više slikam telefon jer je uvek uz mene
Kamera je kamera. Fotografiju ne zanima kojom i kakvom kamerom je napravljena.
Mada, postoji posebna oblast mobilne fotografije i to može biti izdvojeno. Zavisi od toga da li se mesto na kome je izloženo po tome deli ili ne.
Kao npr ovde. Jer, ovo je deo foruma posvećen standalone kamerama.
Svakako, tehnička strana kamera, njihov tip i sl, dolazi do izražaja tek kada se nađemo u situaciji kada ne možemo jednom kamerom postići rezultat kojem težimo i tada moramo nekom drugom.
Za samu fotografiju, bitno je znanje, iskustvo, kreativnost.. poznavanje fotografskih tehnika, kao i poznavanje mogućnosti i funkcija aparata, i naravno - apstakcija. Finalna slika je već zamišljena još pre nego je shutter pritisnut i ostaje nam potom samo da uz pomoć našeg hardvera i softvera taj cilj i postignemo.
@Espada .. ti imaš oko. Vidi se da prepoznaješ dobar kadar.
U prve dve, čini mi se da ima previše prostora iznad subjekata.. ali, to se lako oduzme crop-om, ako se hoće.
@game889 .. meni se sviđa tvoj rad. Teškim senkama si izbacio nezanimljivu gužvu okoline i izneo u prvi plan ono što je interesantno i bitno u frame-u.
Oko prvo sledi najsvetliju oblast, oblast sa najviše kontrasta ili na čemu je fokus. Tako da, da li si ti to hteo ili ne, postigao jesi cilj da znamo šta si nam hteo prikazati, bez suvišnog odvlačenja pažnje (distractions).
Problem sa mnogim fotografijama je baš u tome što nije jasno naglašeno šta je poenta. Koja je poruka, priča..
A to se postiže poznavanjem kako mozak i emocije funkcionišu, kao i fotografskih tehnika kojim vodimo pomatrača kroz naš svet.
Zvuči filozofski, ali nam je zapravo veoma poznato iz svakodnevog života, samo nismo obraćali pažnju, jer nam je u prirodi bića.
Primer,
možda je nekome ova slika zanimljiva, privlačna..

Sony RX100
.. a meni su pažnju privukla dva elementa fotografije - patterns i repetitions.
Znao sam da kada uklonim boje i dodam kontrast, da ću uspeti da izdvojim ta dva elementa.
Možda će neko ovde videti samo luka i zbog toga mu neće biti interesantno, ali meni - ako se ova slika okači na zid u nekom delu sobe gde će se uklopiti u enterijer, meni bi se dopala.
Ipak, nije savršena.
Drvo u pozadini nikako ne ide u prilog cilju i trebalo je još više raditi na sceni.. ali, eto - tako se iskustvo stiče vremenom.
Ja na ovoj sceni jesam radio i da sam odabrao drugačiji ugao, izbegao bih drvo. Ali, tada bih izgubio i najinteresantnije oblike u sredini kompozicije.. i to je bila moja odluka žrtvovanja jednog, zarad drugog.
Za mene je ova slika - dovoljno dobra. I kao takva, mogu je podeliti sa ostalima.
Ja sam samo amater koji voli da posmatra svet kao kroz objektiv. Ne očekujem od sebe neke izuzetne fotografije.
Šire se i obogaćuju iskustva kada se tako živi. Interesantno mi je putovanje, ne neminovno i cilj na kraju puta.
Fino je čuti i (raz)mišljanja drugih.. a i videti vaše vizije.