Šta je novo?

Fotografije - 2012

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
lakicevicmacrophotograph.jpg

lakicevicmacrophotograph.jpg

Slikajte u RAW, naučite šta je white balance i korigujte boje prema izvoru svetla, onda nećete raspravljati o nebitnim stvarima kao što su tonovi kože nego ćete više brinuti o tome da napravite dobru fotografiju 😉. Najtoplija preporuka za Lightroom, počev od organizacije fotki, manipulacije svim mogućim parametrima pa do konačnog exporta. Ja sad završavam 90% posla u Lr, u Ps ulazim tek za ispravke...
Cini mi se da si ti pobrkao malo stvari. Zapravo ko ima PS stacemu LR?
RAW ili RAF ili kako vec nekompresovani meterijal, sadrzi sve informacije dobijene sa senzora i zato je bolji od kompresovanog JPEG-a.
I kakve to ima veze RAW ili JPEG sa balansom bele i ostalim korekcijama. Mozda samo za one koji koriste LR. 😛
A sta da rade oni koji na kompaktima nemaju mogucnost slikanja u RAW formatu? E to si prevideo, pa da napisem nesto korisno.
Instalirajte PS pa na Open As izaberite svoju JPEG fotografiju i pogledajte dole padajuci meni pa izaberite opciju Camera Raw i otvorice vam se isti interfejs kao i za nekompresovane fotografije.
Tamo ladno mozete menjati balans bele, saturaciju ostrinu, crno...itd.
Mozda neko zna a neko nezna za ovo. Od viska glava ne boli. 🙂

Poslednja izmena:
^ Ne koristim Lightroom ali sam siguran da i u njemu mozesh da radis to isto sa JPEGom 🙂

RAW inace nije bitan zbog WBa, vec zbog svega ostalog 🙂, i sto je veci senzor, RAW je sve korisniji...

Ne lupaj gluposti, plz. Nikoni se itekako koriste u studiju, a pogotovo u poslednje vreme sa CMOS.

Aha :d

Poslednja izmena:
^ Jel si ti to pres'o na Nikona ? 🙂

Svi CMOS Nikoni imaju onaj prepoznatljivi yellow cast i zbog toga ih niko ne koristi u studiju i tamo gde je boja koze bitna, jer su ljudi zuti, ljubicasti, svakakvi samo ne prirodni.

Aha. 😛
Evo za tebe i ovog sto nezna sta hoce, da pogleda fotografiju slikano zimus iz auta prajmom Nikkor 35mm 1.8G
Odma da upozorim da je fortografija veca od 9MB jer je velika rezolucija

^ Ne koristim Lightroom ali sam siguran da i u njemu mozesh da radis to isto sa JPEGom 🙂

RAW inace nije bitan zbog WBa, vec zbog svega ostalog 🙂, i sto je veci senzor, RAW je sve korisniji...

Aha :d

1. Nerazumem sta je poenta nemam LR radim u PS ali...😛
Ako sve sto ima u LR ima i u PS-u i jos mnogo toga vishe nego u LR, zasto bi obradjivao fotke u LR a doradjivao u PS-u? Koja je tu logika stvari?
Jedan program vise, veliki hard, pa po onoj ima se, moze se. 😀

2. Apsolutno! 🙂

Poslednja izmena od urednika:
To kume .
Aj` sad istu zgradu sa D5100 i sa nekim canonom 😛
ali iz istog auta

Moj ti je savet da uzmes Canon 1100D sa kit objektivom 18-55ISII. Kosta kao skuplji kompakt a ubija te prcvoljke. 😛
I umesto sto se zalis na 50mm, imas i za Canon Tamron 17-50mmVC f2.8
Jeste skup kod nas je 465 evrica, pa kad pozelis bolju masinu recimo 600D, utopis Canon sa sve kit objektivom a ovaj zadrzis za sebe. 😉

Ja isto koristim vecinom LR pa onda ako je potrebno nesto doraditi prebacujem u PS, nekako mi noise reduction i WB lakse odraditi iz LR-a, brze ide za vise fotki 😛 Inace slikam RAW + Jpeg.

^ Jel si ti to pres'o na Nikona ? 🙂

Svi CMOS Nikoni imaju onaj prepoznatljivi yellow cast i zbog toga ih niko ne koristi u studiju i tamo gde je boja koze bitna, jer su ljudi zuti, ljubicasti, svakakvi samo ne prirodni.

Nisam, rabim 30D trenutno 🙂

Ja isto koristim vecinom LR pa onda ako je potrebno nesto doraditi prebacujem u PS, nekako mi noise reduction i WB lakse odraditi iz LR-a, brze ide za vise fotki 😛 Inace slikam RAW + Jpeg.
Ma OK je LR. 🙂 Nigde nisam napisao da ne valja, cak sta vishe i novi palginovi od NIK softvera kao sto su Color efex pro2 Silver efex 2 Vivez 2 mogu da se implementiraju u LR-umu.
Kompleksniji zahvati na fotografijama, ipak zahtevaju da imas PS u racunaru. 😉

p6094666-mod-2resize.jpg

Da cujem sta sam ovde shebao 😛

Možda si mogao malo bolje da kadriraš, ostavio si previše nepotrebnog prostora gore i levo.
Obradom si izgubio detalje na koži, nema nikakve teksture.

A kad stavim "puder" u PS-u, jel ima neka fora da vratim teksturu koze? Mislim uz ovaj "puder" sam ja dobio neki Ager/Sharpener, i on vraca kao teksturu ali mnogo deluje masno koza onda 😛

@ati slike su ti mrak 😀

@ATI, ubio si ih obradom, pogotovo drugu, ochi bole, pored toga sto su podexponirane 🙂

@s16, s**** si sve sto si mog'o 🙂 Kadar, svetlo, ovo besmisleno "zbunje" u prednjem planu, zadnji plan neosvetljen, obrada lica 🙂

Btw, batali Photoshop, koristi Lightroom, ili Aperture ako si na Macu...

e do qrca 😛 Ljudi aj mi lincujemo ovog driver-a? 🙂

e do qrca 😛 Ljudi aj mi lincujemo ovog driver-a? 🙂

Nemoj tako. Ako lincujemo drivera bice dosadno na ovom delu foruma. 😀
Ko ce onda da hvali Canona i da pljuje Nikona. 😛
Postao sam driver zavisnik! :d Pomagajte ljudi. :-devil-:

53mjih.jpg

@astrolog, odlicna fotka 🙂

Driver nosi naocare za sunce 24h, pa mu zato sve fali 😛

Ma zezam se, dobro je da te neko zasamari bas onda kad mislis da si nesto naucio 😛

Gde je to Astroloze?

Šteta što si ukebao i ono granje 🙁

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno