Šta je novo?

FIFA 11

Ja sam bio skroz fin dok ovi nisu poceli sa predskolskim forama :) Nisam fanboy, psujem ih 10 puta u toku jednog mecha, ali mi vise lezi PES-ov nacin fudbala..

Poslednja izmena:
a to znaš jer si odvojio jedan vikend i probao nešto drugo?

to je ujedno i prva odlika fanboya - vidovitost :)

Što je najgore, Boris spada u one vikend igrače, samo je glasan pa kao poznaje materiju :p

A vikend igrac sam jer ne koristim one sulude presinge i pomoci? :) Kakav presing mozes da napravis u fudbalskim simulacijama, to nijedan tim pravi nisam video da tako igra.. :) I ok, ako sam losiji jer to ne koristim, onda jesam vikend igrac :)

Ja mislim da ce i najzagrizeniji PES igraci imati problema ove godine, moraju da se preguraju neke promene koje su skoro kao prelazak na FIFU i da se steknu nove navike, ali u ovom slucaju ce komentar umesto "Sta je bre ovo?!?!" dok se to isto isprobava u fifi u slucaju PES-a biti: "Malo je zeznuto na pocetku, al' znas kako je super kad se naviknes!!!"

Ja mislim da ce i najzagrizeniji PES igraci imati problema ove godine, moraju da se preguraju neke promene koje su skoro kao prelazak na FIFU i da se steknu nove navike, ali u ovom slucaju ce komentar umesto "Sta je bre ovo?!?!" dok se to isto isprobava u fifi u slucaju PES-a biti: "Malo je zeznuto na pocetku, al' znas kako je super kad se naviknes!!!"

Nikad to nije bio problem sa Fifom u mom slucaju, ta 'tezina' ili neko navikavanje, vec jednostavno taj osecaj njihovog engine-a ili kako god to da nazovem, mi je stalno odbojan, sve je nekako vazdusasto i neubedljivo, nista me ne tera da je igram.. ne trazim da to razumete, ali to je moje objasnjenje :)

Ja te kapiram potuno, nije fifa za tebe i tacka.

Ali bi itekako bila da se zove PES i to jeste ono što je smešno :)

Ti jednostavno ne razumeš čoveka. Nije stvar u brendu stvar je u osećaju za filing. FIFA to nikada nije imala.

Ne, problem je u tome što razumem čoveka i uopšte samu prirodu gde se unapred i pre samog testiranja nešto osudjuje na propast ili suprotno.

Neko ko ne voli novi PES a voli stari a zaista je probao FIFU ne može da je ne voli i evo, sve više je takvih ljudi (od skora Caesar npr.) oko nas i tek će ih biti sad kad FIFA bude next-gen i za PC.

Ti jednostavno ne razumeš čoveka. Nije stvar u brendu stvar je u osećaju za filing. FIFA to nikada nije imala.

Ove nove fife to itekako imaju, samo ima ljudi koji to ne vide, ocigledno (ili im treba neki drugi osecaj za filing)

Možda. ali u poredjenju sa starim PESom, to fali i novom PESu. Šutevi u novom PESu su mi užasan random a i nije mi feeling da dajem takve golove kad znam kakvi *****i stoje na golu.

Štaviše, u FIFI ima makar neka doslednost prilikom takvih šuteva i zna se iz kakvih situacija se upućuje snažan šut i zna se ko je sposoban da to uradi. Nećeš šutirati sa igračem koji za long shots ima ocenu 65 i nećeš šutirati kada imaš igrača na ledjima, već ćeš juriti dobre šutere i napravićeš duži for pre šuta, a to je nešto što nijedan PESovac neće uraditi dok igra FIFU jer nije navikao da "pusti rolnu" na desni analog. Jedino što bih ja voleo prilikom šuteva u FIFI jeste malo više oštrine i to je to.

Bilo kako bilo, naravno, daleko od toga da je FIFA savršena igra ali mi njene mane mnogo manje smetaju nego novog PESa i pre ću da živim sa nešto slabijim šutem nego sa užasnim net kodom, užasnim golmanima, užasnim sistemom za izvodjenje slobodnjaka i sa gomilom šablona gde većina dodaje sprinteru na bok i trče pravolinijski jer niko ne može da ih stigne pa centriraju ili se spuste u kazneni pa dodaju povratnu.

Uostalom, kakvo je stanje trenutno dovoljno govori i to da PES kupi apsolutno sve fore od FIFE, preko slajdera sa taktikama, preko Be a Legend moda, preko posebne skale za zamor, Master Lige online itd itd... nekad je bilo obrnuto. PES od 2008me pa do danas nije ni blizu onog gameplaya iz šestice a vi kako hoćete :)

Samo čekam da ubace i crtanje set piecesa pa da Boris kaže kako je to fenomenalna stvar i kako to crtanje za razliku od FIFE "ima dušu" :)

Poslednja izmena:
Možda. ali u poredjenju sa starim PESom, to fali i novom PESu. Šutevi u novom PESu su mi užasan random a i nije mi feeling da dajem takve golove kad znam kakvi *****i stoje na golu.

Štaviše, u FIFI ima makar neka doslednost prilikom takvih šuteva i zna se iz kakvih situacija se upućuje snažan šut i zna se ko je sposoban da to uradi. Nećeš šutirati sa igračem koji za long shots ima ocenu 65 i nećeš šutirati kada imaš igrača na ledjima, već ćeš juriti dobre šutere i napravićeš duži for pre šuta, a to je nešto što nijedan PESovac neće uraditi dok igra FIFU jer nije navikao da "pusti rolnu" na desni analog. Jedino što bih ja voleo prilikom šuteva u FIFI jeste malo više oštrine i to je to.

Bilo kako bilo, naravno, daleko od toga da je FIFA savršena igra ali mi njene mane mnogo manje smetaju nego novog PESa i pre ću da živim sa nešto slabijim šutem nego sa užasnim net kodom, užasnim golmanima, užasnim sistemom za izvodjenje slobodnjaka i sa gomilom šablona gde većina dodaje sprinteru na bok i trče pravolinijski jer niko ne može da ih stigne pa centriraju ili se spuste u kazneni pa dodaju povratnu.

Uostalom, kakvo je stanje trenutno dovoljno govori i to da PES kupi apsolutno sve fore od FIFE, preko slajdera sa taktikama, preko Be a Legend moda, preko posebne skale za zamor, Master Lige online itd itd... nekad je bilo obrnuto. PES od 2008me pa do danas nije ni blizu onog gameplaya iz šestice a vi kako hoćete :)

Samo čekam da ubace i crtanje set piecesa pa da Boris kaže kako je to fenomenalna stvar i kako to crtanje za razliku od FIFE "ima dušu" :)

Pametno zboris,decko.Ja sam na svoju zalost morao da ulozim 200e(xbox360) da bih poceo da igram normalan fudbal,zivce sam izgubio zbog PES-a.Bio bih presrecan kada bi Konami konacno napravio fudbal ali mislim da su daleko od toga.Ovo sam napisao zato sto dugo vec pratim prepucavanje ovde na forumu a sebe smatram vise nego realnom osobom pa je tako ovo moje realno misljenje.I na kraju,prihvatam misljenje ,drugacije od mojeg i ne zelim da idem u neka prepucavanja.,)

PES je poceo da propada onog trenutka kada je poceo da kopira FIFU, sada to vise nije onaj stari PES a nije ni FIFA.

Ne, problem je u tome što razumem čoveka i uopšte samu prirodu gde se unapred i pre samog testiranja nešto osudjuje na propast ili suprotno.

Neko ko ne voli novi PES a voli stari a zaista je probao FIFU ne može da je ne voli i evo, sve više je takvih ljudi (od skora Caesar npr.) oko nas i tek će ih biti sad kad FIFA bude next-gen i za PC.

Bicu iskren pa cu reci. Uvek u prepiskama Wlada vs Boris sam nekako bio na Bokijevoj strani zato sto godinama igram PES i uvek sam imao predrasude o FIFI. Nisam zeleo da je probam, bila mi je odbojna. Drugari sa kojima igram PES odavno su presli na FIFU i vec vise od godinu dana me nagovaraju da probam, da vidim kako izgleda, ali bio sam tvrdoglav. Navikao sam na PES, jer ga igram jos od super nintenda i za mene nista drugo nije postojalo. FIFU sam probao pre 2 meseca i shvatio koliko je razlika izmedju dva fudbala. Ne kazem, ranije je PES stvarno dominirao i bio bolji, ali zadnjih 3 godine ne moze ni da se priblizi FIFI. Niti sam fanboy necega niti me takve stvari zanimaju, jednostavno volim fudbal i trenutno FIFA ga bolje docarava. Stvarno je glupo pricati o necemu sto nisi ni probao.

Boki to ne znaci da te vise ne volim :)

@ Ceasar

Drago mi je sto uzivas, zaista :) uvazavam tvoje misljenje, samo me zanima da mozda slucajno ti komentari nisu zato sto ti je FIFA nesto novo, nesto divlje? :) Hocu da kazem, zanima me da li ces tako pricati za mesec, dva kada spadne to odusevljenje totalne slobode u 720 stepeni :p

Sto se tice ovih komentara za kopiranje FIFE, stvarno ne znam kako mozete da kazete tako nesto bez blama :) Igre se bave simuliranjem istog sporta, boze, naravno da ce biti slicnih stvari, naravno da ces moci da nazoves nesto 'kopiranjem', ako se FIFA prva setila da sa jednim igracem ne mozes da trcis 90 minuta bez umora, onda bravo, aplauz, bilo bi suludo da to PES ne ubaci samo zato sto se FIFA prva setila, ispastaju samo kupci ako se to ne desi, ali, na srecu obe igre imaju neku svoju logiku sta je fudbal i kako to treba predstaviti, od vizuelnog ugodjaja do samog osecaja tokom igre, tako da svako moze da izabere sta mu je pribliznije... a mislim da je Konami zasluzio da iskopira sve zivo, od menija pa do muzike.. opet ne bi bilo dovoljno da sustigne EA u tome.. :)

Konami na nasu zalost kopira samo lose fifine strane. Od PES-a 2008 meni to vise nije onaj stari osecaj kada igram PES, sto vizuelno sto sam osecaj tokom igranja.

Hocu da kazem, zanima me da li ces tako pricati za mesec, dva kada spadne to odusevljenje totalne slobode u 720 stepeni :p

Hoce :).
Ja sam fifu 2009 poceo da igram jer me je pes smorio, da bih tek posle 3-4 meseca konacno sebi priznao da je EA napravio dosta bolju igru.
Kako sam se samo namucio dok drugare nisam naterao da uopste probaju fifu...

Drago mi je sto uzivas, zaista :) uvazavam tvoje misljenje, samo me zanima da mozda slucajno ti komentari nisu zato sto ti je FIFA nesto novo, nesto divlje? :) Hocu da kazem, zanima me da li ces tako pricati za mesec, dva kada spadne to odusevljenje totalne slobode u 720 stepeni :p

Ono sto me odusevilo kod FIFE je to sto odbrana igra onako kako joj JA kazem, nema nekih cudnih odbitaka i desavanja u kaznenom posle kojih uvek primim gol, nema svemiraca koji uvek mogu da ti daju gol i ono sto me je konacno kupilo je to sto moras malo prste da oznojis da bi napravio akciju i postigao gol. I dalje se privikavam, jer nema igraca na koje se oslonis kao u PES-u i sve akcije idu preko njih. Nema toliko baggova. OK da budem realan, grafika i vizuelni prikaz igraca (face) su bolji u PES-u, kao i mrezica koja se daleko bolje zatrese kad postinges gol.

Ono sto me je najvise nerviralo u PES-u je to sto koliko god ga ti vezbao i trenirao, uvek moze da ti dodje ***** koji ce da uzme Messija i da te pobedi, a mozda igra tek mesec dana. Toga u FIFI nema. Onaj ko zna zna, i ne moze da ti dodje neki levak i napuni te

Hocu da kazem, zanima me da li ces tako pricati za mesec, dva kada spadne to odusevljenje totalne slobode u 720 stepeni

Sve više me podsećaš na one Zvezdaše koji spominju Bari i dan danas :D

To postoji još od FIFE10, dakle, ovo mu dodje treća igra gde imaš totalnu kontrolu kretanja. Ali, šta tebe briga za to, ti i dalje igraš na d-pad pa i ne možeš ni da shvatiš šta znači ta sitna promena pravca, ti još nisi pokupio ni sve komande u PESu a kamoli FIFI, tu nemaš ni 1 dan igranja :)

Eto, i Caesar priča isto ono što je mene oduševilo u FIFI. Ako Messi ide pravolinijski na štopera, bez obzira ko je Lucio ili McNeko iz Motherwella ima da mu je oduzme kada stisneš X. U PESu ima načina kako će proći kroz igrača i to je ono što mene odbija od novog PESa. To što igrica na svoju ruku odlučuje kada ću ispasti budala a kad pametan a ne ja. Svi oni koji nisu ograničeni i fanboyevi mogu da primete trenutnu prednost FIFE. A ima i onih koji nisu imali konzole pa nisu ni mogli da je lepo odigraju. Sada će je itekako primetiti kada FIFA PC bude bila next-gen :)

A što se tiče kopiranja, fala bogu da PES kopira FIFU jer je FIFA trenutno bolja igra. Uostalom, zato vam se PES2011 i svidja, jer sve više i više kopiraju FIFU. Evo, sad su uveli skalu za zamor i skalu za jačinu dodavanja, ono što FIFA ima još od 2007me. Kopiranje ide toliko daleko da je čak ekran za formacije identičan onom u kome zajedno sa drugim editorima radim na poslu :d

Kad je FIFA bila loša igra kopirala je PES i težila da dostigne to, ja nemam problema sa tim niti sam taj ko je dvoličan, igram ono šta je bolje i ono što trenutno ima zdraviju osnovu na neke duže staze, a to je već poslednje 3.5 godine (od EURA 2008) FIFA.

PES je poceo da propada onog trenutka kada je poceo da kopira FIFU, sada to vise nije onaj stari PES a nije ni FIFA.

Hectore, nisam siguran da li kopira FIFU po pitanju gameplaya. Kopira je po pitanju nekih elemenata, tipa taktike, formacije, skala za zamor modovi i slično, ali gameplay nikako. Štaviše, novi PES mi stvarno vredja inteligenciju kada ga igram posle FIFE, monoton je, akcije su užasno individualne, a sloboda igre blizu nule. Štaviše, ima i automatizacije.

Uzmi isprobaj šesticu sad posle 4 godine i videćeš da je po pitanju igrivosti i dalje bolja nego bilo koji. E onda kad igraš jedno nedelju dve, uzmi FIFU World Cup 2010 i videćeš da je baš ta nova FIFA nastavak stare PES priče. Zato i dobija toliko dobrih kritika. Zato je na kraju krajeva i igram. I zato i dalje uživam i u PESu 5 i 6 isto koliko uživam u novim FIFAma. Samo što sad imam perfektan netkod za igranje i još izraženiju slobodu prilikom igranja. A evo i jednog primera za tu slobodu:

FIFU09 sam igrao uglavnom na centaršuteve. I, u nekoj online ligi mi padne Finska da je vodim koja uopšte nema skakače pa sam morao da promenim taktiku (ne formaciju, taktiku) i da igram po zemlji te ako odem po krilu, igrači ne bi išli ka sredini nego bi se otvarali za dodavanja po zemlji, tj. bili bliže onome ko drži loptu. Ali pošto sam imao neke izradjene akcije iz kontri gde sam naučio kako da centriram a FIFA ima opciju za brzu promenu taktike (tako se i zove, quick tactics) ostavio sam opciju da u sred igre aktiviram staru taktiku za centaršuteve i savršeno je funkcionisalo - igrači su odmah po aktivaciji menjali način kretanja i pripremali se za centaršut. To je sloboda koju nikad nisam imao u PESu pre toga ili ako je postojala nije bila ovoliko izražena.

A o igranju duplih pasova i utrčavanju i da ne govorim... :)

Poslednja izmena:
Meni nije do prozivanja, vise mi je zao sto neki ljudi nece malo vise da se iscimaju i pohvataju sve fore jer ih odbije nesto u pristupu na sta u startu nisu navikli. Ozbiljno, krivo mi je sto je tako, citajuci sta pisu mogu da zakljucim da bi imali i dosta toga dobrog da kazu ili provale o fifi, s obzirom na moc zapazanja i lozenje na fudbal :). Prosto mi je zao sto necu igrati i sa njima.

Mada evo, i PES ide ka 21. veku, sve te "nove" stvari u okviru PES fazona i to je to. Tu ce ih prihvatiti. Mozda i ja predjem opet na PES, ko zna, cisto zbog druzenja :)

Ovde mi Vladimir samo nabija komplekse :)

Poslednja izmena:
I meni je zao sto smo tako podeljeni.. ***, mozda sam ja previse tvrdoglav, ali u nekim oblastima volim da se drzim jedne stvari, kao u ovom slucaju.. da imam xbox, FIFA bi dobijala vise vremena od mene, ovako, nikad se nisam nakanio da je pazarim, a stvarno nije toliko u vezi kinte, vec ono, zasto placati za nesto sto me nije ubedilo preko demo-a.. sve koji znam igraju PES, ni burazer ne voli FIFU, znaci bio bi ogranicen samo na online..
Ali eto, izdrzao sam kroz crne dane PES-a :) valjda ce mi se isplatiti.. i koliko god da je los bio, opet sam ga igrao preko cele godine, igram ga jos uvek.. znaci jednostavno mi lezi, plus tu igraju ulogu i oni ostali faktori koje sam naveo...
I opet, oko kopiranja, zaista ste ubedjeni da Konami nije znao sta fali njihovoj igri u ovoj generaciji? Ljudi koji su bukvalno izmislili fudbal, da nisu znali sta ne stima? Ili je mozda slucaj da to nisu mogli da implementiraju u taj ocajni engine? Da, jedino briljantni umovi iz EA-a mogu da se sete umaranja igraca, 360 stepeni i slobode u pasovima.. ajte molim vas :)

Poslednja izmena:
Da ne odgovaram u nedogled, dam ti World Cup da se igraš nedelju-dve, može? :)

Pa da dobijes povisicu? :d Salim se, pa sad ce demo, dobro cu ga izmaltretirati do PES demo-a... :)

Generalno ljudi ne vole promene to je razumljivo, zasto probati nesto novo kad i ovo staro nije toliko lose. Navike se tesko menjaju. Uvek kada odem da posetim kolege u bivsoj firmi nikad me ne sacekaju veseli, vec kad me vide samo kukaju kako su male plate, kako im je lose, kako se stvari ne menjaju. Kad ih pitam pa dobro sto ne posaljete negde svoj CV, da probate da promenite nesto, svi cute, sagnu glave, i uvek dobijam isti odgovor: "Ma gde sad da idemo, ovde znamo sve i navikli smo se, ko zna sta nas ceka tamo negde u novom, bolje da ostanemo ovde".

E tako Boki em sto sam odavno otisao iz te firme na mnogo bolje, em sto sam probao FIFU i shvatio da sam se dzabe nervirao zbog nekih stvari u PES-u koje se tamo nikad nece promeniti. Mogu oni da navedu zilion puta "Engineered for freedom" kada ce tebi defanzivci i dalje loptu automatski izbijati, automatski uklizavati, opet ce se desavati neke stvari u kaznenom koje neces moci da sprecis, jer ne zavise od tebe nego od kompjutera, neki odbici na koje uvek napadaci nalete i daju gol...itd

Boki budi open minded probaj something new, it will set you free ;)

A kako je bre to reseno u FIFI :) Mislim te stvari se desavaju u pravom fudbalu, mozda ne cesto kao u PES-u, ali igraci se sudare, lopta se nekako izmigolji do napadaca iako je odbrana uradila sve kako treba.. kako mozes napraviti igru da se takve stvari bas nikad ne dese, kako se to pravi? :) I opet, koliko god me to iznerviralo, shit happens, kao u pravom fudbalu... pa jeste videli onaj centarforski autogol juce Anderlehta? :) Samo treba to malo smanjiti, ali ne klinicki totalno oduzeti mogucnost takvih stvari..

A kako je bre to reseno u FIFI :) Mislim te stvari se desavaju u pravom fudbalu, mozda ne cesto kao u PES-u, ali igraci se sudare, lopta se nekako izmigolji do napadaca iako je odbrana uradila sve kako treba.. kako mozes napraviti igru da se takve stvari bas nikad ne dese, kako se to pravi? :) I opet, koliko god me to iznerviralo, shit happens, kao u pravom fudbalu... pa jeste videli onaj centarforski autogol juce Anderlehta? :) Samo treba to malo smanjiti, ali ne klinicki totalno oduzeti mogucnost takvih stvari..

Pa niko nije reko da ih skroz nema, ima ih, ali ne u tolikoj kolicini kao u PES-u. Budi realan pa reci taj centarforski autogol juce Anderlehta koliko ga cesto vidjas na utakmicama? U svakoj tekmi ili ponekad :)

Boki ne budi kao moje bivse kolege, posalji CV :)

@Boris
Ne volim random igre, ti volis ... kraj price :).

Vrh Dno