Šta je novo?

Forza Horizon 5

To je uvek bilo za nove igre da su i na Argentini jace cene (ali opet manje nego na ostalim prodavnicama).

Evo novi BF uz pretplatu GPU

ARG - 5800 rsd
USA - 6400 rsd

Vizuelno fantasticna igra. Pop-in je maltene eliminisan, jedino primetim ucitavanje senki na okolnom rastinju i to je to. A i to nije toliko primetno. Prava next-gen (to jest, sad vec current-gen) igra.

Da li možeš da mi objasniš šta je ovde ''next-gen'' ili current-gen, a da izaziva toliko divljenje i oduševljenje? Plastična eye-candy grafika, ogromna mapa sa atraktivnim lokacijiama (već viđeno), prolazak vozila kroz vodu i vegetaciju sa efektima kao od pre 10+ godina? Ne trolujem, vidim da si fan FH naslova i stvarno mi nije namera da se prepirem, ali moram da proverim da li ja negde grešim, da li sam ostario za igre, ili jednostavno FH fanovi (koji nisu igrali veliki broj racing naslova do sada) malo preteruju.

Fan sam racing žanra i generalno sam u prethodnih 25 godina igrao na desetine racing igara, na raznim konzolama i na PC-u. Najviše gotivim simkade ali sam takođe igrao veliki broj čistih arkada pa i neke simulacije.

I moram da napišem da me FH4 igra nikada nije privukla na osnovu svega što sam video po netu (osim što ima dobar OST, posebno Hospital) ali da sam probao FH4 i razočarao se. Bukvalno uopšte ne razumem čemu toliki hajp. Priznajem da sam brzo odustao (verovatno sam dosta toga propustio, od dodatnih sadržaja do efekata), jer me ništa nije oduševilo - previše ''plastična'' grafika, loš (ili jedva prosečan) zvuk i na kraju sam koncept igre. Kad malo bolje razmislim, FH4 me podseća na Just Cause u racing žanru - šljašteća instant zabava na ogromnoj i atraktivnoj mapi, a zapravo bezlična racing igra sa plastičnom grafikom i dosadnom fizikom, a koliko vidim FH5 je otprilike sve to samo sa drugačijim skinom mape i poboljšanim zvukom. Opet navodim da je ovo samo moj utisak i da ne pišem ovo da bih istrolovao temu.

FH4 je najbolja arkadna voznja ikada i kako stvari stoje, FH5 ce preuzeti tron.
Prilično ''jaka'' i diskutabilna izjava, ali dobro, ionako je sve ovo što pišemo krajnje subjektivno.

Znam da koncept nije baš isti ali meni su NFS MW (2005, kao čista arkada) i Shift 1 & 2 (kao simkade) mnogo zanimljivije i bolje igre, i pored toga što su primetno starije, pa i tehnički zastarelije. Čak su mi i prvi Grid i Grid AS bolji.
Rally naslove ne treba navoditi, jer FH ne spada u taj podžanr ali opet moram da napišem da su mi Dirt Rally i posebno WRC 9/10 neuporedivo zanimljivije i imerzivnije igre, posebno WRC 9 i 10, sa dinamičkim promenama vremenskih uslova (npr. prelaz iz normalnih uslova u snežnu oluju u Monte Karlu, posebno pri usponu, ili divljanje kroz bare i blato u Velsu, sve to mi je mnogo zanimljivije i imerzivnije od FH). Znam da i FH ima dynamic weather ali mi to nije ni približno zanimljivo i imerzivno kao u WRC-u, niti ima tolike razlike u fizičkom modelu i ponašanju vozila.

@Corvus Corax
Jer postoje eventi koje je moguće igrati samo timski, poput Forzathona i raznih dnevnih/nedeljnih misija. Tu je i aukcijska kuća, gde igrači rade kupo-prodaju vozila. Meni igra ne bi bila ista ako bih igrao samo singleplayer.
E to već mogu da razumem. Igru nisam probao na taj način i verovatno je onda zanimljivija.

Upadoh u temu, kao sad neki veliki hejter, ali stvarno mi dalje mi nije jasan baš toliki hajp vezan za FH igre :D

Poslednja izmena:
Za dosta stvari si upravu. Forza Horizon serijal stagnira praktično od FH2. Ima tu i tamo novina, ali je od dvojke to u suštini ista igra sa malim poboljšanjima u grafici, po nekim gameplay novinama(kao što su promenjiva godišnja doba u FH4) i novim mapama.
Ništa tu nije "next-gen" koliko vidim, ali meni svakako prijaju FH igre i jedva čekam da se provozam Meksikom.

Ono što meni lično najviše smeta je što taj Horizon festival više nije festival, i što nema klasične progresije već su odlučili da naprave sandbox gde od starta imaš koja hoćeš kola i možeš da ih budžiš od prvog dana najboljim delovima.

da li sam ostario za igre
Ostario si. Nek' ljudi uživaju i oduševljavaju se.

Super je FH, ja sam 4-ku često pikao uveče uz pivce, čisto da uživam u krajolicima, inače me igrice odavno ne 'rade', izašao AoE pre neki dan, i nema ni trunke uzbuđenja koje sam imao pre 20-ak godina dok sam isčekivao dvojku.

Da li možeš da mi objasniš šta je ovde ''next-gen'' ili current-gen, a da izaziva toliko divljenje i oduševljenje?
Kako plasticna grafika? Pogledaj teksture, osvetljenje (pogotovo zrake sunca dok prolaze kroz jutarnju maglu na delu mape sa dzunglom, kao Crysis), ultra-detaljan teren i rastinje, deformaciju blata dok vozis kroz njega, na primer. Zatim, modeli automobila se jedino mogu meriti sa Gran Turismo naslovima. Takodje, mapa je neverovatno raznovrsna sto se tice razlicitih bioma, o tome sam vec pisao. Na kraju, nivo detalja i neverovatnu distancu na kojoj se renderuju detaljni modeli zgrada, rastinja, itd. A i teksture su veoma ostre, takodje "clutter" gde su primenjeni odlicni tesselation effekti. Jedina mana, graficki, je voda. Efekat vodopada je kao da je dosao iz 2009 npr.

Pazi, ja na primer obozavam Dirt 2 (Dirt 2 sam odigrao jedno 5 puta od 2009.) i NFS: MW iz 2005. ali FH igre su, barem meni, nesto posebno. Stotine trka, tone stvari za raditi sem trkanja, jedan od najboljih GaaS modela koje sam video, 500+ automobila, itd. Evo, na primer, meni je u Dirt 4 i, donekle, u prvoj Dirt Rally igri grafika izgleda kao da je teren pravljen od plastelina zbog ne bas sjajnih tekstura. Takodje Dirt igre nikada nisu imale fantasticno reseno osvetljenje. Sta da ti kazem, ukusi se definitivno razlikuju.

Evo par random shotova koje sam napravio sinoc. Ako je ovo plasticna grafika onda nista...
Evo par slika za Performance mod (XSS na 43 UHD).
XSS ponovo pokazuje da je najbolja gejming masina trenutno kada se pogleda ulozeno-dobijeno. Sto se tice cena, da, ima logike. Nece M$ (i EA npr.) da daju svoje flagship naslove za dzabe. Ali barem je Game Pass pretplata mnogo jeftinija preko Turske ili Argentina (koliko znam, nisam 100 posto siguran), sto je opet odlican dil kada se vidi Game Pass ponuda.

Prilozi

• Screenshot (347).png
    Screenshot (347).png
    2.5 MB · Pregleda: 79
  • Screenshot (348).png
    Screenshot (348).png
    2.8 MB · Pregleda: 79
  • Screenshot (349).png
    Screenshot (349).png
    2.7 MB · Pregleda: 80
  • Screenshot (350).png
    Screenshot (350).png
    2.3 MB · Pregleda: 73
  • Screenshot (352).png
    Screenshot (352).png
    1.8 MB · Pregleda: 64
  • Screenshot (353).png
    Screenshot (353).png
    1.7 MB · Pregleda: 68
  • Screenshot (354).png
    Screenshot (354).png
    2.5 MB · Pregleda: 94
  • Screenshot (346).png
    Screenshot (346).png
    2.7 MB · Pregleda: 104
Poslednja izmena:
Ono što meni lično najviše smeta je što taj Horizon festival više nije festival, i što nema klasične progresije već su odlučili da naprave sandbox gde od starta imaš koja hoćeš kola i možeš da ih budžiš od prvog dana najboljim delovima.
Bolja je progresija ovde, upravo sam zavrsio jednu regiju i odradio trku koja je jako podsecala na finalnu trku u FH1 (trajala preko 12 minuta sa 900+ automobilom).
Ali i dalje igra dosta vuce na prethodne dve. Na primer, vec posle sat vremena igranja sam dobio prejak automobil.
Uzivam jer je ovo bolje od prethodne dve igre, ali meni i dalje najvise lezi kec (koji sam skoro odigrao na X1X u 4k).

Ali barem je Game Pass pretplata mnogo jeftinija preko Turske ili Argentina (koliko znam, nisam 100 posto siguran), sto je opet odlican dil kada se vidi Game Pass ponuda.

Ja sam uzeo GOLD (12 meseci) pa uradio konverziju na GPU (kod 3 meseca) preko Turske pa mi je sada GPU do februara 2023 za 5000 din.

Forza mi je igra bas ono. Igram od kad postoji jos na 360. Uvek mi je bila negde izmedju najbolje igre ikada i indie za opustanje mozga :D

Kako plasticna grafika? Pogledaj teksture, osvetljenje (pogotovo zrake sunca dok prolaze kroz jutarnju maglu na delu mape sa dzunglom, kao Crysis)

Pošto nije baš vezano za temu, neka ide u spoiler.

Da, baš kao taj plastični Crysis (2007). Nikada nisam bio baš toliko oduševljen Crysis grafikom, jeste bila ''čudo'' za to vreme ali npr. već je FC 2 (2008) imao realniju grafiku, efekte a i mnoge teksture su bile bolje, i što je najbitnije, sve to je izgledalo ''organski'' i prirodnije. Olakšavajuća okolnost za Crysis je to što je ipak SF FPS pa je takva plastična grafika ''legla'' toj igri.

Ti eye-candy efekti (zraci sunca kroz maglu i palme) mogu samo da budu mali bonus za neki endžin ili igru, nikako primarna karakteristika za oduševljenje, posebno za jednu racing igru.
Zato sam sve ubeđeniji da je ova igra ipak samo šljašteci poligon na ogromnoj mapi, odnosno eye-candy atrakcija za masovnu publiku, kojoj su dobra fizika, zvuk, imerzivnost manje bitni i u principu im je svejedno da li igraju Crysis, Just Cause, ili nekakve ''trke'' na ogromnoj, šarenoj mapi :D

Pazi, ja na primer obozavam Dirt 2 (Dirt 2 sam odigrao jedno 5 puta od 2009.) i NFS: MW iz 2005. ali FH igre su, barem meni, nesto posebno. Stotine trka, tone stvari za raditi sem trkanja, jedan od najboljih GaaS modela koje sam video, 500+ automobila, itd. Evo, na primer, meni je u Dirt 4 i, donekle, u prvoj Dirt Rally igri grafika izgleda kao da je teren pravljen od plastelina zbog ne bas sjajnih tekstura. Takodje Dirt igre nikada nisu imale fantasticno reseno osvetljenje. Sta da ti kazem, ukusi se definitivno razlikuju.
U smislu grafike, Codemasters Dirt endžini su prosek, jer igra deluje muljavo, sa dosta bloom-a, neke teksture su previše muljave (ili nerealno izoštrene ukoliko se isključi TAA). Za taj endžin odavno pričam da odaje ''kartonski'' utisak ali su ipak poboljšali fiziku u Dirt Rally 1 & 2, i Dirt 4, pa su na kraju (u kombinaciji sa odličnim zvukom i dobrim stazama) ipak dobre igre.

Kad sam već krenuo da spamujem temu, najbolje racing igre koje sam igrao (u prethodnih 10-ak godina) su:
Rally podžanr - Dirt Rally serijal, WRC 9 i 10 (sve su ''simkade'')
Simulacija - Assetto Corsa (najbolja trkačka simulacija, još bolja sa modovima)
Simkada - Shift 1 i Shift 2, Grid i Grid AS (simkade)

Pre 8 godina sam probao NFS The Run (objektivno, jedva prosečnu arkadnu igru, ali sa eye-candy grafikom i relativno atraktivnim lokacijama) i nekako sam uspeo da je pređem, jer je kratka. Iz današnjeg ugla, ne bih je ponovo instalirao ni da mi neko plati.

Tako da je sve ovo verovatno i do mojih godina (34), manjka vremena itd. Ali ostaje činjenica da sam niskobudžetni WRC 9 mogao da igram danima, dok sam od visokobudžetne igre FH 4 veoma brzo odustao.
FH 5 ću možda nekada probati ali nemam neka specijalna očekivanja, prilično sam siguran da ću odustati kao i od FH 4.

Poslednja izmena:
Pa, tebi nisu meni jesu. I meni je Grid iz 2008. jedna od najboljih racing igara ikada (prvih jedno pet godina nakon izlaska sam je prelazio barem jednom godisnje). Prvi Shift me je takodje odusevio, i meni je to jedan od omiljenih racing naslova u poslednjih 10-15. Kao i Far Cry 2, odlicna igra (sem spam outposta koji su me dovodili do ludila) koja i dalje sije sve ostale Far Cry igre. Jedina koja joj moze primirisati je trojka koja je u vreme kada se pojavila redefinisala open world zanr. E sad, to sto je Ubisoft (i mnogi drugi) krenuo da stanca sve svoje igre po istom receptu bez ikakvih vecih inovacija, to je drugi problem.

Ja imam 32 godine i ne pripadam toj "sirokoj publici" ali me ovakva remek dela i dalje odusevljavaju. Kao i remek dela poput vec pomenutih Grid 2008, Shift, i Dirt 2. Takodje i Sable, Art of Rally, Undertale, ili Axiom Verge (da nabrojim samo par naslova koji su me odusevili ove godine). Sa druge strane, Control mi je jedna od omiljenih igara u poslednjih par godina. I da, nemoj me leba ti povezivati sa igrama poput Just Cause, lol. Volim i indie igre ali volim i dosta AAA "atrakcija za masovnu publiku." Kao sto sam rekao, ukusi se razlikuju. A i sam si rekao, kod tebe je ta magija i odusevljenje novim igrama izgleda nestalo ;)

Nego, sto se tice FH5, definitivno su preterali sa nedostatkom klasicne progresije. Do sada sam otkljucao vec zilion trka i ostalih eventova. Ne vidim mapu od silnih ikonica.

E sad, meni ne smeta sto na svakih pet minuta dobijam nova kola. Isti mi je gust kad vozim nabudzenog Centenaria i klot Focusa RS. A i igra se prilagodjava igracu, mozete voziti trke sa C klasom ili S2 monstrumom, protivnici ce uvek imati kola priblizne snage. To i volim kod FH igara jer preferiram tjunirana "street" kola kao i reli vozila sa ogromnim ubrzanjem i ne toliko visokom maks brzinom u odnosu na hypercars od $5 miliona. U svakom slucaju, bolje da sam bombardovan non-stop novim kolima nego da stedim dva dana za novi auto.

Poslednja izmena:
Grafika (i zvuk) su odlicni, posebno kada se uzme u obzir da je open world:

PG se bas potrudio oko optimizacije:

FDePYOJWYAAOeFj

700k igraca, a igra jos nije zvanicno izasla :).

Jel to na PCju samo?

Ukupno.
Svako od tih je platio ili 45$ za add-on ili 100$ za premium verziju.
Fin nacin da se zarade pare.

Evo da prenesem utiske o zahtevnosti, mozda ce znaciti neekom sa slabijom masinom:
na i5 4460, 16gb rama, rx470 4gb, igra radi odlicno na 2560x1440, high settings, 75fs stabilno.
Verovatno moze i neka kombinacija ultra detalja / 38fps, ali me mrzi da restartujem igru 100x dok nadjem optimum.
Ne izgleda mi uopste zahtevnija od fh4, barem na ovom nivou detalja.

Zasto igra na nasem Regionu kosta 110 eura? Necu da im dam tih 10 eura :) Zanima me za PC Premium Edition. Svuda je igra 99eura ili dolara itd...

zato sto smo mi predvodnik regiona, ekonomski tigar, mora tih 10eur

Hahahaha, slatko me nasmeja. :D

Ja sam platio 99e na steamu ultimate edition, jedino ako je na ms storeu skuplja.

Da, ima i cetvorke od skoro.

Igra brutalno izgleda i još bolje optimizovana. Prosek 75fps(ne pada ispod 60) na laptopu sa i5 i gtx 1070, na 1440p, sve na high.
Sreća pa može da se proba free ali svakako se kupuje.

predobro radi na ryzenu 5600g i to u full hd 35-40 fps konstantno naravno low, ali jedna od bolje optimizovanih igara definitivno.

Da kam da dobro radi na ryzeny 3600 16gb rama 1050ti 4gb, high podesavanja neke stvari sam metuo na ultra, jedna je extreme, u gomili automobila u gradu ne pada ispod 35, van grada bije preko 45

Ja na 1080ti na 3840x1200 imam oko 100+, a kada nema mnogo kola ide na 120. Toliko ima osvežavanje monitor. High podešavanja.
Za zakucanih 120 bih morao još da spuštam verovatno, ako bi izvukao nekako.

Potato pc iz 2013/14 locked 60 1080p high sve, kola ultra. Klizi samo tako.

Dobar zvuk motora, lepo sto su ubacili dok budzis kola mozes da ga turiras mal, jaaao druze

Nazad
Vrh Dno