Šta je novo?

Fotografije - 2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@DeuS.Mikelle
Samo se ti lepo provedi i odmori jer bas si bio vredan ove godine :) a po jednoj od ovih vidim da ti je bas dobro :)

@havijer
Ovako ja to vidi :p Svakoj po nesto fali da bi bili cisti pristojni kadrovo, obrada da bi bili lepi i oku dopadljivi al za porodicni album i kao uspomena sa letovanja skroz su dobre :) Pohvalno je to sto si se potrudio da napravis neki pristojan kadar a sto tako usputno na odmoru retko kad uspeva. Prva je korektna ali kao i na ostalima ima elemenata koji vire u kadru i koji samim tim privlace previse paznje... Ono najvaznije nemas dovoljno dobro definisan glavni motiv kadra koji bi samim kadriranjem/kompozicijom najvise dosao do izrazaja a delimicno si uspeo u tome fotografijom Pust Solun. Par saveta ili neki opsirniji komentar nece nista da unaprede neke naredne fotografije jer kao i za sve sto ima neku vredost u zivoto potrebno je daleko vise od toga, pre svega makar osnovne edukacije na temu kompozicije da bi imao neku osnovu za razmisljnje pri kreiranju kadrova :)
 
Naravno. Fotografije nisam uopšte obradio a nekad nije mogao da bude savršen kadar zbog konfiguracije terena. Hvala na komentaru.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
 
Nadam se da nisi nesto pogresno shvati, jer nista lose ne mislim samo pokusavam na neki nacin onako uopsteno da pomognem :)
 
Pa zar si po tonu mog odgovara zaključio da sam te pogrešno razumeo?
Ne može neka savršena fotografija da se napravi dok šetaš ka plaži i usput slikaš a mrzi te da čučneš ili da tražiš idealan ugao, još to radiš telefonom telefonom na čijem se displeju skoro ništa ne vidi pod direktnom sunčevom svetlošću.
Tako da koliko truda toliko kvalitetna fotografija a sasvim ok za porodični album :)

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
 
Ne nego onako preventivno pitam, umeju ljudi pogresno da protumace tako kada je nesto u pisanoj formi :p
Ja bi voleo svakome ovde da pomognem vezano za fotografiju, samo smatram da kratki kometari na konkretne fotografije ne mogu da pomognu zato sto vaze samo za te kadrove a ono sto ima smisla uci se ili u skoli ili kroz sistematski rad i edukaciju na neki drugi nacin...
 
Imaš li neki predlog kako je najbolje se edukovati? Knjiga, sajt, kurs?

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
 
Nista konkretno, za pocetak gradivo koje ti se ucini interesantno i pre svega razumljivim na temu kompozicije kadra, a vremenom ces profilisati sebe sta te zanima vezano za fotografiju pa se usmeri u tom pravuc, sve to naravno uz dosta prakse i samo opusteno jer i to sto budes citao nije sveto pismo vec treba vise da uticen na tvoju krativnost i razumevanje potencijalnih kadrova... Kasnije kako budes sticao iskustvo lakse ces razumeti neko kompleksinije gradivo, ali nemoj sebe previse da zamaras sa tim, manje edukacije a vise prakse i razmiljanja o kadrovima na terenu ako zelis da postanes dobar fotograf, a ne foto teoreticar kao mnogi :p
 
Haha @zajebani da znas...ubi me Milos ovih dana :)

Lep ovaj cvetic...nisam ni znao da si pazario 100mm!!

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 
Vidim da pricate o kadriranju, moze li par komentara?
da li je ovo dobro?
28416688313_3c7722393a.jpg
Ovde mi je krivo, cini mi se da je fotografija mogla da bude ekstra :( ovde je trebalo da se malo udaljim, uhvatim celokupan kamen i da horizontalno fotografisem?

Kad sam pogledao fotografiju rekao sam "dobra stena" :) Cenim da ti je glavni motiv na fotki bila devojka a ne stena. Da si se udaljio jos vise devojka bi bila jos sitnija i lupom bi je trazili :)

Ja bih fotku prepravio ovako, da bi dobio kompoziciono prihvatljivu fotografiju:

attachment.php


Sada je fotka lepo podeljenja po dijagonali i vidi se sta je glavni motiv. Ravnoteza bi bila bolja da ima oblaka na nebu, ali sta je tu je. Sada na fotografiji imamo devojku koja pokazuje "tamo negde... na tamo nesto". Ta informacija na fotografiji fali. Da si malo drugacije kadrirao i da si uhvatio neki paraglajder ili avion na nebu, to bio pun pogodak.
 

Prilozi

  • mare1.jpg
    mare1.jpg
    201.2 KB · Pregleda: 388
Kako si je kropovao. Koja razlika, neverovatno.
Ako mi veruješ tek sam pre neki dan pročitao to vezano za kompoziciju, horizontalno, dijagonalno, iz tri dela itd.
Iz tog razloga loše kadriranje.
Da li je ovo golden hour čitao sam o tome kad sunce zalazi da je tada super za fotkanje, pretpostavljam da je to to?
Hvala. Ako možeš i druge fotke da komentarišeš bio bih zahvalan:)

Oblak je bilo stvarno teško naći jer ih uopšte nije bilo.
Sent from my LG-H815 using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
@hunder

Jel si ovo slikao onim tvojim S 7 Edge?

Sent from my SM-J710F using Tapatalk
 
Ipak je Canon piše tamo na flickr :)

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
 
Od mene jos jedna sa tog fotkanja i da ne gusim vise .... Najlepse od svega je sto sam na oba fotkanja koristio samo jedno svetlo ...sa razlicitim modifikatorima naravno ... Sve islo brzo i glatko i zilion fotki uradismo



Ako nekog zanima ...post produkcija za oba fotkanja ne zahteva vise od dva minuta po fotki ... modeli dobro pripremljeni, ja svoje solidno odradio tako da nema gubljenja vremena ....

evo jedan phone snimak ekrana aparata ....



Pozdrav svima
 
Dobro je da si ovo pomenuo... Vecina verovatno misli da je ovde obrada presudna i ako je vise nego jasno da je sve do svetla... Jednostavno imas talenat da vidis kako ce sve izgledati na kraju u odnosu na postavku svetla, zato su i fotke tako dobre. Secam se da si napisao kako si svesno isao na to da fotkas uz koriscenje dodatne rasvete od samog pocetka, ali nista bez talenta u ovom slucaju pre svega za svetlo. Vecina fotografa koristi dodatnu rasvetu, a fascinantno je koliko malo njih uspeva da napravi nesto vredno paznje i najcesce su radovi sarenoliki po kvalitetu, a oni koji su dobri najcesce uz dosta cimanja i kojekakvih pomagala sem samog svetla dolaze do odlicnih rezultata, retko ko sa takvom lakocom kao sto tebi to polazi za rukom.
 
Poslednja izmena:
Evo ja laik laiku :). Poslednja je trebala da bude u kontri. Leva strana tik uz zadnji deo autu a napred malo vise prostora. Portreti dece su uvek teski i uvek nesto fali,pogotovo ako je tebi to nesto bitno a nije lepo preneseno. Prva je previse nisko,tj previse si otisao ispod ociju. Druga je problematicna zbog pozadine koja kvari fotku.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno