Hocu da kazem, zanima me da li ces tako pricati za mesec, dva kada spadne to odusevljenje totalne slobode u 720 stepeni
Sve više me podsećaš na one Zvezdaše koji spominju Bari i dan danas
To postoji još od FIFE10, dakle, ovo mu dodje treća igra gde imaš totalnu kontrolu kretanja. Ali, šta tebe briga za to, ti i dalje igraš na d-pad pa i ne možeš ni da shvatiš šta znači ta sitna promena pravca, ti još nisi pokupio ni sve komande u PESu a kamoli FIFI, tu nemaš ni 1 dan igranja
Eto, i Caesar priča isto ono što je mene oduševilo u FIFI. Ako Messi ide pravolinijski na štopera, bez obzira ko je Lucio ili McNeko iz Motherwella ima da mu je oduzme kada stisneš X. U PESu ima načina kako će proći kroz igrača i to je ono što mene odbija od novog PESa. To što igrica na svoju ruku odlučuje kada ću ispasti budala a kad pametan a ne ja. Svi oni koji nisu ograničeni i fanboyevi mogu da primete trenutnu prednost FIFE. A ima i onih koji nisu imali konzole pa nisu ni mogli da je lepo odigraju. Sada će je itekako primetiti kada FIFA PC bude bila next-gen
A što se tiče kopiranja, fala bogu da PES kopira FIFU jer je FIFA trenutno bolja igra. Uostalom, zato vam se PES2011 i svidja, jer sve više i više kopiraju FIFU. Evo, sad su uveli skalu za zamor i skalu za jačinu dodavanja, ono što FIFA ima još od 2007me. Kopiranje ide toliko daleko da je čak ekran za formacije identičan onom u kome zajedno sa drugim editorima radim na poslu :d
Kad je FIFA bila loša igra kopirala je PES i težila da dostigne to, ja nemam problema sa tim niti sam taj ko je dvoličan, igram ono šta je bolje i ono što trenutno ima zdraviju osnovu na neke duže staze, a to je već poslednje 3.5 godine (od EURA 2008) FIFA.
PES je poceo da propada onog trenutka kada je poceo da kopira FIFU, sada to vise nije onaj stari PES a nije ni FIFA.
Hectore, nisam siguran da li kopira FIFU po pitanju gameplaya. Kopira je po pitanju nekih elemenata, tipa taktike, formacije, skala za zamor modovi i slično, ali gameplay nikako. Štaviše, novi PES mi stvarno vredja inteligenciju kada ga igram posle FIFE, monoton je, akcije su užasno individualne, a sloboda igre blizu nule. Štaviše, ima i automatizacije.
Uzmi isprobaj šesticu sad posle 4 godine i videćeš da je po pitanju igrivosti i dalje bolja nego bilo koji. E onda kad igraš jedno nedelju dve, uzmi FIFU World Cup 2010 i videćeš da je baš ta nova FIFA nastavak stare PES priče. Zato i dobija toliko dobrih kritika. Zato je na kraju krajeva i igram. I zato i dalje uživam i u PESu 5 i 6 isto koliko uživam u novim FIFAma. Samo što sad imam perfektan netkod za igranje i još izraženiju slobodu prilikom igranja. A evo i jednog primera za tu slobodu:
FIFU09 sam igrao uglavnom na centaršuteve. I, u nekoj online ligi mi padne Finska da je vodim koja uopšte nema skakače pa sam morao da promenim taktiku (ne formaciju, taktiku) i da igram po zemlji te ako odem po krilu, igrači ne bi išli ka sredini nego bi se otvarali za dodavanja po zemlji, tj. bili bliže onome ko drži loptu. Ali pošto sam imao neke izradjene akcije iz kontri gde sam naučio kako da centriram a FIFA ima opciju za brzu promenu taktike (tako se i zove, quick tactics) ostavio sam opciju da u sred igre aktiviram staru taktiku za centaršuteve i savršeno je funkcionisalo - igrači su odmah po aktivaciji menjali način kretanja i pripremali se za centaršut. To je sloboda koju nikad nisam imao u PESu pre toga ili ako je postojala nije bila ovoliko izražena.
A o igranju duplih pasova i utrčavanju i da ne govorim...