Šta je novo?

Fotografije - 2017

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Lepo dete, malo spaljen sesiric, gornji desni cosak problematican i generalno fali kontrasta! 😀

Da i ja kazem lepo dete, a sto se tice fotke - kao sto marti kaze to gore desno, ali ja bi se slozio sa suprugom po pitanju kontrasta. Retko mi legnu bebe i mala deca sa jakim kontrastom, vise volim low contrast i malo mekse fotke u takvim slucajevima 🙂
Edit: upravo videh i tu sa jacim kontrastom - ova mi je subjektivno dosta bolja 🙂

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja izbegavam klasican kontrast, nema situacije u kojoj pomeram taj klizac, selektivnom korekcijom svetla i boja postize se daleko bolji efekat tamo gde je potrebno malo vise kontrasta...

@desp
Hvala druze 🙂 Nije bas da je najbolja, al meni je dobro posluzila u svhu eksperimentisanja sa svetlom...

Bec, fotkano sa brada Kahlenberg u vreme zalaska sunca. Gotova fotka sastavljena od ove dve prilozene, obe sa ekspozicijom odo 4min 🙂
098A5961-2.jpg

4min in sunset... by Nenad Ristic, on Flickr

Ako su porodicne onda cista desetka 🙂

@Mladen
Prva od ove dve bas super, mozda malo da smanjis prostor iza njenih ledja a samim tim i iznad glave, mislim da bi bio bolji balans kadra... Kod druge ova rupa na mestu gde treba da bude nebo nije nesto sto volim da vidim na fotografijama, al to u ovom slucaj nije tako bitno 🙂
Kod ove prve fotke na kojoj Martiju fali kontrast, bolja je verzija obradjene fotografije, stim da je kontrast na licu bebe treba da bude malo manji i trebao si jos da izvuces detalja na hajlajticnom delu kapice, ili da samanjis intezitet pink boje na kapici u ovom delu koji nije direktno izlozen suncu, svakako taj deo treba malo korigovati i smanjiti intezitet pink bolje da bude kao sto je na JPG verziji...
Fotografije imaju neku drugu daleko vazniju verdnost, tako da sve ovo i nije tako bitno🙂

Poslednja izmena:
I sta smo zakljucili posle svega? Nekom se svidja jedno, nekom drugo, nekom bolja verzija bez kontrasta, nekom sa kontrastom 😉 Ko sad moze da kaze sta je bolje? 🙂 Ja iz tog razloga i ne komentarisem fotke cesto/skoro nikako...

Sto se obrade tice, ona je na ove 2 fotke minimalna, tj na drugoj je i nema, iz aparata je, na prvoj je samo sklonjen mladez... Apsolutno nista vise od toga, nikakve korekcije expozicije, kontrasta, shadows, highlights, bas nista... Iskreno toliko imam posla da nemam vremena uopste da obradjujem ovaj tip fotki... Imam stotine drugih fotki koje mi trebaju za posao i koje cekaju na obradu... Tako da da se bavim izvlacenjem detalja sa sesirica mi nije ni na kraj pameti 🙂 Sutra cu ih izraditi u 15x20 za porodicni album i svi ti detalji ce da nestanu 🙂

^
Pa niko to ne spori... Nego fotke su tu, jos jedno vidjenje ne moze da smeta, a nekome moze i da koristi 🙂 Svakako fotografija kao i umetnost suvise je subjektivna kategorija da bi nesto moglo da se okarakterise kao apsolutno ispravno ili pogresno, tako da sem misljenja i subjektivnog vidjenja retko kada moze nesto vise da se kaze. A kao sto sam reko "Fotografije imaju neku drugu daleko vazniju verdnost, tako da sve ovo i nije tako bitno 🙂"

Poslednja izmena:
^
Svetlo dobro i obrada, samo si trebao da kloniras ovo drvo sto ulece u kadar sa leve strane, i iznad njenog vrata onu modru fleku u pozadini. Ova zelana u pozadini malo ljasti, trebao si u PS selektivno da se poigras sa zutom (da bi sredio zelenu u pozadini) malo da je zatamnis, samnjis saturaciju i priblizis plavoj boji, ne moze to bas u nijansu ali malo da ukomplementaris boje u kadru a jedino ova zelena u pozadini odskace 😛 Trebao si isto malo da smanjis hajlajtove na kozi selektivno povrsine na koje svetlo pada direktno, veoma malo. Ovim malim korekcijama kadar bi bio bolje izbalansiran po pitanju, kompozicije, svetal, i kolorita, a sve to spada u osnovnu bradu samo treba voditi racuna o detaljima. Ova cura ako nije profi model onda je super, pa cak i ako jeste 🙂
Ako cemo suditi po ovoj fotografiji, bas si na dobrom putu, samo vodi racuna o detaljima 🙂 Sve u svemu za tvoj staz ovo je odlicno, znam neke koji ni posle 15god ne umeju da naprave ovako lepu i za oko prijatnu portretnu fotografiju 🙂 Jos jednom za kraj, vodi racuna o detaljima 😉 Ne zuri, odradi fotku i ostavi malo da odlezi makar do sutra pa opet pogladaj onako analiticki, trazi sta bi moglo da se koriguje obradom i o cemu bi trebalo da povedes racuna neki naredni put pri kadriranju.

Hvala na sugestijama, Nenade!
Devojka nije model 🙂

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

I sta smo zakljucili posle svega? Nekom se svidja jedno, nekom drugo, nekom bolja verzija bez kontrasta, nekom sa kontrastom 😉 Ko sad moze da kaze sta je bolje? 🙂
Svako ima drugaciji ukus. Ako na to dodas razlicito kalibrisane (ili bolje reci ne-kalibrisane) displaye kompova, mobilnih, stagod i upitnu pokrivenost sRGB... Samo jos jedna preporuka od mene, mada verujem da vec radis slicno - ja sam cuvao fotke samo na HDD, i onda mi je naravno isti prsao, i sada preporucujem svima da sve bitne (pogotovo fotke najmilijih) - hard, a backup na cloud, drugi hdd, eventualno flash/dvd, i naravno kvalitetan print 🙂

Zašto više ne vidim temu: "Obrada fotografija - Saveti, pitanja, nedoumice"?
Mogu da je nađem jedino u pretrazi?

rc68mf.jpg

Zašto više ne vidim temu: "Obrada fotografija - Saveti, pitanja, nedoumice"?
Mogu da je nađem jedino u pretrazi?

Zato sto je poslednji odgovor stariji od mesec dana. Kad udjes u kategoriju Digitalni fotoaparati i kamere, dole pri dnu strane imas opciju "Prikazi teme otvorene" i promeni sa poslednji mesec na zeljenu opciju.

Zato sto je poslednji odgovor stariji od mesec dana. Kad udjes u kategoriju Digitalni fotoaparati i kamere, dole pri dnu strane imas opciju "Prikazi teme otvorene" i promeni sa poslednji mesec na zeljenu opciju.

To i ja cesto zaboravim, a ne korisnici koji ne znaju. Obzirom da ne utice skoro nista na performanse foruma ne bi bilo lose da neki admin to promeni na vece vremensko ogranicenje (tipa 1 god).

^
Kolega nadam se da si se lepo proveo 🙂
Ova prva prvise usko, vidi se priroda al ne postoji kontekst, samo kamenje i voda... Trebalo je drugacije kadriranje jer je sustinsi fotka bez motiva. Druga dosta bolja mada je i tu trebalo sire kako bi slika bila potpuna...

^
Kolega nadam se da si se lepo proveo 🙂
Ova prva prvise usko, vidi se priroda al ne postoji kontekst, samo kamenje i voda... Trebalo je drugacije kadriranje jer je sustinsi fotka bez motiva. Druga dosta bolja mada je i tu trebalo sire kako bi slika bila potpuna...

Prva bi trebala da predstavlja snagu vode a drugu sam se zeznuo kropovao u 16:9 to mogu da ispravim. 🙂

Jesam se lepo proveo iako više volim planine. 🙂

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno