Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Heh imas post br. 2222. :D

I ja sam ocekivao bolji rezultat u krizi, nekako mi je Crysis uvek isao kao bolje prilagodjen za Nvidia karte.

Cemo iscudjavanje oko crysis-a? Pa kad se pojavio i bio testiran na tadasnjem HW-u bilo je odmah jasno koliko puta sistem treba da bude brzi(posebno graficki podsistem) da bi se igralo u DX10 pri vecim rezolucijama sa AA i AF filterima.

Nije zbog same igre kao neceg zahtevnog, vec zbog tradicionalne naklonjenosti igre da radi brze na Nvidia kartama.

Pa već je rečeno da radi bolje teselaciju jer su se oko toga specijalno trudili :)

Što se tiče ostalih rezultata, pa vidiš koja je rezolucija u pitanju. Normalno je da 1GB vs 1.6GB pobeđuje karta sa više memorije. Stvarno ne znam šta se hvatate za tu rezu, pa nemate valjda svi monitor od tri'es cola :)

Poenta je sledeća, sve što radi preko 60 nije bitno jer ionako palimo vert. refresh u tom slučaju zbog problema sa tearingom. Bitan je Crysis a tamo je truba.

Evo za tebe i Nedju jedan test.

http://www.hexus.net/content/item.php?item=23079

Jos uzmi u obzir to da je 5870 2gb overklokana.

Hoce li neko da sumira utiske o novim karticama ?

Evo da ja pokusam, ispravite me ako gresim:

1.480 je brzi u proseku 10% od 5870 bez ukljucene fizike u dx11

2.Sa ukljucenom fizikom 480 je brzi i 2 puta iako igara sa fizikom ima jako malo za sada

3. U dx9 i dx10 5870 je cak brzi od 480

4. 480 trosi 150w vise ( kao ati sa dva cpa), cime dolazim do zakljucka da sa ovim proizvodnim procesom se nece praviti karta sa dva cipa na jednoj ploci

5. 480 trenutno ima dosta slabije taktove zbog velikog broja tranzistora i krupnog proizvodnog procesa, prelaskom na na sitniji proizvodni proces nvidija ce moci ladno da overklokuje taktove za bar 30% ili cak i 50% i da u sledecoj generaciji izbaci overklokovane cipove koji ce da rasturaju, dok ati nece moci da dize taktove tako lako nego ce morati da dodaje jezgra i tranzistore na sam cip sto znaci da ce morati da dizajnira novi cip, u prevodu znac i da sada ati ima dobru zaradu i performanse u ovoj generaciji grafickih za razliku od nvidije dok ih u sledecoj generaciji ceka dizajniranje novog cipa sa mnogo vise tranzistra dok ce nvidiji biti dovoljan samo sitniji proces i blagi overklok

6.Ati dosad izbegava fiziku pa ni nema mnogo igara koje ih podrzavaju. Ako nvidija uspe da ih navuce da krenu da se sa njima trkaju u fizici onda ce to znaciti veoma tezak period za ati jer ce onda sve igre da pocnu da podrzavaju fiziku a nvidija rastura u toj oblasti trenutno.

Ajmo sad mozgovi, nalazite greske u mom postu.:banana:

Pa već je rečeno da radi bolje teselaciju jer su se oko toga specijalno trudili :)

Što se tiče ostalih rezultata, pa vidiš koja je rezolucija u pitanju. Normalno je da 1GB vs 1.6GB pobeđuje karta sa više memorije. Stvarno ne znam šta se hvatate za tu rezu, pa nemate valjda svi monitor od tri'es cola :)

Poenta je sledeća, sve što radi preko 60 nije bitno jer ionako palimo vert. refresh u tom slučaju zbog problema sa tearingom. Bitan je Crysis a tamo je truba.

Ne pricam o teselaciji, niti o toj rezi. vec o ovome:

2s652le.png

2a6rpsz.png

Znaci u Far Cry-u 2 razbija a u Crysis-u slabo.

Hoce li neko da sumira utiske o novim karticama ?

Evo da ja pokusam, ispravite me ako gresim:

1.480 je brzi u proseku 10% od 5870 bez ukljucene fizike u dx11

2.Sa ukljucenom fizikom 480 je brzi i 2 puta iako igara sa fizikom ima jako malo za sada

3. U dx9 i dx10 5870 je cak brzi od 480

4. 480 trosi 150w vise ( kao ati sa dva cpa), cime dolazim do zakljucka da sa ovim proizvodnim procesom se nece praviti karta sa dva cipa na jednoj ploci

5. 480 trenutno ima dosta slabije taktove zbog velikog broja tranzistora i krupnog proizvodnog procesa, prelaskom na na sitniji proizvodni proces nvidija ce moci ladno da overklokuje taktove za bar 30% ili cak i 50% i da u sledecoj generaciji izbaci overklokovane cipove koji ce da rasturaju, dok ati nece moci da dize taktove tako lako nego ce morati da dodaje jezgra i tranzistore na sam cip sto znaci da ce morati da dizajnira novi cip, u prevodu znac i da sada ati ima dobru zaradu i performanse u ovoj generaciji grafickih za razliku od nvidije dok ih u sledecoj generaciji ceka dizajniranje novog cipa sa mnogo vise tranzistra dok ce nvidiji biti dovoljan samo sitniji proces i blagi overklok

6.Ati dosad izbegava fiziku pa ni nema mnogo igara koje ih podrzavaju. Ako nvidija uspe da ih navuce da krenu da se sa njima trkaju u fizici onda ce to znaciti veoma tezak period za ati jer ce onda sve igre da pocnu da podrzavaju fiziku a nvidija rastura u toj oblasti trenutno.

Ajmo sad mozgovi, nalazite greske u mom postu.:banana:

480 je po ovim testovima brzi u prosjeku oko 30%. A drajveri ce tek popraviti stvar.

Treba uzeti u obzir da su za HD 5000 seriju za ovih pola godine izasle gomile revizije drajvera.

U ovakvim situacijama (kada konkurencija debelo kasni) treba sacekati makar dve verzije ForceWare drajvera (koliko god to glupo zvucalo), narocita kada je u pitanju drasticno drugaciji koncept (arhitektura) od bilo cega do sad vidjenog.

Treba uzeti u obzir da su za HD 5000 seriju za ovih pola godine izasle gomile revizije drajvera.

U ovakvim situacijama (kada konkurencija debelo kasni) treba sacekati makar dve verzije ForceWare drajvera (koliko god to glupo zvucalo), narocita kada je u pitanju drasticno drugaciji koncept (arhitektura) od bilo cega do sad vidjenog.

potpisujem, mada bi idealna kupovina bila Fermi II u 28nm :p

Sve u svemu, razbi ih nvidia samo tako, konacno da se stvari vrate na svoje mesto.

ja bas ne vidim neko razbijanje...kartica skuplja za 200e od 5870 koja neka je i 20-tak procenata negde sporija...treba uzeti u obzir preveliku potrosnju struje i ogromno grejanje po ovom sto smo do sada videli...treba uzeti u obzir i da ati ima jos jednu karticu(5970) koja je dosta brza od najbrzeg fermija,a koja moze da se kupi za pare koje ce da kosta najbrzi fermi...

Poslednja izmena:

Ipak nV bolje radi drajvere od ATI-ja tako da bi me cudilo da vidimo slicno ubrzanje kao sto se desilo kada je Radeon HD5 dobio nove drajvere.

Sto se tice 28nm koliko smo videli to je jos uvek daleko.

Sto se tice novog ATI-jevog cipa cini mi se da sam video na netu da je vec najavljen HD6 za kraj godine.

Sve u svemu nije dobro po kupce. ATI rece da nece smanjivati cene, moguce da ce izbaciti npr. HD5890 po nesto vecoj ceni od HD5870.

Ati će izbaciti 5890 po ceni 5870, a ove ispod će da spusti za stepenicu niže kad počnu novi modeli da se pojavljuju (440, 450 itd). Serija 6xxx izlazi krajem godine i trebala bi biti skroz drugačija pošto je 5xxx samo poboljšana 4xxx, međutim u slabijoj klasi pete serije neke čak zaostaju za svojim prethodnicima, tako da je tu dodan DX11 i smanjena tehnologija proizvodnje.

Mislim da je najpametnije sacekati test na nekom od pouzdanih sajtova. Vecina do sada objavljenih je bas konfuzna... ne znamo ni koji su drajveri korisceni, pomesani su Dx10 i Dx11 rezultati i slicno, PhysX i slicno.

Mislim da je jedina pouzdana stvar koja se moze do sada zakljuciti potrosnja od najmanje 100W vise u odnosu na Cypress, tj. ~290W. Eno i u vestima direktna potvrda ove cinjenice iz "domace kuhinje". ;)

6523ae78-dde7-44fc-8c55-d9de308b310a.jpg

335eaa6e-b5b4-4158-859d-5c3df1bebad2.jpg

4b4e8263-10c8-49c3-9e2f-79a549c97960.jpg

Prilozi

• cod4_1680_1050.gif
    cod4_1680_1050.gif
    32.9 KB · Pregleda: 68
  • coj2_1920_1200.gif
    coj2_1920_1200.gif
    32.3 KB · Pregleda: 64
  • coh_1920_1200.gif
    coh_1920_1200.gif
    32.9 KB · Pregleda: 67
  • crysis_1920_1200.gif
    crysis_1920_1200.gif
    31.6 KB · Pregleda: 63
  • perfrel.gif
    perfrel.gif
    61.7 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
Ja sam kao NVidias razocaran performansama.
Toliki trud da bi bila negde brza negde sporija ne moze da prodje.
Znaci napravili su auto koji je malko brzi na auto putu ali trosi duplo vise i kosta boga oca.

Ali dobro, sreca u celoj ovoj prici oko izlaska ovih "skupih i nepotrebnih" kartica (kao sto su uostalom i 5870) je sto nema sta da se igra na njima. Dok to nesto bude izaslo, situacija ce biti kristalnija
i mislim da posto-poto kupovina ovakvih voodoo5-ica je cist entuzijazam i zelja za najboljim sto postoji, bez obzira na razum i cenu.
A to nije normalno :)

Evo ga na Anadu:

22162.png

22168.png

22171.png

22174.png

22177.png

Neverovatno koliko je zagusenje, ne mogu jos da otvorim sve stranice :S:

Dalje:

22180.png

22182.png

Poslednja izmena:
techpowerup

troši u max više od 5970, na trećem je mestu po bučnosti u loadu, iza 295 i 4870x2, i koliko sam video na 1080p je PROSEČNO jača od 5870 12%. da isto koštaju bilo bi nešto od nje

Poslednja izmena:
HardOCP takodje ima test, sa poznatim apples-to-apples metodama, i samo u Dx11 igrama.

Uporedjivali su 5970 sa 480 SLI, 5870 sa 480, i 5850 i 470.

@scheilinkin
a gde si ti video neke rezultate u 1080p?
@matrixxsu
ako racunas u prvih nedelju dve dana, mozda bude razlika od 200 evra. U americi je oko 100$, pa ne treba sumnjati da ce kod nas da bude vise od 100e.

Evo rezultati u mojih 1680x1050 sa ananda:

22186.png

22171.png

22161.png

22183.png

22179.png

480 brzi u svim igrama, sa jako velikom razlikom u nekim.

Da u dx11 naslovima, odnosno tamo gde je manje vise nebitno ...

Sve u svemu gledano sa suve tehnicke strane gtx480 je krsina od karte, trosi isto kao i prethodni gtx295, a tu je negde sa njom po performansama, jedini plus je dx11, a koliki je to plus procenite sami...

Ne znam kad planiraju b1 reviziju chipa, ali pod hitno moraju da utegnu kartu, dok je 470 sasvim ok u svim segmentima!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno