Šta je novo?

Fotografije - 2014

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Super su ti fotke. Nisam razumeo ovo oko spajanja vise fotki. Slikao si vise fotki, da ne bi pregoreo sliku dugom ekpozicojom, posto nisi imao filter? A to si radio da bi dobio efekat duge ekspozicije na vodu, taj smooth izgled. Ali ne razumem bas kako si izbegao zamucenje neba, jer pretpostavljam da su se oblaci makar malo pomerali, mozda i ove grane, ako je iblo nekog vetra, a to ne bi trebalo da se zamuti, zar ne? I kako si ih spajao? Kao HDR u PS-u?

Hvala hvala, evo ovako, da, slikao sam vise slika, da ne bi pregorela fotka jer je slikano u toku dana po jakom suncu a nisam imao filter i nije bilo mogucnosti da odem na tu plazu rano ujutru ili kasno uvece. Ovako sam ja to radio, sredim slike u LR, otvorim u PS kao layer-e, obelezim sve fotke pa na auto align, onda ih convertujem u smart object i onda se ide u layer-smart object-stack mode-mean. Verovatno prilikom izbora drugih opcija u stack modu bi se zamutili oblaci i grane ali u ovoj opciji ne. Na kraju se kropuje fotka ako je potrebno i to je to. 🙂

Poslednja izmena:
Aha, kapiram sada. Ne znam samo jos sta podrazumevas pod sredjivanjem slike u LR, pre ucitavanja u PS?

Pa ja obicno slike sredjujem u lr, tu mi je lakse, ako treba da se dotera ekspozicija, highlight..aberacije..itd

Bas tako, dosta moze da se nauci od Serža 🙂 pratim svaki njegov video, mozda malo preteruje sa bojama ali ima super ideje i dobro znadje.

To je u principu to, stack mode moze da se koristi na mnogo nacina.

Jedno pitanje za ljude koji koriste LR - pre nisam isao za tim, ali primetio sam sledece. U poslednje vreme fotkam iskljucivo RAW i prilikom importa u LR kada ga LR ucita fotke nisu iste kao na aparatu. Cak ni histogrami... Za neke fotke mi spusti ekspoziciju za otprilike 1/3, za neke otprilike za citavih 2 i budu mrak mrak... Nije mi problem to neki veliki jer mogu da podignem to jednim povlacenjem, ali ne kontam zasto to radi...

Питање за ону другу тему али ајде. Наравно да фотке нису исте🙂 и сам сам имао тај проблем да сконтам зашто. Али нема лека јер тако LR функционише. Preview буде JPG и током импортовања све кул. Онда кад импортује остане само RAW материјал. Надам се да о томе причаш осим ако је нешто друго. Ако хоћу одмах да видим из апарата отворим Никонов нативни програм. Ако није то што ја мислим да јесте онда имаш preset приликом импорта.

^^probaj pre nego krenes da editujes tu fotku da stavis na adobe neutral ili standard, mislim da je poslednja na dnu desnog panela opcija...importuj fotku, idi na develop pa promeni i vidi jel to to, ako jeste, mozes namestiti da prilikom uvoza lr podesi profil...

^^^ Predji na Capture One i zaboravi na probleme te vrste....

^^probaj pre nego krenes da editujes tu fotku da stavis na adobe neutral ili standard, mislim da je poslednja na dnu desnog panela opcija...importuj fotku, idi na develop pa promeni i vidi jel to to, ako jeste, mozes namestiti da prilikom uvoza lr podesi profil...
Nije do toga nazalost. LR kada otvorim fotku bude na trenutak normalna ekspozicija i onda posle cca 2 sekunde potamni je. Slideri svi ostanu na istome. To je ono sto me buni jer ispada da histogram u aparatu ne valja, a i da auto mod puca fotke podeksponirane za 2 blende.

Auto mod je problem! Nisam siguran da LR razume sta je to automod sa raw fajla. Stvar je oksimoronicna potpuno. Auto znaci primenu nekih parametara, tj kuvanje raw fajla u tvom slucaju. Nema poente pucati raw i auto, jedno iskljucuje drugo. Nisam ni znao da moze auto i raw do sada! :d Uzmi lepo pucaj u prioritetu blende (A), pa nauci lepo da radis kompenzaciju ekspozicije, merenje svetla i bice mnogo boljih rezultata!

Poslednja izmena:
Kada fotkaš u RAW, aparat u RAW fajl snimi i JPEG preview koji ti vidiš kada gledaš fotku na aparatu, ujedno vidiš na aparatu i histogram tog JPEG preview-a. Prilikom učitavanja fotke u LR, prvo se prikaže taj JPEG preview, a kada LR učita RAW fajl i izrenderuje preview onda tek bude prikazan i on, to je taj trenutak kada vidiš da se promeni fotka "na gore". Nije to ništa neobično, prosto tako funkcioniše LR kada su u pitanju RAW fajlovi jer su veliki fajlovi.

E sad, ne bi trebalo da razlika bude drastična osim ako nisi podesio neke vrednosti da budu default kada učitavaš fotke, ili ako si uključio da LR primeni Auto settings na fotkama prilikom importa. Ja sam se u početku nervirao oko ovoga, ali sada mi je workflow ovakav, prilikom importa fotki uključim Render 1:1 previews, ništa Auto, i ostavim ga da odradi svoje. Tek kada završi render preview-ova uzmem da gledam fotke. Obavezno koristim Camera Standard ili Camera Neutral profile, sa default Adobe profilom sam imao muke oko crvene boje dok nisam provalio da mi to pravi problem.

Kada fotkaš u RAW, aparat u RAW fajl snimi i JPEG preview koji ti vidiš kada gledaš fotku na aparatu, ujedno vidiš na aparatu i histogram tog JPEG preview-a. Prilikom učitavanja fotke u LR, prvo se prikaže taj JPEG preview, a kada LR učita RAW fajl i izrenderuje preview onda tek bude prikazan i on, to je taj trenutak kada vidiš da se promeni fotka "na gore". Nije to ništa neobično, prosto tako funkcioniše LR kada su u pitanju RAW fajlovi jer su veliki fajlovi.

E sad, ne bi trebalo da razlika bude drastična osim ako nisi podesio neke vrednosti da budu default kada učitavaš fotke, ili ako si uključio da LR primeni Auto settings na fotkama prilikom importa. Ja sam se u početku nervirao oko ovoga, ali sada mi je workflow ovakav, prilikom importa fotki uključim Render 1:1 previews, ništa Auto, i ostavim ga da odradi svoje. Tek kada završi render preview-ova uzmem da gledam fotke. Obavezno koristim Camera Standard ili Camera Neutral profile, sa default Adobe profilom sam imao muke oko crvene boje dok nisam provalio da mi to pravi problem.
Много си то боље објаснио од мене и хвала;-).

Auto mod je problem! Nisam siguran da LR razume sta je to automod sa raw fajla. Stvar je oksimoronicna potpuno. Auto znaci primenu nekih parametara, tj kuvanje raw fajla u tvom slucaju. Nema poente pucati raw i auto, jedno iskljucuje drugo. Nisam ni znao da moze auto i raw do sada! :d Uzmi lepo pucaj u prioritetu blende (A), pa nauci lepo da radis kompenzaciju ekspozicije, merenje svetla i bice mnogo boljih rezultata!
Pod auto mod sam mislio A mod - prioritet blende - ne znam iskreno ko jos koristi pravi auto mod. Dakle pucam nekad u A, nekad u M i uvek je isto. Stavljeno je samo RAW, a svi parametri su na 0 koji uticu na obradu slike. Deluje mi vise kao da lighroom radi nesto sam automatski po default jer se slika full rez prvo ucita sa normalnim histogramom i svim a onda je lr sam spusti dole za 2 blende... U pitanju je LR 5 - deluje mi da se u 4 to nije desavalo...

Probacu ovo u LR da pogledam - hvala na savetu...

Дешавало се и у 4-ци имао сам је. 100% је ово што Фалкон каже.

Pod auto mod sam mislio A mod - prioritet blende - ne znam iskreno ko jos koristi pravi auto mod. Dakle pucam nekad u A, nekad u M i uvek je isto. Stavljeno je samo RAW, a svi parametri su na 0 koji uticu na obradu slike. Deluje mi vise kao da lighroom radi nesto sam automatski po default jer se slika full rez prvo ucita sa normalnim histogramom i svim a onda je lr sam spusti dole za 2 blende... U pitanju je LR 5 - deluje mi da se u 4 to nije desavalo...
Dobro, auto mod nije nikako prioritet blende aman! :d Nema veze, razlike izmedju dva LR poticu od cinjenice da od verzije 5, LR ima sasvim drugaciji "raw processing engine", slicno mi se desava kada fotke od pre 6-7 godina otvorim u petici, mnogo toga ode u off, ali resi se sve to lepo.

Dobro, auto mod nije nikako prioritet blende aman! :d Nema veze, razlike izmedju dva LR poticu od cinjenice da od verzije 5, LR ima sasvim drugaciji "raw processing engine", slicno mi se desava kada fotke od pre 6-7 godina otvorim u petici, mnogo toga ode u off, ali resi se sve to lepo.
Ja to zovem auto jer blendu podesim a ekspozicija i iso su auto (eventualno nekad iso podesim), a posto aparat automatski odredjuje u neku ruku je auto, kao i Tv mod sto je delimicno auto. Elem jeste da se to sve da srediti, ali odmah malo vise posla ima.

Ne bi trebao ISO sam da odredjuje na A mode-u (blenda). Samo na AUTO mode-u bi trebao aparat da odredjuje ISO.

Postoji Auto-ISO i na drugim modovima (sem na M i B).

На ауто и програм код Никона ISO је по дефолту automatic. Наравно не треба заборавити да се ISO може наместити и на ауто у подешавањима када се пуца у aperture prio=бленда или shutter prio=експозиција или брзина затварача🙂.

Ne bi trebao ISO sam da odredjuje na A mode-u (blenda). Samo na AUTO mode-u bi trebao aparat da odredjuje ISO.
Ja sam rekao po default, ali da ga sam nekad cackam ali svejedno je ekspozicija auto (naravno moze gore dole po koracima, ali opet nije manual). Elem kao sto rekoh ja Av i Tv zovem auto modovima, a M je manual. Znam da nije ispravno alo jednostavno navika. Auto pravi nisam koristio ni na kompakt aparatima...

Par spontanih sa mora 🙂

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno