Šta je novo?

FIFA 12

Ee ***a, palo mi to napamet ali nisam hteo da davim :D Ja drzim X da ga prati i onda drzi rastojanje, mada vidim da na tapkanje iksa smanjuje distancu. Mislio sam da napravim pauzu od par dana, ali moram da testiram kasnije :D

Pa to je jeste svrha X... da ga prati ali nista agresivnije nego uvek na 2-3m da bi imao dovoljno vremena za reakciju ako krene protivnik u dribling i sl.

X ima skroz drugaciju namenu u Tactical Defending sistemu, tako da nemoj vise da shvatas X kao u starijim delovima.

blue_thumbup.gif
blue_thumbup.gif

Probam pa javim utiske ;)

Evo odigrao jednu i dodje mi da razbijem ps, jednostavno ne mogu vise da igram fifu koliko me je sad iznervirala:S::S::S:

Ja stvarno ne kapiram taj X i njegovu upotrebu, za cega ga koristite? Ja jednostavno ne mogu da ga ne koristim, odma mi pobegne igrac, a ako ga drzim preveliko rastojanje i ne mogu da uzmem loptu. Cak i kad drzim setaju mi protivnicki igraci po petercu, niko da pridje i uzme loptu.

Za posledicu imam po statistici 30% posed lopte i duplo manje suteva na protivnicki gol :(

edit:

Ovo je vec do mene, definitivno je doslo do prezasicenja i ne vredi vise igrati. 3x po utakmici promasim prazan gol i 3x golmanom dodam protivniku pa se onda nerviram. Do ponedeljka necu pogledati fifu. **** me i ps i fifa.

Poslednja izmena:
Ne razumem te, ne mozes sam da pratis igraca?! Ja ti kazem, da ga bukvalno i ne koristim. Pratim igraca, trcim za njim i sve to bez X... Sta je tesko pratiti igraca, kako ti pobegne?

I jos jednom, kada drzis X on samo prati igraca u laganom ritmu i ne radi nista drugo osim toga. Znaci samo ga prati i drzi rastojanje. To je svrha X! Ti moras sam da pridjes i uzmes loptu, ali naravno da pre toga moras i da pustis X... Drzanjem X samo igraca drzis u pripravnosti, nista ne radi... Samo trckara za onim koji ima loptu, nista vise.

Tactical Defending je tako smisljen, da ti SAM moras da se branis. Sam juris igraca, vrsis pritisak/presing, sam uklizavas, sam se guras sa igracem/vuces ga za dres.

Znaci, smanji koriscenje X... Koristi samo kocku i krug. Krug je uklizavanje a kocka je guranje/povacenje za dres/oduzimanje lopte.

Ne znam kako drugacije da ti objasnim, ako ne mozes da pratis igraca sam bez drzenja X onda ne znam zaista kako da ti pomognem.

Pa ne znam. Ja ne igram na analog, nego na strelice kontrolisem igraca, mozda zato... Ne znam, nema sanse da pravim cik cak za mesijem, jednostavno ne verujem da to uopste iko uspeva dok ne vidim svojim ocima, ne da trcis za njim, nego da pratis nagle promene pravca kojih od centra do tvog gola bude 20x npr.

X na legacy sluzi da skroz pridjes igracu i uzmes mu loptu, bilo igrac sam ili ti potpomognes na kocku, mada to znas vec. A kod tacticala meni igraci ubrzavaju takodje za protivnikom :/

Ne znam, tukao sam barsu sa napolijem i milanom redovno, a sad me komp ismeva sa interom i turskom, tako da mislim da nema svrhe vise ni da probavam dok se malo ne ohladim. Preterao sam i znam da se ovo uvek desava u tim momentima, samo eto i dalje me kopka taj novi defending mod.

Ne pokusavaj da igras uspesno fifu 12 protiv kompa, to nije dobra ideja...i neces nauciti prave stvari. Jedino je dobro igrati protiv zivih protivnika, druga igra je u pitanju. Moj savet ti je da se drzis novog sistema odbrane, igras samo online i tako polako napreudjes ako ti se svidja igra. To protiv kompjutera je kontraproduktivno i nije ni malo zanimljivo.

Pa igram na hakovanoj konzoli, a in vivo od drustva mi niko ne parira. :( Cak osecam da bi mi bilo lakse online nego protiv 'tupavog' kompa.

Ne pokusavaj da igras uspesno fifu 12 protiv kompa, to nije dobra ideja...i neces nauciti prave stvari. Jedino je dobro igrati protiv zivih protivnika, druga igra je u pitanju. Moj savet ti je da se drzis novog sistema odbrane, igras samo online i tako polako napreudjes ako ti se svidja igra. To protiv kompjutera je kontraproduktivno i nije ni malo zanimljivo.

Upravo tako, nema smisla igrati protiv kompjutera. Ovakve igre ima smisla igrati jedino online :)

Inače ja kada igram odbranu, ređe koristim kocku/uklizavanje (osim ako sam 100% siguran da mogu uzeti loptu). To je kod mene poslednja mera. Uglavnom gledam da budem na linijama dodavanja i čekam grešku protivnika, i što je najvažnije nikada ne "izlazim" sa CB-ovima, već ih pomažem sa igračima sa sredine terena. To je sasvim dovoljno da bi se pobedili igrači čija se igra svodi na duple pasove i pace abuse.

Naravno ako protivnik povede, onda krenem da igram odbranu agresivnije i pokušavam što ranije da oduzmem loptu.

Pa igram na hakovanoj konzoli, a in vivo od drustva mi niko ne parira. :( Cak osecam da bi mi bilo lakse online nego protiv 'tupavog' kompa.

Pa i jeste mnogo lakse, zato sto komp "vara" i nisu to uradili suptilno, nego bas brutalno, kao u arcade igrama nekada :).

Ako ne mozes online, to je druga prica, steta stvarno, jedino tako vredi igrati. Probaj na pc-u ili na neki drugi nacin ako ti se vec svidja igra, mnogo te vise frustrira to sada. Garantovano bi ti se svidelo da probas postepeno online, kreces od nule i sa takvim te igracima i spaja, pa polako.

Nista, kad budes imao priliku, obavezno probaj. Ne bih ti ni pisao, nego vidim da ti se svidja igra, a nerviras se. Normalno je da se nerviras, mora tako, lose je protiv kompa. I ne mozes da steknes pravi utisak o novoj odbrani, potpuno te razumem.

Sto se tice odbrane, ja skoro da i ne koristim ono automatsko pracenje, sve sam odradjujem i uzimam loptu u pravom trenutku :). Nije lako, ali oduvek sam koristio samo manuelno menjanje igraca, pa ih malo menjam i unapred i predvidjam situaciju i dovodim igraca u dobru poziciju. Bitno je i da budes okrenut na pravu stranu i pravi trenutak, naravno. Meni se mnogo svidja sto je pokusaj takvog uzimanja lopte rizican, odma' ispadas iz igre, to je sustinska promena.

Mnogo mi se svidja.

Poslednja izmena:
Eto kao ja da sam ovo pisao, igram odbranu potpuno isto. Razmisljam unapred, ne vadim zadnju liniju da bih sto pre uzeo loptu, ne srljam, sacekam je bukvalno. Ali komp skoro uvek ima resenje, mislim nije da ga ne mogu pobediti, ali padam na glupostima pa me iznervira. Par puta sam razmisljao da vratim konzolu na ofw ili da kupim drugu za online, mada mi je to preskupo. Kako je optimizovan online, nema laga? potpuno isto kao i offline? Posto secam se da je 2009 umela da laguje i to dobro...

Poslednja izmena:
Pa i jeste mnogo lakse, zato sto komp "vara" i nisu to uradili suptilno, nego bas brutalno, kao u arcade igrama nekada :).

Ako ne mozes online, to je druga prica, steta stvarno, jedino tako vredi igrati. Probaj na pc-u ili na neki drugi nacin ako ti se vec svidja igra, mnogo te vise frustrira to sada. Garantovano bi ti se svidelo da probas postepeno online, kreces od nule i sa takvim te igracima i spaja, pa polako.

Nista, kad budes imao priliku, obavezno probaj. Ne bih ti ni pisao, nego vidim da ti se svidja igra, a nerviras se. Normalno je da se nerviras, mora tako, lose je protiv kompa. I ne mozes da steknes pravi utisak o novoj odbrani, potpuno te razumem.
Svaka cast, pogodio si srz. Prva 3 dana sam igrao samo sa drustvom, jedva smo probali par tekmi protiv kompa, i ovih poslednjih dana mi se ogadila igra, a svi smo bili odusevljeni kad smo je probali, cak i odbranom i tim sitnim poboljsanjima koja su resena... Ovde mesi zaredja 15 skill moves-a koje je nemoguce da ziv protivnik postigne samo radi toga da ti se nekako useta u gol.

Sto se tice odbrane, rekoh vec da se slazem, ali stvarno drugacije radi protiv zivih protivnika, a drugacije kad igras protiv kompa. :(

Poslednja izmena:
Online radi odlicno, sa Evropljanima mozes da podrazumevas igru kao offline u najvecem broju slucajeva (bar je kod mene tako). Ja cesto igram kasno nocu, pa uleti neko i van Evrope, ali i tada radi sasvim prihvatljivo.

Generalno, net code je iznenadjujuce dobar.

A odbrana je pravljena bas da se zivi ljudi sa ljudskim mozgom i reakcijama nadmudruju, komp ne samo da te iznervira, nego ces steci i pogresne navike, pa ni kasnije neces moci da igras. Pre par godina je fifa bila bolja po tom pitanju, mogao si koliko toliko da naucis da igras i protiv kompa koliko se secam, posle toga su presli na ovo ubitacno.

I ne uzdaj se mnogo u drustvo, niko nikad nece prihvatiti fifu ako je ranije igrao PES, to je zakon. Samo ces ispadati smesan. Mozete da se zezate, ali na kraju ces uvek doziveti: "Sta je ovo, ma pusti PES, brate!" :). Teska je fifa za pocetnike, razumem ljude donekle.

A i kod nas kad se nesto usadi, nema menjanja bar dve decenije, posle cemo videti :). Morao bi PES da ostane na ovom nivou jos celu sledecu generaciju, a da fifa sve vreme napreduje, da bi se to nekako osetilo kod nas.

Ukratko, ne trudi se. Onaj ko je sam skapirao sta je razlicito u odnosu na pes i zasto mu se cini bolje, vec igra fifu, sa ostalima ces tesko.

Ni ja nikad to nisam uspeo, a skoro da i nemam vise drugova "gejmera" :), pa mi je svejedno. Igram sam sta 'ocu sa strancima i ponekim nasim. Bas bi voleo da se vise nasih ljudi organizuje da igra, ali ne neke turnire i "obaveze", nego ovako, tu smo na listi, pa kad se kome igra....

Poslednja izmena:
Ok, hvala za info. Steta stvarno za to sto su napravili u offline single player modu, al' dobro, ipak se ovakve igre kupuju radi multiplayera, bilo offline ili online. Razmislicu jos sta mi je ciniti po tom pitanju, pogotovo sad kad je piratska scena na PS3ojci uzdrmana, a igre nisu vise toliko ne pristupacne kao ranije.
blue_thumbup.gif

edit: Vidim promenio si post pa da dodam. Stvarno mi nisu jasni takvi ljudi. Ako igras nesto ne igras zato sto te neko placa, nego da se zabavis i uzivas, a samim tim biras ono sto je bolje za tebe, a ne ono sto je bilo bolje pre deceniju. Probao sam i jedno i drugo i sasvim objektivno kazem da je fifa bolji i realniji fudbal. Imao sam stvarno situacija gde mi drug kaze 'pa necu da razmisljam o jacini dodavanja ili suta, ili gde da usmerim loptu, hocu samo da stisnem X i da on doda i da stisnem kocku pa da on suta perfektno'. Pre neki dan mi kaze jedan PESovac da nece da igra fifu zato sto je losija, a na moje pitanje kad ju je zadnji put odigrao rekao je da nikad nije probao fifu. Sta reci o takvim likovima :D

Donekle sam razumeo ove PCjevce posto sam cuo da do Fife 10 PS3 verzija nije imala dodirnih tacaka sa onom na PCu, ali ovi sto se kunu u PES na PS3.
kuku.gif

Poslednja izmena:
Teska je fifa za pocetnike, razumem ljude donekle.

Nije teska vec su jako 'prost' sport ucinili nepotrebno komplikovanim, to je i PES poceo da radi. Sta ti treba za odlicnu fudbalsku simulaciju, da mozes da posaljes loptu u prostor zavisno od toga kako odmeris skale, ako pipnes dobacivanje doda najblizem, malo jace nekom daljem itd.. da u toj preciznosti znacajno doprinese statistika igraca.. te 'tactical odbrane' i ostale gluposti su smesne, hocu rucno da pratim igraca, ako drzim X nek krene pritisak, ako stisnem X nek pokusa da oduzme loptu itd.. To uopste nije 'arkadno', takav je fudbal, gol moze da se da iz tri poteza, racunajuci i golmana..

Poslednja izmena:
Po meni je takvo razmisljanje jako lose i daleko od pravog fudbala. Zapravo glupo mi je da igram tako mehanicki, skriptovano i refleksno bez trunke logike.

Nije teska vec su jako 'prost' sport ucinili nepotrebno komplikovanim, to je i PES poceo da radi. Sta ti treba za odlicnu fudbalsku simulaciju, da mozes da posaljes loptu u prostor zavisno od toga kako odmeris skale, ako pipnes dobacivanje doda najblizem, malo jace nekom daljem itd.. da u toj preciznosti znacajno doprinese statistika igraca.. te 'tactical odbrane' i ostale gluposti su smesne, hocu rucno da pratim igraca, ako drzim X nek krene pritisak, ako stisnem X nek pokusa da oduzme loptu itd.. To uopste nije 'arkadno', takav je fudbal, gol moze da se da iz tri poteza, racunajuci i golmana..

Nisi dobro razumeo sta pricam. A "takticka odbrana" jer marketinski naziv, nema to veze sa nekim "taktickim" pristupom.

I fifa moze isto tako jednostavno da se igra, samo treba znati. Ja igram vrlo jednostavno, sve drugo me smara.

Sve to sto pricas moze i u fifi, ali.......Borise....uvlacis me u ****** pred spavanje :D

Edit: i tebe i tvoj pristup potpuno razumem, nema razloga da ne razumem zasto ti se vise svijda PES, ima on svojih kvaliteta, i po meni su tu neke stvari bolje.

Poslednja izmena:
@ Z1000

Ovaj format koji mi igramo (10 minuta) je sam po sebi daleko od pravog fudbala, potrebna je najbolja formula koja ce cinculirati izmedju igrivosti, zaraznosti i realnosti. Samo kazem da je pogresno to predstavljati kao 'lako'. FIFA jednostavno dozvoljava totalnim vezarama u sam fudbal, da 'nauce' FIFU i da deru nekog ko je prvi put igra, samo zato sto su proveli vise vremena za njom. Dok ja obozavam kad se namucim u PES-u protiv nekog ko ga igra jednom u pola godine, ali se ekstra razume u fudbal generalno..

@ ivan

Malo.. :D

Sta znam, jeste da sam odrao druga koji svaki dan igra PES (ja zadnji put pre jedno 6 godina), ali ja to jednostavno ne mogu da igram ni da gledam. Stvarno jadno izgleda pored fife, pokreti, sutevi, animacije, ma sve, ne lici na fudbal nego na neku karikiranu verziju prave simulacije. Mozda je i do ukusa jer ima ljudi koji uopste ne cene to sto se meni npr svidja pa im nije ni potrebno za uzivanje u igri.

Ukusi su cudo, nego samo na konto ovog komplikovanja stvari zarad komplikovanja, po meni je to los pristup, pogotovo to za odbranu, kao da u sahu dok povlacis potez moras da pokusavas da liznes lakat i brojis unazad od 100 do nule..

A vidis, po tvojoj prici bi rek'o da bismo se fino razumeli oko pravog fudbala :)

Ali zaista, nema tu sta, najlepsi golovi se postizu iz sto jednostavnijih akcija, presudi mozak i odluka, da u pravo vreme uputis loptu, da odlucos da li je pametnije da obidjes golmana ili ne.. Ako ste gledali Bilbao veceras, maksimalno jednostavne a delotvorne akcije..

Ukusi su cudo, nego samo na konto ovog komplikovanja stvari zarad komplikovanja, po meni je to los pristup, pogotovo to za odbranu, kao da u sahu dok povlacis potez moras da pokusavas da liznes lakat i brojis unazad od 100 do nule..

To što moraš sam prići protivničkom igraču i oduzeti loptu, umesto da držiš jedno dugme, a da pritom cpu sam odradi tvoj posao (priđe igraču i oduzme loptu), nikako se ne može nazvati komplikovanjem, već unapređenjem igre. A baš zbog toga je protiv protivnika koji baš i ne znaju da se brane glavom lakše iz jednostavnih akcija postizati golove, kao Bilbao kojeg si pomenuo :)

Pa koliko vidim drzis x i automatski ga prati? :) Po meni je najbolji najprostiji sistem, rucno pratis, ako forsiras x napravices faul/proci ce te igrac, ako ga dobro tajmiras oduzeces loptu.. Uopste nije bilo potrebe izmisljati toplu vodu pored toga..

Poslednja izmena:
Ako držiš X, igrač će automatski držati odstojanje od igrača ali mu neće oduzeti loptu. A tvoje je da dođeš i oduzmeš lopti, ali naravno ako dobro tajmiraš oduzimanje.

Zar to ne zvuci kao nepotrebna pomoc u igri? :) Sto ne bi sam drzao odstojanje?

Pa niko te ne tera da drzis X... Ja ga iskreno skoro pa ne koristim jer mi cak vise odmaze! Ukoliko dodje do brze promene pravca, ja sam vec izgubio odlucujuci korak za igracem koga pratim drzeci X. To su verovatno stavili da se novajlije lakse naviknu na novi sistem odbrane, bas za one koji su u prethodnim verzijama drzali X do besvesti! :D

Kada jednom udjes u sistem, izbacis to X i sam pratis igraca.

Po ovome ispada da se tebi vise svidja NBA JAM od NBA 2Kxx :).

Opet sam pomalo igrao juce i danas, par tekmi ,) Googlao sam i vidim da su svi slozni kako je EA us*ao posao sa career modom i igrom protiv CPUa. Bukvalno svi na internetu se zale.

Resenje za one koji su prinudjeni da igraju offline ili vole career mode je da smanje level sa pro na semi-pro, posto je semi-pro u 12 tu negde kao world class u 11. Komp je malo 'mirniji' i moze da se odigra solidna utakmica iako posle multiplayer igre vidim koliko je to zapravo glupo i dosadno.

Ja inace volim career mod i stvarno mi je zao sto su napravili takav problem, ali nadam se da ce u 13ki resiti stvar. Inace, mozda me fifa natera da 'odhakujem' konzolu posto je u drustvu (a verujem i online) stvarno zarazna, realna i mnogo manje frustrira igraca. Uglavnom, ko radi taj i gresi, a EA je sa fifom od 09 stalno u usponu i nadam se da ce tako i nastaviti.

Upalio sam 9ku sinoc i razlika je bas neverovatna :D A secam se kako sam pre te 3, 3 ipo godine balavio na tu verziju :)

I preskocio sam jos nesto. Da li upravljate sa D pad ili sa analog stick-om? Posto vidim da su finesse udarci sa malo vecih daljina prilicno atraktivni i uspesni po klipovima sa YT, ali meni uspevaju uglavnom sa tacno odredjenih mesta, posto je ciljanje sa D pad-om dosta ogranicenije u odnosu na analog.

Otkud ideja da je Pro tezjna preteska? Prvi put igram fifu od ove godine i sa Dortmundom sa izgubio titulu u zadnjin kolima, prosao grupu u LS sledece i u vecini utakmica sam bolji protivnik(95%). Samo se treba privici, biti strpljiv u odbrani i rezultat ce doci.

Vrh Dno