Ovo pisem iz ugla nekog ko je bio prvi u prvoj diviziji FIFA WC 2010 u nekoliko navrata (imao najbolju gol razliku).
Sve do ove fife se nisam susretao sa tactical defending i mogu reci da na momente frustrira. Ma koliko mi izgledalo bolje da se odbrana ne svodi na drzanje "X" i ponekad "O", defanzivci su ovde kao mule.
Prvo, niko se ne postavlja kako treba i dozvoljavaju previse prostora po "kontra" strani na mestu gde bi trebao biti bek. Dribling je izgubio smisao, jer se sada sve postize sa "lomljenjem" protivnika levo - desno i fintiranjem, pa onda prodjes kao da ga nema.
Plasirani udarci se jako tesko brane, ako ne i nikako. Protivnik te lomi na sredini i prodje na 1 metar od tvog igraca, a on gurne nogu da blokira u prazno?! To nece uraditi ni jedan normalan defanzivac. Ja razumem potrebu da se igra i odbrana u fifi, ali sada su napravili morone od defanzivaca.
Recimo, meni u odbrani igraju Sergio Ramos i Mascherano i protivnik centrira na glavu Ramosu a Chicharito ga nadskoci (!?) sa Mascheranom na ledjima i da gol!? To se nece desiti nikada u realnom zivotu. Moze on da utrci ispred Ramosa, ali ovo je smesno. Golovi glavom padaju kao da niko ne ume da skoci.
Odbrana kod kornera je smesna. Svi stoje sa rukama pored sebe i menjaju pravac kako im je cef?! Pa jos na to dodajte i nadmoc napadaca nad defanzivcima i eto sigurnog gola. Ja na svakom mecu dam bar jedan gol sa Llorente-om, bilo kome.
Gotovo je nemoguce ne primiti gol na Legendary i Ultimate nivou tezine, a napadi AI-a se svode na exploatisanje poseda lopte od strane jednog igraca (po 5 - 10 sekundi) i "lomljenje" mog defanzivca dok ovaj ne pruzi nogu, i onda ovaj prodje pored.
Ispadne da je najlakse drzati "X" da defanzivac stoji ispred njega, i ostale igrace postavljati na putanju pasa tj. predvidjanje gde ce ici lopta, ali ce opnda ovaj do besvesti da drzi loptu.
Brzina napadaca je izgubila smisao. I to mi u neku ruku smeta, jer treba da imaju PACE oko 90 da bi pobegli odbrambenom igracu, sto je smesno, jer ne mogu da se ubace ispred njega, sa loptom. Mada mi se jako svidja sto se osvaja prostoro sa pasevima u napred i to je jedini razlog zasto jos uvek igram fifu.
Pogotovo frustrira cinjenica da u stvarnom zivotu, ako izgubis loptu na sredini terena, protivnik pokusa pas u napred, on ima mnogo vece sanse da naleti na defanzivca, nego da uradi nesto sa njom. U fifi je to drugacije tj. vracam se na "lomljenje" defanzivca i mojih zivaca.
A ako hoces da igras na pas, bez finti i ostalih gluposti, imas manje sanse da stvoris sansu.
Sve u svemu, od mene velikodusnih 7.5. Pohvaljujem "tactical defending" (koji je uveden ranije, znam), ali ima jos doooosta da se pegla, dok to ne postane simulacija...
Dok je ovako, kacim kopacke na klin, i igram AC 4 Black Flag, NBA i Dark Souls, uz jos desetak drugih. Fifa mi ne treba...