Kada fotkaš u RAW, aparat u RAW fajl snimi i JPEG preview koji ti vidiš kada gledaš fotku na aparatu, ujedno vidiš na aparatu i histogram tog JPEG preview-a. Prilikom učitavanja fotke u LR, prvo se prikaže taj JPEG preview, a kada LR učita RAW fajl i izrenderuje preview onda tek bude prikazan i on, to je taj trenutak kada vidiš da se promeni fotka "na gore". Nije to ništa neobično, prosto tako funkcioniše LR kada su u pitanju RAW fajlovi jer su veliki fajlovi.
E sad, ne bi trebalo da razlika bude drastična osim ako nisi podesio neke vrednosti da budu default kada učitavaš fotke, ili ako si uključio da LR primeni Auto settings na fotkama prilikom importa. Ja sam se u početku nervirao oko ovoga, ali sada mi je workflow ovakav, prilikom importa fotki uključim Render 1:1 previews, ništa Auto, i ostavim ga da odradi svoje. Tek kada završi render preview-ova uzmem da gledam fotke. Obavezno koristim Camera Standard ili Camera Neutral profile, sa default Adobe profilom sam imao muke oko crvene boje dok nisam provalio da mi to pravi problem.