Pre nego što počnem, dobio sam info da je ovaj demo 3 verzije stariji od trenutno aktuelnog tako da ima nade da će se još nešto promeniti
Pa da krenemo:
DOBRO
Odziv komandi - gotovo instant akcija. Ni trunke od delaya i sva dodavanja i potezi mogu "na prvu" bez ikakvog drastičnog planiranja unapred.
Kontrola lopte - čak i na d-pad neverovatno bolji osećaj u odnosu na 09. Dinamika jako bolja i uz odziv kontrola prosto traži drugačiji pristup igre uz više driblanja. Lopta nije zalepljena za igrača i sloboda je tolika da možete odlučiti na kojoj nozi ćete držati loptu
Šutevi i ocene - poprilično oštriji i konkretniji. A ocene, šut sa Lampardom i Terryjem sa 30m je dovoljan pokazatelj koliko ocene znače. I ne samo šutiranje, isto važi i za centaršuteve pa i dodavanja. To nije bilo toliko izraženo u FIFA09. Nisam stigao da analiziram kakvog je efekta šut slabijom nogom ali ima vremena.
Sprintevi i dueli - brzi igrači su mogli biti jako dominantni u FIFI09. Više nisu. Sada štoper iako je sporiji vuče protivnika za sobom i na sve načine pokušava da ga spreči da razvije punu brzinu.
Ako je nekad trebalo 3 sprinta da se otarasite protivnika, sada vam treba oko 6 a i tad je pitanje u kakvoj ćeš se poziciji naći da bi šutnuo jer i kad ne može da spreči proboj, drastično utiče na putanju sprinta. I na sve to, pritisak na ledjima ima ogroman uticaj na šut.
Takodje, sredjen i onaj nerealni first touch for od +10m koji se ponekad mogao izvesti na FIFA10. Najzad i ocena za ubrzavanje ima smisla jer je razlika izmedju igrača koji ima 90 i 60 itekako primetna u tom prvom koraku.
Odbrana - za neke koji su navikli da igraju fudbal napamet, ovo mu dodje možda i loša stvar - više nema smisla držati flaster na X dugmetu - sada se može desiti da odbrambeni pruži nogu u prazno ako se previše zaletite na protivnika. Uz to, moguće je dobiti i žuti karton za takav faul ako ga zakačite sa ledja.
Gameplay novine -
Quick set piece taker u toku samog meča sa listom njihovih ocena bitnih za izvodjenje prekida,
quick free kick a la PES bez "crnog ekrana", mogućnost da golman izvodi prekide, automatsko izvlačenje štopera ka golmanu prilikom gol autablago izmenjen meni sa ocenama. Jedva čekam set piece creator u full verziji
Bugovi popravljeni - šut sa centra, faulovi sa uklizavanjem dosta nakon predaje lopte koji obično rezultiraju na penal, problem sa puštanjem prednosti ako se igra na d-pad, sve je stvar prošlosti. Svi kardinalni bugovi su popravljeni, sada samo ostaje da vidimo koji su to novi da imamo da kukamo o čemu do FIFA WC
LOŠE
Brzina utakmice - čak i ja koji sam naviknut na FIFU imam utisak da je ovo baš prebrzo. Sreća u nesreći je to što je FIFA uvek imala slow / normal / fast opciju za game speed pa ako još dozvole da se to bira i online - savršeno
Random golovi - mislim da će se nažalost ukoliko ovako ostane prečesto dogadjati da neki "šutevi iz očaja" udju gde ne treba.
Driblanje golmana - i dalje nemoguća misija na FIFA10. Zašto, to samo oni znaju. Jeste drugačije ali opet je golman svemoguć - doduše nisma probao protiv živog protivnika pa da vidim da li je nešto drugačije ako se golman skroz zaleti.
Reakcije golmana - nisam siguran ali deluje da imaju tendenciju da se ponašaju nebulozno. Manje nego pre, ali i dalje imaju neke gafove.
Grafika - Ne znam šta će biti za full igru ali mogli su malo poraditi na ovome, pogotovu na senkama. Na demou, Chelseajev crni dres je užasan. Vizuelno mi deluje gore nego 9tka, možda zato što je demo u pitanju.
Zaključak?
I pored svih ovih poboljšanja nisam siguran da će mi se ova igra dopasti kao FIFA09. Nekako mi ne miriše kao takva ali kako će svi ostali konkurenti po običaju biti 2 svetlosne milje daleko a pogotovu što se tiče online gaminga, ne preostaje mi ništa drugo nego da se adaptiram na promene ako ne budu drastične - za sada nisu
Ali što više čitam postove pojedinaca ovde to mi je sve jasnija jedna priča - da FIFA uradi i 3x bolju igru (a nisu) ništa to ne bi vredelo. Trendovi su čudo
Usput, evo malo ličnih video zapisa:
Moj prvi gol:
http://www.easportsfootball.co.uk/media/play/video/9167722
Gol iz daljine:
http://www.easportsfootball.co.uk/media/play/video/9168992
0:10 - jako lepa animacija golmana
http://www.easportsfootball.co.uk/media/play/video/9168707
Nešto što u FIFA09 nije bilo moguće:
http://www.easportsfootball.co.uk/media/play/video/9168296