Šta je novo?

Fotografije - 2013

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odlican kadar 😉

evo jos nekih mojih 🙂

Prilozi

• P4104422 (2).webp
    P4104422 (2).webp
    28.3 KB · Pregleda: 157
  • P4194623.webp
    P4194623.webp
    67.8 KB · Pregleda: 172
  • P5084905.webp
    P5084905.webp
    37.7 KB · Pregleda: 149
  • P5084909.webp
    P5084909.webp
    97.9 KB · Pregleda: 162
  • PC290754.webp
    PC290754.webp
    77.8 KB · Pregleda: 167
Zasto su one dve osobe duhovi?

Nisam hteo da budu na fotki ali nisam mogao da pomeram ljude 😀 Voz je kretao tako da nisam imao previse vremena. Probao sam da cropujem fotku dovoljno da nestanu iz kadra ali mi se ne svidja jer je voz dosta pribijen uz levu stranu.

Ako si pitao sto su kao duhovi u tehnickom smislu, to je zbog duge ekspozicije 😀

Zaista lepo 🙂 uzivao svim culima

Ps. Od opreme koriscen d5100/18-55/70-300 posto prelazim na Canona pa sam u raskoraku bio sa objektivima za d800

Poslednja izmena:
Ovo je sjajno!

k5lv.jpg

Blizu, Palata nauke i kulture u Varšavi.
Puni naziv bi bio, Palata nauke i kulture Jozef Staljin, poklon od sovjeta posle rata. Poljaci je preziru ali priznaju da je zgrada predivna.

jkwc.jpg

6ued.jpg

me ovo probijanje sunca al eto.
Počeo sam da prepričavm Poslednju ekskurziju, ne znam zašto ali niko nije hteo da čuje kako se film završio. :d

Poslednja izmena od urednika:
Canon S100 / Aperture mode, ISO locked at 80.

Da li vi vidite razliku ovde ili jednostavno moje oko trokira... 🙂

Pokusavam da odredim na kojem podesavanju su mi najostrije slike.

Otvor blende ne utice na kvalitetu slike u ovoj situaciji. Tu razliku u otvoru blende bi primjetio pri makro modu. Ako je otvor blende manji, odnosno veci F broj, tada ulazi manje svjetlosti ali je zamucenje iza-ispred fokusiranog objekta manje, takozvani DOF. Ako hoces veci blur, otvoris blenud na max, recimo F2.8. Kada je otvor blende manji, veci F broj, tada kako rekoh ulazi manje svjetla i tada je ekspozicija nesto duza te treba mirnija ruka.

Znaci korekciju otvora blende, F broja, korigujes kada sebi po volji stimas DOF. U vecini je ideja da sto vise kadriranog prostora bude u fokusi tako da zavrces blendu, povecavas F broj. Ali kada je nesto tamnije okrizenje, onda smanjujes F broj da udje vise svjetla da slika iz ruke ne bude mutna.

Poslednja izmena:
Glenn, čovek je postavio validno pitanje. Kako objektivi nemaju istu oštrinu na različitim otvorima blende, svaki ima neki svoj "sweet spot" gde daje najoštrije slike pa se praktikuje korišćenje na tim blendama kada je prioritet oštrina. Najčešće je najveća oštrina negde u sredini raspona, tipa od f/5.6 do f/11. Opet ponavljam, najčešće, jer i od ovog pravila ima izuzetaka kao kod npr. bržih i kvalitetnijih objektiva (f/2.8 i brže) gde se donja granica najveće oštrine spušta ka najvećem otvoru blende. Najveći i najmanji otvori blende pored manje oštrine od "sweet spot", nose sa sobom i druge probleme tipa hromatske aberacije kod velikih otvora blende i difrakcije kod malih otvora pa to doprinosi razlici u doživljaju oštrine.

U slučaju S100 je razlika toliko mala da je skoro sasvim svejedno koju će blendu koristiti, nema tu govora o velikoj razlici u oštrini i razlikama između blendi (dokle god se ne koriste ekstremne vrednosti). Ako ti nešto znači, na ovom primeru kao da su najoštrije f/4 i f/4.5 ali i dalje tu fali dosta detalja (pogledaj samo travu, zelena masa bez izražene definicije). Jednostavno je senzor premali za tu količinu piksela koju su napakovali na njega da bi se jasno mogli razlikovati detalji. Ne bi mnogo pomoglo tu ni najbolje sočivo, kada je sam senzor ne veći od 1cm po dijagonali, a nosi na sebi čak 12 miliona piksela.

Umesto da tražiš najbolja moguća podešavanja aparata za minornu razliku u oštrini, usmeri vreme i energiju u pravljenje dobrih fotografija. U ovoj temi ima sasvim dovoljno primera da izbor i kvalitet opreme nije presudan u stvaranju dobre fotke. Evo, prvi primer je dzonihsv, čije fotke dokazuju da ti nije neophodan najbolji aparat koji postoji da bi napravio fotku koja je lepa i zanimljiva.

To sam namerno radio, da ispadne nešto kao HDR, kao i ovu.

n9au.jpg

qdaw.jpg

Poslednja izmena:
Nee, u Poljskoj, mesto Suwalki. I Poljaci imaju bisere, te vetrenjače su Nemačke i sva sturja ide njima. :lupko: :wall:
Jedan malo jači HDR

ottc.jpg

cwcn.jpg

Inače, crkva je pink boje. :wall:

Poslednja izmena:
Sto te toliko fascinira ta 'obrada' kad ti jos uvek skripi kod mnogo precih stvari?

Pa namerno je to uradio, isto tako se namerno zakuca autom u drvo, moze mu se 🙂

Na one dve fotke gore, priroda i vetrenjace ima toliko malo detalja i toliko su fotke zamuljane da deluju fotkane prosecnim smartfonom 🙁 Ako vec hoces i lozis se na taj hdr, probaj neki drugi nacin jer ovaj ne daje rezultate. Sve fotke deluju kao da su slikane na ISO 6400 pa da si u PP-u nabio noise red. na 100%... Detalja nigde...

Ja sam sada u fazi gde sam ugasio fejs, nigde ne kacim svoje fotke itd. Ne zelim kad fotkam da imam ista u glavi sem toga da li se meni svidja to sto sam okinuo ili ne. Sa fotografske strane mi se ne svidja skoro pa ni jedna moja fotka, sa strane uspomena tj snapshotova mi se svidja svaka. Dok se ta dva ne sudare i postanu jedno, ne zelim da kacim ista. U ovoj temi bi dosta ljudi moglo da razmisli da udje u slicnu fazu.

Poslednja izmena:
Mislim da su fotke ok.zanimljivo je podseca na neki mracni strip.i ovakva vrsta fotografije ima svoju slicnu grupu sigurno.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno