Pa ipak, pred objektiv mi ponekad ispliva tzv "keeper" scena..

1000001346.jpg
Sony RX100

.. i svaki put kada gledam svoje, ili takve tuđe fotografije, budem pomalo ljut na sebe zašto ih ne praktikujem češće.

Nemam opravdanja.

Ajde kada se tema već aktivirala.
7610.jpg
4990.jpg

Da, zista je pomalo čudno da nema više ljudi koji se zanimaju za fotografiju.
Mislim, ne brojčano puno, nego po broju i učestalosti postova.

Mada, obzirom da je IT forum, neobavezne, slike napravljene telefonom su pre za očekivati.. što i jeste slučaj.

A i realno, ni ja nisam bolji, kao što rekoh.

Da ne bude da samo pričam..

DSC00333-02.jpeg
Sony RX100

Poslednja izmena:
Nisam ni ja expert nego eto čisto da objavim kad sam već skontao da ovaj forum ima i ovaj foto thread. Ne znam zašto ali uvek preteram u darktable sa editima i nekako mi se više svidja teški edit (englezi heavy edit :d ) nego prirodno sto dobijem sa sony a7 iii arw . S druge strane da li je toliko do fotoaparata kao npr Canon koji ima mnogo bolje gotove slike, da li se one uopšte i edituju za canon ? 🙂

Dark grass.jpg
Da li je greška/profi uraditi ovakav filtering s obzirom da je prirodna slika potpuno drugačije izgledala ?
1/60 f/4.0 57mm a7 iii Tamron 28-75

Poslednja izmena:
Sony traži malo više obrade da bi se postigle lepe boje. Canon je nešto bolji out of the box, ali generalno raw slika i jeste namenjena za obradu. Supruga je kupila Fuji x-t30 II da ima za putovanja (pored a7 iii i a7 iv), manji, laganiji, i jpeg mu je fantastičan, obradu praktično ne traži.

A što se tiče tipa obrade, radiš onako kako tebi prija, daj isti raw 10 različitih ljudi, svi će različito napraviti. Tako da se opusti što se toga tiče i uživaj u fotkanju, sve dok ti je rezultat prijatan za oko.

više slikam telefon jer je uvek uz mene
Kamera je kamera. Fotografiju ne zanima kojom i kakvom kamerom je napravljena.
Mada, postoji posebna oblast mobilne fotografije i to može biti izdvojeno. Zavisi od toga da li se mesto na kome je izloženo po tome deli ili ne.
Kao npr ovde. Jer, ovo je deo foruma posvećen standalone kamerama.

Svakako, tehnička strana kamera, njihov tip i sl, dolazi do izražaja tek kada se nađemo u situaciji kada ne možemo jednom kamerom postići rezultat kojem težimo i tada moramo nekom drugom.

Za samu fotografiju, bitno je znanje, iskustvo, kreativnost.. poznavanje fotografskih tehnika, kao i poznavanje mogućnosti i funkcija aparata, i naravno - apstakcija. Finalna slika je već zamišljena još pre nego je shutter pritisnut i ostaje nam potom samo da uz pomoć našeg hardvera i softvera taj cilj i postignemo.

@Espada .. ti imaš oko. Vidi se da prepoznaješ dobar kadar.
U prve dve, čini mi se da ima previše prostora iznad subjekata.. ali, to se lako oduzme crop-om, ako se hoće.

@game889 .. meni se sviđa tvoj rad. Teškim senkama si izbacio nezanimljivu gužvu okoline i izneo u prvi plan ono što je interesantno i bitno u frame-u.
Oko prvo sledi najsvetliju oblast, oblast sa najviše kontrasta ili na čemu je fokus. Tako da, da li si ti to hteo ili ne, postigao jesi cilj da znamo šta si nam hteo prikazati, bez suvišnog odvlačenja pažnje (distractions).

Problem sa mnogim fotografijama je baš u tome što nije jasno naglašeno šta je poenta. Koja je poruka, priča..
A to se postiže poznavanjem kako mozak i emocije funkcionišu, kao i fotografskih tehnika kojim vodimo pomatrača kroz naš svet.
Zvuči filozofski, ali nam je zapravo veoma poznato iz svakodnevog života, samo nismo obraćali pažnju, jer nam je u prirodi bića.

Primer,
možda je nekome ova slika zanimljiva, privlačna..

1000001372 (1).jpg
Sony RX100

.. a meni su pažnju privukla dva elementa fotografije - patterns i repetitions.
Znao sam da kada uklonim boje i dodam kontrast, da ću uspeti da izdvojim ta dva elementa.

Možda će neko ovde videti samo luka i zbog toga mu neće biti interesantno, ali meni - ako se ova slika okači na zid u nekom delu sobe gde će se uklopiti u enterijer, meni bi se dopala.

Ipak, nije savršena.
Drvo u pozadini nikako ne ide u prilog cilju i trebalo je još više raditi na sceni.. ali, eto - tako se iskustvo stiče vremenom.
Ja na ovoj sceni jesam radio i da sam odabrao drugačiji ugao, izbegao bih drvo. Ali, tada bih izgubio i najinteresantnije oblike u sredini kompozicije.. i to je bila moja odluka žrtvovanja jednog, zarad drugog.
Za mene je ova slika - dovoljno dobra. I kao takva, mogu je podeliti sa ostalima.

Ja sam samo amater koji voli da posmatra svet kao kroz objektiv. Ne očekujem od sebe neke izuzetne fotografije.
Šire se i obogaćuju iskustva kada se tako živi. Interesantno mi je putovanje, ne neminovno i cilj na kraju puta.

Fino je čuti i (raz)mišljanja drugih.. a i videti vaše vizije.

Nisam ni ja expert nego eto čisto da objavim kad sam već skontao da ovaj forum ima i ovaj foto thread. Ne znam zašto ali uvek preteram u darktable sa editima i nekako mi se više svidja teški edit (englezi heavy edit :d ) nego prirodno sto dobijem sa sony a7 iii arw . S druge strane da li je toliko do fotoaparata kao npr Canon koji ima mnogo bolje gotove slike, da li se one uopšte i edituju za canon ? 🙂

Pogledajte prilog 534803
Da li je greška/profi uraditi ovakav filtering s obzirom da je prirodna slika potpuno drugačije izgledala ?
1/60 f/4.0 57mm a7 iii Tamron 28-75
Da li si mozda probao neki od ovih color profila? Ja ih generalno koristim kad stampam fotke na licu mesta.

Prilozi

• 20260407_114911.jpeg
    20260407_114911.jpeg
    242.4 KB · Pregleda: 35
@stevanovic019
Slažem se da za dobru fotografiju nije bitno sa čime se slika, ali meni je nekad ta oprema inspiracija jer ona mora da mi se dopadne da bih uživao dok je koristim, valjda se u meni meša ta ljubav prema tehnici.

Meni je fotografija ta neka vrsta hobija koja ima više prednosti i jednu manu ako se baš navucete, pretpostavljte koju.

A prednosti je mnogo, prisutniji ste, dosta se pešaci, slike porodice i prijatelje će imati neku veću težinu jer ih niste prosto uslikali, ulozili ste neki trud, deo sebe u tu sliku.

Na instagramu imam profil koji koristim samo za ovaj hobi i tako mi algoritam gura takav sadržaj i tako pronadjem dosta inspiracije.

Zbog lenjosti i obaveza nisam toliko posvećen da napravim zanimljivu fotografiju, tvoje fotografije mi se dopadaju jer me malo privuku i nateraju da zastanem i malo je prostudiram.

Inače volim da zapažam i slikam neki pomalo neobičan moment nekakvog podudaranja, da skoro ispadne kao da je namešteno a to sam i probao sa ovih gore slikama u muzeju.

Oprema jeste alat, ali eto, i ja volim da probam nesto novo i to mi pokrene inspiraciju...secam se kada sam sa Nikona d750 presao na Z6II, odmah sam krenuo malo drugacije kadrove da pravim, iz razlicitih uglova, gde je to sa d750 bilo teze, zato sto liveview nije radio dovoljno brzo...ovako na z6ii dignem aparat, spustim ga, iz razlicitih uglova hvatam i preko ekrana vidim gde mi je fokus.
Takodje isto bude i kada uzmem neki objektiv, tipa slicno je bilo i sa 24mm f1.4...dobijes poprilicno sirok ugao, a opet zamuti pozadinu, pa bude zanimljivo...tako bude i kada uzmem neko novo svetlo itd.
Sto se obrade tice, samo eksperimentisanje...nekad legne neki film look, nekad neki clean look, samo eto, da se izbegavaju neki klisei, poput selektivne desaturacije, teskog hdr-a itd.

konica dimage z10, davno
vjeverica.jpg
tigar.jpgbeskucnik1.jpgbeskucnik.jpgptica.jpg

fuji s8200

biciklo.JPG10.jpgdubai.jpgchuko.jpgmjesec.JPG

Da li si mozda probao neki od ovih color profila? Ja ih generalno koristim kad stampam fotke na licu mesta.
Au koristio bih kad bih se setio, generalno me mrzi da čačkam po meniju, a ove custom dugmiće sam za neke svoje gluposti stavio, automatsko gašenje ekrana recimo koje baš nervira. Kako misliš kad štampaš, misliš zbog boljeg gotovog rezultata ? Na točkiću okrenem par gotovih opcija i to je to, najviše manuelno sam podešavam. Nije da se zalim zadovoljan sam sa fotoaparatom nego uvek preteram u obradi fotografije i onda neko okači prirodne slike sa canona 🙂

Kad stampam direktno JPG sa kartice. Kad radim na svadbi recimo, odaberem profil boja koji mi odgovara jer nemam vremena da sve provlacim kroz lightroom, aparat sam taj profil primenjiuje na fotku a ja ubacim karticu u laptop i samo biram sta i u koliko primeraka se stampa.

Sony alpha A7 IV + Tamron 28-75mm F2.8

Prilozi

• TRKALISTE 1.JPG
    TRKALISTE 1.JPG
    239.9 KB · Pregleda: 33
  • TRKALISTE 3.JPG
    TRKALISTE 3.JPG
    251 KB · Pregleda: 33
  • TRKALISTE 4.JPG
    TRKALISTE 4.JPG
    254.2 KB · Pregleda: 32
  • TRKALISTE 5.JPG
    TRKALISTE 5.JPG
    191.4 KB · Pregleda: 35
Prva je baš u senci. Dobro dođe blic kod portreta u takvim situacijama.

Ali ok. Vidi se da su slikane usput, tj da se nije previše računalo, zar ne?

Dok odem po blic i vratim se momenat je prosao. Ne mogu da racunam na dete da ce me cekati dok namestim sve sto mi treba.

Ima smisla, da. Zato sam i mislio da je slikano, kako ja kažem, usput.
Nije bila namera, tj cilj.

Svakako su ostale tri prirodno srećnije osvetljene.
Poslednja najbolje.

Ne vezanao za tvoj post, zato mi se dopadaju kompaktne kamere, poput mog RX100. Jer, osim toga što su uvek u džepu.. imaju i ugrađen blic.
Baš iz razloga što momenat neće čekati.

Ja vise volim da eksponiram lice kako treba kada slikam u prirodi, pa cak i ako pozadina bude svetlija, nego da koristim mali blic i direktno osvetlim modela...model tako izgleda nalepljeno 🙂

Za te stvari koristim difuzor. Okrenem blic direktno u lice i stavim difuzor da omeksa svetlo. Rezultat je skoro kao da sam koristio softbox.

Istina je da se ludački dobro pegla grain sa novijim aparatima, gledao sam fotke sa ISO 20k+ da izgledaju sasvim korektno. Ali i rasveta koja je kvalitetna i nije samo "puknuta" u lice subjekta ne mora da ostavi takav utisak. Žena koristi Godox V1 i ima neki modifikator (difuzer), i kaže da to sasvim lepo radi.

Da, kada se koristi dodatno osvetljenje, portret stvarno izgleda kao "nalepljen".
A eto, kažete iz iskustva, može post-processing ili difuzor da uradi dobar posao.

Nisam razmišljao o tome. Dobro je da imamo diskusiju, pa čujem i saznam nešto novo ili drugačije.
Ja, kao i unique93, prebacim na spot metering, ali ume da tada baš pretera sa overexposed pozadinom, tj da mi se ne sviđa. Pa onda, dodatno zaključam ISO negde između, ali više ka subjektu.
Itd. Itd.

Koristio sam i blic ponekad, ali u brzini i navici, obično idem sa gornjom tehnikom.

I ja koristim Godox V1 Pro i isti taj difuzor. Okrugla glava daje mnogo mekse svetlo nego standardna, jos sa difuzorom ga rasipa na sve strane i to ispadne korekto cak i kad je direktno u facu. Za grain se koristi AI Denoise u Lightroom ili Photoshop tako da na iso vise i ne obracam paznju koliki je.

Nazad
Vrh Dno