Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovoliku količinu smeća ne može pet moderatora da počisti. Čemu ta potreba da raspravljate o nečemu o čemu ne znate ništa ili nemate dovoljno informacija. Imate arhitekturu koja je u dobroj meri opisana i umesto da na tu temu uposlite mozgove vi organizujete ovu lakrdiju od zaključaka na temu fizičke realizacije.
Koliko god je dobro opisana, i dalje stoji cinjenica da 'o njoj ne znamo nista' :)
Na primer ja cu sada sve sto znam o fermiju uzeti sa rezervom jer ne moram ispasti budala ako to neko ocekuje od mene.

pa to fermi je od nekog naučnika prezime, koji je izmislio nuklearni reaktor.
na jednom sajtu su prvo napisali da je bio nacistički naučnik, pa su nakon par sati promenili pošto jel ipak nije bio nacista. *** nisam uspeo screenshot sajta da uvatim

mislio sam da to znate, to je bila samo šala

Na toj "prezentaciji" je demonstriran astrophysics CUDA demo na GT300 Fermi.

http://forum.beyond3d.com/showpost.php?p=1343414&postcount=428

What is written at Fudzilla is accurate

Fudo and i were both there with Drew Henry and Jason Paul (my company is AlienBabelTech [no links posted to there by me]; not Fudzilla)
- they said what Jensen showed "is a production mock-up"

However, they have working silicon of Fermi ... is in their testing setups 'black box', so it is not really "presentable" in a finished videocard

Who really cares if it was a "mock up" or not ?
- Fermi is real and according to the aforementioned Nvidia officials - "It will ship this year" (2009)

http://forum.beyond3d.com/showpost.php?p=1343417&postcount=430

i am not following you.

i did not believe - at the time - what Jensen had in his hand was a "finished" videocard

When i asked that question, there was no hesitation whatsoever on the official's response that it was a mockup

it isn't like they are hiding something. Femi is working and they demoed by using it

EDIT: i think it was actually Jason Paul; but i need to go over my video

Poslednja izmena:

Cisto pranje ruku, pod jedan ne bi bio problem da doticni gospodin nije napomenuo da je to WORKING sample! I jos su negirali dok nisu videli da nema smisla i da smo ispadaju smesni, a sad "pa to se znalo odmah", e nije nego:mad:
Razlika je ogromna, ako imaju working sample znaci da mogu vrlo brzo da odrade launch, dok ako je sve sto imaju "inzinjerski" sample lauch nece skoro, zapravo ako odrade tvrdi launch u januaru iznenadicu se. Sve su smislisi samo da bude u fazonu "nemojte da kupujete ATI, Fermi samo sto nije":wall:

@Paradigma
Izvini, ali kako posle ovako ocigledne i namerne obmane uopste da znam da je arhitektura o kojoj sam sa uzivanjem citao prava? Kad smo vec kod toga, kako da znamo da to sto je bilo u "crnoj kutiji" uopste bio i "hobotnica" fermi, a ne neki SLI,:trust: Jel neko zavirio unutra?

Da mogli bi bar da prikazu to cudo, a ne da vuku ljude za nos i sve da bude rekla kazala.

Enriko Fermi je italijanski naučnik, jedan od mnogih koji su od fašista/nacista pobegli iz Italije/Nemačke u SAD. Pride, njegova žena je bila Jevrejka i bio je na spisku onih koji mešaju iskonsku arijevsku rasu sa podljudima. Ergo, nemojte se zezati sa time da je bio nacista, ako ništa drugo, iz poštovanja prema njemu :)

http://www.hardware-infos.com/news.php?news=3228

Konacno se spominju ROP i TMU jedinice, sad vec malo vise lici na GPU :)
48 ROP i 128 TMU jedinica,ima smisla, to znaci da postoji 8 TMU jedinica po jednom SM-u (streaming multiprocessor). A svaka od 6 ROP particija (u kojoj se izgleda nalazi 8 ROP jedinica) bi bila povezana na jedan od 6 64-bitnih magistrala ka memoriji.

Takodje se spominju i klokovi: 650/1700/1000MHz.

Zapravo, lepo su ovo odradili.
Većini ljudi (koji su oglavnom na ĐiForc - PentijumĆetiri - Giga Bajt novou) će ovo biti dovoljno da u glavama misle umesto "AMD ima novu seriju", počnu sa "u jeeee", "samo što nije" i "wow što je dobro sad će nVidija da roka!". To da li to postoji i da li stvarno radi i sa kakvim performansama znaju samo oni koji su ga pravili i niko drugi. I jedino oni znaju kada će to i lansirati. Po meni, bolje je i da ne lansiraju grafiku ove godine ako za to nisu sremni jer ako izbace proizvod bez odgovarajućih drivera ili sa problemima tipa pregrevanja ili problema sa PWM-om, neće ih oprati ni Dunav ni Sava.

Meni sve ovo sada već počinje da liči na još jedan G4saurus.

Poslednja izmena:
A u toj vecini si izgleda i ti drugar, jer 'tamo' nisi uzeo ono sto si trebao :D

Anyway, ja bih ipak sacekao sa takvim izjavama :wave:

A u toj vecini si izgleda i ti drugar, jer 'tamo' nisi uzeo ono sto si trebao :D

Drugar si mi pa na ovo neću gledati kao na uvredu.
A da si pažljivo gledao i slušao moj plan znao bi do koje tačke sam stigao ;)

Anyway, ja bih ipak sacekao sa takvim izjavama :wave:

Kakvim izjavama? Da samo ovi iz nV znaju da li to radi i sa kakvim performansama i kada će produkt biti spreman?

Anyway, ja i dalje jedva čekam da izađe GT300 (ili GT100 ili Fermi whatever).

.

Poslednja izmena:
To i nije bilo zamisljeno kao uvreda, vec zapazanje da svi mi cekamo Djifors :D

Evo par zanimljivih linkova (.pdf-ovi) sa nVidia-inog sajta:

http://www.nvidia.com/content/PDF/f...ookwood_NVIDIASolvesTheGPUComputingPuzzle.pdf

http://www.nvidia.com/content/PDF/f...-TheFirstCompleteGPUComputingArchitecture.pdf

http://www.nvidia.com/content/PDF/fermi_white_papers/D.Patterson_Top10InnovationsInNVIDIAFermi.pdf

http://www.nvidia.com/content/PDF/fermi_white_papers/T.Halfhill_LookingBeyondGraphics.pdf

Zanimljivo je predvidjanje Insight 64:

NVIDIA hasn’t released the final clock frequency for
Fermi, but Insight 64 estimates it’s likely to come in at around 1.5GHz. This would give Fermi a peak rate of 1.5 trillion floating point operations per second.

1,5 GHz clock SP-ova za ~1,5 TFLOPS-a. Nekome se ovo moze uciniti kao ne tako drastican skok u osnosu na ~1 TFLOPS-a kod GT200 GPU-ova, medjutim ova racunica ne ukljucuje SFU-ove (special function units) kojih Fermi ima 4 po svakom SM (ukupono 64). Recimo GTX 285 racunajuci bez SFU ima tek nesto preko 0,7 TFLOPS-a.

Poprilično počinje da me iritira gađanje tim teraflopsima, moram priznati. Provalili su i jedni i drugi da sada mogu da spamuju tim single precision parametrom i štancuju ga kao blesavi, a to što nikada neće apsolutno nijedna aplikacija koristiti ni približno te performanse, osim eventualno neki ultramegasuperkompjuter na MIT-u za koga će da prave softver najbolji naučnici sveta jedno godinu i po, to nikom ništa. Jeste, ilustruju gde je GPU po sirovim performansama u odnosu na procesore, ali ne morate to sada uzimati kao pokazatelj nečega u stvarima koje nas interesuju. To što neki GPU ima 3 Tflopsa a drugi 2 ne znači da će ovaj biti 50% bolji i tako dalje...

Sve zavisi od efikasnosti arhitekture. G80 i G200 su mogi da izvrsavaju samo jedan kernel na celom chipu, dok fermi moze da izvrsava do 16 kernela. Novi Giga Thread moze da raspodeli razlicite kernele po SM-ovima, i na taj nacin uvek odrzava max iskoriscenje.

Poprilično počinje da me iritira gađanje tim teraflopsima, moram priznati. Provalili su i jedni i drugi da sada mogu da spamuju tim single precision parametrom i štancuju ga kao blesavi, a to što nikada neće apsolutno nijedna aplikacija koristiti ni približno te performanse, osim eventualno neki ultramegasuperkompjuter na MIT-u za koga će da prave softver najbolji naučnici sveta jedno godinu i po, to nikom ništa. Jeste, ilustruju gde je GPU po sirovim performansama u odnosu na procesore, ali ne morate to sada uzimati kao pokazatelj nečega u stvarima koje nas interesuju. To što neki GPU ima 3 Tflopsa a drugi 2 ne znači da će ovaj biti 50% bolji i tako dalje...

ja sam to pitao (TFLOPS-a) zbog poredjenja sa Cellom i Roadrunerom :)

Poslednja izmena:
Kada se sumira ono sto znamo do sada (a lepo je to Fuad objavio u nekoliko vesti danas), ispada da je Charlie u svemu bio u pravu kada je pricao o NVidia DX11 karti - vreme tapeout-a, koliko je bilo ispravnih cipova (tj koliko debug kartica postoji trenutno), kao i da je ona prikazana karta bila fake. Uzgred, procitah i da ce povrsina cipa biti veca nego sto se mislilo, tj. oko 550mm2, pa je i to pogodio.

Jos je ostalo da vidimo za tacan datum predstavljanja, kada ce ih realno biti u prodaji, i najvaznije, performanse. Ako i za sve ovo bude u pravu , NVidia ce biti u bas gadnim problemima.

Charli lupeta samo tako, nista taj nije bio u pravu.
Tacno se secam ranije kad je Ati izbacio 4870X2, pricao je kako nVidia nema sanse da izbaci dual-GPU karticu jer ce trositi previse, zagrevace se itd. I onda je izasao GTX 295 koji ima cak i bolje termalne karakteristike od 4870X2.

Tacno se secam ranije kad je Ati izbacio 4870X2, pricao je kako nVidia nema sanse da izbaci dual-GPU karticu jer ce trositi previse, zagrevace se itd. I onda je izasao GTX 295 koji ima cak i bolje termalne karakteristike od 4870X2.

Lepo sam rekao da je do sada bio u pravu sto se tice GT300/Fermi generacije. ;)

Fermi, GT300 će biti predstavljen krajem novembra
Napisao Fuad Abazović

Ponedjeljak, 05 Oktobar 2009 13:06

Ako sve prođe kako treba

Nvidijin izvršni direktor je rekao da će Fermi, GT300 proizvod na tržište biti predstavljen u utorak, ali nije rekao da li će se to desiti u ovoj ili narednoj godini. Uspjeli smo otkriti da bi novi 40nm čip ipak trebao biti predstavljen u ovoj godini.

Također smo saznali da ga možemo očekivati krajem novembra. To bi se moglo promijeniti, ali Nvidijini inžinjeri daju sve od sebe da završe proizvod što prije. Prvi primjerci su već predstavljeni i Nvidia ih je već pokazala nekim bitnim investitorima i analitičarima. Nvidia uvjerava da je physics demo stvaran, ne lažan.

ATI će uživati u ekskluzivnosti svog proizvoda, jer ima prednost od dva mjeseca, ali se nadamo da će uskoro izbaciti još kartica namijenjenih korisnicima koji će prvi željeti imati DirectX 11 proizvod. Nvidia nam je rekla da GT300 nikada nije bilo ime proizvoda, ali nas nije briga jer GT300 definitivno zvuči bolje nego Fermi.

Uprkos činjenici da je Fermi djelomično zaslužan za stvaranje prvog atomskog oružja, ne možemo reći da ima cool ime. Fermi nas samo podsjeća na prosječan brend zobenih pahuljica, ali ne brinite, Nvidia će ga zamijeniti odgovarajućim Geforce, Tesla i Quadro imenima kada bude pravo vrijeme za to.

Zna nvidia sta radi o tome ne treba brinuti:D

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=11242&Itemid=1

Poslednja izmena:
Ja sada umesto viceva citam fuadove vesti :d
Citiracu carlija:
The chips arrived when I said they did, in the number I said they did. Nvidia didn't like this, so it used Fudo, who I honestly have the highest respect for, in a way that trashed his reputation. It has been trying to do this for a long time, and sadly, it looks to be getting close to success.

Smesno:
Fermi matična ploča postoji, ali :d
Napisao Fuad Abazović
Ponedjeljak, 05 Oktobar 2009 13:07

Nvidia je želi sakriti od AMD-a
:d

Nvidijin izgovor za izostanak predstavljanja GT300, Fermi matične ploče je taj da želi sakriti proizvod od konkurencije. :d Kako se posljednja konferencija o GPU tehnologiji fokusirala na zaradu, Nvidia to nije željela to zasjeniti prikazivanjem DirectX 11 demoa, koji bi pokazao da je Fermi GT300 matična ploča stvarna. :d

Drugi razlog je taj što ploča ima dosta žica koje strše iz nje, kao i testnih modula, tako da izgleda kao lik iz Terminatora. Sudeći prema onome što smo uspjeli saznati u posljednjih nekoliko dana, govorimo o samo nekoliko ploča. :d

Proizvodnja nije daleko od realizacije, ali Nvidia još uvijek radi na tome da omogući predstavljanje proizvoda u novembru. Vjerujemo da je odluka da se predstavi lažna kartica bila loša ideja, jer sada javnost vjeruje da je Nvidia željela zavarati novinare i ostatak svijeta. :d

Novinari koji su voljni potpisati ugovor o povjerljvosti će vjerovatno vidjeti Geforce GT300 Fermi verziju u novembru, osim ako ne dođe do nekih drastičnih promjena. Očekujemo da neće biti dovoljno čipova na tržištu po predstavljanju, jer je potražnja velika. Samo se sjetite šta se desilo kada su predstavljeni G80 i G92.

Stvarno ne znam sta bih pre izdvojio... :d

Lepo sam rekao da je do sada bio u pravu sto se tice GT300/Fermi generacije. ;)

Pa nije ni za Fermi bio u pravu, to oko broja ispravnih cipova je bio los prevod, bilo je o tome reci. Charli pljuje po nVidia-i po svaku cenu, to se oseti u svakoj njegovoj recenici. ;)

Poslednja izmena:

Nije da nije bio u pravu.
U trenutku izlaska HD4870x2 (08/2008) nVidija nije mogla da izbaci dual rešenje upravo zbog toga - potrošnje i zagrevanja. Tek četiri meseca nakon izlaska HD4870x2 nVidija je "osvojila" 55nm proizvodni proces i uradila optički šrink pa se onda počelo razmišljati o dual GPU rešenju. To objašnjava i toliko kašnjenje GTX295 kartice.
Rezultat je GTX295 koji ima isti broj šejdera kao GTX280 ali taktove i magistralu GTX260 kartice. Da je nVidija, kao AMD u tom trenutku, duplirala svoju tada najjaču grafiku - GTX280, potrošnja a i zagrevanje bi bilo veće od HD4870x2. Međutim i ovakva GTX295 je bila dovoljna da AMD-u preotme krunu makar za koji frejm.
I da, znam da nVidija nikada u svojim dual rešenjima nije stavljala 2 najbrža čipa.

Uuh, terate me da citiram Charlija a to nikako ne volim :)

http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1028302/nvidia-270-290-gx2-roll-november

Prvo pogresno predvidja da ce GT200 u 55nm sa 216 shadera biti neki 270:

IF YOU WERE wondering why Nvidia put out the GTX260-216 with a stupid-sounding name instead of the saner 270 moniker, here is your answer. There is a 270 coming,

A onda se razbacuje sa potrosnjom, opet pogresno predvidjajuci da ce dva core 216 trositi ~350W (a istina je skroz drugacija)

Even with a theoretical 20 per cent lower power draw, you would be at 290W for a dual 55nm 260 clone. If you use a 260-216 or jack the clock up, you are at 300+W in an instant, and we can see 350W without trying hard.

Ima toga jos puno. Njegova predvidjanja su 99% neosnovana i na kraju netacna, tako da ponovicu: Charli lupa samo tako.

Taj prvi navod ti i nije nesto. Lik se, za razliku od nvidie, vodio zdravim razumom. Trebao je biti poducen iskustvom sa 8800gts... Napisao je:
That brings us to the new parts, the 270 and 290.They popped up on a PNY price list a few weeks ago, and then were pulled off immediately.
Pogresan zakljucak je prouzrokovan informacijom koju je dobio.

Da lupa, lupa. Od toga zivi ;) Ali kako god, manje lupa nego fuad. Niko nije savrsen (prvo to) i ne mozes da ocekujes od 'treceg lica' da POGODI sve 100% jer ipak to radi - pogadja i nagadja. Naravno da nece sve sto on kaze biti istina, ali je cinjenica da je za dosta stvari bio u pravu. I corava koka potrefi zrno (iako on malo cesce pogadja :d).

Poslednja izmena:
Jao... samo vam jos baba vanga fali.

Ako Anand i Kyle kazu da ce GT300 aka GF100 izaci u Q1 2010 i ako znate da se nvidia ne usudjuje njima servirati FUD-ove... onda ko 'oce neka sam proceni gde se krije tacna informacija o izlasku Fermija

A sto se tice NVIDIA-inog "stunta" sa karticama i chipovima i GPU dijagramima... pa ocigledno i na tom polju pokusavaju da imitiraju Intel sa njegovim pokusajima promocije i "demonstracije" Larrabeeja, za kog ocigledno NVIDIA smatra da im je glavni konkurent...

CUDA može ubrzati skeniranje virusa

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=11254&Itemid=39

Fudo ne miruje, (ne odnosi se direktno na FERMI) svaki dan nove informacije. Planiraju povecti broj prodatih GPU na osnovu ubrzavanja skeniranja virusa. LOL:D
Ne dovodim u pitanje zancaj CUDA ali je info stvarno "od ogromnog znacaja".
Fino sto vode racuna o mainstream trzistu.

Citat:"Ako bi Nvidia uspjela značajno ubrzati skeniranje virusa, mogla bi prodati veliki broj GPU-a. Prilika je odlična i nadamo se da će uskoro osmisliti nešto, jer su trenutne CUDA aplikacije za mainstream tržište samo video encoding i image/video enhancement."

nekao mi se čini da skeniranje virusa danas više ovisi o brzini diska nego o procesorskoj snazi :)

Nije toliko vezano za temu: :)

http://www.fudzilla.com/content/view/15810/1/

We've learned that Nvidia's top management, including CEO Jensen Huang have decided to to receive salaries of only $1 (one US dollar) until the financial situation gets better.
:)

Da se osvrnem na ovo:

Malo si preterao gtx280 nije "skoro duplo brzi" od 8800gtx-a, mozda debelo overklokovan- http://anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3334&p=11 .
Sve je to lepo nek bude fermi i 40% brzi od gtx295, kolko ce bre to da kosta :S:, ako stvarno naprave veliki pomak osta ova generacija minimum dve godine i cene ima da se vuku isto toliko dugo, ne znam kako bi bilo najbolje za dzep :crash:.

Mislio sam na GTX 285 a ne na GTX 280. Ni ovo nije toliko vezano za temu, ali evo lepog user review-a, kao mali osvrt na pre-Fermi nVidia kartice:
http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=127124

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno