Moje licno misljenje, a obozavam fudbal i igram PES vec 5, 6 godina sa drustvom, definitivno je PES bolji fudbal. Sta to znaci, znaci da mozes da zaredjas 10 partija i neces se smoriti, u tome je car PES-a, jako je igriv. FIFU sam igrao 2003-e i bila je ok, posle PES 3 nisam se vise vracao FIFI, samo sam svake godine overavao kod nekog kakva je i dali je postala bolja od PES-a, ali nikad nije.
Ove godine su dali sve od sebe (FIFA), grafika je fenomenalna, animacije i pokreti igraca takodje, prezentacija, izgled menija i sve te sitnice su super.
Igrivost po meni jednostavno nema, iz petnih zila sam pokusavao da mi se svidi, ali ne vredi.
Igra se cini kao da je skriptovana, ono sto ti radis kao da nema toliko veze sa onim sto vidis na ekranu. Igraci se cine kao da imaju 20 kila, fizika lopte je poprilicno promasena.
PES 2009 i njegova grafika, sto sam negde procitao a bas je tako, izgleda kao PS2 naslov u malo vecoj rezoluciji. Na tom polju se ne pomeraju godinama i ocigledno tek treba da predju na neki novi engine. ALI, ono najvaznije, igrivost, je uvek bila jaca strana PES-a. Ove godine je sve to dosta bolje nego 2008-e koji je bio najgori PES/WE u istoriji...
Sada je sve ispeglano, igra odlicno radi, nema pada frejmova itd.. Mana PES-a je sto nema licence za vecinu klubova. Ove godine su to sjajno resili jer ima odlican EDIT mod, pa se vec radi na patchu koji ce biti spreman verovatno kad igra izadje.
Fizika lopte je odlicna, akcije su realnije... Zvuk je po meni jako bolji od FIFE, osim zvuka navijaca (a to ce biti popravljeno kroz patcheve). Mislim na zvuk kontakta igraca sa igracem, dobacivanja trenera sa klupe, pricanje izmedju igraca, zvuk lopte od stativu/precku, kad pogodi golmana lopta, sve je to dosta realnije i bolje..
Jednostavno, dosta dosta igriviji od FIFE, a to je najvaznije... Mada nikako nije bez mana, ni blizu savrsenom fudbalu, ja se sve nadam da ce preci na neki novi engine za 2010-u, ipak je to kao neka jubilejna godina i to..
Eto to je neko moje vidjene stvari, nema potrebe za nekim raspravama, samo sam dao svoje dugogodisnje misljenje..