Šta je novo?

Fotografije - 2015

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Osim ako model nije kiklop, u sta sumnjam, bilo bi lepo i da se vidi drugo oko...
Onako na prvi pogled...

Yep, konkretno ovaj Evaluative metering ume da me zezne, a ne pomaže to što nemam iskustva. Mislim, ovde je konkretan primer kako me je zeznuo jer sam u tražilu video da je ekspozicija pravilna, što sam odmah uvideo da nije tako na ekranu odmah nakon što sam okinuo 🙂 Sve je u praksi kapiram, prepoznavanje situacije. Ovde sam se igrao i sa Auto ISO da vidim kako procenjuje, što me je i odvelo na nepotrebno visok shutter speed od 1/500... Učim, isprobavam, trudim se, ne dam da me pojedinci obeshrabre 🙂

Ne mislim nista lose, samo me interesuje sta si mislio pod ovim da si video na trazilu da je ekspozicija pravilna?

Ovo ako te buni sto je plava ili zuta fotka, to je WB, i to se lako popravi.. po pravilu shutter, kada slikas nekoga ko je miran, 1/zizna daljina, jer ti zapravo treba da nadjes optimalan odnos blende, shuttera i iso, naravno da fotka bude sto kvalitetnija ...

I fokus uvek na oko, ako ljude fotkas, ili ako neces da se umetnicki izrazic, tipa pije caj, jede sendvic, pa onda fokus na to, ali generalno kada fotkas ljude, fokus na oko 🙂

Mislio sam na Exposure Meter u tražilu i da je crtica bila na sredini, tačnije da je ugrađeni light meter pokazao da je ekspozicija kako treba. Znam da ne trebam slepo da ga pratim, pogotovo u slučajevima kada ima dosta bele boje koju dslr vidi kao sivu, pa tad mora da se radi kompenzacija ekspozicije. Ovde sam trebao da malo preeksponiram kako bi ispalo kako treba, ali sam pogrešno procenio i to je ona praksa o kojoj pričam.

Deus, ne želim da se pravim pametan, ali znam šta je WB 🙂 Ne znam možda sve o teoriji vezanoj za fotografiji, ali čitam unazad četiri meseca o svemu ovome, upućen sam u materiju samo što tu teoriju treba da počnem pravilno da primenjujem.

Aha, znači fokus na oko, mislim da sam i to negde pročitao ali smetnuh sa uma. Ljudi, ja volim da slušam savete, samo kad oni nisu o tome da treba da se počinje sa cropom 🙂 Teško je sve ovo preko foruma pisati, ljudi te često pogrešno shvate ili pak pogrešno procene šta znaš/šta ne znaš. Ja bih voleo da možemo negde da se skupljamo jednom u par nedelja, pa da lepo diskutujemo uživo o svemu ovome 🙂

Ja mislim da bi trebalo podeliti ovu temu na profi i amater. Mi amateri da kacimo tamo gde pripadamo pa kad sakupimo dovoljno bambija da predjemo u bolju ligu 🙂

To uopste nije problem, problem je samo stav. Onaj ko vec misli da sve zna iako pojma nema, ne prihvata nikakve savete i sugestije, nije se potrudio da osnovne stvari sam nauci, ni da pita, osudjen je da bude samaran i gazen do beskonacnosti 🙂 Nije to ni prvi ni poslednji put ovde...

Dao bih ti odgovor da znam, tako sam kadrirao u tom trenutku. Kako misliš zašto sa visine na dole? 🙂 Viši sam od devojke za glavu, ne znam da li me to pitaš 🙂

Zato uvek obrati paznju kako kadriras a ne da bude kako - ljudi u sportu uspeju kadrirati a ti imas statican subjekat.
Sto se tice visine, pa kako bi onda izledalo da fotkas nekog kucnog ljubimca ili slicno. Trebao si se spustiti na njenu razinu...

Dao bih ti odgovor da znam, tako sam kadrirao u tom trenutku. Kako misliš zašto sa visine na dole? 🙂 Viši sam od devojke za glavu, ne znam da li me to pitaš 🙂

A da se malo sagnes na visinu njenih ociju ? Preporucujem ti da bez 30 sati tutoriala o fotografisanju portreta vise ne napises ni jedan post, net je pun takvih tutoriala gde najbolji u tom poslu mogu da te nauce instant bar osnovnim stvarima kao sto je ovaj primer, ali ti cesh sad ovo da shvatis kao uvredu i kao moju nadmenost ili sta vec :d

Mozemo Micko i ja, uz njegov blagoslov da odrzimo neki mini kurs u studiju, za pocetnike, po simbolicnoj ceni, ako je neko zainteresovan naravno!
Da znas da sam razmisljao da bi mogao da dam neki dinar da neke osnovne stvari naucim. Pogotovo u studiju. Eto ponudu posaljite na pm ili bar preporucite nekog dobrog ucitelja 😉

Eh, u 90% slučajeva kada sam fotkao ovako nešto se sagnem, ovde ne znam zašto nisam 🙂 Neću da shvatim kao uvredu drajveru, pošto sam navikao na tvoje postove jer čitam te godinama unazad, razumem tvoj stav koji je takav kakav jeste. Ne kažem ni da je moj nešto bolji, nisam ni ja cvećka, ali opet.

Heh, hvala vam što me upućujete da se bacim na tutorijale, ali po cenu da opet ispadnem pametan, ne otkrivate mi toplu vodu. Logično je da trebam da ih gledam i učim, i ne znam zašto mislite da to ne radim 🙂 Imam osećaj da me u nekim stvarima tretirate kao da nikada to ranije nisam čuo, video, saznao, šta god već. Nisam ja prestao da čitam i gledam klipove, niti ću prestati, niti mislim da znam sve, ali kad mi pomenete tako neku banalnu stvar kao saginjanje, ili Deus koji misli da ne znam šta je WB, onda se stvarno osećam kao neki ***** 😀

Kao što rekoh, da sam planirao ovaj "portret" dugo pa da razumem, nego je to bilo stani ovde da isprobam nešto na brzinu, par fotki na brzinu da vidim šta i kako ispada. Praksa, praksa, praksa... Ne znam, da nemam želju i volju da naučim, zaista se ne bih zamlaćivao da pišem ovde. Svaki od ovih postova mi je koristan na svoj način.

Imam osećaj da me u nekim stvarima tretirate kao da nikada to ranije nisam čuo, video, saznao, šta god već. Nisam ja prestao da čitam i gledam klipove, niti ću prestati, niti mislim da znam sve, ali kad mi pomenete tako neku banalnu stvar kao saginjanje, ili Deus koji misli da ne znam šta je WB, onda se stvarno osećam kao neki ***** 😀

Pa pisu ti to jer se na slici ne vidi da znas te stvari,a oni ti daju savete po slikama koje kacis ne znaju sta si ti citao ili gledao...

@DeuS

Ja bi voleo da prisustvujem ako bi mogao doci za BG tad kad organizujete 🙂

Poslednja izmena:
Pa naravno, to je ta blokada u komunikaciji preko foruma. Ne možeš da znaš šta neko drugi zna na osnovu jednog primera. Da iznova i iznova kačim fotke gde mašim kadriranje, pa da kažem da to ne znam i da prvi put čujem ovde, ali... Mislim neću sad da kačim primere i da se "pravdam", tu sam pogrešio, nisam primenio saginjanje i ćao zdravo. Tipičan primer početničke greške i to mi je jasno.

Poslednja izmena:
Da znas da sam razmisljao da bi mogao da dam neki dinar da neke osnovne stvari naucim. Pogotovo u studiju. Eto ponudu posaljite na pm ili bar preporucite nekog dobrog ucitelja 😉

Ajde ako bi vas se skupilo, pa bar 5-6, mozemo da se organizujemo, da odradimo od tehnicke strane do prakticne, takodje rad sa svetlima i prakticno koriscenje svega, sto i jeste poenta svega, gde vi mozete nas da pitate direktno, a ne ga citas i gladas na engleskom, jer mogu da pruzim sazvakano ono sto sam godinama ucio, moj i Mickov portfolio dovoljno govori o strucnosti!

@Gizmo, ja nemam zelju da se ti osecas lose, ali opet, bar sam ti rekao za fokus !

Да, али нико неће да буде аматер...

Meni je nick na flickr Poluamater 😀
Moze da se tumaci da mi fali jos pola da bih bio amater, a mozda sam u tranziciji od amatera do profesionalca 😉 Ha !

Зависи то и од сујете, наравно... Замисли, како би то било, да се неко испружи кило евра за опрему па да себе назове аматером? А, не...

🙂

Ima nas raznih.

Зависи то и од сујете, наравно... Замисли, како би то било, да се неко испружи кило евра за опрему па да себе назове аматером? А, не...

Evo ja ću 🙂 Dobro veče svima, ja sam Gizmo, zaluđenik sam za FF-om, sunuo sam soma ipo i amater sam :d

Kao što rekoh, da sam planirao ovaj "portret" dugo pa da razumem, nego je to bilo stani ovde da isprobam nešto na brzinu, par fotki na brzinu da vidim šta i kako ispada.
Ali u tome je i stvar. Opalio si minimum 2 fotke. Za saginjanje ti nije trebalo pola sata, vec takve stvari radis odmah kad fotkas bez razmisljanja, cak i kad je na brzinu. Nije to sad nesto tipa - hteo sam samo da isprobam pa nisam dobro podesio rim light, reflektor ili model je bio rascupane kose i sl. vec nesto za sta bukvalno treba delic sekunde. Ako hoces da prihvatis moj savet prvo vreme gledaj samo osnove kadriranja i kompozicije, kao i sta sve mozes postici sa istim.

Gizmo, prvo pravilo, ne pokazuj svoje radove kojima nisi ni sam zadovoljan. Nema nikakve potrebe da kacis nesto sto znas da nije dobro pa onda moras da se pravdas 5 postova kako je to bilo na brzaka ili sta vec. Kaci ono sto mislis da je dovoljno dobro pa ce narod da ti kaze onda sta ne valja, i tako se uci...

Prve tri iz druge serije za Courage liniju 🙂

1.

2.

3.

Treca mi nije nesto, ali iskljucivo zbog odece, a sve ostalo kao sto kaze Mikelle pokidao si. Svaka cast!

Treca mi nije nesto, ali iskljucivo zbog odece, a sve ostalo kao sto kaze Mikelle pokidao si. Svaka cast!

A vidis kako je to individualno, meni je npr. ta treca nainteresantnija, jer je drugacija od onoga sto stalno gledam, ali druga 😀 Mmmmm, kakva su to ledja, sto nisi mene zvao da poziram sa njima :zgran:

Kad dodjes u onu formu u kojoj sam te ja umetnicki oslikao (citaj montirao na MR.BIG-ovu fotku) zvace one tebe same :d

Ja umalo nisam pre neki dan uzeo taj nx300, dobio sam ga na probu, fantastican je, bas sam zadovoljan i izradom i svim aspektima, pogotovo objektiv 85mm 1.4, ludilo, ima i makro 60mm 2.8 isto fantasticno radi.. a sada sam video da ina da se naruci od Madjara za manje od 300evra sa objektivom, a ceo je metalan. Po meni pun pogodak!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno