Sta to sada znaci? Nije bitno da li si u pravu, vec ko si? Moras do tancina da poznajes teoriju dizajna GPU-a da bi pisao nesto o tome? Ako samo preneses vest ne treba ti verovati? Pa da je tako, imali bi 1.5 izvor vesti o grafickim kartama.
Dosta ljudi ovde je pocetkom oktobra, nakon sto je "prikazana" Tesla sa Fermijem na GPU Technology Conference verovala da ce se karte pojaviti najkasnije krajem decembra, to je cak i otvoreno receno. Nisu. Licno sam bio ubedjen da ce paper launch biti u januaru, Nedjo je govorio da nece, da nema sanse da bude pre CEBIT-a. Sada ce se ispostaviti da je kraj marta, a (realna) siroka dostupnost... ko zna kada (ako je uopste i bude za desktop trziste).
Svi mi koji sumnjamo u koncept, mozemo to da radimo jer je NVidia napravila dovoljno "gluposti" u poslednjih sest meseci, pocev od te GTC (doduse, i pre toga). Doveli su sebe u poziciju da ni u jednoj kategoriji nisu konkurentni kada se pogleda perf/mm2, a to ce se tesko promeniti i sa GF100. Poslednji gaf je bio pre par dana, kada su rekli da moraju da rebranduju karte jer to od njih traze OEM-ovi i kupci - hoce nesto novo. Mislim, kakva je to zamena teza.
Najvaznija informacija u poslednjih par dana objavljena u ovom topicu je ono sto je napisao Chinaski - proda se 6-7 ATI-ja na jedan GeForce. I to su vecinom kupci koji znaju sta kupuju. To je trenutno realnost, a sto NVidia vestacki odrava market share dumpingom cena... pa nece moci doveka to da rade.
Govorim vec duze vreme, Fermi nece biti konkurentan na desktopu, previse kosta. Mozete da verujete procenama i racunicama ili ne, da pricate da to uopste nije vazno, ali kako stoje stvari, AMD-u je jeftinije da proizvede 5970 nego NVidiji 470. Nebitno koliko kosta, bice ga manje na trzistu, jer je neisplativ.
Naravno, vecina vas ce ovo odbaciti jer sam Fanboy... ok, svako moze da misli sta hoce, niko ne zna ko si na internetu. Probao sam licno sve (i bukvalno sve) karte/cipove predstavljene u poslednjih 9 godina, vec duze vreme mi je u racunaru GTX260 (koliko vas sa "druge strane" ima ATI-ja

), a i ostace jos neko vreme, jer nema softvera da me natera da je promenim. I da, i dalje mislim da cip nije konkurentan, ali to nema veze sa performansama, koje su veoma dobre, cak i danas.
To sto pisem, i sto vam se cesto ne dopada, uvek je zasnovano na nekim podacima, koji mogu biti tacni ili ne. Ponesto dobijem sa izvora, vecinu pokupim sa neta. Analiza je uvek licno moja, moze biti tacna ili ne, zavisi od podataka. Ali nikada nisam odbacio nesto sto je napisao Fuad ili Teo, samo zato sto su izvori naklonjeni NVidiji, isto kao sto nisam bezrezervno verovao ono sto pise Charlie... istina je realno negde izmedju.