Šta je novo?

Fotografije - 2012

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala. Ne odgovorih ranije jer se vozih po ovim mojim smornim krajevima. 🙂

Nije loše. Izgleda kao da si pokušao nešto uraditi, ali sama fotka izgleda kao da nema početak, a ni kraj. Da je u sklopu neke serije, cenim da bi bolji utisak ostavila. Ovako, meh. Ali, znaj da ja nisam neki ljubitelj b/w fotki. Ima b/w fotki koje zaista razbijaju, ali generalno mislim većina ljudi b/w-om pokušavaju da zamaskiraju neki drugi nedostatak na fotki.

Isto ti fotka nema početak i kraj. Imaš bazen kojeg si isekao, imaš terene koje si isekao, imaš tu kolibu u sred kadra koja deli fotku na pola, ali je ne završava. Obrada tu i tamo, ne mož' nešto super biti kad je fotkano dok je Sunce u zenitu. Eventualno, kropuješ bazene, ostaviš kolibu, ostaviš prvi teniski teren do kolibe, malo zelenila, malo mora i malo neba, te se nadaš najboljem.

E, sad. Malo sam se zalaufao sa ''kritikama'', pa ću da smirim hormone na dalje. 😀

Kao što sam i rekao obrade nema puno par slajdera to je to. Ovo je pogled sa terase znači toliko se vidi zato je tako i kropovano. Ne znam ko može da gleda u te sitnice pored ovakvog zelenila, plaže i boje Atlantika u 14:00. Dobro je da si rekao nešto pozitivno lol.

Ja gledam. 🙂

Ako ti neko nonstop govori ''lepo'', ''sviđa mi se'', ''bravo'' i slično... nećeš nikad napredovati u fotografiji, u to sam siguran. Sama scena je lepa, ali kad već imaš priliku tako nešto da posetiš, nemoj praviti prosečne fotke, već fotke za pamćenje!

^ pa tako i treba, mada ima ljudi koji vole da slusaju samo pohvale i to od osoba koje veze nemaju 🙂

Ali mislim da ljudima pored negativnih kritika, a njih je najvise, treba skrenuti paznju da su nesto dobro odradili jer mnogi toga nisu ni svesni posle samo negativnih kritika 😉

Poslednja izmena:
Prva tvoja da mi se svidja 🙂
Još se učim 😉
Da je kadrirao da se ne vide noge od stolica bila bi jos bolja ...
Slikao sam mačka u klubu gde ima puno tih stolica, a i tako se namestio znatiželjno sa tom lopciom da sam morao da iskoristim momenat, nisam stigo ni da se spustim niže iako sam planirao, tada bi mi nekako bio bolji, odozdo.

Previše bespotrebnog prostora sa desne strane, premalo na vrhu. Da maca tamo gleda, pa i nekako, ali ovako... višak. Moglo je tu 4:3 vertikalno da se kropne i opet bi izgledalo sasvim lepo (fali prostora iznad glave, ne ulazeći u priču oko pozadine).

Klasičan primer zlatnog preseka.
Za prostor si u pravu, jesam ostavio malo više sa desne strane ali ti si ga ipak malo više srezo.

^pa dobro, u pravu si bar, previse prostora tamo gde ne treba a maci zamal' uvo da odsece 🙂
Da znam za uvo ali jednostavno nisam stigo brže da se namestim, sve se tako brzo odvijalo jer je stalno skakao za tom lopticom, to je bio momenat kada se primirio.

Poslednja izmena:
Ja gledam. 🙂

Ako ti neko nonstop govori ''lepo'', ''sviđa mi se'', ''bravo'' i slično... nećeš nikad napredovati u fotografiji, u to sam siguran. Sama scena je lepa, ali kad već imaš priliku tako nešto da posetiš, nemoj praviti prosečne fotke, već fotke za pamćenje!

Slažem se ali veruj mi da si bio tamo ne bi ni ti pazio koliko je to prelepo. Ne treba mi bravo, super i tako dalje. Volim konstruktivnu kritiku ali volim i konstruktivnu pohvalu😉.

Previše bespotrebnog prostora sa desne strane, premalo na vrhu. Da maca tamo gleda, pa i nekako, ali ovako... višak. Moglo je tu 4:3 vertikalno da se kropne i opet bi izgledalo sasvim lepo (fali prostora iznad glave, ne ulazeći u priču oko pozadine).

Klasičan primer zlatnog preseka.

Au bre, koji sam pajdoman, samo kritikujem. Serija ***e. 😀

Ne bih se složio. Trećine je ispoštovao, obično ljudi ostave previše prostora iznad glave a ne bi trebalo. Oči su na preseku bukvalno. Nekad čak možeš i da kropuješ gornji deo glave, fotka će imati veći impakt. Mislim da se ne guši mače ali da bi "portrait" bilo poželjnije po meni.

Da nema loptice, onda bi mogao zlatni presek da se primeni valjano (bilo bi odlično da maca gleda na onu stranu sa više prostora, taman pomaže i kontura parketa). Pošto je loptica u igri, i pošto stoji na sred kadra, kadar kao kadar previše zbunjuje oko jer je maca glavni akter fotke, a ne loptica (ona pomaže da primetimo da je maca razigrana, nestašna, itd). Prostora iznad glave nema, bukvalno su uši na ivici kadra, a to nikako nije dobro.

Al' dobro, to je moje viđenje stvari. Ti imaš svoje i to je zapravo odlično jer će tako Đorđe dobiti najbolje moguće savete.

Poslednja izmena:
Prva slika da se vidi da je slikana aparatom i ok je. Slazem se sa komentarima: Premalo mesta gore, previse praznog prostora sa desne strane. Da se nisu videle nogare od stolica videlo bi se nesto drugo, mozda nije covek ni imao mesta. Da je slika okinuta u portretu bila bi bolja 100%.
Ali eto, konacno kod Djordja da vidimo napredak. Samo nastavi tako.

Slažem se ali veruj mi da si bio tamo ne bi ni ti pazio koliko je to prelepo. Ne treba mi bravo, super i tako dalje. Volim konstruktivnu kritiku ali volim i konstruktivnu pohvalu😉.

Pa jel to sad znaci da mozes da okacis bilo kakvu fotku i da zbog lepote zelenila niko ne sme da ti kaze da ti je kadar krsh ? 🙂 Nikoga ovde ne zanima zelenilo na Kubi, ovo je thread sa fotografijama, a ta tvoja je samo snapshot, nije dovoljno da imas DSLR pa ce ti on sam napraviti fotografije...

I sto se tice ove macke i trecina, lepo sam rekao da ne citas suvoparne tekstove, nije jedino pravilo trecina da oci treba da budu na zlatnom preseku, moraju se ispostovati vise pravila da bi cela fotka imala smisla...

Al dobro, sta ja znam, ja sam samo Canon fanboy, ti valjda znash bolje :d

Poslednja izmena:
Komentar sa prethodne strane, nevezano za moj post, već da se lakše vidi.

Pa jel to sad znaci da mozes da okacis bilo kakvu fotku i da zbog lepote zelenila niko ne sme da ti kaze da ti je kadar krsh ? 🙂 Nikoga ovde ne zanima zelenilo na Kubi, ovo je thread sa fotografijama, a ta tvoja je samo snapshot, nije dovoljno da imas DSLR pa ce ti on sam napraviti fotografije...

I sto se tice ove macke i trecina, lepo sam rekao da ne citas suvoparne tekstove, nije jedino pravilo trecina da oci treba da budu na zlatnom preseku, moraju se ispostovati vise pravila da bi cela fotka imala smisla...

Al dobro, sta ja znam, ja sam samo Canon fanboy, ti valjda znash bolje :d

Reših da isprobam novi uwa objektiv. Malo više distorzija, ali ne previše strašno. Međutim, koliko sam ga platio (ništa), super je. 😀 😛

1300x1600

Canon SX120
F3.5
ISO 80
1/1600
U exif-u piše 11.4mm, ali sam kropovao, pa je otprilike nekih 15mm.

Neki će pitati, ''pa gde od svih mogućih stvari, nađe crkvu da isprobaš nov objektiv''? 😀

Zapravo, nije bila moj primarni cilj, ali pošto su me oblaci prestigli na putu ka prirodnom rezervatu ''Ponjavica'' (selo Omoljica) i istoimenoj reci u Ivanovu, a pošto dobro znam da je crkva u banatskim selima najbolje sređeni objekat, ujedno ne mož' da je promašiš (najviši objekat u selu), eto meni nečega interesantnog.

Poslednja izmena:
Sta je radjeno od obrade ?

Klasika. Shadows/highlights, curves, kloniranje delova fotke (delovi koji fale ili uklanjanje lišća/kamenja), onda su u pomoć priskočili Nik Color Efex kao i Noiseware plugin-ovi.

Na onoj gornjoj fotki su mi malo pobegli svetli delovi jer sam morao da pravim kompromis. Da sam još skratio ekspoziciju zarad ubijanja previše svetlih delova, izgubio bi' senke tj u obradi ne bi' mogao da ih vratim valjano.

Ovako inače izgleda original.

11322760.jpg

Evo neki zombi 🙂

5DMK3, 85/1.8, ISO 25600.

zombie.jpg

Na koju foru si fokusirao ovako?

Ma dobro to da, nego mi se cini da je fokus jedno metar ispred "zombija"...

Evo mog prvog posta sa fotografijom ovde, pocetnik sam (vecni) tako da slobodno raspalite vatru i recite sta sve ne valja.
Canon s100, auto mod. 1/125, ISO640, F5.9
Za resize sam koristio postimage (jer se ne snalazim na macu koji je jos na nemackom) tako da klik za full res...

Slika nije obradjivana, i da sam kuci uz PS tesko da bih umeo nesto, tako da to mi je sto mi je 🙂

Slikano iz ruke, sveca je na odprilike 1.5m od mene (ako je ovo bitno za bilo sta :d ).

Fotkaj ti sad za svoju dušu, pa kad se vrneš idemo ti i ja do Glumčevog brda da fotkamo (dobar pogled na Avalu). Taman da pitaš šta te zanima, a i da se provozamo. 😉

Au, znaci nista ne valja cim ne komentarises sliku :d
Ok dogovreno 🙂

Pola slike crno nebo ...

Meni je dobra ova drajverova, zombi, utisak mi kvare samo ova 2 automobila, recimo da su audi i yugo :d a i zombi izgleda kuca poruku pa svetli displej mobilnog telefona al boze moj 🙂

hahah, dobro si provalio mobilni, ja nisam bas toliko zagledao 🙂

Al' opet zahvaljujuci displeju mobilnog i naocarama (verovatno) lik i jeste zombi 🙂

Ne razumem, pa slikana je noću ali i nije baš ta polovina totalno crna, zar ne vidiš da se do polovine neba vidi odsjaj grada?

Pa po meni, kad se slika nocu, ne treba pola slike da bude nebo koje je mrak. Spustis kadar, da uhvatis vise gradska svetla, i ostale stvari. Potenciranje na nebu preko veceg dela slike po meni je jedino opravdano sa jako dugim expozicijama, kad se pokusavaju uhvatiti zvezde, mesec i sl.

BW ce uvek najbolje da izgleda, ali to je samo varka i trik da napravis bolju fotografiju nego sto jeste 🙂

GURU1765.jpg

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno