Šta je novo?

Fotografije - 2015

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@*******i ovo je ja mislim tvoj trenutno najbolji shot. Bravo. Pun pogodak.

Баш добра последња. Колико се промени пејзаж кад се укадрира мало пута са дужом експозицијом фарова.

*******i, meni baš cool ova poslednja!

Hvala svima 🙂 Polako ali sigruno rad u kontinuitetu na terenu i u obradi daje sve bolje rezultate...

@hunder
Sta znam, mozda si upravu, jeste planiran tako kako ga vidis, kao izmedju ostalog i mnoge fotke pre ove, mada su vecina samo vezba i istrazivanje. Ispucao sam jedno desetak dok tom ulicom dole nije proslo dovoljno vozila kako bi ostao taj trag svetla, kasnije sam u obradi selektivnim brush-om postigao ono sto sam zeleo. Jasno je kao dan da samom ekspozicijom ne moze da se dobije ovakav kadar, a gledao sam da ne preteram u obradi, i da to ipak bude sto blize nekom mogucem pejzazu. Sve u svemu kada se fotografija dobro eksponira svasta moze u obradi da se napravi, cak je dobro ovakve kadrove malo preksponirati u zavisnosti kakav je plan sto se tice obrade, kao sto sam ja uradio i za svaki slicaj sam uradio par ekspozicija prema nebu, ali nije trebalo u procesu obrade.

@Thierry Henry
Taj detalj je dosta bitan u kompozicij ovog kadra, dok sam kod zalaska zeleo panoramu grada ali sto neutraolniju tako da sunce dodje sto vise do izrazaja... Sve u svemu mislim da sam uspesno realizovao ono sto sam zamislio 🙂

@s16
Ako se dopada tvom umetnickom oku to mi je posebno drago jer zelja mi je da fotografije prirode i pejzaza imaju nesto vise sem tehnickog kvaliteta...

Poslednja izmena:
Teraš me ponovo da posetim Novi Sad sa devojkom 🙂 Isto tako me i navlačiš na kupovinu ND filtera, stvarno kad pogledam neke fotke skapiram koliko toga ne bi uspelo da se napravi bez istog.

P.S. odlične fotke, stvarno si se ozbiljno bacio na materiju i lepo se potrudio da naučiš, verujem da mnogi nisu očekivali da ćeš opravdati kupovinu te silne opreme. Svaka čast, samo tako nastavi 🙂

Hvala Gizmo 🙂 Na ovim fotkama nisu korisceni filteri posto su uglavnom na 16mm, a CPL na toj ziznoj daljini nije od neke koristi samo moze da smeta u obradi, probao i to je jedino sto sam primeti, a drugi razlog je obrada. Po meni filteri imaju smisla na fotkama sa malo obrade, samo ja do sada sem kod fotke sumraka nad sumadijom nisam imao takav kadar u kome ce filter doprineti da konture oblaka dodju do izrazaja ili kod peizaza u prirodi, ND filter isto tako jos uvek nisam koristio...

To da se trudim to stoji, oprama ko oprema olaksava sam rad. Mozda su ocekivali zbog pristupa koji sam ima tako da me to ne cudi, opet kazem sve u zivotu treba raditi spram svojih mogucnosti, da kojim slucajem nisam u mogucnosti isto bi bilo i da sam pazario nesto daleko skromije, jednako bi mi bilo zadovoljsto sve ovo sto radim jer nikada ne mastam o necemu sto mi u tom trenutku nije dostizno.

Kad odes ponovo za NS, na tvrdjavi obavezno probaj krempitu u restoranu Terasa 🙂 posto je to bio primarni razlog posete NS, izlazak sa suprugom i druzenje sa Vladom i njegovom lepsom polovinom, a fotke su nastala kao i sve do sada u izlascima onako usput 🙂 ali svakako ne bez planiranja i ideje sta zelim da postignem...

Ako ti nesto od ovih filtera pase na objektive koje imas nemoj da kupujes dacu ti da ih probas pa onda proceni da li ti uopste trebaju 😉 77mm CPL i ND, i 82mm CPL...

Mislim za filtere generalno, ima dosta situacija kad su korisni. Ja sam trenutno u poziciji gde želim još nešto da nabavim od opreme, možda dobar stativ pre svega, jedan wide objektiv, i jedan medium telefoto kao što je 70-200 f4l.

Ipak, imam jedan takoreći "problem", ne znam kako ostali to rešavaju sa svojim devojkama/lepšim polovinama. Malo sam obeshrabren da nosim opremu sa sobom stalno kad izlazim, jer devojka - kako bih rekao - nema previše strpljenja za moje fotografisanje. Sa jedne strane ne želi da mi bude subjekat u fotografijama, iz nekih svojih razloga ili nesigurnosti, tripova ili čega god već što današnje devojke imaju. Sa druge strane, kada se fokusiram na nešto drugo, osećam da joj nije zanimljivo da stoji sa strane i čeka dok nešto fotkam. Pričali smo o tome naravno, trudi se da ima razumevanja, ali i dalje mi se čini da joj je u nekim situacijama glupo, da više pridajem pažnje fotkanju nego njoj kad izađemo... Tako oprema ostaje kući da bleji, pa kada izađem sa njom ništa ne fotkam, jedino da sam onda da idem namenski da fotkam nešto, a za tako nešto često i nemam inspiraciju/volju. Komplikovana je to stvar, kad imam želju da fotkam više a ne uspevam da realizujem uz sve obaveze i ovaj "problem", itd. Znam da to nije tema ovde, ali voleo bih da prodiskutujemo o toj inspiraciji/vremenu za fotografisanje, posle ću da prebacim u drugu temu.

Što se Novog Sada tiče, jeli smo mnogo dobru piletinu u Hamburgeriji Vanja, mislim da se tako zove, hteo bih to ponovo da posetim 🙂 Probaćemo i tu krempitu, hvala na preporuci.

edit:

Nego, pade mi nešto na pamet, voleo bih da organizujemo jedan foto skup, sad je lepo vreme i mogli bi zaista da se nađemo, uživo malo popričamo i izmenjamo malo opremu i objektive. Nedavno sam okupio ljude za benchmark roštilj, baš kao i prošle godine, ostaje uvek na meni da organizujem jer niko ne želi da preuzme inicijativu. Mislio sam da pokušam da okupim ljude i za jedan fotografski skup, mogli bi lepo da se družimo, pa čak i nešto da naučimo u procesu, šta kažete na tu ideju?

Poslednja izmena:
Ostavi devojku. Imaces vise para za foto opremu, a i vremena za fotkanje. :d

Poslednja izmena:
Hahahah 😀 Ja sam sam isao u fotografisanje kada sam ispucao svoj prvi film, a dobih ideju i za drugi film sta bih radio, tako da ono...najbolje da to radis sam bez devojke ako zelis da je zadrzis 😀 ili moze i ona da ponese neki fotoaparat pa u tandemu..za slobodan dan se uvek nadje vremena, ko kaze da ne moze da nadje jedan slobodan dan u mesecu taj laze 😀...e sad znam da izgleda cudno kad setas sam gradom nosis budzu oko vrata i ljudi te cudno gledaju, ali sta ces 😀

^
Misliom da se zove Marko 😀 Inace svaka cast, fino si ga navatao, a Marko je model prva liga 🙂

@Gizmo
Mozda malo da je zainteresujes za celu pricu vezano za fotografiju, evo moja supruga vec ceka svoj aparat, malo sam je prezaiteresovao hehehe. Napravite par fotki samo za vas, zajedno ih obradite, ti bi njoj bilo zanimljivo onako opusteno dok sama ne pokaze neku inicijativu, posle je sve pesma 🙂

Sto se rostija tice ideja je dobra ali misli da nije izvodljiva, makar je meni gotovo neizvodljivo da dodjem sem ako se ne pogodi da nista nema od obaveza u to vreme, planirano tesko, posto je meni sve podredjeno poslu.

DSC00897 by Marko Zivkovic, on Flickr

Skupstina sinoc. Samo sam isprobavao mogucnosti prosumera u nocnim uslovima 😀 Svaka kritika je dobrodosla, imajte u vidu da sam pre 2 dana uzeo aparat i da do tad nisam imao skoro nikakvog dodira sa fotografijom :d

Pretpostavljam da je problem u ekranu od laptopa koji prikazuje boje "jeftino" pa sam ja onda na osnovu toga i doterivao boje u PS-u, pa verovatno izgleda dosta drugacije na dobro kalibrisanom monitoru nego kod mene 🙂 A sto se Sony-ja tice ima onaj "kompaktni" senzor, pa i nije za nocno slikanje. Mene vise zanima kompozicija i tako to, da znam imam li ikakav potencijal 😀

Poslednja izmena:
Skupština je malo kriva u odnosu na ulicu, tako da tu nema baš mnogo pomoći.

Pa može i to da se sredi, samo da se ostavi malo širi kadar, da ne mora da se odsecaju delovi...

Prilozi

• 18612640696_1771989ca0_o.jpg
    18612640696_1771989ca0_o.jpg
    133.2 KB · Pregleda: 213
*******i, a da se pomeris sa tvrdjave i sa tog mesta malo ? :d:d

*** кремпита сваки дан, а шећер вришти🙂.

@ Thierry Henry
@driver
Ma ne bre tu mi je super, krempite lep pogled, sta covek vise da pozeli 😀😀😀

Sve su nastale istog dana a ova je poslednja, imamo, zalazak, sumrak i nocnu, znaci temeljno odradjen posao 😀 Tamo se opet vracam tek kad padne sneg ili budu neki fini oblaci 😛

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno