Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Izvini ali o cemu ti pricas? Pa samo ova Fermi prica je jedna velika budalastina sa njihove strane ili si zaboravio "ovo je Fermi" mlataranje npr.?
I to je samo zadnja kap, ima toga koliko zelis!

I nije bitno da li je Carli u pravu ili ne, bitno je da li su informacije koje je provukao kroz svoje u najmanju ruku jednostrane tekstove tacne ili ne!

Uzgred, ako se obistine glasine da ce biti do 10k cipova ukupno hoce li i to biti jos jedan veliki uspeh ili velika glupost?

ti se onda drzi ATI-a i igara... Fermi i da bude debakl (sto sigurno po sadasnjim informacijama bice bar u finansijskom smislu) je ipak GPU buducnosti..... a sledeca iteracija Fermia kako se god bila zvala bice prava stvar u to ne sumnjam

neki su ovde toliko zasepljenji AMD/ATI da znaju samo da pljuju

ti se onda drzi ATI-a i igara... Fermi i da bude debakl (sto sigurno po sadasnjim informacijama bice bar u finansijskom smislu) je ipak GPU buducnosti..... a sledeca iteracija Fermia kako se god bila zvala bice prava stvar u to ne sumnjam

neki su ovde toliko zasepljenji AMD/ATI da znaju samo da pljuju

Ajde sada procitaj moje postove u ovoj temi i videces da sam ja vec napomenuo da je ovo cip buducnosti a da njima treba cip za sadasnjost!
Za ovo hocu izvinjenje!

Kao drugo, razlika izmedju tebe i mene je sto ja objektivno sagledavam situaciju i ne vezujem se za brendove. Ako ati pocne da se ponasa kao nv, ne brini ti nista, ja cu prvi da ih pljujem!

Ajde sada procitaj moje postove u ovoj temi i videces da sam ja vec napomenuo da je ovo cip buducnosti a da njima treba cip za sadasnjost!
Za ovo hocu izvinjenje!

Kao drugo, razlika izmedju tebe i mene je sto ja objektivno sagledavam situaciju i ne vezujem se za brendove. Ako ati pocne da se ponasa kao nv, ne brini ti nista, ja cu prvi da ih pljujem!

OK onda se slazem i izvinjavam, NV izjave jesu bahate trenutno ali bogami ni pljkuvaci NV nisu bolji ;)

I Nvidia nikad ne pravi gluposti, jer za to nema mjesta. Oni su dizajnirali cip buducnosti, kao sto to i uvijek rade.

Sorry, meni se cini da oni jos nisu odlucili sta hoce da rade... hoce da guraju GPGPU, ali im se ne ostaje bez sigurnih prihoda koje im donosi gaming/desktop trziste. Za njih bi verovatno najpametnije bilo da razdvoje dizajn timove u potpunosti, ali je pitanje da li imaju dovoljno resursa da to i urade. Verujem da nemaju, tako nesto samo Intel moze sebi da priusti.

A sto se gluposti tice... pa CEO, a za njim i svi ostali su uhvaceni su lazi. Poslednja izjava (koja je ovde prosla potpuno nezapazeno, btw) da moraju da rebranduju karte jer ih na to prisiljavaju OEM-ovi i kupci koji uvek traze nesto novo je vrhunac cinizma.

I Nvidia nikad ne pravi gluposti, jer za to nema mjesta. Oni su dizajnirali cip buducnosti, kao sto to i uvijek rade.

Nisam znao da postoje nepogresivi timovi/korporacije?:-devil-:

Ne mogu da verujem da ljudi olako daju ovakve izjave. :(

..... a sledeca iteracija Fermia kako se god bila zvala bice prava stvar u to ne sumnjam

U najboljem slučaju, biti će die shrink koji im očajno treba isto ko što je bio i GT200b.
Ljudi, gubite lagano dodir sa realnošću ... najozbiljnije.

Poslednja izmena:
@Ace Rimmer
I to je vrlo blago receno :)
Molio bih sve da malko porazmisle i presaberu se pre nego sto postuju u ovako "vrucim" temama.
Nije bitno ko sta misli, kompanija je nepogresiva, ubedjen sam da ce biti tako i tako i niko ne sme drugacije da napise... Su postovi pomalo nedostojni ozbiljnog IT foruma.

Ako je vec Fermi toliko u mraku, te svi nagadjamo, onda dozvolite razlicita misljenja.

Da, sa komercijalne strane NV30 jeste bio promasaj, ali nikako sa inzenjerske strane. NV30 je bio prvi GPU koji je podrzao FP32 preciznost, samo sto ga je memorijski kontroler i losh proizvodni proces (TSMC) zakopao. Uostalom, Quadro FX 2000 nikako nije bio promasaj, i svojevremeno je bila najjaca profesionalna kartica (NV30GL chip). Zahvaljujuci punoj preciznosti, utemeljen je put fotorealisticnoj kompjuterskoj animaciji. NV40 je bila samo logicna nadogradnja na vec jaku osnovu (unapredjenje postojece arhitekture i dupliranje broja pipeline-ova).

Ako cemo posteno, ideja kojom se vodio NV30 je bila odlicna, ali se prerano pojavio. Dacu sebi slobodu i reci da je NV30 bio napredniji chip (po pitanju tehnologije, ne perfomansi) od tada aktuelnog R300.

Malo novosti...

Inno3D spreman za isporuku :p

Zotac sprema GTX480 AMP! verziju.

Palit-ove kutije...

Sorry, meni se cini da oni jos nisu odlucili sta hoce da rade... hoce da guraju GPGPU, ali im se ne ostaje bez sigurnih prihoda koje im donosi gaming/desktop trziste. Za njih bi verovatno najpametnije bilo da razdvoje dizajn timove u potpunosti, ali je pitanje da li imaju dovoljno resursa da to i urade. Verujem da nemaju, tako nesto samo Intel moze sebi da priusti.

A sto se gluposti tice... pa CEO, a za njim i svi ostali su uhvaceni su lazi. Poslednja izjava (koja je ovde prosla potpuno nezapazeno, btw) da moraju da rebranduju karte jer ih na to prisiljavaju OEM-ovi i kupci koji uvek traze nesto novo je vrhunac cinizma.

PC gaming trziste nije vise sigurno. Danas se skoro sve igre rade za konzole, i konzole se sve vise kupuju. Revoluciju u grafici cemo imati onda kada se izbaci nova generacija konzola.

I sta drugo praviti nego GPGPU.

PC gaming trziste nije vise sigurno. Danas se skoro sve igre rade za konzole, i konzole se sve vise kupuju. Revoluciju u grafici cemo imati onda kada se izbaci nova generacija konzola.

I sta drugo praviti nego GPGPU.

Nisam naravno pricao iskljucivo o PC gamingu, vec uopste o gamingu - NVidia je napravila graficki cip za PS3, tu je sigurno prodato 30 miliona cipova, mozda i svih 40, a do kraja ciklusa ce izvesno izaci na 50+. Naravno, pitanje je kakav dogovor o licenciranju tehnologije imaju, ali svakako nije losa zarada, i sumnjam da bi je se tek tako odrekli.

Fermi, sa druge strane, ili neki njegov bliski derivat, bi tesko mogao biti dobar kandidat za konzolu, sa ~50% vecom potrosnjom od konkurencije za slicne performanse. Ako se bude pratio vec nekoliko generacija unazad ustaljeni ciklus, osma generacija ce se pojaviti 2012/2013, sto znaci da ce se o hardveru odlucivati najkasnije polovinom naredne godine. Nemaju previse vremena, posebno sto trenutno prilicno zaostaju za AMD-om kada je usvajanje tehnologije u pitanju, ali generalno i realizacija. Mislim, niko od ovih sigurno ne bi trpeo kasnjenje od 7 meseci jer NVidia ne moze da proizvede cip - performanse su tu manje bitne, i penali bi bili ogromni.

Ja sam bas napisao pre par strana da mislim da ce fermi u novom sitnijem proizvodnom procesu i malo overklokovan da bude idealan za novu generaciju konzola

Ja sam bas napisao pre par strana da mislim da ce fermi u novom sitnijem proizvodnom procesu i malo overklokovan da bude idealan za novu generaciju konzola

A sta ce da rade ako AMD ne prespava sezonu ili dve ;)

Performanse su naravno vazne, ali nisu najvaznije. Moraju znacajno da poprave perf/watt i perf/mm2 da bi bili konkurentni. Vece zagrevanje = skuplji sistem hladjenja = manja zarada. Veci cip = manja zarada. Ovo je posebno vazno na pocetku ciklusa, gde maltene svi gube novac na konzolama. I zamisli jos da kasne nekoliko meseci zbog problema u proizvodnji.

Misliš da bude konzola? :d Koliko feature-a ima mogli bi samo da mu srede malo kućište i prodaju ga kao konzolu.

Ja osim vas nekoliko ovde na forumu nisam sreo osobu koja o GPU-u sudi na osnovu perf/watt i perf/mm2. Sve ljude koje znam gledaju performanse i sta sve dobijaju uz proizvod. U principu, na vase komentare o perf/watt gledam samo kao na jeftine marketinske trikove.

Da ne ulazim u dubinu, iako ne znam nista o performansama GF100 (sudeci samo po dizajnu oba GPU-a), ocekujem da ce testovi pokazati sledece:
- max-fps: 470 >= 5870
- avg-fps: 470 > 5870
- min-fps: 470 mnogo bolji od 5870

Da i cena: 470 >> 5870 ,).

" perf/watt i perf/mm2" - o tome ce da sudi trziste, i potreba istog! a i mi smo deo tog trzista...ali tu je i marketing...

Pa naravno da ce biti skuplji. Sta si ocekivao?

Da ne ulazim u dubinu, iako ne znam nista o performansama GF100 (sudeci samo po dizajnu oba GPU-a), ocekujem da ce testovi pokazati sledece:

Što se tiče min fps-a i ja očekujem da će dobrano da tuče 5870, ali max fps će biti na strani 5870. Što se mene tiča ja uvek volim viši min fps :)

Ja osim vas nekoliko ovde na forumu nisam sreo osobu koja o GPU-u sudi na osnovu perf/watt i perf/mm2. Sve ljude koje znam gledaju performanse i sta sve dobijaju uz proizvod. U principu, na vase komentare o perf/watt gledam samo kao na jeftine marketinske trikove.

Slichan sluchaj je bio i sa prethodnom generacijom - 4870/4890 su imali veci max fps od GTX260 ali je min fps bio na strani GTX260. Ovo pricham iz lichnog iskustva.

Na čuvenom onanim sajtu govori se o TPD-u GTX480 od 298W i TPD-u GTX470 od 225W. Da li GTX470 ima 320 SP-a ???

Povrsina cipa je totalno nebitna za krajnjeg korisnika, to niko i ne spori. Ona je vazna samo NVidiji i AMD-u, jer odredjuje koliku ce zaradu imati. Da nije vazna, ne bi za svaku generaciju razvijali makar tri razlicita cipa kako bi ustedeli u proizvodnji, nego bi ih samo klokovali razlicito, kao sto je slucaj sa CPU-ovima.

Dugorocno, ako stalno imas cip koji je 50 ili 60% veci, a slicne performanse, nisi u dobroj poziciji. Mene licno bas briga koliko zaradjuju, niti imam deonice niti primam platu i od jednog od njih, ali nikome od nas ne bi odgovaralo da se jedan povuce iz trke.

Potrosnja se sa druge strane prilicno tice i korisnika. Ako neko mora da promeni i napajanje uz graficku kartu, price/perf odnos vise ne ostaje isti ;) Mi i dalje ne znamo koliko ce trositi GF100, ali ce odnos svakako biti losiji nego kod AMD-a. GTX480 mozda bude i ekstreman primer - 50% veca potrosnja za mnogo manji napredak u performansama. Za njega mozda ni 600w nece biti dovoljno. Videcemo vec za 10ak dana.

Na čuvenom onanim sajtu govori se o TPD-u GTX480 od 298W i TPD-u GTX470 od 225W. Da li GTX470 ima 320 SP-a ???

Mislis CUDA Cores ;)

Tih 225W je tacno ono na sta je deklarisana Tesla, prema onom White Paperu sa kraja prosle godine, a ona ima 448CC i 320bitnu magistralu. Da li ce to vredeti i za GeForce, mozemo samo da gatamo ;)

480 ne moze da se upali sa 600w napojnom :) (test uzorak, nadam se da ce to kasnije nekako ispraviti)
da, 470 ima bolji min fps u 25x16 xAA a za to je dovoljan samo jedan frejm u kojem 5870 fali rama :) Min fps i jeste i nije bitna stvar jer moze da se desi na jednom frejmu i nigdje vise. Nekome ce to naravno smetati a nekome nece.

Poslednja izmena:

Daleko od toga da je samo marketing.
Kod mene je to jedan od glavnih faktora kod odluke za kupovinu.
Naravno ne, perf/mm2, to zaista nije bitno krajnjem korisniku. Ali to niko nije previse ni isticao. Mozda se ponekad pomene samo kao sta je dobro/lose za kompaniju...

Ali perf/watt je itekako bitan. Recimo gledam dva cipa slicnih performansi, jedan trosi ko ala i greje se ko sumanut (karta urla ko usisivac), a drugi malo trosi, hladan (karta necujna u otvorenom kucistu). Naravno da cu uzeti ovaj drugi, pa makar bio i malo skuplji, jer je na duze staze svakako isplativiji.
Tu je jos i pitanje da li moram da menjam napajanje ili ne i ekoloska svest (ma koliko to nekome smesno bilo).

Tako da ima tu mnogo vise od samo podataka na papiru...

Jel' poznajes ti nekoga ko se razume u racunare ili bar graficke kartice?

Obrati paznju na boldovano u tvom tekstu, sta hoce da kazes da ljudi koji u ovoj temi tvrde da su bolje graficke koje se manje greju, duplo manje trose, manje kostaju, manje su tezine na kraju krajeva, da je to nas marketinski trik, nas koji ucestvujemo u ovoj temi??? To su sve odlike, kao sto neki auto manje trosi, to sto je opipljivo i upotrebljivo ne moze nikako da bude marketinski trik, ono sto moze da bude marketinski trik jesu Nvidia 3D naocari (glupost), Fiziks, koji u prve dve godine sreo se sa samo 2-3 igre, verovatno ce postati upotrebljiva fizika, ali u nadolazecem periodu, i 90% stvari vezanih za Ferni su marketinski trik, jer kartica do skoro nije postojala ni u obliku fotografije.

Odavno ovo nikome nisam rekao, ali apsolutno NEMAS POJMA, znaci vezara!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno