Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Min fps-ovi:

22166.png

22165.png

22164.png

Ljudi moji ovde je neko lud na svaki sajt drugacije na ovaj bc2 jedva radi na onaj bc 2 rastura kako radi na 480gtx **** ti ovo ko zna koja politika se ovde upetljala jedini sport gde nije bilo politike su graficke kartice al evo i to se dogodilo umesala se i ovde:D

Da u dx11 naslovima, odnosno tamo gde je manje vise nebitno ...

Sve u svemu gledano sa suve tehnicke strane gtx480 je krsina od karte, trosi isto kao i prethodni gtx295, a tu je negde sa njom po performansama, jedini plus je dx11, a koliki je to plus procenite sami...

Ne znam kad planiraju b1 reviziju chipa, ali pod hitno moraju da utegnu kartu, dok je 470 sasvim ok u svim segmentima!

Znas za koga je namijenjen 480 a za koga 470 :)

Dobro, nemojte sada da preterujete - arhitektura je dobra, ali ne i prakticna za igranje na PC-u. Jednostavno nije dovoljno efikasna - daleko veci cipovi, daleko veca potrosnja, ali i nesto bolje performanse.

Negde procitah odlican zakljucak, koji sumira manje-vise sve ovo... GTX480 iz what we expected it to be... fast, hot and power hungry.

Sada je glavno pitanje kako ce se ovolika potrosnja odraziti na druge segmente na koje su ciljali, pre svega na Tesla proizvode, koji ce svakako trositi vise od onoga sto je NVidia deklarisala. Na 5000 kartica (a toliko Radeona 4870X2 ima onaj kineski superkompjuter), sa potrosnjom vecom za 40W, to bi po nekom brzom proracunu iznosilo 1MW vise na svakih 4-5 sati rada. To su stvarno ogromne brojke, jer ne treba racunati samo sirovu potrosnju, vec i neophodno hladjenje.

Mislim da ce im najjaci (najvazniji po prodaji?) segment biti workstation i Quadro serija. Videcemo vec u narednim mesecima.

Po svemu sudeci Fermi sa novijim driverima itekako ce imat sta da pokaze, dok za 5870 to ne vazi jer su imali dosta vremena da iscede maximum...
na guru3d i StoneGiant BitSquid Engine DX11 testu fermi rastura:
5870 - 36fps
470 - 45fps
480 - 56fps

I kad ce prva igra sa tim engin-om?

razocaravajuce...nvidia ima vise bita i vise memorije plus su kasnili za ati-jem vise od 6 meseci i nisu napravili graficku koja je najmanje 70-80% brza...ako jos dodamo cenu,ogromno grejanje(a nije jos ni leto),potrosnju,dostupnost...

I kad ce prva igra sa tim engin-om?

Neznam pitaj EA, UBISOFT,...itd kad ce prestati da forsiraju konzole...

A demo definitvno treba gledati kad je nova arhitektura GPU u pitanju jer oslikavaju "realnu" snagu GPU a ne neke igre koje guraju +100fps-a i koje su izasle pre 3-4 godine

razocaravajuce...nvidia ima vise bita i vise memorije plus su kasnili za ati-jem vise od 6 meseci i nisu napravili graficku koja je najmanje 70-80% brza...ako jos dodamo cenu,ogromno grejanje(a nije jos ni leto),potrosnju,dostupnost...

ma da trebali su bas da naprave 200% brzu kartu da bi ih ATIjevci zapazili :p

Meni su igre realne a ne benchmark programi :) .

ja nisam ati-jevac vec zelim najbolje za svoje pare...nvidia sa ovom grafickom ne nudi nesto sto bi ja sad uzeo za 500e i jos ko zna koliko za novo napajanje...naravno ne zelim ni graficku koja ce da mi bude usred leta konstatno na preko 100 stepeni u full load-u...ne treba 200% brzu vec dosta brzu od ovog jer nije mala stvar sto ima vise bita

Pa po vecini testova gtx 470 je jako blizu 5870. A tek slijedi peglanje drajvera za ove nove nvidia karte. Na guru 3d pise u zakljucku da su testove radili za beta drajverima.

cak i da su isti po brzini 470 i 5870 i da im je ista cena opet treba uzeti da 470 ima vise bita,vise memorije i da su imali 6 meseci vise vremena ona se opet vise greje,vise trosi sto je pomalo razocaravajuce...

ja nisam ati-jevac vec zelim najbolje za svoje pare...nvidia sa ovom grafickom ne nudi nesto sto bi ja sad uzeo za 500e i jos ko zna koliko za novo napajanje...naravno ne zelim ni graficku koja ce da mi bude usred leta konstatno na preko 100 stepeni u full load-u...ne treba 200% brzu vec dosta brzu od ovog jer nije mala stvar sto ima vise bita

1. sto se tice cene, zato za 20% manje cene imas 5870 koja je po tebi mnogo bolja kupovina :)

2. novo napajanje nije izgovor ko ima da plati top graficku imat ce i za ok napajanje da gura i ATI i NV

3. ako pazljivije citas test na 93C kuler se vrti na 66% sto znaci da ima jos dosta lufta, sa ovim se islo na snizavanju buke i odrzavanju temperature u loadu na ~95C, sa riva tunerom ko zeli ovo moze promenuti i postici manje temperature na ustrb buke...

za te pare koje ce da kosta 480 ima 5970 koja je brza
naravno da je izgovor je ako nekom lepo radi neko napajanje od 600w sa 5870 nisam bas siguran da ce tako lepo da radi sa 480-icom
trece ako je sada ta graficka 93 stepena sta li ce tek da bude na leto kad budu dosta vece temperature plus nisam bas siguran da je ta graficka tiha i na ovih 66% sta li ce tek da bude na vecim obrtajima
naravno da je 5870 bolja kupovina jer je ogromna razlika u ceni...

Poslednja izmena:
Performanse variraju od igre do igre i od sajta do sajta :)

Cene su takodje ok.

Potrosnja ostaje prevelika, i problem koji ce morati da resavaju za neku sledecu reviziju.

Performanse variraju od igre do igre i od sajta do sajta :)

Cene su takodje ok.

Potrosnja ostaje prevelika, i problem koji ce morati da resavaju za neku sledecu reviziju.

Pa realno se vec dugo znalo i koliko ce u proseku biti brzi od Cypressa, i kolika ce biti cena (proporcionalno brzini + nesto malo na PhysX). Rado bi je oni prodavali sa 699 necega, ali bi prodaja bila minimalna. Doduse, mozda i mogu da je zacene toliko, da je niko ne kupuje, ali da tvrde da je snabdevenost odlicna, jer je svako ima na stanju :D

Ova poslednja stvar ce im biti veoma problematicna. Revizija moze da im donese vece yieldove i obori troskove proizvodnje/poveca zaradu, ali im ne moze smanjiti potrosnju. Morace da cekaju novi proizvodni proces za tako nesto. A on je verovatno predaleko da bi bio vazan za ovu generaciju kartica.

Kada smo vec kod potrosnje, interesantno je da je jedini sajt koji je merio potrosnju i dobio ono sto je NVidia deklarisala bas Guru3D. Svi ostali su dobili ~290W, tj oko 20% vise. Nemam pojma kako se to desilo, mozda su imali bas dobar primerak ;)

Mislim da razocarenje u performanse fermija ne treba da bude jer pogledajte koliko nize taktove ima sam fermi u odnosu na atija - cak 50%, sto znaci da gomila tih novih tranzistora ipak rade svoj posao ali zbog prevelikog cipa i krupnog procesa proizvodnje i zagrevanja taktovi su stravicno snizeni u odnosu na ati.

Bas kao sto sam napisao pre ko zna koliko desetina stranica, kada se fermi izradi u novom procesu i izjednace taktovi sa atijem mozemo da ocekujemo standard graficke za novu generaciju konzola.

Mislim da razocarenje u performanse fermija ne treba da bude jer pogledajte koliko nize taktove ima sam fermi u odnosu na atija - cak 50%, sto znaci da gomila tih novih tranzistora ipak rade svoj posao ali zbog prevelikog cipa i krupnog procesa proizvodnje i zagrevanja taktovi su stravicno snizeni u odnosu na ati.

Kako mislis stravicno snizeni? Prvo, ne znam odakle ti 50%, razlika je ~20% (700 vs 850). Uz to, Cuda Cores rade na 1400MHz, sto je daleko vise od frekvencije na kojoj rade Stream procesori kod ATI-ja (onih istih 850MHz). To sto su oni zeleli jos vece frekvencije nema veze, i ovo je nategnuto do maksimuma, uz potrosnju od 290+W.

Bas kao sto sam napisao pre ko zna koliko desetina stranica, kada se fermi izradi u novom procesu i izjednace taktovi sa atijem mozemo da ocekujemo standard graficke za novu generaciju konzola.

Izabracu da se ne slazem sa ovom konstatacijom, kao i prethodni put, i neka ostane na tome ;)

Back to topic...

Vidim da je gomila sajtova ponovo testirala DIRT2 (ukljucujuci i Guru3D), jer je Fermi reviewers guide izgleda sugerisao koriscenje Demoa igre, u kome ove karte rade u Dx9 rezimu. Sada je GTX470 cak sporiji od 5850, a GTX480 je prakticno izjednacen sa 5870.

Posle ovih rezultata je mozda jasnije zasto je GT212 pojeo mrak... ta karta bi, izuzimajuci nedostatak Dx11, po najavljenim specifikacijama (384SP, 384bit, DDR5) bila tu negde ~40% iznad GT200b, sto je vrlo blizu novih GeForce-ova.

2 arhitekture nisu direktno usporedive ni po clocku, ni po broju stream procesora/ cuda jezgri ... pa ih nemojmo onda ni uspoređivati :)

Meni je neverovatno da je neko mogao da pomisli da ce se stvari tacno znati danas :)
Toliko rivjuova ima da svako moze da vuce na svoju stranu. Sto se mene tice sve ce biti jasno tek kada *******i dohvati kartu i odradi svoj posao :)

Dve stvari jos niko nije komentarisao:
1. skaliranje u SLI, u nekim slucajevima, SLI je maltene 100% brzi od singl konfiguracije
2. overkolokovanje. 14% visi klokovi daju oko 12% bolje rezultate, sto je sjajno.
To znaci da ova arhitektura ima jos mnogo toga da pokaze. Krajem godine ce verovatno izbaciti neki gtx485 koji ce imati svih 512 jezgara, sto uz malo visi takt, i ATI-jevske taktove za memoriju, moglo bi da bude fino osvezenje. Ne treba sumnjati ni u razvoj drajvera. Bez obzira na nedostatke u vidu prevelike potrosnje i zagrevanja, ja moj glas dajem kompaniji i generalno ljudima koji ulazu u buducnost, koji idu pola koraka ispred svog vremena (tehnoloski gledano).
Ne secam se tacno kakvo je skaliranje sa povecanjem kloka kod ATI-ja, ali cini mi se da nije bas najbolje. U tom slucaju ne znam sta to ATI sa aktuelnom arhitekturom moze da uradi pre Q2 2011, kada bi mogli da se pojave proizvodi u 28 nm. A nisam siguran da ce ATI da radi nesto potpuno novo u highend segmentu u 40 nm.
Neka me oni koji znaju nesto vise isprave, ali i pored ovih problema sa zagrevanjem i potrosnjom, nV ima vise mesta za napredak u aktuelnoj generaciji. Neka A4, A5 ili B revizija mogla bi da donese ono sto je nVidia verovatno zeleza od pocetka razvoja na ovoj arhitekturi. Ocigledno je da su bili sputani sto svojom sto TMSC-ovom nespremnoscu za ovakav projekat u 40nm. Ali zasta drugo sluze nove revizije cipa:)

Mogla bi ova tema da se zaključa, pa da nastavimo u 470/480 thread-u. Da se ne razvodnjava :)

Ok, so shall it be :p

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno