Šta je novo?

Fotografije - 2014

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja bih npr. kadar podigao iznad ovog prvog kamena na sredini, tako bi dobio prijatniji kadar.

Pa u tome je stvar, posto je duza ekspozicija da se i vidi voda ovako a ne nebo...😉

Сада је за нијансу боље бар мњни. Небо и није нешто било занимљиво тако да разумем кадар.

Bas tako a i bilo mi je da uhvatim ovo kamenje u vodi, da je kadar pomeren malo na gore ovo kamenje na pocetku se ne bi videlo a ovi dalji se ne bi bideli od odsjaja u vodi...

Iskreno i meni se cini nekako da je gradic i planine nabijeni previse gore... Jednostavno takav osecaj odaje...

Искрено се слажем. Добих Tamron 70-300, свиђа ми се за сада. Јучерашњи месец(crop) а вечерас је SuperMoon надам се да ћу ухватити нешто.

Da pitam nesto? Pokusao sam long exposure sad uvece, na 55mm, ISO 1600 na 18-55mm kit lens-u. Dobijam neke crvene i zelene tackice. To je sta tacno? Kad smanjim ISO, dobijem neke male flekice ali ne razumem kako na 1600 ISO dobijem sarene tackice po fotografiji?

Имао сам и ја то за време дуге експозиције. Да ли ти је укључен Noise reduction? Овако на брзака гуглање, чини ми се да су то спаљени/заглављени пиксели где апарат не стигне да очисти.

Multiple exposure од вечерас.

Svaka cast Thierry, jes da je mesec malo vise narandzast al je super fotka.

Da pitam nesto? Pokusao sam long exposure sad uvece, na 55mm, ISO 1600 na 18-55mm kit lens-u. Dobijam neke crvene i zelene tackice. To je sta tacno? Kad smanjim ISO, dobijem neke male flekice ali ne razumem kako na 1600 ISO dobijem sarene tackice po fotografiji?

😀 te sarene tackice su rupetine u znanju, sto je obzirom da sveprisutnost i laku dostupnost informacija na netu, prosto neoprostivo!
Da si posvetio, recimo nekih 90 ili 120 minuta, svog mladog zivota nekom lepom video tutorijalu o fotografiji na YT, ssada bi znao 4000% vise, ovako... brukica, majke mi! 🙂

Primer...

Pozdrav!
MrBigJump.gif

uze mi reč iz usta. Ali to bi sam aparat trebao da mapira i da kompenzuje u svemu sem u RAW formatu stoga sam zbunjen.

I da, ovo je JPG format. RAW koristim vec mesecima, juce mi je ostao na JPG pa sam primetio.

Hot pixeli, ima ih na svakom aparatu pri vecem iso i duzoj ekspoziciji

Ima fora kako da nateraš aparat da ih mapira, bar za Canon provereno radi. Skini objektiv sa aparata i umestno njega stavi poklopac za telo (da ti ne pada prašina na senzor a i da aparat konta da nema prikačen objektiv). Uključi u opcijama "Manual Sensor Cleaning" i sačekaj 30-ak sekundi pa isključi aparat. Aparat će ti mapirati hot pixele i više ih nećeš videti (dok se ne pojave novi).

Ima fora kako da nateraš aparat da ih mapira, bar za Canon provereno radi. Skini objektiv sa aparata i umestno njega stavi poklopac za telo (da ti ne pada prašina na senzor a i da aparat konta da nema prikačen objektiv). Uključi u opcijama "Manual Sensor Cleaning" i sačekaj 30-ak sekundi pa isključi aparat. Aparat će ti mapirati hot pixele i više ih nećeš videti (dok se ne pojave novi).

Ovo je primer korisnog saveta.

Ovo je primer kako se ne pomaže drugima na forumu.

Svaka cast Thierry, jes da je mesec malo vise narandzast al je super fotka.
Хвала Жиле. Месец је сам по себи такав био. Sharpness i dynamic contrast апликовано.
Фалкон-хвала на савету то нисам знао.

offtopic:
gde ima u NS ovlasceni servis ili nesto gde se moze odneti DSLR da se ocisti senzor i ogledalce od prasine. Ne bih sam da radim da ga ne ostetim, a u BM focus mi rekose da oni to ne rade vec da to mora u Pixel Plus u BG da se odnese...

Ovo 100% provereno radi, ovako sam i ja resavao mrtve pixele sa fotkama. Nikada mi se vide nisu ni pojavili posle toga.

Takođe potvrđujem da ovaj sistem mapiranja loših piksela na senzorima Canon aparata radi.
Imao sam jedan hot piksel koji se baš video na video snimcima, pa sam ga se ovako rešio.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno