Statistika na zalost nista ne znaci, vec ono sto se desava na terenu, a navodjenje konkretnih primera je besmisleno i nekonstruktivno. Svima se desilo to sa Van Persijem pa i mnogo gore stvari XXX puta, igra ima bagove, odbitke i gluposti.
Ja cesto imam i vise suteva i 90% passing, po pravilu veci posed jer volim da "davim" igru, ali cesto me dobije losiji igrac sa 65% pasinga i 2 suta na gol. Jednostavno moras da koristis svoje sanse. Vezbaj malo da sutiras 1 na 1 sa golmanom u areni. Ako si imao neke glupe suteve iz daljine ili izasao pred golmana i sutirao pravo u njega ili pored gola, zasluzujes da izgubis. Moras da usavrsis finesse shot. S druge strane ako protivnik igra na kontre i forsira rizicne pasove logicno da ce imati losiju statistiku ali dosta da prodje jedna dve lopte i cao.
Pravila "kako treba igrati" jednostavno ne postoje. Gledaj malo jutjubere. FIFA je postala 90% improvizacija i koriscenje gresaka protivnika. Nije stvar ni u taktici ni u nekom specijalnom stilu igre nego u tome da "osetis" igru, predvidis poteze protivnika, uocavas slobodne igrace i utrcavanja u prazan prostor. Koristi skill poteze, pokusaj da budes nepredvidljiv. Uz mnooogo vezbe stvari dodju na mestu i opet to nije dovoljno, jer se gameplay promeni sa sledecim patchem. Nakon poslednjeg patcha igra je veoma usudicu se da kazem, prilicno izbalansirana. Malo mi smeta sto se gruba igra ne sakncionise, ali EA je hteo fifu koja verno odrazava bitan aspekt fizicke snage u modernom fudbalu, a sve je bolje od uzasnih penala sa pocetka sezone. Spomenuo si glavu Van Persija, takve situacije su za razliku od FIFE 14 skoro pa nepostojece. Desava se ali je izuzetak a ne pravilo.
Odbrana se zasniva na citanju protivnika, trudi se da se zalepis za njega i nemoj da srljas, nemoj bez potrebe da juris centralnim bekovima njegove brze igrace i driblere jer su oni tromi i time ih pomeras iz pozicije, nemoj mnogo da udvajas, oprezno koristi automatsko pracenje protivnika jer mu time dajes prostora, pomeraj ih u kontrama nazad ka golu jer oni su ti poslednji zid odbrane, mnogi forsiraju uklizavanja ali ja licno vise volim standing tackle. Ako igras Ultra Defense moras da budes jako, jako pazljiv, jer su dodavanja u odbrani vrlo rizicna, a mozes da namestis napadace da vrlo agresivno pritiskaju i seku pasove.
Skill games odigraj sve, znaci ce ti. Probaj da usavrsis dupli pas sa L1. Da li koristis brzi pas na R1? Kladim se da ne koristis ni pola poteza koji postoje u igri. Kontre vise nisu bas toliko smrtonosne kao ranije, pace je dosta oslabljen (desilo se i to konacno), jedini nacin da pobegnes odbrani je da koristis desni analog, ali time gubis kontrolu nad loptom. Postoji dobar razlog zasto vise niko ne koristi Ibarba.
Na kraju, kada sve elemente savladas do perfekcije, opet ces gubiti zbog laga i glupih golova. To je FIFA.