Šta je novo?

FEAR izasao...

Ljudi moji, koliko sam se presekao kada sam sisao niz one neke merdevine, okrenem se da krenem kad' ispred mene ona utvara, sta li je!!!!!!!!!! Skracen mi je zivot!!!

Ma strasno...nisam se ovako isprepadao ne pamtim...svaka im cast...

Mene ubi onaj kraj sa seckanjem.Kako zadjem iza coska Alma prodje i to ne normalno nego ono sa trzanjem kao zombi.I nije vise mala slatka devojcica vec lici na Samaru.Da ti se krv zaledi. :zgran:

Da li se jos nekom igrica kucala ili se to samo meni desava sve lepo radi kad odjednom zakuc i to je sve od nje nije ceo komp vec samo ona :zgran:
I stvarno preterase sa onim cekicima i kljucevima gde god se okrenes cekic ko da su amerikanci naj vrednija nacija na svetu pa cekic nose svuda sa sobom , mozda im zatreba za nesto dok rade u kancelariji na racunaru sa tft monitorom

Poslednja izmena od urednika:
Alex je napisao(la):
Mene ubi onaj kraj sa seckanjem.Kako zadjem iza coska Alma prodje i to ne normalno nego ono sa trzanjem kao zombi.I nije vise mala slatka devojcica vec lici na Samaru.Da ti se krv zaledi. :zgran:
daj ljudi, prestanite sa spoilerima :p

Nakon zavrsetka igre nekoliko utisaka:
Sjajna grafika, fizika i A.I. Evo ponovo pocinjem da se sunjam na najvisem nivou tezine. Oruzja ima taman dovoljno, a na neka stvarno moze i da se nalozi. Nivoi su nekako previse isti i monotoni, sa prenaglasenim svetlosnim efektima, kao da su lampe postavljane gde god moze samo da bi grafika bila sto bolja. Meni licno se ne dopada ni to sto se jako cesto desava da nesto skriptovano eksplodira bas kad se igrac nadje u njegovoj blizini sto mi deluje nekako izvestaceno i nepotrebno. Atmosfera igre je za svaku pohvalu, a slozio bih se da je na momente bas jeziva. Sve u svemu jedna od "onih" igara za koje mogu samo da pozelim da ih ima sto vise.
Na kraju preporuka za one koji imaju malo jace kartice ali sa 128 MB memorije i ne vise od 1GB rama: smanjite teksture na medium i igra ce poleteti uz ukljucene sve moguce efekte, uz umereni AA, AF i softshadows.

Konacno i ja da nabavim igru.Sta reci posle svega -FENOMENALNO !!
AI najbolji do sada ,grafika odlicna .efekti sjajni.atmosfera jeziva .
Imam a64 3500 ,512 rama i 6600gt Igram je na 1024 svi efekti na max,
AA i softshadows off 8x anisotropic ,teksture na medium.U performance testu imam
u proseku 40 frejmova,igra dosta svapuje (jel rekao neko 1,5 GB rama ).
A sad odoh da igram :)

Ovaj tekst sadrzi nekoliko SPOILERa!!!

Presao sam FEAR, pa evo i ja da kazem nesto u vezi njega...

Grafika je odlicna, posebno me odusevio onaj efekat na kraju kada su izlazili kao neki neprijatelji iz "crnih rupa", kao i sam kraj sa eksplozijom. Da ne spomenem eksplozije granata i mina, odlicno su uradjene.

Sto se tice GamePlaya, mnogo podseca na HL1 i parcijalno na NOLF (neki delovi igre). Pricu nisam skontao niti sam se mucio da je skontam, znam da sa ovakvim zavrsetkom, mora biti neki sequel (nadajmo se). Jedino sto me nervira u igri, a znam da ne mogu da predjem igru bez toga je QuickSave opcija - glupo je da ubijes jednog neprijatelja, pa posle odmah F5 :S: Takodje me nerviralo kada je glavni lik poceo da se tripuje, nije da sam se uplasio, nego mi je igra pokrala pusku i kevlar, a morao sam da pucam neke X files zivuljke tamo.
Isto sto mi se svidja je da su stavili da mogu da se koriste ruke/noge pri tuci, tek da vidite kako to izgleda u multiju! Jadno je sto treba samo jednom da udaris neprijatelja pa on umre :(

AI ste valjda svi videli/culi, pa to je nesto fenomenalno! Igru sam presao na Normal i prilicno sam se namucio u nekim delovima, mnoooogo su pametni ovi "botovi" Dobar feeling je kada bacite granatu na njih 5oricu, a 2ca njih pobegnu i onda morate da ih "lovite" sa rukama i nogama :smoke:

Zvuk. Specijalni efekti su do 00, jedino me nervira sto imam problem sa pucketanjem nizih "bas" tonova, tako da nisam igrao sa full xperience-om :S:

I tako... ima tu jos detalja kojih nisam nabrajao, ali sve u svemu FEAR je do 00 (odakle sam video do 00?) igra... Nadam da se radi na nekom sequelu, a dok se radi odo ja da igram simu, makar znam da je ta igra dugacka :)

Markosmi je napisao(la):
U have to install the codec wmfadist.exe in directory c:\program files\sierra\fear.

But if u have a codecpack installed before install the game, and u find an error message.

Go to c:\windows\system32 and search a file called l3codeca.acm and rename it to l3codeca.acm_bak.

Then install the codec wmfadist.exe is in directory c:\program files\sierra\fear again, and voices works well :D.

Kratko, jasno, elegantno. I sto je najbitnije, radi...

Takodje se prikljucujem usklicima odusevljenja prema AI-u

Skinuto i instalirano u sierra direktorijum, a zatim je tamo pronadjen faj koji se "pojavio" (neki *.exe mislim da se zove WMA audio fix ili tako nesto, zaboravio sam), pokrenut je... iskopirao je nesto u system32 i radi bez greske. Dakle ko ima ovakve probleme pod hitno na download, pa na install (u direktorijum igre i pokrenuti taj exe koji ce se raspakovati u direktorijum igre -instalaciju).
:wave:

E igru treba odigrati samo zbog onog spektakularnog kraja! Znaci ono je FENOMENALNO!

Ne znam za vas ali sve vreme sam cekao da mi se neko u igri obrati sa "Gordon Freeman" :D Jako me podseca na hl1. Valjda izgled nivoa, muzika ... i da marinci!
Igra je stvano dobra ali kratka. Jasno mi je zbog cega al opet ... (da je duza dosla bi na 2-3 dvd-a). Grafika je fantasticna! Light model, volmetric, DOF!!! Najvise mi se svidja slo-mo efekat. Takodje mi se svidja kad krene pucnjava napokon ima dima i prasine! Stvarno nastaje panika. Ima par lose odradjenih particle efekata ali moze da se progleda kroz prste.
Ima i par bisera u igri al oni su standardno vezani za Lightech engine. Najjaca mi je bila situacija kad sam se prepucavao sa 2 marinca, jedan se sakrije iza kutije drugog u slow-mo ubijem a ovaj ga pita "what's your status?" :D :D :D
Sve u svemu dobra zabava. Obrnucu je jos jednom.

P.S
Nedjo, pojma nemas :d :p

Ja igram polako i koliko imam vremena. Slazem se da Quake IV ima vise detaljnih objekata u sceni, ali je isto tako ta scena uvek relativno mala, prepunjena standard-res teksturama, dok su u FEAR-u puni detailed textures, POM i bump mapa, normal mapa, a lighting model je jednako dobar ili je bolji (soft shadows su bolje u Q4, priznajem). O AI-u da ne pricamo. U poredjenju sa FEAR-om, AI u Q4 kao i da ne postoji... malo kao izbegavaju metak i to je to, u FEAR-u bre svaki put razmisljaju i to drugacije! Da ne pricam o uzajamnim razgovorima - ako ukljucite subs videcete bolje o cemu pricam. FEAR mi je atraktivnija igra, ali moram dosta da taktiziram da bih zavrsio na najtezem nivou. u Q4 je odmaranje mozga - samo se racunaju refleksi... mada, i Q4 mi se sve vise dopada... :) Posle ovog obrcem SSam2 i CoD2...

ps. muzzy, nisi ti video igru u 1280 x 960 sa 8x AF i sve na maximum sa 50+ fps. To je prava stvar (AA ne radi ako hoces meke senke, a meke senke su mi sad bas must have opcija :))

Ma koga ti lozis da igras na najtezem nivou :D

Polako videcu je kad budem imao cime da je teram u tom modu. A probao sam i soft senke i jako su lose odradjene. Sve mi je na max osim rezolucije textura jer mi igra nedozvoljava da stavim na max zbog kolicine memorije na grafickoj.
Na a64@2300 1giga rama i 6600@6600gt radi prihvatljivo.

MAD_MUzzY je napisao(la):
Ma koga ti lozis da igras na najtezem nivou :D

Polako videcu je kad budem imao cime da je teram u tom modu. A probao sam i soft senke i jako su lose odradjene. Sve mi je na max osim rezolucije textura jer mi igra nedozvoljava da stavim na max zbog kolicine memorije na grafickoj.
Na a64@2300 1giga rama i 6600@6600gt radi prihvatljivo.
To sto ti igra prijavljuje da nema dovoljno memorije slobodno ignorisi. Na tvojoj grafici stavi AA off i AF off, soft shadows off, a sve ostalo na maximum i jedino smanji "volumetric light density" na medium (ovo po najvise utice na fps na grafikama sa 128 bita mem magistralom) i ima sasvim prihvatljivo da radi ;)
:wave:

Zaglavio sam se na petom nivou, kada mi je cilj "find a way back to the main building" . Udjem u neku prostoriju, okrenem neki ventil, neke rupcage se napune vodom (ne shvatam koja je svrha te vode) i ne znam sta dalje. Mogu da udjem u vodu, zaronim, tu ima neka rupa koju mogu da preronim, izadjem u neku prostoriju ali iz te prostorije put me vodi ponovo u ovu prostoriju gde sam odvrnuo ventil/zaronio u vodu.

Prilazem sliku.

Prilozi

• fear.JPG
    fear.JPG
    53.8 KB · Pregleda: 71
koliko nivo ima igra ja sam sad na 9.?

Stigao sam do 7 nivoa... i svo vreme sam igrao bez zvuka u cutscenama, telefonskih sekretaricama i laptopovima... tako ja ajd da vidim na netu sta se desava... i vidim da treba da se instalira e:\fear\support\WMFAdist.exe, prvi put kada sam probao da instaliram prijavi neki error l3codeca.acm is missing... i onda treba da se ode na c:\windows\system32\ i da se promene l3codeca.acm u l3codeca.acm_bac i onda se opet instalira e:\fear\support\WMFAdist.exe i ima zvuka... a procitao sam da nekad hoce i hw mixing u opcijama da pravi problema ali meni je zatamnjen... da li je to zbog integrisane zvucne? na MSI RX800 (430/1000) radi ok na maximum setovanjima nekih 60fps ali hoce nekada da secne (kao lag)... znaci nonstop ima nekih 40-60 frejma ali me nervira to seckanje kada pristupa podacima sa hard diska... da li nekome jos ovo radi

Dobro, Kifla brate, budi malo kolegijalan, ako si vec stigao do 9. nivoa, budi ljubazan pa mi reci kako ja da predjem 5. Stvarno mi nije jasno zbog cega si iskulirao moju poruku a jos si nabacio da si ti taj nivo presao. I ne samo ti...

Imam 1GB rama i bilo je trenutaka ( da ne kazem stalno...) da "drlja" HDD. Kazete hoce 1.5GB. E pa sta ako neko ima 2x512MB, a treci modul bi samo vratio stvar u SC ili jos gore ako imate samo 2 (dva) slota za memoriju (kao ja npr.) Bilo mi je malo cudno da mu treba vise od 1GB-a, tj. treba mu svega nekih 100-tinak MB vise od ovoga. Bas "glupi" programeri... da su malo doterali stvari stalo bi to u 1GB. No kako to nije slucaj nesto se moralo uciniti, a nije dolazilo u obzir dodavati RAM. Imam na HDD-u jednu malu particiju, 4.5GB, NTFS, pa je lepo ja formatiram i prebacim swap fajl na nju i namesti minimum 8MB, a maximum 4096MB i gle cuda "drljanje" prestade :) Bice da je moj C disk prilicno "iscepkanih" klastera pa se swap fajl "protezao" svuda :D
Sada lepo kada udjem u win, "pobijem" sve procese koji mi ne trebaju (ukljucujuci i explorer.exe) i svedem win na 86MB! RAM-a :D
Posle svega ovoga radi "kao podmazano" :banana:

Civil je napisao(la):
Dobro, Kifla brate, budi malo kolegijalan, ako si vec stigao do 9. nivoa, budi ljubazan pa mi reci kako ja da predjem 5. Stvarno mi nije jasno zbog cega si iskulirao moju poruku a jos si nabacio da si ti taj nivo presao. I ne samo ti...
realno brate upravu si
treba da ronis i da preronis i to je to
mislim da je tako bilo
ne secam se najbolje ali stvarno se ne secam najbolje, zato nisam ni odgovorio

GoranM je napisao(la):
Imam 1GB rama i bilo je trenutaka ( da ne kazem stalno...) da "drlja" HDD. Kazete hoce 1.5GB. E pa sta ako neko ima 2x512MB, a treci modul bi samo vratio stvar u SC ili jos gore ako imate samo 2 (dva) slota za memoriju (kao ja npr.) Bilo mi je malo cudno da mu treba vise od 1GB-a, tj. treba mu svega nekih 100-tinak MB vise od ovoga. Bas "glupi" programeri... da su malo doterali stvari stalo bi to u 1GB. No kako to nije slucaj nesto se moralo uciniti, a nije dolazilo u obzir dodavati RAM. Imam na HDD-u jednu malu particiju, 4.5GB, NTFS, pa je lepo ja formatiram i prebacim swap fajl na nju i namesti minimum 8MB, a maximum 4096MB i gle cuda "drljanje" prestade :) Bice da je moj C disk prilicno "iscepkanih" klastera pa se swap fajl "protezao" svuda :D
Sada lepo kada udjem u win, "pobijem" sve procese koji mi ne trebaju (ukljucujuci i explorer.exe) i svedem win na 86MB! RAM-a :D
Posle svega ovoga radi "kao podmazano" :banana:

Ne bih rekao da su glupi programeri. Kada su svi efekti ukljuceni, to stvarno zahteva jako puno RAM memorije. Pokreni igru na medium, videces da nema problema. Ja sam je presao bez ikakvog zastajkivanja sa 768 RAM-a. Sva setovanja uglavnom na medium. Verujem da bi sva setovanja na ULTRA HIGH/MAX, kako vec, nisam ni gledao :) trazila i vise od pomenutih 1GB i malo preko.

KIBLA`s je napisao(la):
realno brate upravu si
treba da ronis i da preronis i to je to
mislim da je tako bilo
ne secam se najbolje ali stvarno se ne secam najbolje, zato nisam ni odgovorio

:) Pa ja ronim ali kada preronim, kazem ti, dodjem u istu prostoriju u kojoj sam zaronio. Aj' seti se keve ti. :) Je l' ti treba mozda shot iz druge perspektive da se setis?

Agilni je napisao(la):
Ne bih rekao da su glupi programeri. Kada su svi efekti ukljuceni, to stvarno zahteva jako puno RAM memorije. Pokreni igru na medium, videces da nema problema. Ja sam je presao bez ikakvog zastajkivanja sa 768 RAM-a. Sva setovanja uglavnom na medium. Verujem da bi sva setovanja na ULTRA HIGH/MAX, kako vec, nisam ni gledao :) trazila i vise od pomenutih 1GB i malo preko.
Ono glupi stoji pod navodnicima ;)

Civil je napisao(la):
:) Pa ja ronim ali kada preronim, kazem ti, dodjem u istu prostoriju u kojoj sam zaronio. Aj' seti se keve ti. :) Je l' ti treba mozda shot iz druge perspektive da se setis?
Kada zaronis idi kroz podvodni tunel u onu "praznu prostoriju". tamo na zidu imas zeleni panel (svetli zeleno) i pored njega rucicu prekdaca. Tako ces ukljuciti napajanje liftu. Vrati se par "soba" unazad i dodji do pomenutog lifta... tu te ceka iznenadjenje u vidu dva marinca i jednog "baje" u oklopu. Za dalje se snadji sam. :wave:

ne mogu da verujem koliko ljudi ovde sa tolikim stazem na forumu i dalje kontaju da je dual chanel samo kad imas dva modula memorije.. ALO ! DC je i sa 3 modula !!! Znaci 2x512 + 1x256 = DC !!! (bar na nforce2 platformi) Evo imam 3 modula od 256 i ukljucen je DC...Pogotovo si me ti Gorane iznenadio :)

Nisam vise mogao da izdrzim tu monotoniju, dosao sam skoro do 10. nivoa i obrisao. Quake 4 je daleko zanimljiviji.

kutija, vecita voona...

gx-x je napisao(la):
ne mogu da verujem koliko ljudi ovde sa tolikim stazem na forumu i dalje kontaju da je dual chanel samo kad imas dva modula memorije.. ALO ! DC je i sa 3 modula !!! Znaci 2x512 + 1x256 = DC !!! (bar na nforce2 platformi) Evo imam 3 modula od 256 i ukljucen je DC...Pogotovo si me ti Gorane iznenadio :)
Ovde govorim o slucaju moje ploce, imam 2 slota, nemam treci, a tvrdnju da NForce2 radi 1x512MB + 2x256MB u DC sam ovde PRVI izneo i pokazala se tacna (sa 3x256 bez obzira sta prijavljuje ne bi trebalo da je DC, uzmi memtest86 pa proveri protok koji prijavljuje sa 2x256 i sa 3x256, sa 2x256 + 512 je sigurno DC).
Za A64 nisam siguran da li radi sa 3x512DDR u DC, cisto sumnjam. Mozda radi 2x256 +1x512 ali to je u zbiru i dalje 1GB, a igra hoce vise, dakle ili 2x1GB ili 4x512DDR (ko ima 4 slota i stavi 4x512DDR pitanje je da li onda radi 1T i na kom taktu, da li moze DDR500?)

Vrh Dno