Šta je novo?

FIFA '10

jeli el neko osim mene primetio da kamera kasni ja sutnem loptu odnosno pas dug dan i lopta je u uglu kamere nista ne vidim ni ko ce da je primi ni gde mi je igrac......?

Pre nego što počnem, dobio sam info da je ovaj demo 3 verzije stariji od trenutno aktuelnog tako da ima nade da će se još nešto promeniti :D

Pa da krenemo:

DOBRO

Odziv komandi - gotovo instant akcija. Ni trunke od delaya i sva dodavanja i potezi mogu "na prvu" bez ikakvog drastičnog planiranja unapred.

Kontrola lopte - čak i na d-pad neverovatno bolji osećaj u odnosu na 09. Dinamika jako bolja i uz odziv kontrola prosto traži drugačiji pristup igre uz više driblanja. Lopta nije zalepljena za igrača i sloboda je tolika da možete odlučiti na kojoj nozi ćete držati loptu :)

Šutevi i ocene - poprilično oštriji i konkretniji. A ocene, šut sa Lampardom i Terryjem sa 30m je dovoljan pokazatelj koliko ocene znače. I ne samo šutiranje, isto važi i za centaršuteve pa i dodavanja. To nije bilo toliko izraženo u FIFA09. Nisam stigao da analiziram kakvog je efekta šut slabijom nogom ali ima vremena.

Sprintevi i dueli - brzi igrači su mogli biti jako dominantni u FIFI09. Više nisu. Sada štoper iako je sporiji vuče protivnika za sobom i na sve načine pokušava da ga spreči da razvije punu brzinu.

Ako je nekad trebalo 3 sprinta da se otarasite protivnika, sada vam treba oko 6 a i tad je pitanje u kakvoj ćeš se poziciji naći da bi šutnuo jer i kad ne može da spreči proboj, drastično utiče na putanju sprinta. I na sve to, pritisak na ledjima ima ogroman uticaj na šut.

Takodje, sredjen i onaj nerealni first touch for od +10m koji se ponekad mogao izvesti na FIFA10. Najzad i ocena za ubrzavanje ima smisla jer je razlika izmedju igrača koji ima 90 i 60 itekako primetna u tom prvom koraku.

Odbrana - za neke koji su navikli da igraju fudbal napamet, ovo mu dodje možda i loša stvar - više nema smisla držati flaster na X dugmetu - sada se može desiti da odbrambeni pruži nogu u prazno ako se previše zaletite na protivnika. Uz to, moguće je dobiti i žuti karton za takav faul ako ga zakačite sa ledja.

Gameplay novine - Quick set piece taker u toku samog meča sa listom njihovih ocena bitnih za izvodjenje prekida, quick free kick a la PES bez "crnog ekrana", mogućnost da golman izvodi prekide, automatsko izvlačenje štopera ka golmanu prilikom gol autablago izmenjen meni sa ocenama. Jedva čekam set piece creator u full verziji :)

Bugovi popravljeni - šut sa centra, faulovi sa uklizavanjem dosta nakon predaje lopte koji obično rezultiraju na penal, problem sa puštanjem prednosti ako se igra na d-pad, sve je stvar prošlosti. Svi kardinalni bugovi su popravljeni, sada samo ostaje da vidimo koji su to novi da imamo da kukamo o čemu do FIFA WC :D

LOŠE

Brzina utakmice - čak i ja koji sam naviknut na FIFU imam utisak da je ovo baš prebrzo. Sreća u nesreći je to što je FIFA uvek imala slow / normal / fast opciju za game speed pa ako još dozvole da se to bira i online - savršeno :)

Random golovi - mislim da će se nažalost ukoliko ovako ostane prečesto dogadjati da neki "šutevi iz očaja" udju gde ne treba.

Driblanje golmana - i dalje nemoguća misija na FIFA10. Zašto, to samo oni znaju. Jeste drugačije ali opet je golman svemoguć - doduše nisma probao protiv živog protivnika pa da vidim da li je nešto drugačije ako se golman skroz zaleti.

Reakcije golmana - nisam siguran ali deluje da imaju tendenciju da se ponašaju nebulozno. Manje nego pre, ali i dalje imaju neke gafove.

Grafika - Ne znam šta će biti za full igru ali mogli su malo poraditi na ovome, pogotovu na senkama. Na demou, Chelseajev crni dres je užasan. Vizuelno mi deluje gore nego 9tka, možda zato što je demo u pitanju.

Zaključak?

I pored svih ovih poboljšanja nisam siguran da će mi se ova igra dopasti kao FIFA09. Nekako mi ne miriše kao takva ali kako će svi ostali konkurenti po običaju biti 2 svetlosne milje daleko a pogotovu što se tiče online gaminga, ne preostaje mi ništa drugo nego da se adaptiram na promene ako ne budu drastične - za sada nisu :)

Ali što više čitam postove pojedinaca ovde to mi je sve jasnija jedna priča - da FIFA uradi i 3x bolju igru (a nisu) ništa to ne bi vredelo. Trendovi su čudo :)

Usput, evo malo ličnih video zapisa:

Moj prvi gol:
http://www.easportsfootball.co.uk/media/play/video/9167722

Gol iz daljine:
http://www.easportsfootball.co.uk/media/play/video/9168992

0:10 - jako lepa animacija golmana :)
http://www.easportsfootball.co.uk/media/play/video/9168707

Nešto što u FIFA09 nije bilo moguće:
http://www.easportsfootball.co.uk/media/play/video/9168296

Poslednja izmena:
jeli el neko osim mene primetio da kamera kasni ja sutnem loptu odnosno pas dug dan i lopta je u uglu kamere nista ne vidim ni ko ce da je primi ni gde mi je igrac......?

I primetio sam uz to da kad sutiram cesto lopte idu u sredinu ili b as malo po strani a golmani su stvarno skoro svemoguci.Nekako se pri sutu lopta breprzo krece a kad se baci dug pas sporije kad sam dao gol sa nekih 36-7 metara lopta je isa brzinom svetlosti a kamera je jedva ispratila....

Savet za šutiranje - ako hoćeš da šutiraš recimo u suprotan ugao nemoj da držiš ukoso u stranu nego skroz ravno - gore ili dole (zavisi da li napadaš sa donje ili gornje strane) ;)

Nisam jos isprobao demo (17. cu), ali koliko vidim ispravili su delay komnadi, ubacili kretanje u 360 stepeni, to je meni dovoljno :)

Savet za šutiranje - ako hoćeš da šutiraš recimo u suprotan ugao nemoj da držiš ukoso u stranu nego skroz ravno - gore ili dole (zavisi da li napadaš sa donje ili gornje strane) ;)

Kakav je to fudbal kada moras da dobijas posebne instrukcije za shut?
Zar fifa nema neki tutorial?Navodno je fifa simulacija fudbala a treba da ukucas shifru da bi samo shutno.Sta onda tek treba sve stisnuti da bi dodao loptu ili nedaj boze tribling?
Verovatno ce se nova fifa iu buducnosti grati kao red alert:d

Ова порука нема никаквог смисла. Па нормално да су симулације теже за играње од аркада. А није уопште тешко шутнути и добацити лопту. Тешко је дати гол с 30 метара. Али то ни у стварности није лако.

ali kako će svi ostali konkurenti po običaju biti 2 svetlosne milje daleko a pogotovu što se tiče online gaminga

Ajde sve, ali cemu ova recenica? :) Jesi to pre svih igrao PES i probao njegov online? Dok god je davanje gola u FIFI zanimljivo kao otvaranje pastete, za mene ce biti dve svetlosne milje iza ;)

^ :D :D Dobra poredba!

Ajde sve, ali cemu ova recenica? :) Jesi to pre svih igrao PES i probao njegov online? Dok god je davanje gola u FIFI zanimljivo kao otvaranje pastete, za mene ce biti dve svetlosne milje iza ;)

Otvaranje pastete zna da bude zanimljivo kad nemas otvarac za konzervu:d
Igranje fife zna da bude zanimljivo kao odziv komandi sto im je zanimljiv:d

To sam namerno rekao jer drugačije ne bi mogao da komentarišeš moj post ;)

Očigledno samo ti smeš da pričaš o igrama koje nisi ni igrao.

A ako te baš zanima, probao sam PES od petice do 2009 online i nijedan ni u najboljim trenucima nije bio ni izbliza normalnom kodu. Otkako su izbacili nextgen verziju igra im se jedva i igra online. I sad će Seabass koji laže svake godine ko lud i sam sebe zavarava odjednom da napravi radikalnu promenu? Oće. Prekosutra :)

Pixelogic - Grujo, dosadan si ko dijareja posle pokvarene paštete :)

Poslednja izmena:
Nije izbrisana vec cekamo demo :). Kad izadje PES10 demo onda cemo svi kolektivno da se preselimo u PES10 temu :D.

Probao sam demo za PC. Joj majko mila koje je to djubre. Nije mi jasno kako neko moze ono da izbaci kao igru na trziste. Strasno.

Ne pricaj...Ovo nije ni tema za pes pa se i on pominje. Samo sam prokomentarisao.

Neka si prokomentarisao i za komentar dobijas zlatnu medalju! :D

FIFA 10 "New Skills" Tutorial (HD)
http://www.youtube.com/watch?v=h8tgRw8I7U0

Ne znam dali je neko vec okacio, ako jeste onda ***.

Ja sam zadivljen!

Oni ce bar napraviti radikalne promene prkosutra a fifa nikada.

Koje je to promene PES doneo, svaki je skoro isti --> Godisnje donesu 10-15 izmena u odnosu na prosli.A zaseru 2-3, pa ih onda naredne godine isprave i to su im kao novine. Online necu ni da pominjem, kakva je konekcija potrebna itd... I kad ce ih doneti?
Znas li koliko je novina Fifa 2009 unela u odnosu na Fifu 2008?

Poslednja izmena:
Ова порука нема никаквог смисла. Па нормално да су симулације теже за играње од аркада. А није уопште тешко шутнути и добацити лопту. Тешко је дати гол с 30 метара. Али то ни у стварности није лако.

Meni je poslo 2 dana za redom da dajem gol sa 40-ak metara .

Online će moći da se bira game speed u filterima, odnosno, ako želite da igrate samo sa onima koji igraju igru na slow možete to izabrati u podešavanju.

Eto, najbitniji problem čak i ako ne uspore igru, rešen :)

Usput, rekli su da će da pretresu reakcije golmana još malo pred konačnu verziju. Mada, u demou ima neki bug kod Buffona i Cecha te iz nekog razloga za GK positioning imaju ocenu 1.

Možda zato i ima nekih veselih reakcija :)

Poslednja izmena:
A cemu uopste to menjanje brzine igre? Bukvalno se dobijaju 3 razlicite igre, i nepotrebno se deli online na 3 dela.. Komplikuje se i kad odes kod nekog/neko dodje kod tebe, koji je navikao na jednu brzinu a ti na drugu.. poprilicna glupost.

A cemu uopste to menjanje brzine igre? Bukvalno se dobijaju 3 razlicite igre, i nepotrebno se deli online na 3 dela.. Komplikuje se i kad odes kod nekog/neko dodje kod tebe, koji je navikao na jednu brzinu a ti na drugu.. poprilicna glupost.

Nije uopste glupost, ranije je mogla brzina da se bira i u PESu.
To ti je kao kada odes kod nekoga ko nece da igra na wide, jer su mu igraci previse sitni. Kada stavis na long cameru, sve ide brze.

Eto vidiš - a na gomili PES turnira koji su bili kao zvanični i ozbiljni default kamera je normal long i ako ne možete da se složite koju ćete igra se na njoj.

Ne bih rekao da je glupost jer se upravo radi o tome da ima 100 ljudi 100 ćudi. Nekome će možda ovaj normal biti spor, nekome brz a nekome taman. Ipak, kao što je wide kamera nepisano pravilo, isto tako verujem da će u FIFA10 slow speed biti isto tako.

E sad, ako ti želiš da igraš isključivo na normal, odnosno onako kako je igra i napravljena, izvoli, stavi to u filter kada tražiš protivnika i igraj ;) Uz to do full verzije ima još vremena pa možda i uspore normal speed za koju nijansu. Ova vest je bitna iz razloga što ukoliko i ne uspore, imamo rešenje za to.

Poslednja izmena:
Evo kako okoreli pes fan daje review novog fifa10 dema, neki ce se sloziti sa njim neki ne...
http://www.youtube.com/watch?v=ZSuS0a_Qsyw
A ako mislite da bi za PES davao samo reci hvale i dizao ga u nebesa pogledajte u njegovom profilu video kako je opisao PES2008.

Nazad
Vrh Dno