Da, baš kao taj plastični Crysis (2007). Nikada nisam bio baš toliko oduševljen Crysis grafikom, jeste bila ''čudo'' za to vreme ali npr. već je FC 2 (2008) imao realniju grafiku, efekte a i mnoge teksture su bile bolje, i što je najbitnije, sve to je izgledalo ''organski'' i prirodnije. Olakšavajuća okolnost za Crysis je to što je ipak SF FPS pa je takva plastična grafika ''legla'' toj igri.
Ti eye-candy efekti (zraci sunca kroz maglu i palme) mogu samo da budu mali bonus za neki endžin ili igru, nikako primarna karakteristika za oduševljenje, posebno za jednu racing igru.
Zato sam sve ubeđeniji da je ova igra ipak samo šljašteci poligon na ogromnoj mapi, odnosno eye-candy atrakcija za masovnu publiku, kojoj su dobra fizika, zvuk, imerzivnost manje bitni i u principu im je svejedno da li igraju Crysis, Just Cause, ili nekakve ''trke'' na ogromnoj, šarenoj mapi
Pazi, ja na primer obozavam Dirt 2 (Dirt 2 sam odigrao jedno 5 puta od 2009.) i NFS: MW iz 2005. ali FH igre su, barem meni, nesto posebno. Stotine trka, tone stvari za raditi sem trkanja, jedan od najboljih GaaS modela koje sam video, 500+ automobila, itd. Evo, na primer, meni je u Dirt 4 i, donekle, u prvoj Dirt Rally igri grafika izgleda kao da je teren pravljen od plastelina zbog ne bas sjajnih tekstura. Takodje Dirt igre nikada nisu imale fantasticno reseno osvetljenje. Sta da ti kazem, ukusi se definitivno razlikuju.
U smislu grafike, Codemasters Dirt endžini su prosek, jer igra deluje muljavo, sa dosta bloom-a, neke teksture su previše muljave (ili nerealno izoštrene ukoliko se isključi TAA). Za taj endžin odavno pričam da odaje ''kartonski'' utisak ali su ipak poboljšali fiziku u Dirt Rally 1 & 2, i Dirt 4, pa su na kraju (u kombinaciji sa odličnim zvukom i dobrim stazama) ipak dobre igre.
Kad sam već krenuo da spamujem temu, najbolje racing igre koje sam igrao (u prethodnih 10-ak godina) su:
Rally podžanr - Dirt Rally serijal, WRC 9 i 10 (sve su ''simkade'')
Simulacija - Assetto Corsa (najbolja trkačka simulacija, još bolja sa modovima)
Simkada - Shift 1 i Shift 2, Grid i Grid AS (simkade)
Pre 8 godina sam probao NFS The Run (objektivno, jedva prosečnu arkadnu igru, ali sa eye-candy grafikom i relativno atraktivnim lokacijama) i nekako sam uspeo da je pređem, jer je kratka. Iz današnjeg ugla, ne bih je ponovo instalirao ni da mi neko plati.
Tako da je sve ovo verovatno i do mojih godina (34), manjka vremena itd. Ali ostaje činjenica da sam niskobudžetni WRC 9 mogao da igram danima, dok sam od visokobudžetne igre FH 4 veoma brzo odustao.
FH 5 ću možda nekada probati ali nemam neka specijalna očekivanja, prilično sam siguran da ću odustati kao i od FH 4.