Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moze biti iz raznih razloga...

-nV obicno prvo predstavi najjaci cip
-TSMC kao sto znamo ima velikih problema sa 40nm, a nV ozbiljno racuna na profesionalno trziste koje bas nije zainteresovano za slabije derivate, tako da im treba sto vise "zdravih" cipova koje ovi mogu da proizvedu
-izgleda da je situacija sa proizvodnjom "ili ceo cip ili potpuni skart"...(?)
-performance per watt, u nizim segmentima vise dolazi do izrazaja...ako tu imaju problema, mozda planiraju neku reviziju, pa tek onda...(u stilu G92) a G92 ima mnogo manje tranzistora, vec se pravi u 40nm, verovatno daje bolji odnos p/w, bolju zaradu, tj mnooogo manje skarta...itd

Tamo negde, na jesen izlazi Crysis 2...do tada imaju fore da izbace nesto da se bori sa atijevim zbunjem...

Poslednja izmena:
Sta god bude TSMC u stanju da izbaci...jos jedan 8800GT rename, ili GT2xx rename...

GT200b nece, cip bi ponovo bio daleko veci od Junipera i tek nesto malo boljih performansi. Razlika u povrsini je sada tri puta, neka padne i na dva (a ne bi), pa opet nista nisu napravili. Bice nekog rename-ovanja, izvesno, ali im to ni izbliza na resava probleme.

zeljko je napisao(la):
Meni je jako cudna informacija da bas zbog problema sa proizvodnjom "full" chipa nisu ubrzali predstvaljanje manjih derivata kod kojih problema bi sigurno bilo dosta manje (veci yeald?)...
Mislim koja je logika gurat g92 arhitekturu u 40nm kad bi sigurno derivat Fermia radio brze i samim tim bio jeftiniji za proizvodnju... jos bi se dostaaa bolje prodavao, ovako ljudi ce uzimat ATI u low i mainstream segmentu sa DX11 podrskom dok ne izadju derivati Fermija...

Sto se derivata tice, i toga da bi bilo manje problema u proizvodnji... svakako si u pravu, ali mi i dalje ne znamo kakve su performanse Fermija u igrama. Kolika ce biti potrosnja, ali i performance/watt i performance/mm2. Ti derivati bi po svemu tome jos mogli biti manje konkurentni Juniperu nego u slucaju Fermi vs. Cypress.

Ja verujem da je fermi jakoo brz chip... tako da bi i derivati lako parirali ATI-ju
Insistiranje NV da top end chipu je po meni trenutno jako losa politika jer ATI vec ima DX11 i cak se sprema da uskoro izbaci te derivate u mainstream/low segmentu tako da po meni NV treba da presece i nastupi takodje agresivno cak i po ceni gubitka...

Zamislite da je ati nastavio da gura 2900xt arhitekturu gde bi stigao??

Ja verujem da je fermi jakoo brz chip... tako da bi i derivati lako parirali ATI-ju

Nije problem NVidije sto ne moze da parira ATI-ju po brzini, nego sto im sa aktuelnom arhitekturom cip skoro 3 puta vece povrsine (166 vs 476 mm2) i 3.5 puta sire memorijske magistrale (128 vs 448 bita) ima cca. 20% bolje performanse (5770 vs GTX 260).

Zasto sam napisao da bi derivati mogli biti manje konkurentni? Ovo sam dosta davno napisao za njih, ali niko nije prokomentarisao da li je moj "racun" ispravan. Koliko znamo, Fermi nema jedinicu za teselaciju. Ako recimo od 512SP 50 radi samo to (broj je proizvoljan, da se razumemo), taj broj se nece menjati ni kada cip skalira na dole - recimo na 256SP. U prvom slucaju teselacijom je zauzeto ~10%, a u drugom ~20% SP. Juniper nema tih problema, on ima 800SP + jedinicu za teselaciju - "what you see is what you get", tj. pola Cypressa. Ako ne gresim u racunu, i pod pretpostavkom da ce Fermi biti brzi od Cypressa, Juniper ce u tom slucaju manje zaostajati za derivatom.

Valjda vam je jasno sta zelim da kazem, ali naravno, jos jednom kazem, mozda nesto masim u zakljucivanju :)

Nije problem NVidije sto ne moze da parira ATI-ju po brzini, nego sto im sa aktuelnom arhitekturom cip skoro 3 puta vece povrsine (166 vs 476 mm2) i 3.5 puta sire memorijske magistrale (128 vs 448 bita) ima cca. 20% bolje performanse (5770 vs GTX 260).
Pa gde si nasao da poredis staru nV arhitekturu sa najnovijom iz ATIja?:) Cemu to?

.... a G92 ima mnogo manje tranzistora, vec se pravi u 40nm ...

Od kad to ??

Dusan K je napisao(la):
Ako recimo od 512SP 50 radi samo to (broj je proizvoljan, da se razumemo) ...

... prema zadnjim official NV informacijama bit će 448sp-ova za Tesla Fermi modele od 3 i 6Gb rama. Da li će GeForce linija imati 512sp-ova ostaje da se vidi.

Poslednja izmena:
Pa gde si nasao da poredis staru nV arhitekturu sa najnovijom iz ATIja?:) Cemu to?

A sa cime treba da poredim? Lepo sam napisao aktuelna, koliko sam upucen, derivata Fermija nema u prodaji ;) GTX 260 je jedino sto NVidija trenutno moze da proda u klasi oko 150 evra (zaradu uopste i ne pominjem). Kao sto napisah, performanse su veoma konkurentne (sta vise, NVidia je brza), ali u svemu ostalom nije konkurentna.

Ace Rimmer je napisao(la):
... prema zadnjim official NV informacijama bit će 448sp-ova za Tesla Fermi modele od 3 i 6Gb rama. Da li će GeForce linija imati 512sp-ova ostaje da se vidi.

Znam da su Tesle 448SP, ali je u ovom poslednjem sto je nex linkovao pomenuta i 512SP verzija i Tesle i GeForce-a, koja ce doci nesto kasnije, jedino sto se ne zna kada. Mozda kada predju na 28nm?

A sa cime treba da poredim? Lepo sam napisao aktuelna, koliko sam upucen, derivata Fermija nema u prodaji ;) GTX 260 je jedino sto NVidija trenutno moze da proda u klasi oko 150 evra (zaradu uopste i ne pominjem). Kao sto napisah, performanse su veoma konkurentne (sta vise, NVidia je brza), ali u svemu ostalom nije konkurentna.
Nisacim.;) Bezveze je porediti razlicite generacije.

Kupca tesko da interesuje poredjenje sirine magistrale i povrsine cipa, ako cemo tako.:)

Svakako, njih interesuje samo brzina, ali NVidiu interesuje da li im se isplati da im GT200b karticu prodaju po toj ceni ;)

http://www.fudzilla.com/content/view/17047/1/

The product is real

According to our well informed industry sources, Nvidia will display Fermi GPUs at the upcoming CES in Las Vegas. This means we should be able to see it right on January 7th when the show starts.

The company won’t share all the information especially as after CES Nvidia wants to have its famous editor's days in Vegas and show them the power of Fermi. Since this is an NDA event, this is not something we will be attending anytime soon, but most of our good friends will.

The Fermi launch is still “on schedule” for Q1 but we can only hope that this will happen in real people Q1, latest on March 31th and not at Nvidia’s financial Q1 that runs one month behind.

Fermi is real, but since volume production is ramping up, even if launched in January, Fermi would have very limitedly availability for quite a few weeks.

All the delays definitely have casted a bad aura around this product and many people, especially the one whos love the power or ATI, now compare Fermi to NV30. So far, at least with all of the delays, they are not that much off.

Ovo sto je Nex999 linkovao, samo u 'citkijem' izdanju:

http://www.pcper.com/comments.php?nid=8160

As for the part of our story about the slightly less powerful Fermi GPU that was announced and discussed at this past week's supercomputing convention, NVIDIA's reps wanted to clearly point out that there is NOT a direct correlation between the consumer GeForce products and the either the Quadro or Tesla lines of professional cards. That is clearly the case where the Quadro line seemed to take forever to integrate the GT200 products to any successful degree. The Tesla SKUs are much more complicated and NVIDIA points out that all they have done is disclose one or two upcoming SKUs, not the whole lineup. I was "guaranteed" that there would be more SKUs "with 512 shaders."

NVIDIA also specifically stated that the GF100 products that are due out next year are not going to be the same as the Tesla products discussed at the supercomputing conference and that "there will be 512 (shader) parts on both sides." What would be different between the two products would be WHEN the 512 options were introduced. It sure seemed like NVIDIA was trying to say that they would have a consumer-based 512 shader GF100 part when the GeForce lineup is revealed without just telling us.

Mozda ipak ima nade da Geforce startuje sa 512 shader proizvodom. :)

http://www.guildwarsguru.com/forum/rahjas-freeeeeeee-t10420384.html?

GF100 outperforms ATi's 5870 by 46% on average
GF100 outperforms ATi's 5970 by 8% on average

The GF100 gets 148 fps in DiRT2
The GF100 gets 73 fps in Crysis2
The GF100 gets 82 fps in AvP3

*GTX misnomers removed due to Business NDA*

GF100's maximum load temperature is 55 C.

The release week of GF100 is Mar 02nd

Blackberry ordered about a million Tegra2 units for their 2011 smartphone.
Apple ordered a few million Tegra2 units for the 2011 iPhone.
Nintendo ordered several million Tegra2 units for their next gen handheld (the DS2!)

*Removed: Under business NDA*

That's all for now kiddies! See if you can guess for the time being, each - represents a letter or number

Extra spoilers!
GF100 and GF104 will feature a new 32x Anti Aliasing mode for enthusiast setups.
GF100 and GF104 can do 100% hardware based decoding for 1080p BluRay and H264 playback.
GF100 and GF104 feature full SLi capability and a new scaling method for rendering!
GF100 and GF104 will provide full on chip native C++ operation for Windows and Linux environments. This will be further augmented with CUDA and OpenCL.
GF104 will feature new technology designed for UHD OLED monitors!
GF100 promises to deliver at least 40% more performance than the GTX295 for less money. GF104 promises double that.

Those tests were run using a Corei7 920, 6GBs of DDR3 1333, and an Intel 64GB SSD paired with a single GF100 card. The tests were run at 1920x1200 with 4x SSAA and 16xAF.

Ako je ovo tacno, odlaganje uopste nije strasno.
I super vesti u vezi Tegre.:)

Nema sanse da bude brzi od 5970, jednostavno nerealno je, kao i sve ovo drugo... a i crysis u ovoj rezoluciji sa ovim setovanjima , nema teorije, ispade da je 2.5 puta brzi od gtx285.

Ako GF100 u loadu ima 55 stepeni, onda ce neki slabiji derivat imati 40-tak (barem neki sa nereferentnim 'ladnjacima).
U tom slucaju odustajem od 5770 i uzecu nVidiu.
A ako nVidia opet lagi... Pa, ko im kriv :D Svakako ce pasti cena 5770 pa meni opet dobro.

EDIT: Osim ako tih 55 stepeni nije sa 100% fanom :D
Ipak je bolje da sacekam prve utiske od proverenih ljudi pre nego sto pocnem sa uporedjivanjem...

Poslednja izmena:
ne znam sta mi vise ide na zivce...

da li ove informacije ili ljudi koji se ponasaju kao uspaljene siparice i vristeci dotrcavaju da nam pokazu...

Nema sanse da bude brzi od 5970, jednostavno nerealno je, kao i sve ovo drugo... a i crysis u ovoj rezoluciji sa ovim setovanjima , nema teorije, ispade da je 2.5 puta brzi od gtx285.

Verovatno nece biti brzi kada se srede drajveri za 5970, ali ako su cifre tacne, NVidia je napravila solidan posao. Treba sacekati podatke o potrosnji, ceni i videti koliko ce (i kada) realno biti dostupne karte.

Tih 46% u proseku u odnosu na 5870 je otprilike tu negde koliko se ocekuje i cip da bude veci, sto je visestruko poboljsanje u odnosu na prethodnu generaciju.

nema sanse da je 46% brzi od 5870 i da je samo 55 stepeni,a trosi preko 220w...jos kad dodamo da je ogroman cip to ispod 80 stepeni u full loadu nije sigurno...

Poslednja izmena:
http://www.guildwarsguru.com/forum/rahjas-freeeeeeee-t10420384.html?

Those tests were run using a Corei7 920, 6GBs of DDR3 1333, and an Intel 64GB SSD paired with a single GF100 card. The tests were run at 1920x1200 with 4x SSAA and 16xAF.

Vidim ja da su neki od vas napustili Kurir mod i ubacili se u Skandal mod sa sve onim ogavnim komentarima u oblacicima :p

Iako sva ova nabrajanja deluju kao wish-list ili potpuno suprotno, kao ironicno prozivanje od strane isto tako ekstremnog ATI fana ipak se moram sloziti sa delom gde kaze da je Apple narucio Tegre. To bi bilo sasvim logicno posle slanja ljubavnih SMSova Eplu od strane Jen Hsunga. Tesko da ce Nintendo da predje na nV, oni vec nekoliko generacija saradjuju sa ATIjem i za razliku od Sonyja i MSa, njih bole cose za performanse hardwarea sve dok se isti dobro prodaje.

Moram da priznam da je onaj deo na pocetku gde pise frejmrejt iz Crysis 2 najbolji. Bas me zanima kako su dosli do te informacije.

I ovaj load temperature je takodje vrh. Tera coveka da pomisli da li je Fermi konvencionalan cip ili su presli na DNA umesto tranzistora :D

Edit: Tek sad procitah sta pise u linku. Radio u nV pa ga sutnuli, ali ima PhD. Puko mu film pa odlucio da objavi poverljive NDA informacije na Guild Wars forumu!!!! Kao sad moze jer ne radi vise za NVDA (kao ne mogu da ga tuze lol). Da nije smesno bilo bi tuzno. Zapravo sad povlacim ono sto sam rekao za Skandal mod, ipak se ovde radi o prezentaciji vrhunskog humora od strane naseg starog moderatora.

Edit2: Vidi ove nase strucne raje sto se popalila. Momci NHF :)

Poslednja izmena:
bolje bi bilo da su ga dobro napravili...

ili ce biti epic fail ili ce biti odlican.
no koliko ga odlazu i prave - bolje da ga nazovu... hmmm recimo

Heisenberg po cuvenom principu neodredjenosti

Pa ne mora da bude tako crno-belo, mada je to verovatno pingvinsko vidjenje situacije :D
NHF :)

Mislim, moze da bude brzi od HD5000 serije, ali i osetno skuplji, topliji, veci potrosac itd...
Sta je onda ? Nije bas pun pogodak, mnogi ce kupovati ATI-jeve kartice, ali nije ni fail, jer je, eto, brzi cip, perfomance crown, entuzijasti itd.

^za moj sistem vrednosti je to fail i tesko da bi se navukao da opet tresnem kintu za mediokritetski proizvod - ma koliki da sam entuzijasta i ma koliko novca da imam. Naprosto vise ne bi bilo rezona da bilo cime to opravdam.

Tu se slazemo. Mene zanima da li nVidia moze bolje od 5770 ? A po svemu sudeci nece moci bolje od toga. No, voljan sam da sacekam jos malo pa da vidim rasplet, ne zuri mi se sa kupovinom, a zanimljiva mi sapunica :)

Ne kaci me ni najmanje ko ima najbrzu kartu i ko gde ima 500 i 600 frejmova na karti od 1000 jura. Ali znamo i ja i ti da ce ljudi davati i 100% vise love za kartu 20% brzu samo zato sto pripada omiljenom proizvodjacu i da bi mogli da flejmuju po forumima :D Tako da iz necije perspektive, to bi bio pun pogodak. Sve za frejm vise :)

Nije tu samo do frejmova. Sto neko rece u nekoj slicnoj temi, nV gadja tamo gde ATIja najvise boli-drajveri.:D

^^slazem se, ali ce isto tako mnogo veci broj ljudi da prestane sa time.
Evo ja sam jedan od takvih. Ne ide vise, nema rezona jednostavno. Mnogo mi je simptomaticno to sto se nigde ne moze naci ni jedan GTX 2xx proizvod. Na alternate.de ih ima mozda nekoliko komada. O cemu se radi ? Da li ce jednostavno primorati svoje verne kupce na to da kupuju novi proizvod ne ostavljajuci im alternativu ?

eidt: ma i to sa driverima je prenaduvano. Ja sam ziv primer, krenuo sam u celu pricu sa ATI-em narogusen kako ce da se sve raspadne. A ono ne lezi vraze nije... I docekao sam ceo proizvod na "noz". Trebalo mi je 15-ak dana da se otkravim i prihvatim da je za gaming ATI neprikosnoven u ovom trenutku sa 58xx serijom.
Jesu nVidia driveri bolji, ali nisu ni ATI driveri toliki trash. Nvidia ima po meni jedno 2-3 godine prednosti u odnosu na ATI u GPGPU segmentu. ATI Stream SDK najblaze receno deluje smesno u odnosu na CUDA SDK. Nije u pitanju to da ATI ima los hw koji nije sposoban da odradi gpgpu kako valja, jednostavno software support za stream je ocajan.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno