Šta je novo?

Folije za auto stakla?

Koju si na soferku stavio?
Pa nisi ti zid stavio da ne osetis nimalo toplote, sa 7 bi bilo svakako manje ali, ne moze biti da ti je isto, sunce te sigurno ne pece ali toplota svakako ulazi, ali klima brze ohladi i radi na manjem broju obrtaja ventilatora ako imas kao ja digitalnu klimu podesis temp. i ukljucis AUTO tu bas vidis razliku kako je nekada klima radila i kako sad radi.
Ja mislim da 6 odbija nekih 50% toplote mogao si njih da pitas.
A imas tamo i demostracionu sta god sa svim folijama keramickim kao i bez, pa si razliku tu mogao da vidis.

Da li su te folije zalepljene spolja ili iznutra?

Folije za staklo koje stite od sunca se lepe IZNUTRA, vec ti je receno, a folije koje stite farbu se lepe spolja tzv. ppf

@ekoguard 6* je svuda (85 pozadi, 30 napred, šoferka ona najsvetlija naravno).
Sutra idem na put pa ćemo videti razliku baš.
Kažem oseti se da je svežije, ali takođe osetim i sunce, pričam realno kako jeste.
Onu pravu razliku zbog koje sam i stavio folije ću znati kada bude bilo 35c i više, da li će biti ona vrelina i jara kada se otvori auto i uđe unutra ili neće, nadam se da neće.
@DexterMorgan Ne znam, rekoše mi dođi za 2 sata tako da nisam bio tu kada su postavljali, ali rekao bih da su sve u cugu pa da je ovaj čova iz amss na kraju slikao sve.

Jel sada dozvoljeno sa se lepe folije na vetrobranskom staklu?

Kako nije? Otkad to?
Zar nije dozvoljeno da se lepe folije na svim staklima ali ne moze vetrobransko da se zatamni dok ostala mogu do odredjonog nivoa cini mi se?

😂
Ti ne razumes terminologiju "naknadno zatamnjeno" to ne znaci da ne smes samo crnu foliju da stavis, vec ne smes nijednu foliju, jer svaka pa i najsvetlija zatamnjuje dodatno tj. smanjuje VLT.

Aha... Ja sam mislio da moze providna folija na soferku da se stavi.

Kažem oseti se da je svežije, ali takođe osetim i sunce, pričam realno kako jeste.
Onu pravu razliku zbog koje sam i stavio folije ću znati kada bude bilo 35c i više, da li će biti ona vrelina i jara kada se otvori auto i uđe unutra ili neće, nadam se da neće.
@DexterMorgan Ne znam, rekoše mi dođi za 2 sata tako da nisam bio tu kada su postavljali, ali rekao bih da su sve u cugu pa da je ovaj čova iz amss na kraju slikao sve.
мање се угреје ентеријер па приликом седања на седиште нема баш оног ефекта пржења. Али и даље је пакао када је напољу вруће, јер се усија лим на ауту.
Одрадиш бочна стакла, одеш на атест и онда се вратиш да одрадиш и шоферку. Мораш водити рачуна приликом замене регистрационе налепнице, али ће ти објаснити на месту уградње како се то ради.

Može na sopstvenu odgovornost, tj. rizik.
Ja stavio pa kako bude, inače ne vidim da ima promena u zatamnjenju sa tom najsvetlijom varijantom.

Kod atestiranja da li se gledaju samo stakla/folije ili ceo auto?
Pitam zbog led sijalica da li prave problem?

Само оно што атестираш, тј. стакла.

Kod atestiranja da li se gledaju samo stakla/folije ili ceo auto?
Pitam zbog led sijalica da li prave problem?
Sve gledaju, ne sme nista da bude menjano bar je pre 8 god bilo tako, jedino ako se sad nesto izmenilo.
Ispred mene bio lik koga su vratili sa atesta zbog led sijalica koje fabricki auto nije imao.
Tako znam da gledaju sve, da nisam bio prisutan pa da nisam siguran, u ovo sam siguran, osim ako za ovih 8 god nije nesto menjano.

Meni je izašao lik i samo uradio merenje na staklima. Niko nije palio auto, pomerao, proveravao da li rade svetla, brisači, podizači...
Možda ranije kada je tehnički bio obavezan, pa su na tehničkom drndali.

Svakako ko je planirao u BG da radi, može da pozove i pita, jer se tamo na istom mestu (drugo pravno lice) rade merenja za atest.

Kad ne bi morao svake godine da prodješ tehnički....
Isto je pre 10ak godina radio ko je šta hteo/mislio da treba, pa od jednom ne može da se registruje bez atesta. A za atest se čitaju pravilnici, naravno.

Meni je izašao lik i samo uradio merenje na staklima. Niko nije palio auto, pomerao, proveravao da li rade svetla, brisači, podizači...
Možda ranije kada je tehnički bio obavezan, pa su na tehničkom drndali.

Svakako ko je planirao u BG da radi, može da pozove i pita, jer se tamo na istom mestu (drugo pravno lice) rade merenja za atest.
Tad je morao odmah teh ali ja nisam radio do sl godine.
Kazem moguce da su kasnije menjali ali tad je bilo tako.
Nisu proveravali u smislu da li rade ili ne rade nego da li je nesto menjano a da nije fabricki.
Koliko se secam imao je led dodatne kao DRL a u tom godistu nije bilo toga koliko se secam da mi je to rekao ovaj kad pitah sto ga vratiste.
Mora da vizuelno bude sve fabricki otprilike tako nesto rece, kazem skoro pre deceniju bilo pa se ne secam detalja bas.

Merila se refleksija stakla posle nalepljenih folija.
Morala je da bude u nekom propisanom opsegu. I to su kvalitetne folije, ispravno postavljene zadovoljavale.
Pa je onda trebala saglasnost proizvođača vozila za naknedne izmene na vozilu.
To su davali samo sa stakla iza stube.
Pa su folije morale da imaju neke stikere ispod.
Pa da se sve registruje u nekoj državnoj agenciji...

100 nekih zahebancija.

Sada je dosta pojednostavljeno, ali mislim da je ukinuta samo ta saglasnost proizvođaća a otalo da je na snazi.

Pa ne mislite valjda da stvarno može da radi svako ko šta pomisli.

Tad je morao odmah teh ali ja nisam radio do sl godine.
Kazem moguce da su kasnije menjali ali tad je bilo tako.
Nisu proveravali u smislu da li rade ili ne rade nego da li je nesto menjano a da nije fabricki.
Koliko se secam imao je led dodatne kao DRL a u tom godistu nije bilo toga koliko se secam da mi je to rekao ovaj kad pitah sto ga vratiste.
Mora da vizuelno bude sve fabricki otprilike tako nesto rece, kazem skoro pre deceniju bilo pa se ne secam detalja bas.
Па тешко је то проверити без базе података за свако возило и на све то ставити потпис. Рецимо, са возила може бити уклоњен катализатор, ДП филтер, додат нови део издувног система, извршене измене на огибљењу, преправке на мотору... све су то измене које де факто утичу на то да предметно возило није усаглашено...
А то неће нико проверавати и још на то ставити потпис.

Наша држава, тј. њене институције јесу мајстор за бирократију и ужасно компликоване процедуре које не служе ничему, не додају нову вредност и непотребно изазивају трошкове.

На сву срећу, процедура око уградња фолија је сада сведена на прихватљив ниво.

Jeste, baš čitam po netu, sasvim prihvatljiv nivo.
Koji je ono pakao bio, a i koštalo je...

Ne pratim sada ovu konverzaciju...

Jel sada dozvoljeno sa se lepe folije na vetrobranskom staklu?

Da li jeste ili nije dozvoljeno na šoferku zalepiti potpuno transparentnu foliju, koja eto štiti od toplote?

@nikone je zalepio i na šoferku, te posle toga radio atest?
Odradjena 6* u BG, stavljena i na soferku, ne primecuje se sem ako se bas ne zagleda pa se vidi po ivici kako je opsecena folija.
Lik iz amss sto radi atest je bas kul, fino se popricasmo dok je slikao 560 slika iz svih mogucih uglova. :)
...da li je atest prošao sa folijom zalepljenom na šoferku?

Dalje, folija na šoferku se lepi iznutra.
Šta rade sa važećom registracinom nalepnicom koja stoji na prednjme vetrobranu u trenutku postavljanja folje?
Da, znam da će buduće reg. nalepnice da se lepe preko folije, i da može biti problem kasnijeg uklanjanja nalepnice SA folije, ali šta je sa trenutno važećom reg. nalepnicom kada treba postaviti foliju?

Poslednja izmena:
Verovartno da su radili atest pa kasnije zalepili i na soferku, cim nije bilo problema za atest. A sto se tice nalepnice kazu da dodjem kod njih kad bude trebal oda se menja i da ce oni skinuti staru i postaviti novu i da nece biti problema oko toga, tako da ne brinem.

Ukratko, NE SME da se lepi po zakonu nista.
Ali MOZES da zalepis pa sta ti bog da. :)

Pa to sa reg. nalepnicama će ti reći ovo što lepe folije, siguran sam.
A za transparentnu foliju sa UV zaštitom (što jedino ima smisla) ne treba ni prijavljivati.

Ne pratim sada ovu konverzaciju...

Da li jeste ili nije dozvoljeno na šoferku zalepiti potpuno transparentnu foliju, koja eto štiti od toplote?

@nikone je zalepio i na šoferku, te posle toga radio atest?

...da li je atest prošao sa folijom zalepljenom na šoferku?

Dalje, folija na šoferku se lepi iznutra.
Šta rade sa važećom registracinom nalepnicom koja stoji na prednjme vetrobranu u trenutku postavljanja folje?
Da, znam da će buduće reg. nalepnice da se lepe preko folije, i da može biti problem kasnijeg uklanjanja nalepnice SA folije, ali šta je sa trenutno važećom reg. nalepnicom kada treba postaviti foliju?
Ja vam provereno po zakonu kazem da ne sme, ali mi koji imamo imamo na sopstvenu odgovornost ja sam stavio 60% nemam problema zbog toga nije ni bitno zbog cega, ali NE SME po zakonu.
Ja mislim da ne mogu jasnije napisati.

Drugo, na foliju se lepi jos jedna folija velicine reg. nalepnice i nju lepis na foliju tj vetrobran lako se skida samo svake god moras isto.
Sta dalje nije jasno da razjasnim, ali mislim da ti ne prihvatas to sto ti se kaze.
I opet kao svaba tralala pitas jel spolja ili unutra stavljena iako sam ti 4-5 puta rekao iznutra idu folije protiv sunca a spolja za zastitu.
Pa to sa reg. nalepnicama će ti reći ovo što lepe folije, siguran sam.
A za transparentnu foliju sa UV zaštitom (što jedino ima smisla) ne treba ni prijavljivati.
Nema sta da prijavljujes, sve se vidi, ako znas sta gledas, ja mogu svaku foliju da provalim na soferci ili bilo kom staklu koliko god bila transparentna.

Nisam pitao kako ću buduće nalepnice lepiti i skidati sa šoferke (da znam, biće još jedna folija na kojoj je nalepnica), već šta rade sa mojom trenutnom važećom registracionom nalepnicom kada odem da postavim foliju?

@nikone
Kada si otišao da postaviš folije, šta se događalo sa nalepnicom koja je već bila na vetrobranu?

@ekoguard
Skoro svaki drugi post u temi je tvoj, ali su često kontradiktorni i nejasni.

Zamolio bih te da odgovaraš sa manje zajedljivosti. Ili da i ne odgovaraš ako pitanje smatraš nepotrebnim.

Nisam pitao kako ću buduće nalepnice lepiti i skidati sa šoferke (da znam, biće još jedna folija na kojoj je nalepnica), već šta rade sa mojom trenutnom važećom registracionom nalepnicom kada odem da postavim foliju?

@nikone
Kada si otišao da postaviš folije, šta se događalo sa nalepnicom koja je već bila na vetrobranu?

@ekoguard
Skoro svaki drugi post u temi je tvoj, ali su često kontradiktorni i nejasni.

Zamolio bih te da odgovaraš sa manje zajedljivosti. Ili da i ne odgovaraš ako pitanje smatraš nepotrebnim.
Скину је и врате је после постављања фолије.

Sta znam, evo juce oko 16h krenuo s posla, otvorim prozore, ide sunce na ruku, oseca se da peče (dobro, nije kao u julu u podne ali se oseća), zatvorim prozor, nije više neprijatan osećaj sunca na ruci. Malo toplote ali ne prženje. Napred je ukupno 35% kad se sabere sa blago toniranim fabričkim staklom. Folije od pre 3 godine, ne sećam se šta sam tačno stavio, nije najskuplja keramika, to je sigurno.

Nazad
Vrh Dno