Šta je novo?

Fotografije - 2013

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prva fotka je perfektna, ali bas! Dok ove druge dve ko da nije isti covek napravio kolko veze nemaju...

@nessa78

Moglo je to mnogo bolje. Boje su lepe, ali je kadar preuzan.

@srdjan011

I od mene pohvale za prvu! Kadar, boje, obrada... Takvu odštampaš i rokneš na zid. 🙂

Nemate pojma :d Shalim vas. Hvala 😀

Uzan kadar - suprotno od širokog. 🙂

Da si nahvatao neki širi kadar gde se vidi hram, vatromet, eventualno ljudi koji to posmatraju... da malo bolje preneseš atmosferu.

Poslednja izmena:
Uzan kadar - suprotno od širokog. 🙂

Da si nahvatao neki širi kadar gde se vidi hram, vatromet, eventualno ljudi koji to posmatraju... da malo bolje preneseš atmosferu.

Ah ocekivao sam neko podrobnije objasnjenje...

Ovo je namerno "uzan" kadar,

ponekad "detalj" govori vise o samom dogadjaju nego cela reportaza, ali, ovo je samo jedna iz serije fotografija sa ovog dogadjaja, koje nazalost zbog autorskih prava ne mogu da okacim ovde 😉

evo na primer ova koju cu okaciti, objavljivana je mnogo puta i opisivala je mnogo veci dogadjaj...

Prilozi

• svece.webp
    svece.webp
    33.3 KB · Pregleda: 200
Poslednja izmena:
Jedino da ovo postojeće objašnjenje razložim na 3-4 rečenice koje se vrte oko iste stvari. 😀

Ok ako si tako hteo (bilo bi glupo da nisi 🙂), ali se meni baš i ne sviđa jer svake godine u isto vreme vidim bukvalno 10-15 istih kadrova od raznih Panoramio članova sa kojekakvim prosumer aparatima na automatici. Niko da proba nešto drugo, već ''uperiću aparat u hram i još ako uspem da nahvatam i malo vatrometa... biće super''. Ne kažem da je tako bilo i kod tebe, ali se odaje takav utisak.

Slažem se sa tvrdnjom da detalj ponekad može da prenese više nego cela reportaža, ali to ovde (fotka sa hramom i vatrometom) nije slučaj. Šteta što ne možeš prikazati i ostale kadrove, jer verujem da ima boljih. 🙂

Poslednja izmena:
Srđane prva ti je ekstra, jesi je slikao od jednom ili iz 2 puta?

Jedino da ovo postojeće objašnjenje razložim na 3-4 rečenice koje se vrte oko iste stvari. 😀

Ok ako si tako hteo (bilo bi glupo da nisi 🙂), ali se meni baš i ne sviđa jer svake godine u isto vreme vidim bukvalno 10-15 istih kadrova od raznih Panoramio članova sa kojekakvim prosumer aparatima na automatici. Niko da proba nešto drugo, već ''uperiću aparat u hram i još ako uspem da nahvatam i malo vatrometa... biće super''. Ne kažem da je tako bilo i kod tebe, ali se odaje takav utisak.

Slažem se sa tvrdnjom da detalj ponekad može da prenese više nego cela reportaža, ali to ovde (fotka sa hramom i vatrometom) nije slučaj. Šteta što ne možeš prikazati i ostale kadrove, jer verujem da ima boljih. 🙂

Sto se tice ponavljanja kadrova sa vatrometom iznad hrama, upravu si, ali meni nije bio za cilj da prezentujem svoj rad vec da cestitam uz razglednicu 🙂

Mislim da gresis oko ovog "detalja" jer on ipak karakterise obelezavanje proslave nase Nove godine (opisuje ovo vecce), sto se moze i videti po objavljivanju u medijima koji su svi koristili ovaj motiv za vest (ne svi moju i naravno ne ovu fotografiju vec onu objavljenu)

Sto se tice "kadra", ne postoji "preuzan" ili "presirok" vec bas onakav kako je to autor zamislio, da li se to nekome dopada ili ne to je sasvim druga prica, ali savet oko "kadriranja" je uvek dobrodosao ovde na forumu osobito ljudima koji nisu vicni fotografiji zbog kojih sam i trazio da podrobnije objasnis, sada da li bi to uradio sa vise recenica nije bitno, bitno je da bude sto plasticnije da ljudi zeljni znanja shvate 😉

Nemoj da quote-ujes ceo post sa slikama, samo obrises img tagove i onda pisi sta zelis 😉

Srdjan011 jel moze panorama tramvajskog mosta za wall?

Eno imas na Flickr i large varijantu od 2048 x 662. Samo klikni na fotku i videces opcije.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Nece preko fona ma.... mu 😀 ajd probacu kad sam preko kompa..hvala 😉

img4454am.jpg

Nešto mi se jača polovima uplašila. 😀

Prvo je centralni kadar, a onda sve oko centra mozesh da bacis, ili je belo, ili crno, ili je nebitno za fotku, sto znachi da si od ovoga trebao krupan portret da napravis (ili da cropujes tako ako drugacije ne moze, ili da ne kacis na net ako ne mozes da cropujes, neverovatno je jednostavno 🙂).

Poenta dobrog kadriranja je u tome da ono sto zelish da fotkas bude na fotografiji, a ono sto ne zelis, nije interesantno, nema smisla za kompoziciju, izbacis, tako sto cesh kadrirati drugacije...

Inace, delete 🙂

Poslednja izmena:
Šta znam, ja sam se fokusirao na njen pogled, okolinu nisam ni primećivao. U svakom slučaju si u pravu, sad tak vidim. A ovako?

img44542.jpg

Poslednja izmena:
Pa nesto tako, samo ovu prazninu nazad ostavi napred, jer kao da ce da udari u banderu 🙂

+1^
Ako vec ostavljas malo prostora onda to ostavi s prednje strane tj. ispred lica da moze da dise. Ovako kropovana slika izgleda kao da si stavio svoju polovinu u kutiju 🙂
Samo pomeris malo kadar i vec izgleda bolje.
Uzmi neku fotku i probaj da je kropujes na 5 razlicitih nacina i vidi koja ti najbolje izgleda, cisto da uvezas malo.

Prilozi

• img4454am.webp
    img4454am.webp
    25.5 KB · Pregleda: 120
Poslednja izmena:
Pa nesto tako, samo ovu prazninu nazad ostavi napred, jer kao da ce da udari u banderu 🙂
A kako to?

SAJ
Znam to, da sam još malo napred pomerio krop videla bi se neka druga riba u pozadini, a to mi ne treba. Mada i to što si ti uradio je OK.

Poslednja izmena:
Ja sam samo gledao da isecem tu drugu da ne smeta a opet da ima malo mesta ispred. Ja bi to sigurno drugacije odradio ali nisam hteo nista da diram vec samo da ti dam primer da vidis razliku.

^hvala ti na ovoj fotki! Bio sam tu prije par dana, ali Schneider Weisse je učinio da mi sve ovo bude jako mutno... 😀

Što se mene tiče vrlo lijepo.

Gornji deo fotke ok, donji - raspad od obrade. 🙂

Imao sam i ja takvih obrada i što pre skontaš da ne treba takve stvari raditi, pravićeš kvalitetnije fotke. Ujedno, takvom obradom si dosta na samom kvalitetu (oštrina, kontrast...) fotografije izgubio.

Marko
Hvala

dzonihsv
Pa gornji deo i je bitan. 😀
Da znaš da sam se setio tvojih fotki dok sam obrađivao.
Na žalost, prostor je bio ograđen i bio je zabranjen prilaz tako da odatle bolje nije moglo.
Za oštrinu si u pravu, osetne su razlike u kvalitetu kada je tako obrađenu spustiš sa 11Mb na 900kb

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno