Šta je novo?

Fotografije - 2015

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prelistao sam temu i gledao malo slike koje je postavljao Nikola. Sad se pitam kako sam uspio ustati, s obzirom da sam prije spavanja gledao poskoke, šarke, smukove i slično. :d

^
Decko je kralj, zajedno smo na treninzima...

Da ne bude da sam samo ja pametan, primedbe su bile sasvim na mestu tako da sam ih malo utoplio i malo korigovao odnos boja...
Hvala na kometarima i sugestijama 🙂

Untitled by Nenad Ristic, on Flickr

Gospodja je fotogenična da nema gde dalje. [emoji1]
A svidja mi se i kako je postavljaš za fotografisanje. Postavio si je u milion simpatičnih poza koje deluju kao da su spontane.

Zaista, gospodja saradjuje odlicno. Voleo bih da vidim malo zanimljivijih pozadina, negde sa dosta ljudi u pozadini, cisto malo za promenu.

Ništa nije dodato naknadno, zaista ne volim takve stvari kad se dodaje nešto što originalno nije bilo tu, a PS zapravo i nikad ne koristim pri obradi, sve radim u LR-u. Znam da mnogi kombinuju LR i PS, ali do sad nisam osetio potrebu da nešto korigujem u PS-u. Možda ću kasnije kada budem radio neke detaljnije obrade početi da ga koristim, ali do sad mi nije trebao.

Onda si sigurno cetkom zatamnio toranj i pozadinu pa ti je ostalo svetlijih delova izmedju grana sto i daje utisak da je ubaceno.

Nije četka, previše je spušten Lights u Tone Curve zbog svetle pozadine, zato je drveće dobilo sivu ivicu na konturama i možda ti zato deluje da je ubačeno. Fotku sam napravio u 7pm, još je imalo previše svetla, u originalu taj narandžasti prelaz zalaska nije dolazio do izražaja pa sam zato morao da spustim Lights.

Nije četka, previše je spušten Lights u Tone Curve zbog svetle pozadine, zato je drveće dobilo sivu ivicu na konturama i možda ti zato deluje da je ubačeno. Fotku sam napravio u 7pm, još je imalo previše svetla, u originalu taj narandžasti prelaz zalaska nije dolazio do izražaja pa sam zato morao da spustim Lights.
Gizmo ima tamo negde oko sredine (ne znam napamet sa moba), za svaku boju da podesis na jednom tabu osvetljenost, na drugom saturaciju, i na trecem hue. Hue ti ovde ne treba, ali poigraj se malo sa oroginalnom fotkom sa brightness i saturation preko toga - malo pomeraj za narandzastu, plavu i zelenu pa vidi kako se menja fotka 🙂

Naravno da sam to radio, HSL tab mi nije nepoznat, uvek pojedinačno tu korigujem boje kada obrađujem fotku. Jednostavno nije bilo dovoljno da se istakne ta narandžasta a da se ne spusti toliko Lights, a kao što rekoh u originalu je svetlo takvo da se zalazak tek nazirao. Previše rano sam uhvatio scenu, ta fotka je trebala da bude napravljena nekih 30 min kasnije, tad sam već polazio nazad.

Poslednja izmena:
Kako nam je fino zivnula tema 🙂

@Ilion
Hvala druze 🙂 Poze nisu sponatane, ali ona sve vise jeste i ako ustvari pozira 🙂

@mikiPSY
Bice i takvih, bas sam planirao nesto tako za promenu 🙂

@hunder
Ova prva mi je bas dobra )

Poslednja izmena od urednika:
Ne znam da li bi se neko od vas usudio da snima proces obrade i postavi na youtube. Meni bi bilo dosta korisno, a verujem da nisam jedini.

Fora je u tome što takvih klipova ima već koliko hoćeš, napravljenih od strane ljudi koji znaju dosta više od nas i lepše umeju da objasne. Jedino ako je engleski nekom slabija strana, pa da to bude prepreka.

Meni bi znacilo, ne zbog engleskog, koga znam solidno, vec zato sto bih voleo da vidim proces od raw-a do finalne slike, nekih od ljudi ovde. Mada svestan sam da to vecinu ovde mrzi, ili mozda i ne zele da otkrivaju neke svoje sitne tajne.

Tesko da neko ne zeli da otkriva tajne, vec (govorim u svoje ime) ima gomilu klipova na netu od ljudi koji razbijaju Ps i Lr. Isto tako obrada je i stvar ukusa, i isto tako razvijas neki svoj stil, tako da nema nekog generalnog pravila kako se obradjuje fotka. Treba samo da razumes sta radi koji klizac i onda pomocu toga da napravis neku svoju viziju.

Ja ne znam da li sam ovo stavljao tako da evo 😛

@s16 svidja mi se obrada. Jel moze savet kako da dobijem oval golden izgled.Totalni sam duduk. Ne slusa me ovaj LR. Nece da uradi ono sto zamislim 🙂 Imam gomilu fotki sa zlatnim nijansama pa bih da uradim nesto slicno.

Poslednja izmena:
@s16 svidja mi se obrada. Jel moze savet kako da dobijem oval golden izgled.Totalni sam duduk. Ne slusa me ovaj LR. Nece da uradi ono sto zamislim 🙂 Imam gomilu fotki sa zlatnim nijansama pa bih da uradim nesto slicno.

Mislim da ce to tesko da ti objasni, ne preko poruke, nego uopste 😀 jer smo nas dvojica mozgali dugo oko svega ovoga, ali cim znas sta hoces da promenis je dobra stvar. Kada pocnes da radis na tome, jedno vreme imas utisak da je sve bezveze, ali posle nekog vremena provalis svoj neki fazon, koji se tebi dopada, to ti dodje samo od sebe, kada provalis temperaturu, koliko ce ti biti plavo, tj zuto, sam tint koliko da vuce na crvenu tj zelenu, pa posle predjes na same boje, plavu, crvenu i zutui sama njihova korelacija 🙂 i onda napravis ono sto je tebi lepo i sto se tebi dopada 🙂

Mickove fotke, ako tako gledas su generalno malo toplije, moje su hladnije i crvenkaste, jer mi se tako dopada 🙂

^
Znaci moje fotke vam se nikada nece svideti posto su kombinacije toplih i hladnih tonova, za sada verovatno ne bas tako uspesna, ali videcemo vremenom 🙂

Meni bi znacilo, ne zbog engleskog, koga znam solidno, vec zato sto bih voleo da vidim proces od raw-a do finalne slike, nekih od ljudi ovde. Mada svestan sam da to vecinu ovde mrzi, ili mozda i ne zele da otkrivaju neke svoje sitne tajne.

Evo kako ja to vidim/radim. Nema generalnog pravila, nema nikakvih tajni niti taj proces treba nepotrebno mistifikovati. Drugaciji motivi/subjekti na fotografijama traze drugaciju obradu, nemam opsti workflow. Zavisi od konteksta i likovnih elemenata na fotografiji. Neke fotke traze jednu, druge fotke drugu obradu. Meni je bitnije da se izgradi stil u fotografiji a on je sto se mene licno tice, vise vezan za kontekst nego za likovne ili tehnicke elemente fotografije. Jedini nacin da naucis je da radis i sam probas sve sto mozes da probas a softverski alati tu mogu mnogo pomoci. Nazalost ljudi danas vise polazu na estetski nego na sadrzajni element. Naravno, ako je fotka losa, nikakva obrada, nikakav workflow jer nece spasiti.
Ima izreka - life begins out of the confort zone. Pa i fotografija pocinje tako.... 😉

Znam to sve i slazem se. Ali ipak, ne bi bilo na odmet da ljudi koji su vec formirali svoj stil, na jednom ili vise primera snime svoj workflow od raw-a do finalne fotke. Recimo meni se svidja (izmedju ostalih) obrada koju radi s16. Voleo bih da znam kako dolazi do toga. To bi meni recimo pomoglo da razvijams voj neki stil na osnovu znanja koje bih dobio od njega.

Znam to sve i slazem se. Ali ipak, ne bi bilo na odmet da ljudi koji su vec formirali svoj stil, na jednom ili vise primera snime svoj workflow od raw-a do finalne fotke. Recimo meni se svidja (izmedju ostalih) obrada koju radi s16. Voleo bih da znam kako dolazi do toga. To bi meni recimo pomoglo da razvijams voj neki stil na osnovu znanja koje bih dobio od njega.

Najvise sto mogu da ti pomognem da ti dam neku osnovu je ovaj video dole. Lik je jako lepo obajsnio sta kako i zasto. Po meni je ovo lako razumljivoi dalje odatle moras sam. Sto se tice boja, Deus ti je rekao vec, tu moras sam da izgradis neki svoj stil, tj da znas sta hoces pa prema tome da ides.

Stoji da u ovom snimku ima stvari koje su preterivanje, stvari koje mozda neces, smer u kom mozda neces da ides, ali ponavljam, kao osnova za tehniku i tvoj smer, super je video.

Posle ovog gore, sam probao "nesto slicno" u praksi i tako su nastale ove dve fotke:

Poslednja izmena:
Najvise sto mogu da ti pomognem da ti dam neku osnovu je ovaj video dole. Lik je jako lepo obajsnio sta kako i zasto. Po meni je ovo lako razumljivoi dalje odatle moras sam. Sto se tice boja, Deus ti je rekao vec, tu moras sam da izgradis neki svoj stil, tj da znas sta hoces pa prema tome da ides.

Stoji da u ovom snimku ima stvari koje su preterivanje, stvari koje mozda neces, smer u kom mozda neces da ides, ali ponavljam, kao osnova za tehniku i tvoj smer, super je video.

hvala

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno