Šta je novo?

Fotografije - 2014

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ooo Mr.Big, cudi me da ti nisi hteo da sacekas da vidis ovaj novi D7xx sto nesto rumorisu...

Hvala Big, uzeo sam D800...

A, lepo lepo! Cestitke 🙂 I da ti donese jos nekoliko takvih, ili sledecih modela 😉

Pozdrav!
MrBigJump.gif

S16 .....ma od rumora se umorih vec a realno traze mi klijenti vece fajlove pa se zato odlucih a D700 sangripom ostaje za sada bas zbog sportskih stvari pa ce valjda i tog naslednika jesnom da uzmemo

.

Volite li HDR? Potpuni sam pocetnik u pomenutoj tehnici, ali nameravam da to unapredim, jer mi se dopada.

Evo jednog jednostavnog primera obicne i HDR fotografije.
.
Original_40.webpHDR_40.webp
.

HDR mozes koristiti u situacijama gde imas previse senki i highlights, tj. gde ti dinamicki raspon senzora je da kazem "preuzak". Ovu "HDR" gore si mogao dobiti i od te prve.

.

Iskreno, ne znam kako bih ovo gore dobio iz jedne fotografije. Inace, i na toj fotki ima dosta senki.
.

.

Nisam rekao da ne znam pomocu cega, vec da ne znam kako 🙂
.

.

Salio sam se, sto je ocigledno zbog postavljenog smajlija.

Naravno da sam pretpostavio da se radi o obradi u Photoshop-u (ili slicnom programu), ali isti ne poznajem dovoljno...a u Photomatix-u koliko-toliko uspevam da postignem neki efekat pomocu tri snimka.
.

Evo sa 3-4 slajdera u Lightroomu je dobijeno ovo. Sličica je 757kb(1200*795) tako da je veća moglo bi i bolje.
HDR se koristi za druge stvari, pročešljaj malo po internetu ako te baš zanima 😉

1410074877-1200-x-795px-Primer-1.jpg

1410075134-1500-x-689px-Capture.PNG

.

Procesljao sam HDR odavno...cak sam radio pokusaje "izvlacenja" slicnog efekta pomocu filma...pre nekoliko decenija.

Obrada koju si uradio daje odlican efekat, ali ima veliki nedostatak u odnosu na HDR fotografiju koju sam napravio - nedostatak detalja.
.

Ne vidim sa moba najbolje ali pretpostavljam da to detalji na koje mislis su zrna koje photomatix napravi sa micro contrast...

Ja nisam hteo da se nabeđujem i zato sam i zaćutao. Ali ok poštujem što se njemu to sviđa i što je izvukao detalje 😀

Шта је фора са тим тачкама🙂?

.

Tacke su navika sa mog profesionalnog foruma, tako izbegavam da poruke budu medjusobno prilepljene i tesko uocljive. Ovde donja tacka ocigledno nije potrebna.

.

Nije ni moj cilj da se "nabedjujem".
.
Ako si se obracao i meni - ja sam te pitao a nisam te ubedjivao.
Takodje za ovo nisi trebao napraviti vise fotki jer pretpostavljam da je senzor uhvatio sav dinamicki raspon i mogao si bukvalno lupiti u lightroom hdr preset jednim klikom i dobiti isti efekat. Ako volis zrnevlje rokni grain ili nesto tako i eto...
Ono sto sam ti rekao jeste da pogledas po netu kada koristis HDR - uslovi u kojima je ogroman dinamicki raspon koji senzor ne moze da uhvati...

Ako si se obracao i meni - ja sam te pitao a nisam te ubedjivao.
Takodje za ovo nisi trebao napraviti vise fotki jer pretpostavljam da je senzor uhvatio sav dinamicki raspon i mogao si bukvalno lupiti u lightroom hdr preset jednim klikom i dobiti isti efekat. Ako volis zrnevlje rokni grain ili nesto tako i eto...
Ono sto sam ti rekao jeste da pogledas po netu kada koristis HDR - uslovi u kojima je ogroman dinamicki raspon koji senzor ne moze da uhvati...

Ne, nisam se obracao i tebi.

Nije uopste stvar u zrnatosti, vec u detaljima. Ukoliko obratis paznju na teksture, narocito tapeta (ma koliko one bile nepotrebne u ovom slucaju - nije vazno, jer je ovo samo proba), videces da na fotki koju si postavio tih detalja uopste nema.

Potpuno si u pravu da je cilj HDR fotografija da kompenzuju nedostatke senzora po pitanju dinamickog raspona.
.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno