Šta je novo?

Fotografije - 2012

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni ovaj sun glare kvari sliku

Kadrovi su ti mnogo zbijeni. Kod svakog od njih si mogao da se odmakneš 2-3 koraka unazad i dobio bi bolju fotku.

Nisam mogao nažalost gužva je bila prevelika.
Falcon-e jel' valja potpis? 🙂 samo za tebe brate😉.

Poslednja izmena:
Šteta. Ubuduće ti to ne sme biti izgovor. Traži druge uglove. 🙂 Eno onu fotku sa Pančevcem sam fotkao, tako što sam se spustio niz neku nasutu zemlju (ima je jedno 5-6 metara), šetao među muljem po granju, pazio gde da čvrto utaknem stativ, jednom rukom terao komarce, drugom fotkao... Mada i to nije bio neki veći problem, jer sam u povratku morao da se popnem uz onu zemlju, a ona se nonstop truni i osipa, pa sam klizao par puta i posle 2-3 minuta laganica penjanja sam se izvukao.

PS: Ne valja potpis, mnogo je veliki. 🙂

Šteta da. Ali vetar od 80km/h ne pomaže plus što je ova zabava veoma posećena. Mnogo stranaca ima a i domaćih. Nemaš gde tripod da staviš. Išao sam sve do vode zamalo nisam upao.

Sony NEX 3. Oblačno i pomalo maglovito. Udrite kritike. 🙂

Prilozi

• DSC03595_001.jpg
    DSC03595_001.jpg
    409 KB · Pregleda: 122
  • DSC03585_001.jpg
    DSC03585_001.jpg
    599 KB · Pregleda: 134
  • DSC03581_001.jpg
    DSC03581_001.jpg
    534.5 KB · Pregleda: 128
Nemoj da se ljutis ali kao da je slikano telefonom, sto se kadrova tice, nisi mogao losije da se postavis...

Marinko, ne valja ništa, al' ozbiljno. Druga ima veoma malu mogućnost da se kroz obradu nešto izvuče, dok ostale ne.

Kol'ko kontam, Sony ti je sad nov aparat i sve ti je interesantno sa njim. Što jes' jes', al' nemoj to ''sve'' da postavljaš. Postavljaj samo izabrane kadrove za koje misliš da ZAISTA valjaju.

Poslednja izmena:
Nema mesta ljutnji. Što ste strožiji i iskreniji, bolje ću naučiti...

marinko98 mogu ti reci da druga i nije toliko losa vidi se u daljini most i neko izgleda stoji na njemu,izgleda misticno 🙂
evo ja sam nesto pokusao sa tom tvojom slikom
DSC03585_001 (2).jpg

Hvala Mito na linku. Aparat je za moje potrebe i više nego dobar. Uostalom i driver je u jednoj temi rekao da od mirrorless aparata jedino vredi uzeti NEX. Ni meni se ne sviđaju slike koje sam napravio, jer hoću da budu što više oštre (koliko je to u datim uslovima moguće) i sad mi je najbitnije da mi pomognete da pravim oštre i jasne slike (znam da će mnogi reći stavi ga na stativ). 🙂 Ali ne mogu i ne želim da vučem stativ svugde, a aparat je suviše mali i nema optičko ni elektronsko tražilo da bih ga mogao bolje i uz telo držati i to mu je jedina mana (mada su to na NEX 7 ispravili, ali je on preskup).

Prilozi

• DSC03742_001.jpg
    DSC03742_001.jpg
    205.2 KB · Pregleda: 103
Poslednja izmena:
Omašio si fokus na toj noćnoj ili je fotka strešena (fotkao iz ruke pri ekspozicija od 1s?). Nema tu neke posebne taktike što se tiče oštrine. Nex ima dobar senzor, nemoj da mašiš fokus, te se malo igraj sa blendom, vidi gde je najoštrija i noćne fotke cepaj sa stativa ili sa neke klupice/kante/automobila... 😉

Jedan zalazak, nije nešto posebno, ali su lepe boje. Malo me posterizacija zezala (nije fotkano u raw-u), ali sam se kao delimično izvukao. 🙂

1920x1080

Canon SX120
ISO 80
F3.5
1/800
~16mm

Omašio si fokus na toj noćnoj ili je fotka strešena (fotkao iz ruke pri ekspozicija od 1s?). Nema tu neke posebne taktike što se tiče oštrine. Nex ima dobar senzor, nemoj da mašiš fokus, te se malo igraj sa blendom, vidi gde je najoštrija i noćne fotke cepaj sa stativa ili sa neke klupice/kante/automobila... 😉

Jedan zalazak, nije nešto posebno, ali su lepe boje. Malo me posterizacija zezala (nije fotkano u raw-u), ali sam se kao delimično izvukao. 🙂

1920x1080

Canon SX120
ISO 80
F3.5
1/800
~16mm

Sviđa mi se tvoja slika. Volim takve slike, pejsaže, prirodu...volim kad je priroda umetnik...

Fokus sam hteo da bude na mesecu, ali mislim da to uopšte nije izvodljivo u uslovima u kojima sam bio. Slikao sam iz ruke i zato je stresena slika (mrzelo me da iznosim stativ).

Pa šta ljudi prvo vide na fotki, mesec ili kuće? Ovako u thumbnail-u izgleda kao još jedna svetiljka. 🙂 Fokus treba da bude na kućama, mesec ko šiša u ovoj situaciji. Nemaš ti neki 1.2 objektiv na full frame-u pa se moraš cimati da sve ubodeš. Ionako će i on biti u fokusu. Međutim, pošto je i mesec na fotki izvor svetlosti, ne možeš ga fotkati kao i svetiljke. Mora tu malo egzibicije da padne. Tipa, duple ekspozicije - jedna za mesec, druga za kuće i ulicu. Posle u Photoshop-u to namontiraj da izgleda lepo. Ima još fora za zvezde i slično, izguglaj.

Hvala na komentaru. 🙂

Poslednja izmena:
Odlicne dzoni, mislim na sve poslednje, steta sto ne zivis u nekim zivopisnijim krajevima 🙂 Danas sam bio u Bg i putovao okolinom, u ovo doba godine (a i inace) iskreno mi se pegla od ''prirode'', a u nozdrvama jos uvek imam darms uglja oko Lazarevca :d

Marinko, stvarno jako lose.. sta da ti kazem, mozda da se otvori neka tema kako do bolje fotografije pa da se tamo kace svi pokusaji i da ljudi dobijaju savete, mislim da bi to bilo u redu i korisno a sto se tice ovih par fotografija stvarno deluju kao da su sa mobilnog s'tim sto mislim da bi vecina bench fotografa zavezanih ociju uhvatila bolji kadar 🙂 Nemoj da se ljutis ali tako je 🙂

Ova tema je samo na momente aktivna, moj savet da pogledas i galerije na Dizajn Zoni, ima dosta fotografa iz Vojvodine, tu gledajuci fotografije mozes da dobijes inspiraciju i da skapiras kako kadrirati, koja obrada je pozeljna a iz komentara moze dosta da se nauci.

I jedan mali off jer je fotografija sa mob pa cu samo postaviti u spoiler (imageshack je malo shebo kvalitet), zanima me samo misljenje o kadru, mozda i o obradi tj da li je preterivanje u drugom slucaju dozvoljeno? I ako moze bez prozivanja, samo trazim savet 😉

reflectionsf.jpg
reflectionsy.jpg

Poslednja izmena:
Teško da je to Monet pre će biti da obrada tu ne pomaže.
Evo za tebe Džoni pano 2 slajbe merge. Pogled iz sobe u Kastrovom raju.

DSC_2982-Edit by Zet011, on Flickr

Poslednja izmena:
A kod nas blato i kisa :d Aj ponovo obradi, malo umerenije, ovde si bas preterao, nebo je stradalo..

Marinko, jesi siguran da posedujes Sony mirrorless a ne neki Sony telefon?
Jednostavno, toliko su lose slike. Hajde probaj makar za pocetak kako tako da izvuces neku ostru fotku. Bice sutra lep dan pa izadji malo i fotkaj po suncanom vremenu.

HSV-ovo je jos s`pocetkom septembra 🙂 daleko je to bilo. Nebo je takvo kakvo je nista nije dirano tu. A obrada je standardna basic.

Odlicne dzoni, mislim na sve poslednje, steta sto ne zivis u nekim zivopisnijim krajevima 🙂 Danas sam bio u Bg i putovao okolinom, u ovo doba godine (a i inace) iskreno mi se pegla od ''prirode'', a u nozdrvama jos uvek imam darms uglja oko Lazarevca :d

Hvala. Ne odgovorih ranije jer se vozih po ovim mojim smornim krajevima. 🙂

I jedan mali off jer je fotografija sa mob pa cu samo postaviti u spoiler (imageshack je malo shebo kvalitet), zanima me samo misljenje o kadru, mozda i o obradi tj da li je preterivanje u drugom slucaju dozvoljeno? I ako moze bez prozivanja, samo trazim savet 😉

reflectionsf.jpg
reflectionsy.jpg

Nije loše. Izgleda kao da si pokušao nešto uraditi, ali sama fotka izgleda kao da nema početak, a ni kraj. Da je u sklopu neke serije, cenim da bi bolji utisak ostavila. Ovako, meh. Ali, znaj da ja nisam neki ljubitelj b/w fotki. Ima b/w fotki koje zaista razbijaju, ali generalno mislim većina ljudi b/w-om pokušavaju da zamaskiraju neki drugi nedostatak na fotki.

Evo za tebe Džoni pano 2 slajbe merge. Pogled iz sobe u Kastrovom raju.

DSC_2982-Edit by Zet011, on Flickr

Isto ti fotka nema početak i kraj. Imaš bazen kojeg si isekao, imaš terene koje si isekao, imaš tu kolibu u sred kadra koja deli fotku na pola, ali je ne završava. Obrada tu i tamo, ne mož' nešto super biti kad je fotkano dok je Sunce u zenitu. Eventualno, kropuješ bazene, ostaviš kolibu, ostaviš prvi teniski teren do kolibe, malo zelenila, malo mora i malo neba, te se nadaš najboljem.

E, sad. Malo sam se zalaufao sa ''kritikama'', pa ću da smirim hormone na dalje. 😀

Poslednja izmena:
U pravu si da nema pocetak a ni kraj samo sa leve strane su bila oborena stabla i grane koje je sneg odvalio pa je sve to licilo na gomilu krsa sto i jeste 🙂 tako da sam prisao jos par koraka. Zanimalo me vise da li je potreban mali crop vode i prostora sa desne strane i da li je obrada prihvatljiva.
A za BW se slazem donekle, vecina pocetnika B/W fotografijama pokusava svasta da sakrije ali je meni bar B/W fotografija zanimljiva, naravno kada gledam galerije profesionalaca po netu 🙂

Pa možeš da kropuješ vodu, biće kadar drugačiji (možda malo prijatniji za oko), ali opet... da ga *bip* neće se prolepšati, da izvinu čitaoci ove poruke. 😀

Poslednja izmena:
Ova fotka sa bazenima i morem, da nema efekat halo-a izmedju zelenila i mora ?

Zdravo, ja sam mali mačak

img25672.jpg

Prva tvoja da mi se svidja 🙂

Da je kadrirao da se ne vide noge od stolica bila bi jos bolja ...

Previše bespotrebnog prostora sa desne strane, premalo na vrhu. Da maca tamo gleda, pa i nekako, ali ovako... višak. Moglo je tu 4:3 vertikalno da se kropne i opet bi izgledalo sasvim lepo (fali prostora iznad glave, ne ulazeći u priču oko pozadine).

Klasičan primer zlatnog preseka.

Au bre, koji sam pajdoman, samo kritikujem. Serija ***e. 😀

Poslednja izmena:
^pa dobro, u pravu si bar, previse prostora tamo gde ne treba a maci zamal' uvo da odsece 🙂

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno