Šta je novo?

Fotografije - 2015

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

@mikiPSY

Mnogo čudan krop.

@Dandy

Lepo uhvaćen trenutak 🙂

@krele90

Kabl na prvoj i grane na trećoj bodu oči. Priđi bliže slobodno onome što je u interesu, ulica kao ulica nije interesantna, niti ove zgrade sa leve i desne strane što su u senci. Da si prišao napred i fokusirao se na kulu izbegao bi kabl i zanimljivija bi bila fotka 🙂

Poslednja izmena:
Za ove grane se slazem ali uvek nesto upada sto ne bi trebalo barem imam takav osecaj 😀 a za kabel, iskreno nisam ga ni primetio, meni je bas fora bilo da ulica bude u senci a toranj od crkve na svetlosti, svidja mi se to mix shadow and highlights, histogram joj je skoro pa idealan, nisam ni imao vremena tako da se namestam to jednom kad budem sam isao onda mogu tako da se skroz posvetim kompoziciji na licu mesta, a do onda mi ostaje samo kropovanje 🙂
Hvala za kritike uvek su dobrodošle.

Poslednja izmena:
@mikiPSY

Mnogo čudan krop.

Leva trecina subjekat, sredina aparat, desno prazno tj pozadina. Klasican kvadratni krop, danas vrlo popularan na socijalnim mrezama 😛
Original je mnogo siri, ali posto ste mi zadnih par fotki komentarisali da ima dosta praznog prostora, sad smo resili da isecemo prazan prostor 😀

Ako pricas o pravilu trecina onda bi trebao da imas 2 linije koje ti dele fotku na 3 dela i da ti subjekat bude posred te linije. Tebi je subjekat posred tog skroz levog dela fotke a ne linije, a u svakom slucaju je suvise levo...

Pa dobro, ali ne toliko usko 🙂 Ovako glava nabijena u levu stranu, gotovo u ćošak, tako da mi nekako deluje kao da je aparat bio subjekat, a ne čovek koji ga koristi.

Pravilno frejmovanje je zeznuta stvar a većina na to ne obraća pažnju, pa u poslednje vreme počinjem da kapiram šta iskusniji pišu i zašto je bitno savladati ovo kako bi fotografije bile bolje. Od kako sam se i lično pozabavio temom kadriranja, primetio sam napredak, ali ujedno i da mi upada u oči kad gledam tuđe fotke gde nešto nije kako treba 🙂 Ranije nisam primećivao takve stvari, pa sam shvatio da je bolje misliti o tome odmah dok praviš fotku, a ne posle u postprodukciji.

edit:

Ulete n1tr0 dok sam ja sastavljao poruku 😀 Baš tako, mada ne mora slepo i striktno da se prati pravilo trećina, dovoljno je da bude blizu, a fora je što ovde baš i nije, pa zato deluje čudno.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Miki sta je fora sa ovim random crnim trakama po ivicama fotke 😀?

Miki sta je fora sa ovim random crnim trakama po ivicama fotke 😀?

Malo fore i fazoni.
Ma de znam tebra, bilo je to uradjeno u brzini. Sigurno lens corrections nije osljakao kako treba. Sad cu da ispravim profil u LR. Zahvaljujem na zapazanju.

Kometari pozeljni, pre svega edukativni 🙂

Poslednja izmena:
Мени се кадар допада. Ја бих ишао на 13+ бленду да добијем starburst ефекат светиљки и што дужи ss због реке. Такође, wb пробај tungsten или fluorescent.

edit: dodajem informacije o fotkama, po zahtevu 🙂. Aparat je 5D Mark III, korišćeni objektivi su:
Canon 16-35mm f/2.8L II
Canon 50mm f/1.2L
Canon 135mm f/2L

50mm, 1/40, f16, ISO 50 (ISO 50 jer objektiv ne može da se zatvori više od f16)

BANE4060.jpg

16mm, f8, 1/250, ISO 100

135mm, f2, 1/1000, ISO 50 (zaostalo od ranije podešavanje ISO-a, inače problem što ISO Auto neće po potrebi prebaciti na ISO 50, pa mora se postavi ručno i nekada zaboravi, inače ISO 50 neće ponuditi najbolju moguću dinamiku za ovaj kadar)

16mm, f11, 1/200, ISO 100

50mm, f1.2, 1/8000, ISO 50 (+ spuštanje ekspozicije u procesu, ali RAW je lepo izdržao, u čemu je Canon zaista fantastičan, pošto mnogi brinu o tome šta može da se izvuče iz senki, gde su Nikon/Sony bolji, ali za manipulaciju faktički izgorelih delova, Canon je i dalje broj jedan)

135mm, f2, 1/8000, ISO 100

135mm, 1/100, f20, ISO 100

Poslednja izmena:
@miki, los wb na obe zadnje fotke, koza je zeleno zuto prljava, na drugoj cvet je takodje u istom fazonu.

@dandy, momenat prva liga

@hunder, dopada mi se macro koji postavljas.

@*******i, meni je kadar ok, mozda da si uhvatio nebo dok isijava, koliko god, inace super.

@mr big i bane, standardno profi, svaka cast momci.

Poslednja izmena:
Otvori Flickr Bane, iako znam da ne voliš da se izlažeš 🙂 Imaš odlične objektive, najbolje telo, godine iskustva, baci se malo i na fotografiju u slobodno vreme kad ne snimaš, nemoj da te mrzi 😀 Tako je i lakše da pratimo čime je fotkano, koja blenda, itd.

Poslednja izmena:
@Thierry Henry
Ova fotka je bila razlog zbog koga sam nabavio stativ, jer da sam ga tada imao bila bi daleko bolja, ipak je ovo iso 4000, koliko god da je slikano FF aparatom daleko bolje bi bilo da je iso 100 a svi ostali parametri u skladu sa tim f12-13 itd... Ovako iz ruke ovo je najbolje sto sam mogao da napravim 🙂 Orginalana fotka je ista, samo sam je malo u LR doterao onako kako se meni dopada, pa reko da podelim sa ostalima da vidim kako bi to neko drugi uradio, kakav je kadar itd 🙂 Probao sam ovo sto si mi predlozio, dopada mi se krajnji rezultat...

@hunder
Ja sam nebo namerno nagalsio kroz LR inace isto je i na orginalnom fajlu, nista nisam dodavao, a ovako nekako je izgledalo kada se pogleda sa mesta na kome sam slikao. Svaki dan se igram sa LL i fotkama koje sam napravio da sada, radim na kreativnosti 🙂 Imas neki predlog kako bi ti ovo obradio ? Dobre su ti ove bubice, sve vise me faciniraju makro fotke, ako nastavis ovako sve mi se cini da ces me olaksati za 900e koliko kosta 100mm f/2.8L Macro IS ili nesto bolje ako postoji 😛

@Proday
Pa trudio sam se da napravim nesto lepu u tih 1000 turistickih iz Pariza ehheheheh 😛

@ seizmos
Hvala... Trudim se da vidim dobar kadar gde god da odem, aparat je uvek kod mene pa je tako nastala i ova fotka, neko sa vise iskustva verujem da bi to daleko bolje napravio, a ja sam se potrudio koliko je to u mojoj moci 😛

@ Bane R
Profi za sve pare 🙂 Lepo kaze @Gizmo, postavi to negde da mozemo da vidimo sa cim je radjeno i sa kavim podesavanjim, ili napisi ovde ako te ne mrzi, meni bi bas znacilo...

Dodao sam informacije ispod fotografija, uz par objašnjenja 🙂...

Poslednja izmena:
1. Jupiter 21M 200/4

2. Sigma 70-200/2.8 HSM I

3. Canon 85/1.8 na tubama

3a. Canon 85/1.8 na tubama

4. Jupiter 21M 200/4

5. Jupiter 21M 200/4

6. Canon 35/2 (spojeno iz dve fotke sa namerom da ide za FB cover)

Poslednja izmena:
Fin neku puz, raspolozen za poziranje 😛

@s16
Fasciniran sam onim sto radis jos od serijala setnja po snegu...

Poslednja izmena:
Hvala na lepim recima cheers. Ovaj Jupiter mi je opet probudio zelju da se igram :d

Nego +1 za Martijev post 🙂

Hvala pogledacu o cemu se radi. Nego niko od vas sa stazom da prokomentarise ovo sto kacim. Jel valja to sta 🙂

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno