Šta je novo?

Fiskalne kase

• Začetnik teme pblack
  • Datum pokretanja
P

pblack

Guest
Kako da na najjednostavniji način poveže se fiskalna kasa sa PC i informacionim sistemom firme.

DOPUNA

Razmišljajte o ovome u narednih godinu dana može da bude veoma unosan posao!!!!!

Tesko. Vec se zna se ko uvozi kase. Ah taj monopol - divna stvar...Morace i racun da se pokaze da je kupljeno kod doticnog a ne uvezeno u solo aranzmanu.

Tako su neki trljali ruke i kad su otvarane menjacnice, pa je na kraju Informatika pobrala sav kajmak :D

ZverBre je napisao(la):
gde su odgovori na postavljeno pitanje???

A kakvo je to pitanje? Imas api uz svaku fiskalnu kasu, pise sta salje preko com porta i sta moze da procita. Tvoj posao je da se nakacis na com i da konvertujes dobijene rezultate u nesto tebi razumljivo. To je za slucaj da hoces da povezes svoju aplikaciju sa njom, ako je uopste to bilo pitanje

Svaka kasa ima svoje konektore. Kod nekih se za sve "aktivnosti" koristi isti konektor, a kod nekih postoje razliciti za sistemska podesavanja (admin) i za korisnicke izmene.

Naravno, onaj ko ima info o ovome, tesko da ce da ih sharuje na nekom forumu...bar ne forumu otvorenog tipa kao sto je ovaj.

Da pojasnim.
Uz kasu OM 2000 nisam dobio nikakav software.Teshkom mukom sam jedva nasao aplikaciju koja povezuje ovu kasu sa PC. Program se zove elca manager.Program radi
bez problema mogu da skinem lager iz kase,konvertujem ga u exel, menjam parametre itd. Problem je u tome sto promenjene parametre (artikle) nemogu da programiram u kasu. Ako neko ima iskustva sa ovim modelom kase neka ih iznese bio bih mu veoma zahvalan.Napominjem da sam za sve ovo laik tako da nemojte se smejati ako lupim neku
glupost.
Pozdrav

Chek,chek,a koji je to proizvodjach?

Ja imam sharpove kase,uz njih dobijas neko programche...Bedno je al radi posao...

bijale je napisao(la):
Kako da na najjednostavniji način poveže se fiskalna kasa sa PC i informacionim sistemom firme.

Cini mi se da je jedina ozbiljna varijanta da se koriste fiskalni stampaci - imaju najbolje mogucnosti kontrole i najmanja ogranicenja (odnosno, skoro da ih i nemaju ;) ).
Skoro sve ozbiljnije firme koriste Galebov model...

bijale je pitanje postavio pre vise od dve godine. Sigurno je do sada resio problem.

ja imam neku telekomovu kasu bingo i nemam software za nju ...
unosio sam rucno podatke ... smor ... pored pc-a

unosio sam u josh dve kase artikle ...
sharp - rucno - smor
galeb neka minijaturna preko pc-a ima veoma funkcionalan programcic

poz

@Panos
Sve sam to odavno procitao problem je u debilnom uputstvu koje ide uz kasu.
@svi ostali
Pomagajte ! da podsetim rec je o OM 2000 modelu.

Paja je napisao(la):
Cini mi se da je jedina ozbiljna varijanta da se koriste fiskalni stampaci - imaju najbolje mogucnosti kontrole i najmanja ogranicenja (odnosno, skoro da ih i nemaju ;) ).
Skoro sve ozbiljnije firme koriste Galebov model...

Tu jesi u pravu... samo tu sad postoji jedan mali problemcic oko drajvera za stampac. Npr. kupio sam pred novu god. bas galebov stampac i strasno sam se razocarao.... Dva meseca pre kupovine, n apitanje o tome da li ce biti drajvera uz stampac, odgovarali su da ce moci da se skine sa neta. Naravno da nije imalo sta da se skine. Ni tad ni posle, pa ni danas... To je mnoge ljude koje poznajem ostavilo u nebranom grozdju iz prostog razloga sto su sto se tice kompova nepismeni ili polupismeni. I kad im se kaze da treba da daju 80e za drajvere oni daju i ne pitaju nista samo da krenu sa radom na vreme... To se u nasem narodu zove prosto i jednostavno PLJACKA. U tom smislu su Iskra-S stampaci dosta bolji iako su nesto skuplji u startu, ali zato dobijes SAV software i ne mislis. Kad se sumira ispadne jeftinije.

Obzirom da nisam zeleo da imam bilo sta sa MS-om kad je u pitanju posao (covek ne moze da se pouzda u njih ni kad su kase u pitanju ;) ), sav soft je odradjen da radi pod Unix-om. E, tu je tek bila je*ada.... Trebalo je naci drajvere za Unix. Tu na scenu stupa neki lik (ne poznajem ga licno) koji je napisao drajvere za Unix za Galeba. Covek je dobio na konto prodaje toga i plus software-a za kase oko 300000e (njegove reci, mada mislim da je i veca cifra u pitanju) i plus oko 20000e mesecno na osnovu ugovora koji je potpisao sa ljudima kao mesecnu nadoknadu za odrzavanje kasa. To je bilo pre oko 4 meseca, mozda je sad i vise... To ne bi bilo nista lose samo po sebi, ali se tu postavlja pitanje kako je samo ON uspeo da realizuje svoju ideju da napise drajvere za Unix? Znam bar jos nekoliko ljudi (ukljucujuci i mene) koji su dosli na istu ideju, ali posto nisu imali probni primerak (lik ga je dobio u maju prosle godine) niti bilo kakve specifikacije od kojih bi mogli da pocnemo da ih pisemo, ta ideja je otpala.

Naravno, svi su slegali ramenima kad im se pomene taj slucaj .... Jednostavno ne shvatam sta je potrebno da ova zemlja odradi nesto kako treba?

Ovo je bilo neko moje iskustvo, tako da ako se resite za kupovinu bilo kakvog stampaca, samo trazite onaj koji ima drajvere uz nj. Svi su oni u principu isti (ista crna kutija, termalni stampaci su od razlicitih proizvodjaca ali sve je to u osnovi ista tehnologija, samo se dizajn razlikuje). Generalno je mnogo bolja stvar od obicne kase...

I jos nesto... Sve ozbiljnije firme koriste Galeba iskljucivo i samo zato sto su jedino oni imali u ponudi fiskalne stampace u vreme kad su tenderi za nabavku bili aktuelni. Tada su samo njihove kase prolazile kroz sve testove bez problema i to ne zato sto su ti uredjaji bili stvarno toliko bolji od ostalih koje su vracali na doradu i po 10-12 puta. Sada je vec malo drugacija situacija, tako da mozete bez problema da zaobidjete Galeb....

Pa bas zbog toga sto su bili prvi - pokrili su veci deo trzista.
A Metadata koja je napravila MetaLink drajver sa fisk.printer se isto tako namlatila para jer skoro niko nije napravio softver koji je imao drajver za fiskalni printer. Skoro svi su svoja softverska resenja prilagodjavali Metadatinom programu koji je punio stampac.
Fina stvar taj monopol ;)

Vecina proizvodjaca ti da software. Geneko distribuira Oliveti kase i za svaki model kase i za svaki OS imaju razlicitu verziju. Software jeste debilan, ali radi posao. Eg. verzija za jednu kasu za W98 se uvek prikazuje u 800x600 i ne mozes mu nista (maximize i sl), a ja ga stavio na jedan notebook iste rezolucije,...

ZverBre je napisao(la):
@Panos
Sve sam to odavno procitao problem je u debilnom uputstvu koje ide uz kasu.
@svi ostali
Pomagajte ! da podsetim rec je o OM 2000 modelu.

Pozdravi firmu koja ti je prodala kasu :D

Postoje dva programa za OM-2000 (za koje ja znam):
1. Elka manager (za rad sa kasom - unos/izmena artikala, zaglavlja i sl.), i
2. Ecrtest koji omogucava kasi da radi kao fiskalni stampac;

Paja je napisao(la):
Pozdravi firmu koja ti je prodala kasu :D

Postoje dva programa za OM-2000 (za koje ja znam):
1. Elka manager (za rad sa kasom - unos/izmena artikala, zaglavlja i sl.), i
2. Ecrtest koji omogucava kasi da radi kao fiskalni stampac;

Ok Elka manager shljaka to sam vec napisao ali problem je u tome sto nemogu da izmenjene parametre programiram u kasu. Konkretno, da bi mogao da citam podatke iz kase moram kasu staviti u programing mod stiskanjem tastera F5F.
Kako da ubacim izmene? koje su komande za potvrdu promenjenih parametara?

Zveri, ja imam OM-700 i iz Elka (kasa prethodno postavljena u programerski mod),
pritisnem desnim klikom preko prvog artikla i izadje opcija za programiranje.
Kliknem, sacekam da ucita sve u kasu i to je to.

EDIT: Jesi li prethodno uradio ona 4 izvestaja, tj. anuliranje artikala, dnevni, po operaterima i po poreskim stopama?

Poslednja izmena:
srkiller je napisao(la):
Zveri, ja imam OM-700 i iz Elka (kasa prethodno postavljena u programerski mod),
pritisnem desnim klikom preko prvog artikla i izadje opcija za programiranje.
Kliknem, sacekam da ucita sve u kasu i to je to.

EDIT: Jesi li prethodno uradio ona 4 izvestaja, tj. anuliranje artikala, dnevni, po operaterima i po poreskim stopama?

Nisam , ma neamam pojma u vezi ovoga ako ti nije frka pokusaj korak po korak da mi objasnis. Sigurno ce to jos nekom koristiti.
Pozdrav

Pise lepo u "uputstvu za upotrebu", nije valjda da ti nisu dali?!

Uostalom, fiskalne su veoma skakljiva stvar, pa ti prepoprucujem da
ipak okrenes servisera kod kojeg si kupio kasu i neka ti lepo objasni sta da uradis.

Nemam uputstvo pri sebi, ali ovako ide na mojoj...
Kao prvo ogradjujem se ako nesto sje*es, jer nisu isti modeli kase.
Ovako ide na OM 700, pre povezivanja sa PC-em na kasi uradis sledece:
Prvo udjes u mod za konacne izvestaje (tamo dge se prave dnevni izvestaji, F8F na mojoj). Nije bitan redosled, bitno je samo da uradis sva cetiri izvestaja!
-napravis dnevni izvestaj (TL dugme)
-Napravis izvestaj po operaterima (OP dugme)
-Izvestaj po poreskim stopama (PL1 dugme, mada nisam sto posto siguran, probaj i PL2 i PL3, jedan od ta tri jeste, ne mozes nista da sje*es ako probas sva tri)
-izvestaj po artiklima (ART dugme)*

*
Izvestaj po artiklima ce da istrosi mnogo rolne, zavisno koliko artikala imas.
Ako oces da ti ustedi dosta vremena i rolne, pritisni 9999 pa ART.
Kada zavrsi sva ta 4 izvestaja, kasu stavis u programerski mod (F9F na mojoj), povezes je kablom sa PC-em, na PC-u otvoris ElcaManager i ostalo znas.

Jos jednom predlazem da zoves servisera, ako nemas trzni me na PM, dacu ti broj firme gde sam ja pazario kasu i gde je servis posten i profesionalan :wave:

Poslednja izmena:
ZverBre je napisao(la):
Ok Elka manager shljaka to sam vec napisao ali problem je u tome sto nemogu da izmenjene parametre programiram u kasu. Konkretno, da bi mogao da citam podatke iz kase moram kasu staviti u programing mod stiskanjem tastera F5F.
Kako da ubacim izmene? koje su komande za potvrdu promenjenih parametara?

Za OM-2000, da bi kasa prihvatile izmene iz Elka man. (cena, naziv i sl.), potrebno je da prvo uradis dnevni izvestaj:
F4F1 <TL>
Potom moras da uradis "nulovanje" - 3 izvestaja:
F4F <TL>
F4F9999 <ART><ART>
F4F <>>
Nakon ovoga, moci ces da programisras nove cene i sl. iz EM...
<TL> je taster Total,
<ART> je na nekim kasama (starijim?) obelezen i PLU,
<>> je taster > ("vise")

Poslednja izmena:
Hvala svima koji su mi pomogli.
Uputstvo je toliko debilno da nemogu da verujem.Najvise me zbunjivalo to sto neki tasteri imaju dva naziva recimo: Kol = x , sto =VD, ART=PLU.
Najveca glupost je oavezna upotreba cirilice.Kao da je neko predvidjao da ce se fiskalnom kasom prodavati hleb,mleko ,vuna i opanci a ne proizvodi koji u sebi imaju slova W,Y,Q... Nesmem ni da pomislim kako bih imenovao naslov nekog filma na engleskom :D

Hvala jos jednom Pozdrav!

Srga je napisao(la):
Pa bas zbog toga sto su bili prvi - pokrili su veci deo trzista.
A Metadata koja je napravila MetaLink drajver sa fisk.printer se isto tako namlatila para jer skoro niko nije napravio softver koji je imao drajver za fiskalni printer. Skoro svi su svoja softverska resenja prilagodjavali Metadatinom programu koji je punio stampac.
Fina stvar taj monopol ;)
E sad ga pretera. "Drajver" dolazi uz stampac i svako moze da napise POS aplikaciju za njega. Pa svi su kupili galeba bas zbog jednostavnog protokola. BTW, nijedna ozbiljnija aplikacija ne radi sa metalinkom. ;)

Sad ima aplikacija koje rade bez MetaLinka.
Reci mi koliko ih je bilo pre godinu dana kad su se kupovali prvi fiskalni printeri. Mozda na prste jedne ruke da ih nabrojis.
Znam da svako moze da napise POS aplikaciju za njega, zanimljivo je samo da je poznatijim softverskim kucama (da ih sad ne navodim) trebalo pola godine da srede ovaj problemcic. Sto to nisu uradili odmah - kad je tako lako...

Sad su se stvari dosta promenile, ali ja sam u jednom od proslih postova i naveo stanje na samom startu i o tome ko je uzeo najveci deo kolaca.

POzdrav

TRBONJA

Strashno mr Trbonja STRA-SHNO !
Sta ste svi sve lupili u svom postu morao bih sve da quote-ujem al' mi glupo.....
Josh mi je strashnije sto vidim da ste postovali 178 poruka !!! Mogu samo da zamislim - ne smem ni da pogledam, sta ste sve IZVALILI na forumu. Poruke Mr Trbonje treba shvatati kao posalice jednog vrrrrlo shaljivom momchica :))

Obratiti pažnju da po novom propisu sav software koji komunicira sa fiskalnom kasom mora da bude sertifikovan što košta kažu 1000e.

Nazad
Vrh Dno